Cikloturizam u našoj županiji grabi punom brzinom naprijed

Početkom 2014. godine u Splitsko–dalmatinskoj županiji nije postojala ni jedna uređena biciklistička staza, niti objekat prilagođen prihvatu takvih gostiju u predsezoni i posezoni. Županija je prihodovala od cikloturizma ravno 0 kn. Danas imamo čak 2.250 km, odnosno 69 uređenih staza prilagođenih najzahtjevnijim potrebama cikloturista, 7 organiziranih utrka, 50 objekata prilagođenih potrebama modernog cikloturista. A najbolji podatak je da zarada županije ostvaruje preko 2 miljuna kuna. Izvrsna je to vijest za sve turiste i domaće zaljubljenike u biciklizam, te sve ostale koji se bave ili namjeravaju baviti turizmom na otocima ili u Dalmatinskoj Zagori. Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije u suradnji sa našom županijom i Biciklističkim savezom županije, predstavila je plan za razvoj cikloturizma u županiji za razdoblje do 2018. god po kojem se planira urediti čak 150 biciklističkih staza, ukupne duljine 3.500 km, organizirati samostalno i u suradnji s partnerima čak 20 utrka, urediti preko 200 objekata prilagođenih potrebama modernog cikloturista, te povećati zaradu županije na 5 miljuna eura. U petak, 7.4.2016. u Hvaru se javnosti predstavila "Image brošura otoka Hvara“, te "Biciklističke karte otoka Hvara", a održala se i promocija centralne ciklo-turističke web stranice www.dalmatia-bike.com. Pet turističkih zajednica otoka Hvara udružilo je snage da bi kreirali otočku infrastrukturu od 13 biciklističkih staza ukupne duljine 470 kilometara u cilju županijskog razvoja cikloturizma, koju su predstavili u gradskoj loggi u Hvaru. Iduća faza ovog projekta koji itekako može pospješiti predsezonu i posezonu jest povezivanje hvarskih OPG-ova, vinograda, maslinika, turističkih objekata, hotela u ovu cikloturističku priču, te stvaranje tura koje spajaju biciklizam i gastronomiju i slično – rekao je na prestavljanju Joško Stella te istaknuo kao pozitivan primjer biciklističkog razvoja i dvije etape Tour of Croatia koje će 20. i 21. travnja ove godine prolaziti duž čitave županije. Cikloturizam u našoj županiji punom brzinom grabi naprijed, a do sezone i poslije nje slijede biciklistički iskoraci i na području našeg, istočnog, dijela Splitske rivijere...

biciklizam

Izvor: Hotspots.net.hr

Do početka sezone 2016. (cca 15.05.2016.) će u SDŽ biti će u funkciji:
1. klaster Dalmatinska Zagora 25 staza duljine 800km
2. klaster otok Hvar 13 staza duljine 450 km
3.klaster otok Brač 25 staza duljine 1.000 km
4. klaster Makarska rivijera i PP Biokovo 6 staza 300 km
5.klaster Splitska rivijera istok 6 staza 200 km (Podstana 5, Klis 1,Split 1)
6. klaster Vrgorac -Imotski 3 staze 150 km
7. klaster Splitska rivijera zapad osmišljavanje 6 staza 200 km (Marina 5, Kaštela 1)

Dakle, ukupno 83 staze i 2.730 km označenih staza od kojih će biti pokriveno sa kartama Dalmatinska Zagora, otok Hvar, otok Brač, Makarska rivijera. a licencirano je i prvih 22 Bike vodiča u SDŽ te četiri inspektora za Bike & Bed objekte.

predstavljanje biciklističkih staza u hvaru

Na prezentaciji u Gradskoj vjećnici - Loggia u Hvaru najavljena je i internetska stranica www.dalmatia-bike.com koja će biciklističke staze otoka Hvara priključiti biciklističkim stazama Dalmatinske Zagore, otoka Brača i Makarske rivijere koje su realizirane u sklopu projekta razvoja cikloturizma Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije. Višejezična internetska stranica će imati prikaz svih staza uz tehničke opise i detalje, kao i podatke vezane uz lokalnu turističku ponudu smještaja i ugostiteljskih sadržaja.Do kraja 2016. planira se osmišljavanje 40 staza duljine 900 km na području Splitske rivijere istok, Splitske rivijere zapad te Imotski-Vrgorac, označavanje 20 staza na tim područjima, priprema za tisak dvije karte Splitska rivijera istok i zapad, osmišljavanje, priprema i označavanje biciklističke staze Rera koja prati trasu stare uskotračne željeznice Rera od Splita do Sinja te biciklističke staze od tvrđave do tvrđave Klis-Trogir, izrada odmorišta na biciklističkim stazama u općini Dugopolje te na otoku Hvaru i Braču, puštanje online centralnog web portala cikloturizma SDŽ www.dalmatia-bike.com, tri međunarodna bike eventa uz sudjelovanje preko 800 sudionika.

Biciklistička utrka Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata.

hvar bike

Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and no members online