Levitacije Vladimira Tomaša

Nova pjesnička knjiga Levitacije predstavlja veliki zaokret na više razina. Prije svega, poetičkoj i stilskoj. Od refleksije natopljene emocionalnošću i ekspresivnošću, mladi se Tomaš okrenuo pjesništvu Znaka. (...) Kod Tomaša uočavamo nekoliko karakteristika. To su naginjanje vizualnim rješenjima pjesama, grafostilističke akrobacije, telegrafski stil, autometapoetička (samo)svijest, hipermetaforizacija, tragovi mimezisa i interdiskurzivnost...   (izvadak iz predgovora, Tin Lemac)
 
U povodu 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića (Zvečanje, 27. studenoga 1922. – Zagreb, 1. ožujka 1999.), velikog poljičkog i hrvatskog  književnika i prevoditelja, novinara, lektora i profesora, redovitoga člana HAZU-a od 1992., dobitnika nagrade "Goranov vijenac“ za cjelokupan pjesnički opus (1998.) i nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo (1994.), u nastavku članka prenosimo tekst Siniše Vukovića objavljen u Slobodnoj Dalmaciji od 16. ožujka 2021...
 

Dani Drage Ivaniševića

Ovaj vikend ćemo obilježiti rad velikih nacionalnih, ali i zavičajnih književnika Drage Ivaniševića u kinu „Dalmacija“ Dugi Rat u petak, u 19 h i 100.-tu godišnjicu rođenja Nikole Milićevića u Gradskoj knjižnici Omiš, u subotu u 19 h. Izvrsni dramski umjetnici, predavači i glazbenici dat će sve od sebe da kvalitetno i s užitkom provedemo zajedno ove dvije književne večeri.Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje! Svojim dolaskom ne gubite ništa, jedino možete obogatiti svoju dušu..
 

Interlibar u Jokera

Već pet godina udruga Hoću knjigu u suradnji s centrom Joker organizira sajam knjiga u svojim prostorima: iako ne toliko velik gabaritima, splitski Interlibar je sjajno mjesto ukoliko se želite opskrbiti aktualnom beletristikom, ali i priručnicima, stručnim knjigama, dječjim enciklopedijama, slikovnicama i svim drugim izdanjima, zabava je to za sve generacije, mjesto za druženje s autorima, učenje i demonstraciju znanja, ali ponajviše prigoda da svi ljubitelji pisane riječi iz Splita i Dalmacije uživaju u sajamskim cijenama knjiga. Uz standardnu knjišku ponudu, od 10. do 20. studenoga, koliko traje sajam, na rasporedu je i niz događanja, predstavljanja i promocija, a sve vezano za autore i knjige. Stoga, ako ste propustili put do Zagreba na Interliber, dašak sajamske atmosfere osjetite do nedjelje na splitskom sajmu Interlibar.
 
Podsjećamo korisnike Narodne knjižnice Dugi Rat da još uvijek mogu vratiti knjige kojima je prošao rok posudbe i besplatno učlaniti svog prvašića (zadnji rok 15.11.). Zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji i vratili knjige nakon dugo vremena te se nadamo da će mali prvašići zavoljeti knjigu i čitanje. Dragi Dugoraćani, slobodno dođite u knjižnicu, upoznajte se s knjigama koje knjižnica posjeduje, možda pronađete neko zanimljivo štivo za sebe. Radujemo se svakom novom članu! "Mislite na sebe - čitajte!"
 

Misli na sebe – čitaj!

Ovogodišnja tema manifestacije Mjesec Hrvatske knjige glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z...), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osvještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica, odnosno, knjiga može pomoći. Izabran je moto Misli na sebe – čitaj! U navedenom razdoblju u Narodnoj knjižnici Dugi Rat organizirat će se slijedeća događanja:
- ŽUTI MJESEC ZA ZAKASNINE U KNJIŽNICI (vraćanje knjiga bez naplate zakasnine od 15.10. do 15.11. za knjige kojima je prošao rok posudbe )
- BESPLATAN UPIS PRVAŠIĆA
- PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA VLADIMIRA TOMAŠA
- ČITAONICA U PARKU (vrtićka djeca)
- UPOZNAJMO KNJIŽNICU (učenici prvih razreda osnovne škole)
- PRETRAŽUJEMO  KATALOG KNJIŽNICE (učenici četvrtih razreda osnovne škole).
Mislite na sebe – čitajte!
 

Oblilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Omišu

 
U Dugom Ratu u četvrtak, 22.09.2022. u 19 sati u prostorima nekadašnjeg kina "Dalmacija" predstavljena je knjiga o Anti Klariću, našem sumještaninu, jeseničaninu, bivšem Pučkom pravobranitelju i potpredsjedniku Sabora RH, i jednom od malobrojnih koji je izašao čista obraza iz sfera visoke politike.
- "Ova knjiga nije o meni, ovo je knjiga o nama, ona je glas povijesti u vremenu borbe za čovjeka, borbe protiv vlastitog zla, borbe za demokraciju. Od početka 1990-ih suprostavljao sam se grabeži društvenog vlasništva, pretvorbi i privatizaciji, pljački bankarskog sustava, financijskom inženjeringu privilegiranih. Neki su dobijali desetine milijuna njemačkih maraka, a neki građani čja su mjesta bila pod granatama nisu mogli dobiti mi tisuću tadašnjih maraka. Ustati protiv vlastitog zla bila je građanska obaveza. Branio sam ljudske vrijednosti, dostojanstvo hrvatskog imena, borio sam se za načelo da je hrvatski čovjek temelj demokracije", rekao je Ante Klarić lani u Rijeci, na predstavljanju knjige u kojoj je on glavni lik, a autor Frano Piplović naslovio ju je “Ante Klarić – endemska pojava hrvatske politike”.
– Među nama je malo velikih ljudi, a među tim velikim malo ih se izdiže svojom veličinom. Taj koji se izdiže je Ante Klarić. On je uložio svu svoju snagu u stvaranje Lijepe naše kakvu smo sanjali, a ne onakvu kakvu živimo. Kao pučki pravobranitelj služio je građanima osam godina. Kritizirao je ono što ne valja, pomagao je obespravljenima. On je pošten domoljub i intelektualac, a sve što je činio, činio je za opće dobro, kazao je dr. Ante Simonić, jedan od riječkih promotora Piplovićeve knjige.
Naš Omišanin u Rijeci, Bože Mimica, zahvalio se autoru knjige što je napisao djelo bez kojega će biti nemoguće znanstveno baviti se modernom hrvatskom poviješću. Doista, riječ je čovjeku koji je izašao čista obraza iz ralja hrvatske politike. Koja rijetkost! Pravi endem. Naš sumještanin Ante Klarić!
 
Poštovani, čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige našeg dragog Jeseničanina Ante Klarića "ENDEMSKA POJAVA HRVATSKE POLITIKE, zaštitnik siromašnih, zaboravljenih i protjeranih" u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, koja će se održati u četvrtak, 22.09.2022. s početkom u 19 sati u prostorima nekadašnje kino dvorane Dalmacija”, Dugi Rat.
Knjiga obuhvaća govore, članke, rasprave, izvješća, komentare, izjave, razgovore, intervjue Ante Klarića, bivšeg Pučkog pravobranitelja i potpredsjednik Sabora RH, u vremenskom periodu od 1990. do 2005. Knjiga o našem istaknutom sumještaninu rad je autora, urednika i priređivača Frane Piplovića.
O njoj će u četvrtak u Dugom Ratu govoriti Frano Piplović, autor, priređivač i urednik, a promovirati će je akademik Davorin Rudolf i Ante Klarić, bivši Pučki pravobranitelj i potpredsjednik Sabora RH. Sve će to šesno moderirati Ivana Župa, dramska umjetnica.
Vidimo se u četvrtak navečer u kinu "Dalmacija" Dugi Rat.
 

Akcija povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga

Dragi naši  korisnici Narodne knjižnice Dugi Rat, sadašnji i budući! Povodom obilježavanja Međunarodnog dana darivanja knjiga 14.02., pozivamo vas da nam se pridružite u prikupljanju slikovnica i knjiga za djecu.
Prekopajte vaše kućne knjižnice, pronađite očuvane dječje knjige i slikovnice koje vam više nisu potrebne i donesite ih u knjižnicu. Pobrinut ćemo se  da slikovnice dođu u prave ruke, te ih podijeliti školama, vrtićima i ostalim ustanovama koje ih trebaju.
Na ovaj način sudjelujemo u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi!" i u akciji prikupljanja slikovnica na dječjim odjelima te vas želimo potaknuti da darujete, čitate i volite knjige.
Unaprijed hvala svima,
Vaša Knjižnica