Rad bez stresa i mobinga

radoststresSvjetski stučnjaci iz 13 zemlja ovaj vikend u hotelu Le Meridien - Lav u Podstrani raspravljaju o najnovijim istraživanjima i strategijama za stvaranje zdravijih radnih mjesta u eri dinamičnih globalnih ekonomskih i socijalnih promjena. Riječ je, naime, o prvom Hrvatskom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem: Era nove ekonomije i novih zanimanja - Stres i Mobing, u organizaciji udruge Split - Zdravi grad, prenosi Radio Dalmacija ...

STRES I MOBING

Piše:  M.A., M.B. / Radio Dalmacija
Izvor: Radio Dalmacija

Mobing trpe jedanko i muškarci i žene, jedina razlika je što muškarci o tome uglavnom šute. Na žalost crne statistike pokazuju da ne treba šutjeti i trpjeti.

stressIako Hrvatska nema o tome podatke, Švedska  je predočila statistiku prema kojoj oko 20 posto svih samoubojstava nastaje kao posljedica zlostavljanja na poslu. Zbog istog razloga, oko tisuća osoba godišnje se ubije u Njemačkoj.

Ipak, mnogi i dalje šute.

Utjecaj novih informacijskih tehnologija na radna okružja i ljudsko zdravlje, stres i mobbing povezan s organizacijskom i gospodarskom učininkovitosti, stres menadžment te prevencija stresa samo su neke od tema o kojima će se raspravljti na Kongresu.

Stres i mobing teme su, kaže predsjednica Andrea Russo, o kojima se malo raspravlja, a oko kojih se mnogo događa. Kongresu nije namjena samo zaštititi pojedinca zbog poslovanja tvtke, nego zbog unapređenja međuljudskih odnosa.

Predsjednica programskog odbora, Jadranka Mustajbegović, specijalistica medicine rada na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, podsjeća kako je već 2000. godine prvo istraživanje Mediametra pokazalo da je svaka peta osoba svjedočila psihološkom zlostavljanju na poslu ili ga doživjela, što je oko 20- 25 posto zaposlenih.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 65 guests and one member online

  • admin