Donald Trump je predsjednik SAD

Ankete su prognozirale laku i relativno sigurnu pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton na upravo završenim američkim predsjedničkim izborima, no oni koji malo bolje poznaju sve kuriozitete i svu fleksibilnost moderne politike znali su da će ovo biti izbori neizvjesni sve do samoga kraja. Upravo tako je i bilo. Nakon pobjede u saveznim državama Ohio, Florida, Kalifornija, Pennsylvanija, Michigan, mnogi Trumpovi pristaše već su počeli slaviti, no, izbori nisu bili još gotovi. Sve ankete predviđale su pobjedu Hillary Clinton, koja je izgubila predsjedničku utrku s Donaldom Trumpom. A poraz ju, kao i sve demokratske birače, peče još više kad se uzme u obzir da je dobila više glasova od republikanskog kandidata: za Clinton je glasalo točno 59,182.241 Amerikanaca, a za Trumpa 59,044.556, odnosno dobila je 137.685 glasova više! No, zaludu joj, jer u Sjedinjenim državama na snazi je famozni elektorski sustav zahvaljujući kojemu je Trump osvojivši 276 elektorskih glasova pobjedio na izborima (Clinton ih je osvojila 218). Bez obzira koliko nekima Donald Trump bio simpatičan ili antipatičan, svima bi moralo biti jasno da ovo jest veće od njega. Ovo je glas novog vremena, proces u kojem se muti podjela na klasičnu (centrističku) ljevicu i desnicu. Umjesto toga na površinu izbija jedna nova podjela, ne horizontalna već vertikalna - podjela na narod i podjela na establišment, a to je jedna vrlo oštra podjela u kojoj narod pobjeđuje unatoč nevjerojatnim naporima establišmenta da očuva stari poredak, utabanu paradigmu.. piše Advance.hr

DONALD TRUMP JE NOVI PREDSJEDNIK SAD

Povijesna pobjeda anti-establišment revolucije koja je nakon Engleske trijumfirala i u Americi

Piše: D.Marjanović / Advance.hr
Izvor: Advance.hr

Teško je reći kakav će zaista Trump biti predsjednik, možda se ispostavi krajnje nesposoban te odvede SAD u propast, a možda i šire. No, jednu stvar mu se mora priznati, njemu i samo njemu - osjetio je, kirurški precizno, kakvi vjetrovi pušu. Osjetio je da se nešto "kuha" ispod površine, veliko i snažno, i da bi bilo baš dobro da baš on bude ta ikona koja će se u ključnom i povijesnom trenutku nametnuti kao simbol promjene. No, uz sav oprez s kojim ćemo morati pratiti nastavak američke politike, možda Trump zaista i jest simbol promjene, promjene koja bi mogla napraviti puno pozitivnog, prije svega zaustaviti rat u Siriji.

Je li ovo Brexit 2.0? Jest, i više od toga, puno više. No, i u slučaju Brexita (1.0) vidimo kako establišment pokušava ući na stražnja vrata i sabotirati narodnu volju - tko kaže da se isto neće desiti i u SAD-u? Tko kaže da Trump po ulasku u Bijelu kuću neće postati samo još jedan po svijet opasan neo-konzervativac? Marioneta iste nomenklature koja se proteže od Wall Streeta, mainstream medija, fundamentalističkih bliskoistočnih financijera do američkog vojno-industrijskog kompleksa koji su svi stali iza Hillary.

A ta nomenklatura, koja je noćas mislila da će imati svoju osobu u Bijeloj kući, je poražena, poražena je od strane američkog naroda i demokracije. Ironično, ta nomenklatura učinila je toliko puno u izvođenju smjena režima diljem svijeta, a sada im se smjena režima desila u vlastitoj zemlji,..

PROČITAJTE VIŠE..
 


Donald Trump rođen je 1946. godine u New Yorku i svi se slažu kako je činjenica da je postao predsjednik SAD-a jedan od najšokantnijih trenutaka u američkoj političkoj povijesti. Trump je zgrnuo bogatstvo na građevinskom biznisu, a posljednjih desetljeća sudjelovao je u brojnim reality showovima te ga je američka javnost imala prilike upoznati kao kontroverznog i ekscentričnog čovjeka bez dlake na jeziku.

- Donald Trump postao je lice koje je govorilo protiv političke elite koja desetljećima laže ovaj narod iz svojih ureda u Washingtonu. Njegova pojava potpuno je uzdrmala scenu i to je nešto što se, očito, američkom narodu svidjelo. Naprosto se pojavio kandidat koji je, iako bez ikakve sumnje kontroverzan i nepristojan, drugačiji. Ruralna Amerika, obični radnici, ljudi pogođeni krizom i sličan profil građana vidio je Trumpa i odlučio glasovati za njega u nadi da im može donijeti poslove i promjene, a ne obećanja koje su nosili bivši predsjednici. Nisam siguran da su u pravu, ali čini mi se da je upravo u tome ključ Trumpove pobjede. Iako za mnoge grozan, bio je drugačiji - poručio je analitičar CNN-a nedugo nakon objave rezultata.

Donald Trump Ovalni ured preuzet će 20. siječnja 2017. godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 240 guests and no members online