'Interlibar' u Splitu

U Zagrebu je u tijeku Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, a u Splitu sajam knjiga u organizaciji knjižarskog lanca "Hoću knjigu" i shopping centra Joker do 21. studenoga, a njegova je namjera postati glavnim sezonskim događanjem knjige u Dalmaciji. Devet dana sajma, piše Dalmacija Danas, uz popuste koji pariraju onima na Interliberu te prigodnim događanjima, ljubiteljima knjige obećaju dobar ‘ulov’ za popunjavanje kućne biblioteke. Velika će pažnja ovogodišnjeg sajma biti posvećena mladim čitateljima, s naglaskom na one najmlađe, uz bogat izbor slikovnica i uzbudljivih romana za mladu publiku, ali ni za one starije neće nedostajati poticaja – hit naslovi svih većih hrvatakih izdavača moći će se pronaći po cijenama nižim i do 70%. Neka od novih izdanja koja se tradicionalno izdaju uoči zagrebačkog Interlibera bit će također ponuđena po promotivnim cijenama, a sajam će posjetiti i domaći autori poput Ante Krstulovića i Željana Rakele, koji će se podružiti s knjigoljupcima, stoga dobre zabave neće manjkati. Strani naslovi, pa i oni hit naslovi koji još nisu prevedeni na hrvatski, bit će na akciji od 10 posto.
 
Pred malobrojnim auditorijem u Palači Milesi predstavljena je knjiga 'Domovinski rat, pregled političke i diplomatske povijesti', Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Nakladnog zavoda Globus i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. O knjizi su govorili akademik Davorin Rudolf,  Tomislav Pušek, priređivač i izdavač te Blaženko Boban, Splitsko-dalmatinski župan, piše Dalmatinski portal.
Knjiga je pregled političke i diplomatske povijesti Hrvatske u Domovinskom ratu. Obuhvaća razdoblje neposredno uoči stvaranja samostalne i suverene hrvatske države te velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, odnosno borbu hrvatskih branitelja i diplomatsko djelovanje hrvatske vlasti za njezino međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, sve do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998.
 
Narodna knjižnica Omiš poziva na predstavljanje knjige "Poetika rane" i performans Nikše Eterovića, redatelja i kazališnog pedagoga, koje će se održati u ponedjeljak, 22. listopada 2018. s početkom u 19 sati u prostorima Narodne knjižnice Omiš.
Knjiga "Poetika rane" svojevrsni je nastavak knjige "Iz raskoraka u korak ljekovitom snagom poezije", iskustveni je dnevnik orijentiran na praksu rada s traumatiziranim osobama, izbjeglicama i osobama koje se nalaze u svojevrsnom "osobnom egzilu“ iz raznih drugih razloga. Tom će prilikom biti održana i radionica/performans koji će predstavljanje knjige učiniti interaktivnim i zanimljivim, a publika će dobiti poseban doživljaj i iskustvo.
 

Na današnji dan..

Na današnji dan, davne 1892. godine, rođen je Ivo Andrić, veliki, ponajveći književnik s ovih prostora u 20 stoljeću i iznimno važan knjiženik za suvremenu hrvatsku književnost i kulturu te dobitnik Nobelove nagrada za književnost (1961.) Njegova najpoznatija djela: Na Drini ćuprija (1945), Travnička hronika (1945), Prokleta Avlija (1954), Priča o vezirovom slonu (1947), Kuća na osami (1976), Znakovi pored puta (1976), i njegovi likovi koje je stvorio u svojim romanima i pripovjetkama, bosanski fratri, turski silnici i kršćanska raja, fragmenti su velikoga povijesnog mozaika, skicirana autoritativnom gestom skrupuloznoga svjedoka, u koji su ugrađene mnoge krhotine hrvatske duhovne baštine.
 
Dvadesetšesti rujna navršava se punih 15 godina otkako nas je napustio pjesnik, esejist i kritičar Anđelko Novaković, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, jedan od najistaknutijih voditelja književnih tribina i promotora književne riječi na suvremenoj hvatskoj kulturnoj sceni i dugogodišnji suradnik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.
Rođen je 1. kolovoza 1951. na Priku u Omišu, diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a do 1990. radio je kao stručni suradnik u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ostavio je iza sebe mnoga književna istraživanja, kao što su knjige Pet stoljeća hrvatske filologije, koju je uredio s Božidarom Petračem i Draženom Budišom i Jedan uvod u Marinkovićevo djelo, a objavio je i pjesničku zbirku Anđeli utihe u ornjima razlike.
Anđelko Novaković na široj kulturnoj i medijskoj sceni zapamćen je kao predani organizator književnih predstavljanja i tribina, kojima je njegovao dostojanstvo književne riječi, tako potrebne u vremenima kojekakvih žustrih trendova, često nesklonih klasičnom duhu literature. I svojim književnim skitnjama, od juga do sjevera, širenjem manifestacija, od susreta Dobro jutro more u Podstrani do dana posvećenih Josipu Pupačiću, Anđelko Novaković čuvao je hrvatsku književnu baštinu, ne knjiški, nego živo, putopisno, povezujući duhove pisaca i duhove njihovih rodnih krajeva.
 
