Narodna knjižnica Omiš poziva na program obilježavanja 20. godišnjice smrti hrvatskog pjesnika i prevoditelja Nikole Milićevića (Zvečanje, 27. studenoga 1922. - Zagreb, 1. ožujka 1999.). U programu koji će se održati u petak, 1.3.2019. s početkom u 19 sati u Narodnoj knjižnici Omiš, sudjelovati će dr. sc Stijepo Mijović Kočan, hrvatski književnik, scenarist i redatelj; Ksenija Prohaska, nacionalna dramska prvakinja i ženska klapa Mirabella CZK Omiš.

Nikola Milićević, hrvatski je književnik i prevoditelj rođen u Zvečanju 27. XI. 1922. Studij jugoslavistike završio 1953. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je 1965. doktorirao tezom o V. Čerini. Radio je kao novinar, lektor, književni kritičar Vjesnika (1953–55), lektor hrvatskog jezika u Bordeauxu i profesor na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (1955–88). Bio je član uredništva časopisa Krugovi (1952–58). Redoviti član HAZU bio je od 1992. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1994. Preminuo je 1. III. 1999. u Zagrebu.
 
Nedavno su javvnosti predstavljene dvije knjige "Knjiga od očaja“ i "Perunova djeca", obje u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Podstrane. Riječ je o romanima Zorana Jurišića, nositelja mnogih kulturnih zbivanja u Ogranku Matice hrvatske u Podstrani, novinara i urednika „Podstranske revije“, zaslužnog organizatora pjesničkih susreta Dobrojutro more, ali i potvrđenog pjesnika i književnika o čemu svjedoče četiri njegove pjesničke zbirke: "Lađa bez kormila“ (2000), "Nebo je moja domovina“ (2004), "Sijač na poljima snova“ (2005), "Pjesni od suza skovane“ (2014) te pjesnički izbor iz godine 2014. Knjige su predstavljene u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu su predstavljači bili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Đuro Vidmarović i Mladen Vuković, a u Splitu dr. sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo.
 

Promocija povijesnih romana u Podstrani

Promocija povijesnih romana "Knjiga od očaja" i "Perunova djeca" autora Zorana Jurišića, objavljenih u nakladi Matice hrvatske, Ogranak Podstrana održat će se u utorak 20. veljače 2019. s početkom u 19 sati u dvorani Vinka Draganje, crkve svetog Dominika (na pazaru) u Splitu. O knjigama će govoriti dr.sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo.
 

Hommage Jakši Fiamengu u Omišu

Pjesnički opus Jakše Fiamenga posebno je zadužio klapski Omiš, kojem je podario mnoštvo prekrasnih stihova koje će se zauvijek pamtiti. Hommage Jakši Fiamengu održati će se u Omišu ovog četvrtka, 14.2.2019. s početkom u 18:30 sati u Kuća jezika i kulture, Trg Stjepana Radića 5.
Jakša Fiamengo, rođeni Komižanin, poeziju i druge tekstove objavljuje u časopisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisca itd. U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo. Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa. Od kraja '70-ih godina njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada. Pjesnik, književnik, novinar, akademik, ali prije svega umjetnik vezan za more i život uz njega, ostat će zauvijek dio hrvatske, ali prije svega dalmatinske kulturne baštine i mediteranskog ozračja kojeg je opjevao u brojnim pjesmama koje nam je ostavio u nasljeđe.
Hvala ti Jakša!
 
Povodom Valentinova Narodna knjižnica Omiš poziva vas na predstavljanje slikovnice Maje Alfirević "Priča o Legendi o Miljenku i Dobrili, kaštelanskom Romeu i Juliji" koje će se održati u prostorima Narodne knjižnice Omiš, u četvrtak, 14.2.2019. u 10 ujutro. Dobrodošla su sva djeca, ali i odrasli! Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

Postoji ljubav

Prije deset godina mailom mi je naručen tekst o muško-ženskim odnosima, s iscrpnim uputama o tome kako bih ga trebao napisati. Budući da je moje shvaćanje tih odnosa odavno nadišlo mi-vi razinu, odlučio sam zaobići upute i pisati po svome (o tome kako je za izgrađivanje kvalitetnih odnosa s drugom osobom najprije potrebno izgraditi kvalitetan odnos sa samim sobom, odnosno o tome kako tek onaj koji je u miru sa sobom može biti u miru i s nekim drugim, zapravo s čitavim svijetom).
Tekst mi je, naravno, odbijen.
Trebale su mi dvije godine da prebolim taj težak udarac, ostavim se samosažaljenja i alkohola i ponovo ga priredim za objavljivanje, ovaj put u podosta skraćenoj verziji. Ipak, bit je ostala neokrnjena.
Što još reći? Volite se punih pluća.
Sretno Valentinovo!
 
