Simptomi kraja

U svoj toj kakofoniji o zloj sudbini Grčke, koja puni medije, ostala je skoro nezapažena fascinanta izjava dr. Jože Mencingera kojom on okreće pilu naopako. Za tog glasovitog slovenskog ekonomista, naime, pravo pitanje nije što će se dogoditi s Grčkom, već kakva sudbina čeka Europsku uniju. Štoviše, po njemu, EU proživljava svoje posljednje godine. Ona se sada, smatra on, suočila s problemima koji se po težini mogu usporediti s onima s kojima se borila pokojna Jugoslavija u zadnjem desetljeću svog postojanja. EU je tamo gdje je Jugoslavija bila godine 1985., kaže Mencinger. Dakle, otprilike pet godina pred raspadom.. U Europi je eskalirao rast siromaštva i nezaposlenosti, ali istodobno i gomilanje kapitala i profita. To se smatra najboljim od svih mogućih svjetova i krajem povijesti. To bi mogao biti kraj EU..

Simptomi kraja

Piše: Milan Gavranović / Novosti
Izvor: Novosti


Što se u Jugoslaviji događalo godine 1985.? Republičke političke birokracije, koje su držale svu vlast, grčevito su se borile svaka za svoje interese. Naravno, onako kako su ih one razumjele. Europska unija sada reagira na isti način. Grčka je samo vrh sante leda. Svi znaju da ispod površine na istom valu pluta niz drugih zemalja – Španjolska, Italija, Portugal.. – koje je uvođenje zajedničke valute dovelo do ruba ponora. Svi, također, vide da najbolje prolaze oni koji su odlučili da ostanu izvan eurozone, uključujući i tranzicijske Češku i Poljsku. Pa ipak umjesto o promjenama, govori se samo o milijardama. Oni kojima sadašnje stanje ide u prilog insistiraju na statusu quo. Ima još imovine koja se može uzeti. Još se mogu izvući profiti.

Usprkos ogromnim razlikama, bivša Jugoslavija i EU dijele istu sudbinu po jednom, ali presudnom elementu. To je odustajanje od svoje temeljne ideje. U Jugoslaviji to je bilo socijalističko samoupravljanje, dakle sustav koji se zasniva na ljudima, a ne političkoj birokraciji. Desetak godina uoči njenog raspada, u Jugoslaviji od samoupravljanja nije preostao ni kamen na kamenu, a Unijom su sada ovladali krupni kapital i banke. Ljudi su postali samo repromaterijal za stvaranje profita..

PROČITAJTE VIŠE..