Jedna luda noć promjenila mi je sve...

Danijel ČelanKad piješ, ne vozi! Koliko ste to puta čuli? Koliko ste to puta poslušali? Koliko puta trebate čuti da biste poslušali? Pa, evo vam još jednom - pod utjecajem alkohola ne smijete upravljati vozilom, ako ne zbog svoje glave, onda, molim vas, zbog drugih sudionika u prometu. Danijel Čelan iz Duća ima 35 ljeta, veseli, široki osmijeh i prelomljenu kralježnicu. Danijel od svoje nepune 19. sjedi u invalidskim kolicima. Danas je otac četverogodišnje djevojčice i nastoji podučiti druge da ne prave njegove greške. Skupo je platio životnu pogrešku - prije 16 godina 'pod gasom' je sjeo za volan i u cvijetu mladosti ostao prikovan za invalidska kolica. Mjerodavnim institucijama sada poručuje da je krajnje vrijeme za izmjene zakona o prometu kako bismo zaustavili kamikaze na cestama.  - Lito, vruće, ludo, mlado, pilo se svaku noć - prisjeća se Danijel posljednjeg dana koji je pretrčao, prebrzo ...


KAD PIJEŠ, NE VOZI!

Dućanin koji je ostao invalid:

Pijanim vozačima treba oduzeti dozvolu do kraja života

Kad piješ, ne vozi! Koliko ste to puta čuli? Koliko ste to puta poslušali? Koliko puta trebate čuti da biste poslušali? Pa, evo vam još jednom - pod utjecajem alkohola ne smijete upravljati vozilom, ako ne zbog svoje glave, onda, molim vas, zbog drugih sudionika u prometu

Piše: Milena Budimir / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Danijel Čelan ima 35 ljeta, najširi osmijeh na svijetu i prelomljenu kralježnicu. Danijel od svoje nepune 19. sjedi u invalidskim kolicima. Danas je otac četverogodišnje djevojčice i nastoji podučiti druge da ne prave njegove greške. Danijel je pijan sjeo za volan...

- Lito, vruće, ludo, mlado, pilo se svaku noć... - prisjeća se Danijel posljednjeg dana koji je pretrčao, prebrzo...

- Puno sam popio, ali sam imao onaj lažan osjećaj, mogu vozit, nije mi ništa - kazuje nam. Oko četiri sata ujutro on i prijatelj su izašli iz diska, sjeli u auto i krenuli kući.

Najluđe u toj strašnoj priči jest to što su njih dvojica i stigla kući, parkirala se i čudnim obratom sudbine ponovno upalila auto i krenula "popit još nešto", jer ljeto je, rana je ura, nije vrijeme za krevet... Tada se dogodilo.

Na omiškom pravcu, pored Kampa Galeb, u nastojanju da izbjegne automobil koji je naglo zakočio ispred njega - Danijel je trznuo volanom i izgubio kontrolu nad vozilom... Udario je o stup i izletio kroz vjetrobransko staklo...

Danijel Čelan

- Sjećam se detalja iz operacijske sale, kroz maglu... Kad sam se probudio iz kome, vidio roditelje, prijatelje oko mene, kada sam vidio da sam u komadu, odahnuo sam - kazuje Danijel.

U toj nesreći jedina je sreća bila ta što mu je prijatelj prošao neozlijeđen. Da ipak “nije u komadu”, shvatio je dvadesetak dana poslije, kada je doveden na rehabilitaciju.

- Nije lako u devetnaestoj shvatiti da više nećeš hodati, ni danas se nisam pomirio s tim, ali ja živim život - veli Danijel koji radi, izlazi, druži se, vozi...

- Pogriješio sam, kajem se, sada živim s tim i želim poručiti institucijama da je vrijeme postrožiti zakon - ističe Danijel koji se ne može načuditi što se recidivisti uporno vraćaju u promet.

Vrijeme je, kaže, da im se oduzme vozačka dozvola. Doživotno?

- Novčana kazna je samo packa po prstima, kazne moraju biti rigoroznije - ustraje Dućanin, uporan u naumu da svojim primjerom upozori na sve što se može dogoditi poslije nekoliko piva.


Dr. Marušić: Kaznene prijave recidivistima

Jesu li nužne promjene postojećeg Zakona o prometnim prekršajima, pitali smo prometnog stručnjaka dr. Željka Marušića.

- Policija dobro postupa, provodi zakon, ali - zakon je nedorečen, treba pooštriti tretiranje recidivista - oštar je dr. Željko Marušić. On drži kako bi osoba koja ima zabranu upravljanja motornim vozilom, a zaustavljena je za volanom usprkos tome - umjesto prekršaja trebala dobiti kaznenu prijavu.

- Takvu osobu treba sankcionirati odmah, privesti je na licu mjesta i odrediti joj zatvorsku kaznu - veli.

Marušić se već godinama zalaže da se, pored oduzimanja dokumenata, uvede mehanizam poništenja vozačke dozvole. Dakle, da onaj koji sustavno krši zabrane i svjesno griješi, ili radi težak prekršaj - dobije priliku svoje (ne)znanje ponovno pokazati u školi za vozače.

I, naravno, da to ponovno - plati.

Povezani članci

Who's Online

We have 434 guests and one member online

  • admin