Jak potres u Zagrebu

U nedjelju rano ujutro Zagreb i okolicu pogodila su dva snažna potresa,  Jači potres je bio jačine 5,5 po Rcihteru, najjači u zadnjih 140 godina.  Epicentar potresa je bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od deset kilometara. Nakon njega tlo u Zagrebu još povremeno podrhtava, jer su manji, naknadni potresi uobičajeni nakon ovakvog većeg, ali prema procjeni seizmologa novi ne bi trebali biti jači od prvog potresa. Ozlijeđenih, nažalost, ima. Po informacijama centra 112 ozlijede su laganije, a samo je dvoje osoba u životnoj opasnosti. Nažalost, ima i zatočenih osoba u starim zgradama. U središtu Zagreba  na starim zgradama zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode. Potres je odlomio i vrh katedrale, a centar grada sa starim zgradam pretprio je znatne štete. Na teren izlaze i ekipe građevinskih stručnjaka koje će prema prioritetima procijeniti oštećenja zgrada i označiti zgrade sukladno procjeni. Prioritet su bolnice, a kasnije sve ostale zgrade. NE Krško nije oštećena, ona nastavlja sa sigurnim radom, a opskrba električnom energijom se normalizira i kvarovi nisu veliki.
Kako nevolja nikad ne dolazi sama, građane koji su zbog situacije s korona virusom i apelima Civilne zaštite bili u svojim domovima, na ulice je izbacio - potres. Situacija za pravi - crni labud!
- "Intenzivirat ćemo sve aktivnosti i upravljat ćemo i ovom krizom, kao i krizom oko virusa. Molimo sve građane da se pridržavaju razaka i da slušaju isključivo Stožer”, rekao je jutros premijer Plenković.

Izvor: Indcex.hr, Hina