Vladin informatički New Deal otvara vrata poduzetnicima

informatikaOsnivanje Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora korak je k potvrdi da nova vlada ima stvarnu političku volju provesti informatički "New Deal" kako je najavila prije izbora. Informatizacija državne uprave, naime, u prvome je redu organizacijski i time politički problem, a najmanje tehnički. Vidljivo je to i iz toga što u tom povjerenstvu sjede upravo ministri kojima je informatizacija najpotrebnija. Darko Parić, glavni Vladin koordinator za taj posao, u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva Vladin plan. Riječ je o nizu velikih projekata prema uzoru na Estoniju. Taj informatički New Deal obuhvaća izgradnju državne optičke mreže, državne "cloud" infrastrukture, pravila povezivanja registara, objedinjavanje IT nabave, normizaciju IT-a i otvaranje otvorenom kodu. Kako ističe Parić, to obuhvaća i potpuni zaokret u načinu rada. Država će strateški planirati IT i koordinirati takve poslove, projekti će se pratiti tijekom provedbe, a državne IT tvrtke poput APIS IT-a, Fine i OiV-a više ne mogu očekivati preferirani položaj te će se otvoriti prilike za proizvođače softvera...

GOSPODARSTVO

Vladin informatički New Deal otvara vrata poduzetnicima

Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku, najavio zaokret u informatizaciji države za koju kaže da je ponajmanje tehnički problem..

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

darko parićCilj je izgraditi digitalnu autocestu, integrirati registre, odnosno baze podataka, uvesti otvoreni kod i u četiri godini promijeniti stav prema informatizaciji države i državne uprave. "Cloud" nam omogućava da povežemo registre, stvorimo nove usluge i integriranu cjelinu.

Za to nam treba "cloud" infrastruktura, odnosno optičke mreže i podatkovni centri međunarodnih standarda Tier III i Tier IV. U takvu "cloud" okruženju otvorit će se pun potencijal za suradnju s proizvođačima softvera iz privatnog sektora. Taj novi pristup informatizaciji države uprave omogućit će nam da ostvarimo fenomenalne projekte poput fiskalne blagajne.

Država mora biti vlasnik svojih IT sustava, ali privatnom sektoru treba dati priliku da napravi te sustave, rekao je Parić.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 212 guests and no members online