Grad Omiš i Narodna knjižnica Omiš pozivaju zainteresirane na program obilježavanja petnaeste godišnjice smrti pjesnika Anđelka Novakovića i pete godišnjice smrti književnika Joze Vrkića.
U srijedu, 26. rujna, na mjesnom groblju u Naklicama u 16 sati položiti će se vijenci, a u prostorima Narodne knjižnice Omiš u 17 sati održati će se skup "Između neba i uspomena" na kojem će sudjelovati akademik Jakša Fiamengo, književnik Veljko Barbieri, dr. sc. Ivan Bošković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, dramska umjetnica Ksenija Prohaska i prof. violine Ana Bubalo. U omiškoj crkvi sv. Mihovila u 19 sati održati će se sveta misa zadušnica.
 

Predstavljanje nove knjige Ivana Ugrina

Hrvatska udruga Benedikt i Savez za Poljica pozivaju Vas na predstavljanje knjige "Ne bojte se" autora Ivana Ugrina, novinara, kolumnista i publicista. Predstavljanje će se održati u utorak, 25. rujna s početkom u 19.30 sati u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu. Uz autora Ivana Ugrina knjigu će predstaviti Josip Jović, kolumnist i publicist i dr.sc.don Mladen Parlov. Kroz program će voditi Snježana Šetka, novinarka, a u glazbenom dijelu nastupit će grupa Dalmatino.
 
Narodna knjižnica Omiš poziva zainteresirane na predstavljanje druge knjige putopisa Vedrana Bađuna "U potrazi za ZION-om" Biblioteke Narodne knjižnice Omiš "Kuća sretnog čovjeka". Predstavljanje knjige održati će se u Narodnoj knjižnici Omiš u ponedjeljak, 10. rujna s početkom u 19.30 sati.  U programu će sudjelovati autor Vedran Bađun, te njegovi gosti Robert Pauletić i Kristian Barišić koji će nam zasvirati na akustičnoj gitari. Pridružite se potrazi za ZION-om..
 
Pokojni John Lennon je rekao ovu životnu mudrost iz naslova. A za sljedeću pjesmu (odnosno njen hrvatski prepjev) ne zna se pouzdano točno autor. U nastavku je engleska pjesma "After a While (You Learn)" koju potpisuje zagonetna Veronica A. Schoffstall, pjesma za koju neki smatraju da je prepjev pjesme "Aprendiendo" velikog argentinskog pisca i pjesnika (i odvjetnika i učitelja..) Jorgea Luisa Borgesa, jednog od velikana prošlog stoljeća. No mnogi poznavatelji Borgesovog djela (i stila) sumnjaju da je on autor pjesme. Što bilo da bilo, zanimljivo je usporediti ove tri spomenute pjesme, koliko nam to znanje jezika dopušta, i uživati u poetskom izričaju svake od njih ponaosob.
Djeco, učite strane jezike. Učite o ljudima, svijetu, životu.. I pjesnici su dobri učitelji. Još uvijek su i iznova čuđenje u ovom izvanrednom svijetu.

"Nakon nekog vremena uvidiš tanku crtu između držanja za ruke i vezanja za dušu.
I naučiš da voljeti ne znači oslanjati se, a društvo ne znači sigurnost.
I naučiš da poljupci nisu ugovori, a pokloni obećanja.
I počneš prihvaćati svoje poraze uzdignute glave i otvorenih očiju, s ljupkosti odraslog čovjeka, a ne tugom djeteta.
I naučiš da sve puteve moraš sagraditi danas jer je sutrašnje tlo isuviše nesigurno za planiranje.
Nakon nekog vremena naučiš da i sunce opeče ako mu se previše približiš.
Stoga sadi svoj osobni vrt i uređuj svoju dušu, umjesto da čekaš da ti neko pokloni cvijeće.
I nauči da možeš mnogo toga pretrpjeti. Da si uistinu snažan, i da uistinu vrijediš."
 
Srpanj je, vrijeme je da konačno počne i 29. Omiško ljeto. Kalendar događanja napokon je usaglašen i prvi događaj Omiškog ljeta 2018.; kojeg svojim sumještanima, susjedima i brojnim gostima priređuje agilni, a često i samozatajni Centar za kulturu Omiš; održava se u u ponedjeljak, 9.7.2018. u 20 sati u Narodnoj knjižnici.
Omiš se tako pridružuje obilježavanju 125 obljetnice rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca Miroslava Krleže, vodeće ličnosti kulture 20. stoljeća i autora nekih od najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti. U ponedjeljak u Narodnoj knjižnici u Omišu održati će se Književna tribina povodom ove važne obljetnice. U programu kojeg organiziraju Centar za Kulturu Omiš i Narodna knjižnica Omiš sudjelovati će prof.dr.sc. Vlatko Perković, prof.fil. Silvana Dragun, odabrane prozne ulomke čitati će dramska umjetnica Ivana Giove Župa i Mate Tavrić. Ulaz je slobodan. Vidimo se..