Makedonac Isa Bronja: Konačno sam Hrvat, nisam više imigrant

isa bronjaČuli ste za Isu. Makedonca koji je početkom ožujka trebao biti deportiran iz Hrvatske. Čovjeka, u Dalmaciji bi rekli ljudinu, čija je životna priča dirnula ne samo medije, koji su u danima općeg društvenog kaosa pronašli zahvalno štivo, nego prije svega mještane Dugoga Rata, a zatim i građane Hrvatske koji su Isi, prepoznajući u njemu i djeliće vlastite sudbine, svih ovih dana držali fige. Tog 4. ožujka činilo se da je policija neumoljiva. Nalog je bio jasan: Isa Bronja zatečen je kao ilegalac te ni dana više ne smije boraviti u Hrvatskoj. Isina moljakanja i argumenti kako već 15 godina u miru i dobru živi sa svojim Dugoraćanima odbijali su se od ledenoga zida hrvatske birokracije. No, tada su se na noge podigli Dugoraćani, sve redom Isini prijatelji ...

NAJSRETNIJI DUGORAĆANIN

Makedonac Isa Bronja: Konačno sam Hrvat, nisam više imigrant

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Sad tek shvaćam što znači biti slobodan. Poput ptice sam, vjerujte mi, letim od sreće i najradije bih sve ljude u Hrvatskoj, a posebno u mome Dugome Ratu, zagrlio - kaže nam Isa Bronja, dok desnicom čvrsto stišće papir koji ga je riješio imigrantskih okova.

Isa Bronja zatečen je kao ilegalac te ni dana više ne smije boraviti u Hrvatskoj. Isina moljakanja i argumenti kako već 15 godina u miru i dobru živi sa svojim Dugoraćanima odbijali su se od ledenoga zida hrvatske birokracije. No, tada su se na noge podigli Dugoraćani, sve redom Isini prijatelji ...

isa bronja

Uostalom, Isa, slobodno ih probajte pronaći, neprijatelja ni nema. U samo nekoliko sati više od 200 mještana potpisalo je peticiju za Isinim ostankom. Taj čovjek, govorili su gnjevni Dugoraćani reporterima ‘Slobodne’, stranac je samo na papiru, a zapravo je dio nas.

- Između mene i Ise nema razlike - grmio je Matko Jerčić, koji je, uz Dragana Buljevića, bio inicijator peticije. Nakon što je Isina priča izišla u javnost, podrška mu je počela stizati iz svih krajeva Hrvatske, a u rješavanje njegova slučaja aktivno su se uključili općinski načelnik Jerko Roglić, splitsko Društvo Makedonaca te veleposlanstvo Republike Makedonije u Zagrebu, a kad je u ‘pet do dvanaest’ objavljeno kako Isa, velikodušnom gestom djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, ipak neće biti deportiran, Dugoraćani samo što ga nisu na ramenima nosili mjestom.

isa bronja


Ima pravde

- Hvala mojim Dugoraćanima, Matku i Draganu posebno. Hvala i vama iz Slobodne, fotoreporteru Anti Čizmiću, načelniku Rogliću, splitskim Makedoncima i svim ljudima koji su mi izražavali podršku. Još ne mogu vjerovati da sam postao hrvatski državljanin, moj san postao je stvarnost, ma, ima pravde, ima Boga! - klikće Isa i ne spušta se na zemlju.

isa bronja

Dani u ilegali su okončani, Isa Bronja od jučer je slobodan čovjek. Oči koje nikoga ne bi prevarile do sada su mu bile jedini dokument, a od sada će se sam pred policajcima zaustavljati nudeći im osmijeh i - papire. Putovnica, osobna, vozačka..., ma bit će u Ise svega. I OIB je već na putu.

- Ovo je velika pobjeda ljudskosti, rijetko viđena humanost u vremenima kada se ljudi različite boje kože, vjere ili nacije najčešće gledaju preko nišana. Nakon što je ‘Slobodna’ objavila priču o Isi povukli smo sve moguće veze da riješimo njegov slučaj, otkriva nam Angel Mitrevski, predsjednik MKD-a “Makedonija” iz Splita, te, a to je za sretan kraj ove priče bilo još i važnije, član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Upravo u prostorijama MKD-a “Makedonija” danas će se održati i svečanost na kojoj će policijski djelatnici Isi Bronji i simbolično uručiti rješenje o primitku među hrvatske državljane. Bit će to prilika da ih Isa sve izgrli jer, znate Isu, u Dalmaciji bi rekli ljudinu.

isa bronja

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online