Hladni tuševi, hladni domovi i Hladan rat, za jednu ideju koja nas se ne tiče

Naš dom, Europa, sada se suočava sa najvećom pretnjom i krizom našeg načina života u više od 70 godina!
Svjedoci smo jedinstvenog povijesnog performansa. Pred našim očima odvija se velika farsa u kojoj europski rusofobni političari traže od vlastitih građana da se manje peru, ugase klima uređaje usred srpanjske vrućine, prijeđu s automobila na bicikle i da učine sve da se nanese šteta Rusiji. No, postoji ogromna kontradikcija između želja i stvarnosti, a to je da nema ničeg što bi moglo zamijeniti ruske energente, citira Advance.hr ruskog kolumnista Sergeja Savčuka.
Jasno, već godinama se spominje mogućnost da bi Rusija jednog dana mogla "zavrnuti" plin prema Europi. Kako to da se onda Europa nije na vrijeme pripremila za takvu mogućnost? Zato što je to, iz ekonomske perspektive, jednostavno bilo nemoguće. Cijela europska industrijska konkurentnost počiva - ili je počivala - na nabavi jeftinog plina iz Rusije. Tako da hladni tuševi ni nisu najgore što Europu čeka u narednom razdoblju. Ako ovaj sraz potraje, a čini se da hoće, Europu čeka neminovna ekonomska degradacija koja možda neće biti samo u vidu krize već kao jedno permanentno stanje.
Naime, ako Europa u ovoj priči izgubi ono što još uvijek ima, drugi dijelovi svijeta će brzo popuniti vakuum i jednog dana kada Europa pronađe neka rješenja za svoja energetska pitanja već će biti kasno. Čuvanje svakog postojećeg kubika plina sad može tek u manjoj mjeri ublažiti posljedice koje se očekuju na zimu, ali one će svejedno biti teške.
Iako je situacija sada takva da najvažnije pitanje postaje ono "što učiniti", ovo je isto trenutak da se pita što se trebalo ranije učiniti po pitanju ove krize. Trebalo je odlučnim političkim potezima razmontirati američko-ruski sukob na tlu Ukrajine koji se stvara još od kasne zime 2013. godine. Kada se Victoria Nuland pojavila na Majdanu te kasnije u telefonskom razgovoru s američkim ambasadorom u Kijevu famozno izrekla "jeb*š EU", tad je trebalo reagirati, ovako samo ispada da se njena "proročanstva" ostvaruju, piše Adance.hr.
Građane Europe, koje nitko od političke elite nije smatrao korisnim konzultirati, ni o vojnoj eskalaciji, ni o strašnim posljedicama sankcija za naša gospodarstva, zanima jedino normalni život, a ne uvlačenje u rat s moćnim istočnim susjedom, bez kojeg, to svi dobro znaju, nikada ne može biti mira ni stabilnosti na europskom kontinentu, što pak znači kako je jedino dijalog, a ne rat s Moskvom – rješenje europskih energetskih, sigurnosnih ali i mnogih drugih problema koji sada generiraju kaos.
I stoga, na kraju, da parafraziram Nulandicu, ...fuck USA war machine!

Izvor: Advance.hr


Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online