Još se stignete pridružiti kreativnoj radionici pisanja namijenjenoj onima koji se žele ozbiljnije baviti pisanjem proze te tako provesti hladne zimske dane na kreativan, zanimljiv i ljep način. Tečaj se organizira u Narodnoj knjižnici Omiš za sve koji su prošli početnički tečaj kreativnog pisanja ili imaju iskustva u pisanju proze. Uz talent je važno savladati tehnike zanata, usvojiti temeljne gradbene elemente književnog teksta. Voditelj radionice je Nebojša Lujanović, književnik i autor priručnika za kreativno pisanje. Radionica je počela 10. siječnja 2019. no još se stignete pridružiti. Održava se četvrtkom od 18 do 20 sati a trajati će dva mjeseca (8 puta po 2 sata). Kotizacija je 500 kn, a prijaviti se ili zatražiti dodatne informacije možete na email: narodnaknjiznicaomis @ gmail.com ili offline u Narodnoj knjižnici Omiš.
 
U Poljičkim dvorima Udruge zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" u Ilici 48, u četvrtak, 24. siječnja u 19 sati, održati će se predstavljanje nove knjige hrvatskog književnika i pjesnika Mile Pešorde, član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, ali i čovjeka koji je pisca Predraga Matvejevića, hrvatskog književnika koji je pola svoje biografije proveo zalažući se za proganjane, osuđivane i zatvarane pisce – poslao na sud i u uvjetni zatvor.
U Zagrebačkim Poljičkim dvorima predstaviti će se Pešordina knjiga kolumnističkih ogleda "SLOBODA, MIR MEJU NAMI – EUROGLEDI". Ovi Pešordini eurogledi – već ocijenjeni kao čitko, polemično i istinoljubivo štivo  "pro Croatia" i izvoran prinos povijesti hrvatskoga podlistka – mogli bi se smatrati svojevrsnom krunom njegova stvaralaštva. Knjiga započinje tekstom uvodnika, objavljenim u "Hrvatskom slovu", duhovnim navještanjem nacionalne Oluje, nepuna dva mjeseca prije same operacije "Oluja", a  dodatkom je knjizi "Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku", objavljena 28.1.1971., koju je Mile Pešorda inicirao, sustvorio i supotpisao. Nova Pešordina knjiga je objavljena u Hrvoje Biblioteci, na 572 stranice. Uz autora, knjigu će u zagrebačkim Poljičkim dvorima predstaviti prof.dr.sc Ivan Rogić Nehajev i prof.dr.sc Josip Jurčević.
 
U prosincu 2018. iz tiska je izašao hrvatski prijevod prve objavljene povijesti Poljica autora Petra Franceschija iz Omiša, koji je o Poljicima pisao 1845. i 1847. u Zadru u časopisu ‘La Dalmazia‘ koji je uređivao njegov brat don Ivan Franceschi (1819. – 1862.). Franceschijeva knjiga će biti predstavljena u četvrtak 17. siječnja 2019. u 18 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. O knjizi će govoriti akademik Radoslav Tomić, Petar Buljević i prevoditelj Jurica Matijević.
Iako je časopis ‘La Dalmazia‘ izlazio na talijanskom jeziku odigrao je vrlo važnu ulogu u buđenju narodnog preporoda u Dalmaciji jer je objavljivao brojne prijevode narodnih pjesama, tekstove o starijoj hrvatskoj književnosti te povijesne studije.
Knjiga je tiskana sredstvima Grada Omiša i Centra za kulturu Omiš, koji je i nakladnik. Sunakladnik je Poljički dekanat. Urednik je don Ivan Banić, Vini Mušac je lektorica, Miroslav Tomasović grafički urednik, a recenzenti akademik Radoslav Tomić i Tomislav Jerončić.