Molierov 'Škrtac' u izvedbi kazališta Merlin oduševio dugoraćane

U sklopu 15. Dugoratskog ljeta na Poljičkom trgu u organizaciji Općine Dugi Rat i Turističke zajednice Dugi Rat, u ponedjeljak, 8. Kolovoza 2016. pred velikim brojem zainteresiranih gledatelja održana je kazališna predstava "Škrtac" Jean-Baptiste Poquelina, velikog francuskog komediografa i književnika puno poznatijeg kao Molière. Njegov "Škrtac" je pravi klasik žanra. Zapravo, srž Molierova "Škrca" je u tome što se njegov škrtac nikada ne mijenja. On je kao škorpion, uvijek ostaje isti sve do kraja. On je jedini lik, zapravo u povijesti književnosti koji ne mijenja svoj karakter od početka do kraja. I zato se negdje naglašava ta tvrdoća ljudske prirode, koja je takva kakva jest. Oko njega se je sve uspjelo promjeniti, i svi su uspjeli dobiti svoju  sreću, ali na kraju čak i nepromjenjivi škrtac dobiva ono za čim je žudio..

DUGORATSKO LJETO

Molierov 'Škrtac' u izvedbi kazališta Merlin oduševio dugoraćane

Tekst i slike: Davor Grgat

Obzirom da se među brojnom dugoratskom publikom sinoć našao i veći broj turista, koji su s pažnjom i pljeskom pratili događanja na sceni (nažalost, izuzetak je dio djece koji su se "tradicionalno" prošetavali gledalištem i Poljičkim trgom kao da se na pozornici nasred trga ništa ne događa, što je opaska njihovim majkama i očevima koji očito baš i nemaju visoku kazališnu kulturu niti uviđajnost spram umjetnosti i umjetnika, op.ur,.) , nakon što se "spustio zastor" te glumci zagrebačkog kazališta "Merlin" izašli na scenu pozdraviti publiku, priupitao sam članicu glumačkog anasambla Anu Merlin kakve utiske nosi iz Dugog Rata.

Molierov 'Škrtac' u izvedbi kazališta Merlin oduševio dugoraćane

Ljupka glumica odgovorila mi je sljedeće:

- "Dugoratska publika je divna. Ja sam oduševljena. Divno su disali i pratili naš svaki pokret. Ja sam osjećala da su pratili svaku izgovorenu riječ, svaki naš pokret i svaku našu emociju. Mislim da su "bili u predstavi" .Mi to kažemo – četvrti zid predstave. Bilo je lijepo. Zaista dugo nismo imali tako otvorenu publiku. A sudeći po pljesku, i zadovoljnu predstavom" - rekla je Ana Merlin, glumica i redateljica ove predstave.

Povezani članci

Who's Online

We have 370 guests and no members online