U Omišu održano prvo svjetsko prvenstvo u 'trulim kobilama'

trule kobile u omišuPrvo svjetsko prvenstvo u trulim kobilama, kao najiščekivaniji događaj premijernog Festivala planinarstva što se do nedjelje održava u Omišu, sinoć je na Trgu dr. Franje Tuđmana okupilo stotinjak znatiželjnika i šest ekipa koje su se okušale u ovoj nekoć iznimno popularnoj dalmatinskoj dječjoj igri. Zlatne medalje i mesingani odljev kobilje glave u teškoj kategoriji pripale su ekipi ‘Klapaju vrata’ koja je nastupila u sastavu Dino Sičić, Ante Bašić, Duje Pupačić i Frano Jelinčić, dok su najbolji u lakoj kategoriji bili ‘Klokani’, odnosno Matej Čović, Ivan Sovulj, Petar Bandov i Jerko Antičević. - Ovo je samo početak nečega što će, vjerujem, prerasti u tradiciju. Nastojali smo oživjeti pomalo zaboravljenu igru te prije svega djeci pokazati kako se i na ulici mogu dobro zabaviti - kazao je Zvonimir Kujundžić, predsjednik Planinarskog društva “Imber” koje je, u suradnji s Gradom Omišom i organizator sedmodnevnog Festivala...

FESTIVAL PLANINARA

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Trule kobile su igra s dvije ekipe načinjene od četiri igrača u kojoj je, ovisno jeste li ekipa koja glumi kobilu ili jahače, najvažnije imati čvrsta leđa i dobar skok. Važna je i uloga takozvanog kušina u čije ruke, prekrižene na trbuhu, kobila polaže glavu učvrstujući tako ostatak tijela. Ako kobila izdrži skakače, prvi jahač izgovara jedan broj do pet izvikujući ‘para’, dok glava kobile pokušava pogoditi o kojemu je broju riječ. Ako u tome uspije, svojoj ekipi donosi jedan od tri boda koliko je potrebno za ukupnu pobjedu.

trule kobile

- Super je pobijediti, pa makar i u trulim kobilama, igri koja je, nažalost, skroz zaboravljena - sretan je nakon trijumfa bio Dino Sičić, kapetan pobjedničke ekipe “Klapaju vrata”, koja je u dramatičnom finalu, uz smijeh i ovacije publike, nadjačala kobilu pod imenom “Gorčica”.

Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online