Iz Regije..

Gradsko vijeće Omiša usvojilo paket od pet mjera za pomoć građanima

Omiški gradski vijećnici su jednoglasno usvojili paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Tako je na sjednici Gradskog vijeća grada Omiša održanoj elektroničkim putem, od 17 gradskih parlamentaraca njih 15, koliko ih je sudjelovalo u radu, potvrdilo svih pet mjera koje je predložio Grad, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Sve je usmjereno kao pomoć građanima i gospodarskim subjektima koji su izravno pogođeni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja koje su na snazi od 19. ožujka – kaže nam gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, pa niže odluke objedinjene u pet točaka...

PET MJERA ZA POMOĆ GRAĐANIMA I PODUZETNICIMA

Izvor: Slobodna Dalmacija

Prva je oslobađanje obveze plaćanja komunalne naknade od 1. travnja do 30. lipnja za poslovne prostore i građevinsko zemljište onima kojima je zabranjen rad.

Ujedno se u drugoj odluci svi oslobađaju obveze plaćanja naknade za korištenje javnih površina za ugostiteljske štekate u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja.

– Oslobodili smo plaćanja zakupnine za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja i sve one koji koriste gradske prostore, a koji ne mogu raditi u ovo koronavrijeme. Na tri mjeseca, počevši od 19. ožujka, zaustavili smo pokretanje ovrha, a neće se zaračunavati ni zatezne kamate, osim za prihode za koje bi u navedenom razdoblju nastupila zastara – niže dalje omiški poteštat, dodajući i petu mjeru s kojom su se složili gradski vijećnici:

- Roditelji čija su djeca polaznici gradske ustanove Dječji vrtić “Omiš” neće plaćati naknadu od 19. ožujka pa sve dok se vrtići ne vrate normalnom radu. Prema inicijalnim procjenama, vrijednost trenutno predviđenih mjera iznosit će oko 1,3 milijuna kuna, a pad prihoda u gradskoj blagajni nadoknadit ćemo mjerama uštede, a to su obustava svih obveza iz proračuna osim nužnih i ugovorenih, obustava isplate sredstava za udruge i manifestacije, obustava isplate uskrsnica i regresa, te redukcija javne rasvjete u pojedinim dijelovima grada. Ujedno ćemo nastaviti provedbu svih ključnih infrastrukturnih projekata, i ni u kojem slučaju nećemo dirati socijalna davanja predviđena proračunom – navodi prvi čovjek Grada Omiša

Doznajemo kako je, uz ove odluke gradskog čelništva, na situaciju reagiralo i Komunalno poduzeće “Peovica”, pa se svim poduzetnicima koji su prisiljeni zatvoriti svoje objekte neće naplatiti odvoz smeća, neće se naplaćivati ni štandovi na tržnicama, a planirana je i obustava ovrha, dok se dosadašnji dugovi mogu platiti na rate. Mjere će se provoditi sve dok Nacionalni stožer ne povuče zabrane rada.


Podrška oporbe

Sve predložene mjere podržali su i oporbeni gradski vijećnici iz redova HDZ-a, HSP i HDS-a, a potpredsjednik Gradskog vijeća Mijo Mimica, ujedno predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, rekao nam je:

– Ovo su konkretne mjere za pomoć našim građanima, i nije bilo puno dvojbe hoćemo li ih podržati. Treba učiniti sve da svi zajedno prebrodimo ova krizna vremena. Pratit ćemo i ubuduće razvoj situacije, i ako se bude moglo i više pomoći građanima, radit ćemo na tome. I država je pomogla, pa može i Grad, jer ako ljudi ne rade, ne mogu ni plaćati račune, zar ne? Ovo vam nije politika, nego život.

Povezani članci

Who's Online

We have 71 guests and no members online