Dalmacija "crna meteo rupa" Europe

Zašto Dalmacija ni u 21. stoljeću nema meteorološki radar i kako dalje, pokušat će sljedećeg utorka, 27. rujna s početkom u 19 sati u Zvjezdanom selu Mosor odgovoriti dr. Bojan Lipovščak, najveći stručnjak u Hrvatskoj na području meteo radara, u okviru predavanja o važnosti radarskih mjerenja u meteorologiji te njegovoj važnosti i primjeni u svakodnevnom životu. Uvodni dio predavanje održat će se Rade Popadić, suosnivač Crometea, a njegovo predavanje nosi naziv "Hrvatski lovci na oluje". Bez radara nema suvremene meteorologije, a Dalmacije je meteorološki najdinamičnije područje u Hrvatskoj i jednoj od najturbulentijih u Europi. S obzirom da su prva službena meteorološka mjerenja u Dalmaciji počela još prije 150 godina, Dalmacija zaslužuje da je se meteorološki tretira ravnopravno s ostatkom zemlje i Europe. Na znanje i ravnanje novim sastavljačima vlasti u Hrvata da bolje prepoznaju ovu problematiku od svojih prethodnika.

Izvor: Udruga Crometeo, DalmacijaNews

Naglasak predavanja kojeg priređuju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim djelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš", Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i udruga Crometeo, staviti će se na alarmantnu činjenicu da je Dalmacija ostala jedina regija u Hrvatskoj i Europskoj Uniji koja i dalje nije pokrivena meteorloškim radarima.

Dr. Lipovščak će se u svom predavanju pojasniti što su meteorološki radari, kakvi se problemi javljaju u mjerenjima (smetnje, geometrija, greške), te kako ispravno čitati radarske slike. Najzanimljiviji dio predavanja svakako će biti tema "Meteorološki radari u Hrvatskoj", s posebnim naglaskom na pitanje "tko je kriv". Ne manje bitno, dr. Lipovščak će goviriti o tome kakvi su svjetski standardi po pitanju radarske meteorologije te odgovoriti na pitanje "kamo dalje".

Povezani članci

Who's Online

We have 142 guests and no members online