CERN: Čestice neutrina putuju brže od svjetlosti?

EinsteinBrzina svjetlosti nije naveća brzina na svijetu, pokazuju rezultati istraživanja u CERN-u, javlja BBC. Ovo nevjerojatno otkriće znanstvenici su uočili nakon što su 'ispalili' neutrine iz CERN-a prema laboratoriju Gran Sasso, udaljenom 732 kilometra. Neutrini su uporno na cilj dolazili djelić sekunde prebrzo. Znanstvenici su vrlo oprezni oko rezultata svog istraživanja, ali naglašavaju kako su već pokušali pronaći druga objašnjenja. - Htjeli smo pronaći grešku - trivijalnu grešku, kompliciranu grešku ili kakav efekt. Ništa nismo našli. A kada se nađete u takvoj situaciji onda velite 'Dobro, sada sam prisiljen izaći pred ostale znanstvenike i tražiti ih da donesu svoju ocjenu' - izjavio je Antonio Ereditato, autor izvješća o neutrinima. Važnost ovog otkrića, ukoliko izdrži brojne provjere drugih znanstvenika, je neprocjenjiva za modernu znanost ...


EINSTEIN JE BIO U KRIVU?

Nikola Tesla je još davne 1932. pisao o neutrinima koji putuju brže od svjetlosti

Izvor: Jutarnji List

Brzina svjetlosti kao najveća brzina u svemiru konstanta je moderne fizike, a osnova je brojnih velikih otkrića još od doba Alberta Einsteina. Ukoliko se zapažanja tima iz CERN-a pokažu točnima, morat će se preispitati neke stare istine, a o revoluciji koja bi se mogla dogoditi u fizici teško je uopće i predvidjeti.

Današnje teorije fizike temelje se na ideji da je brzina svjetlosti u vakuumu od 299.792.458 metara u sekundi najveća moguća brzina u svemiru, odnosno da ništa, nikakva materija, energija ili informacija ne može ići brže.

neutrino lab

Naime, u specijalnoj teoriji relativnosti Einsteinova slavna formula E = mc2 ima malo drukčiji oblik: E = γmc2, gdje je y tzv. Lorenzov faktor. Ovaj faktor definira kako se udaljenosti skraćuju, a vrijeme produžava u ovisnosti o brzini γ = (1 − v2/c2)−1/2 (u ovim formulama brojke 2 i -1/2 su potencije).

Lorentzov faktor na malim brzinama iznosi 1 jer je brzina v zanemariva u odnosu na brzinu svjetlosti c, pa se formula može jednostavno pisati kao E = mc2. No na velikim brzinama, koje se približavaju brzini svjetlosti, on eksponencijalno raste prema beskonačnosti. To pak znači da je za svako daljnje ubrzavanje nekog tijela potrebna golema, odnosno čak beskonačna energija – kada je brzina jednaka brzini svjetlosti c.

Sva dosadašnja mjerenja potvrdila su ovu ideju, a teorija relativnosti jedna je od najuspješnijih znanstvenih teorija svih vremena. Njome su objašnjene (ali i predviđene) mnoge neobične pojave u svemiru – od precesije Merkurova perihela, preko crnih rupa, do gravitacijskih leća koje se nisu mogle objasniti Newtonovom mehanikom.

Stoga ne čudi da je vijest kako neutrini putuju brže od svjetlosti izazvala veliko uzbuđenje u znanstvenoj zajednici.

Rezultati koje su zabilježili znanstvenici u CERN-u, ukoliko ih potvrde drugi znanstvenici, mogli bi biti dokaz kako je putovanje kroz vrijeme moguće. A sve bi se to otkrilo još puno prije da su znanstvenici samo slušali Nikolu Teslu, koji prije osam desetljeća govorio o neutrinima koji putuju brže od svjetlosti.

nikola tesla

- Malene čestice, svaka tako malog naboja da ih možemo zvati neutrinima. Kreću se velikim brzinama, prelazeći brzinu svjetlosti - pisao je Tesla još 1932. godine.

Je li bio u pravu? Saznat ćemo, ali tek kroz koju godinu kada znanstvenici potvrde ili opovrgnu kroz rezultate CERN-ovog eksperimenta.

Podsjetimo, znanstvenici su ustanovili kako je snop neutrina poslan iz CERN-a prema Gran Sassu putovao djelić sekunde brže od svjetlosti, koja je prema fizici najbrža u svemiru. Znanstvenici su oprezni su predviđanjima i ocjenama ovih rezultata, a znanstvena zajednica će još godinama vijećati o ovom eksperimentu.

CERN

Ukoliko se rezultat pokaže vjerodostojan pojavljuju se dvije zanimljive teorije o brzom putovanju neutrina.

Prva govori o neutrinima koji doista jesu brži od svjetlosti, što indicira kako vjerojatno postoji sijaset drugih čestica koje su brže od svjetlosti. Ništa u klasičnoj fizici ne uvjetuje primat svjetlosti po pitanju brzine, ali do sada ništa brže nismo pronašli. Kada bi se pokazalo da postoje čestice brže od svjetlosti teško bi bilo i zamisliti implikacije koje bi moderna fizika i astrofizika doživjele.

Druga teorija i dalje svjetlost vidi kao najbržu, a 'brze' neutrine objašnjava - varanjem. Neutrini po ovoj teoriji nisu bili brži od svjetlosti u ravnopravnoj utrci, već su putem propali u minijaturnu crvotočinu, koja ima je otvorila 'prečac' od CERN-a do San Grassa.

Ukoliko se to dogodilo, onda bi se moglo reći kako su neutrini putovali kroz prostor, ali i vrijeme - stigli su prije nego su trebali. Moderna znanost ne zna što vrijeme točno jest, a ovaj eksperiment bi mogao otvoriti nove teorije. Bi li nas mogle odvesti do vremenskog stroja kao u filmovima? Možda, ali ipak je vjerojatnije kako bi nam rezultati te fizike pokazali kako da i sami radimo prečace u svemiru.

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online