Biskup Uzinić: Naučimo djecu da nema života bez truda i muke

Ovu nedjelju mladi iz brojnih naših župa provesti će u Vukovaru, na 10. Susrete hrvatske katoličke mladeži. Među njima i naši mladi župljani. Izvrsnu poruku na stranicama Misije, podlistka Slobodne Dalmacije, uputio im je (kao i svima nama, a pogotovo roditeljima) naš poljički biskup Mate Uzinić.
U svoje vrijeme sam znao čuti roditelje – inače dobri ljudi i kršćani koji su se po cijele dane mučili kako bi svojoj obitelji osigurali pristojan život – kako govore da ne žele da se njihova djeca u životu muče kao što su se oni mučili. Istovremeno se ti roditelji nisu pitali što će od njihove djece biti, što od njih može biti, ako se ne muče i trude najprije u školi, zatim u kućanskim poslovima, na poslu. Što će od njih biti ako ne nauče da se ne smije i ne može imati sve što se zaželi, da ničeg kvalitetnog u životu nema i ne može biti bez truda, bez muke?

Izvor: Misija / Slobodna Dalmacija

Ako obitelj, škola, društvo, a i Crkva sa svojim popuštanjima u nekim bitnim stvarima, dozvoljavaju mogućnost da se sve može dobiti bez muke i truda, onda svi mi na svoj način mladima činimo „medvjeđu uslugu“.

Takav stil života im ne dozvoljava oduprijeti se logici imati odmah sve i zadovoljiti odmah sve svoje želje. Tom i takvom logikom ih ne osposobljavamo za život jer život, ma koliko se mi trudili učiniti ga lijepim, nije samo med i mlijeko, nije imati i dobiti sve ono što mi želimo.

Ako ne znamo čekati, ako ne znamo da ne možemo i ne smijemo uzeti ono što nam ne pripada, da 'da' znači 'da' i da 'ne' znači 'ne', da se ocjene u školi ne mogu dobiti prijetnjom, da se za sakramente treba pripremiti i da svoju vjeru treba živjeti, da autobusnu kartu treba platiti i tako dalje, što se od nas može očekivati i kakvu budućnost možemo predviđati?

Bez spremnosti na žrtvu, naš život će se, prije ili kasnije, pretvoriti u bijeg od sebe, bijeg od drugih, bijeg od Crkve, a na kraju i od samoga Krista te će za nas, kao za i učenike na putu u Emausu, vrijeme koje smo proveli s Kristom biti uzaludno jer nećemo moći razumjeti i prihvatiti njegovu logiku koja je drugačija od naše.

Geslo 10. Susreta hrvatske katoličke mladeži je: "Krist, naša nada.“ Ima li u toj situaciji nade za nas? I te kako!

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 170 guests and no members online