Lungo mare Orišac: Županija planira 'grad na moru' od Duilova do Stobreča

Planovi, projekti,.. danas smo na županijskoj sjednici saznali najnoviji datum početka gradnje brze ceste Omiš - Split, saznali da će se u Krilu Jesenicama ipak graditi luka nautičkog turizma, pa onda i nova luka s većim (dostatnim?) kapacitetom za sve veću Kriljansku flotu, a saznali smo i za luku Orišac, područje od Duilova do Stobreča, koje je na današnjoj sjednici proglašena lukom od županijskog značaja. Ta odluka izazvala je reakciju stranke Pametno, koja je još jutros pred sjednicu upozoravala na ovu točku te tražila njeno ukidanje. Nakon što je točka izglasana stranka Pametno se oglasilo sljedećom reakcijom.
- Kako i zašto, ako je, prema splitskom GUP-u, riječ o području kupališne zone i zone zaštićenog zelenila? Ravnatelj županijske Lučke uprave kaže kako je riječ o idejnom projektu, natječaju za najbolji projekt kako definirati ovo područje od velikog potencijala za Županiju. Naš vijećnik Ante Renić predložio je povlačenje ovog dijela točke dnevnog reda jer građani nemaju nikakvih saznanja o ovome, ni slike ni slova. Prijedlog nije prihvaćen, ostaje nam samo slijepo vjerovati na riječ da već godinu dana komuniciraju s nadležnim institucijama, Društvom arhitekata, Sveučilištem i drugima, kako najbolje iskoristiti ovaj bogati resurs. Podržavamo razvojno planiranje, ali ono koje uključuje zainteresiranu javnost, koje komunicira s građanima i čiji je utjecaj na gospodarstvo, promet i okoliš jasan i nedvosmislen – tvrde iz stranke Pametno.
Dalmacija Danas o županijskim planovima za ovo područje zna više. Pročitajte..

Izvor: Pametno.org, DalmacijaDanas.hr

"Nama je cilj tu napraviti jedan grad na moru koji će imati adekvatan sadržaj i koji će živjeti što se kaže 365 dana u godini"

  - Domagoj Maroević, čelnik županijske Lučke uprave
 


"Lagano se kuhaju stvari oko žnjanskog platoa, Duilova, sve do Stobreča. Danas u medijima Kotarac, Gotovac i Buljubašić lobiraju za svoj davni projekt lučice na žnjanskom platou jer je Grad razgovarao s Turcima oko te marine i hotela Zagreb. Međutim, istovremeno na županijskoj skupštini dolazi prijedlog o luci županijskog značaja Orišac (1850 metara obalne crte)... O ideji se može samo nagađati jer točka samo odjednom osvane na sjednici. Na ovaj način moguće je da naši poduzetnici dobiju jednu lučicu, a dio Orišca Turci... Naravno, u planovima nema ni cesta ni prometnih studija ni ekoloških ... ničega... čak je Orišac i arheološko nalazište, klif poseban, što se ističe i prilikom donošenja planova za ovu prvu marinu na Duilovu... Osim ovoga, novcem iz EU bi se trebala financirati šetnica od Duilova do Stobreča (Eko kaštelanski)... tako da će biti zanimljivo ovo pratiti.."  

  - Renato Čupić, splitski gradski vijećnik

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and no members online