Ante Mekinić: Što sijemo, to i žanjemo

Ne braneći neobranjivo, ali i ne prejudicirajući krivnju ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu Ivana Škaričića, posve je nesporno da odgovornost nije samo njegova što izravno potvrđuje i njegov stranački šef Andrej Plenković izjavom “E to neće tako ići, da se ravnatelj Doma napada jer je HDZ-ovac.”.
Drugim riječima, Plenković je ovom izjavom, kao 'pravi' stranački šef, preuzeo odgovornost ne samo za spornu činjenicu što se nastavnik povijesti bez natječaja i potrebnih stručnih referenci našao na mjestu ravnatelja Doma nego i za sve druge ‘škaričiće’ jednako uhljebljene o našemu trošku koji zahvalnost za poklonjeno uzvraćaju izglasavanjem tih istih ‘plenkovića’ u vrhove stranačke i državne vlasti.
Zato krize poput aktualne pandemije koronavirusa nisu drugo doli ogoljena stvarnost društva i vremena u kojemu živimo i u kojemu žanjemo ono što smo prethodno (po)sijali. I dok naivno iščekujemo da budućnost popravi ono što smo u prošlosti upropastili, moramo proći katarzu i preuzeti svoj dio odgovornosti za poticanje ili toleriranje političkog klijentelizma koji je glavni uzročnik gotovo svim našim nevoljama...

ŠTO SIJEMO TO I ŽANJEMO

Izvor: FB Ante Mekinić

Ukratko, dužni smo iskajati grijehe za sva euforična klicanja 'našima' suprotiva 'njihovih' kao i za nijemu pasivnost u okolnostima kad smo morali biti i glasni i angažirani.

Jer naše neodgovorno i nepromišljeno odustajanje od načela 'dite materi' dovelo je do toga da je 'dite' ostalo bez matere i mater bez diteta, pa sve češće slušamo plač diteta na 'škoju' zvanom Hrvatska.

S nadom da krize, kušnje i nevolje i postoje zato kako bismo se s vremena na vrijeme dozvali pameti, priželjkujem da ubuduće svi ponaosob svoje formalno i stvarno biračko pravo na svim razinama i u bilo kojoj prigodi koristimo jednako odgovorno kao kad, primjerice, biramo svoga liječnika, meštra ili životnoga partnera, ili bilo što drugo kad nam je, da prostite, vlastita guzica u pitanju.

Jer i ovo najnovije iskustvo uči nas da će prije ili poslije, ali neizbježno, doći dan kad ćemo se morati suočiti s posljedicama vlastitoga izbora.

I zato, ostani doma, iskaj se i promišljaj, te ubuduće biraj odgovorno jer nikad ne znaš kad te tvoj vlastiti odabir može doći glave!"Pametni mogu da biraju, da budu i pametni i glupi, kako im više odgovara.

Glupi nemaju izbora."

   - Duško Radović

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online