Bojkotirajmo u srijedu benzinske crpke

cijene gorivaCijene goriva lete u nebo. Eurosuper 95 će poskupjeti na 10,46 kuna, eurosuper 100 na 11,02 kuna, Eurodizel će zasad ostati ispod 10 kuna - 9,94 kn, a plavi dizel skače na 6,36 kuna. Država od cijene litre benzina ubere pola, odnosno 5 kuna i 32 lipe. I nikom ništa... Grupa građana poziva na bojkot benzinskih crpki. Bojkot će se održati u srijedu, 22. veljače, na 24 sata, a njime se želi mirno i civilizirano pokazati građansko nezadovoljstvo cijenama naftnih i benzinskih derivata. Važno je pokušavati...

SRIJEDA NA CRPKAMA GORIVA

Masovnog bojkota danas nema

Prema prvim informacijama masovnog bojkota danas nema, no zanimljivije je pitanje može li klasični potrošački bojkot uopće utjecati na cijene goriva. S divljanjem cijena nafte, tvrdi naftni konzultant Jasminko Umićević za Business.hr, naftne kompanije, pa ni Ina, nemaju nikakve veze.

Za cijene koje imamo danas razlozi su puno dublji. Trenutačnu cijenu barela ne smatra realnom i trebala bi se, tvrdi, kretati između 90 i 100 dolara po barelu. Cijenu pumpaju špekulanti, veliki investicijski fondovi i banke: kupuju je i potom preprodaju po znatno višoj cijeni.

Čak ni za hrvatske potrošače svaka bitka za niže cijene nije izgubljena: ako su već smiješno mali za globalno tržište nafte, možda nisu za Vladu i za cijenu trošarina na gorivo, koja nije mala.