Gastronauti u pohodu na otok Vis

Nakon trodnevnog istraživanja njegove gastronomije i prirodnih ljepota, oduševljeni otokom Visom razišli su se u subotu gastronauti i uputili u sve krajeve Lijepe naše. Vrhunski hrvatski restorateri, uglavnom vlasnici najboljih sto hrvatskih restorana, te drugi gastroznalci, okupljeni u opatijskom klubu Gastronaut, za svoje lipanjsko okupljanje, posljednje prije nego se zahukta turistička i ugostiteljska sezona 2008., odabrali su Vis. Na tom je okupljanju najveći pljesak gastronauta pobrao hotel ‘Biševo’ u Komiži, njegovo osoblje, a posebno mladi kuhari i kuharice ...

VRHUNSKI HRVATSKI RESTORATERI PROTEKLIH SU SE DANA UPOZNAVALI S GASTRONOMSKIM, PRIRODNIM I KULTURNIM LJEPOTAMA ISSE

Napisala i snimila: Meri Šilović / Slobodna Dalmacija

Branku Grebličkom, vlasniku poznatoga kumrovečkog restorana “Zelenjak”, Ivanu Lesici, čiji je čuveni restoran “Njivice” na Krku, prof. dr. Darku Stipaničevu iz Splita, Guidu Muškoriću, vlasniku riječkog “Ronjgija”, Petru Zorici iz restorana “Dopolavoro” s Učke, Višnji i Miljenku Manestar iz crikveničkog restorana “Moslavina”, Zlatku Petriću iz karlovačkog “Lovačkog roga”, Ivici Puljizu iz omiškog “Puljiza”, Branku Tomašiću, vlasniku “Male hiže” iz Čakovca, Kreši Živkoviću iz poznate konobe “Portat” iz Zatona, Peri Glumcu iz dubrovačkog “Teatra”, Andriji Cariću iz hvarskoga PZ-a Svirče... odlični domaćini su bili Komižani iz hotelskog poduzeća “Modra spilja”, na čelu s direktorom Edom Bogdanovićem, Grad Komiža te komiški Nautički centar i Turistička zajednica.

I lijepo i ukusno

Kuhari cijenjeni gotovo kao nogometaši

Prve, kao i zadnje večeri, viške goste je posebno oduševio Ante Božanić Pepe, komiški kalafat i poznati pučki pjesnik, koji će ubuduće, čini se, češće sa svojim pjesmama putovati Lijepom našom. Na pjatu se u hotelu “Biševo” kroz vrhunske delicije istraživalo podmorje Visa i brodilo kroz tradicionalna viška jela.

Gastronauti su tijekom tri dana obilazili i kulturno-povijesne znamenitosti otoka, posjetili arheološku zbirku u Visu i Ribarski muzej u Komiži. Što nudi središnji dio otoka, doznali su na ručku u seoskom domaćinstvu Rokis u Pliskom Poju, u podrumu viškog vinara Antonija Lipanovića oduševili su ih plavac i vugava, a s vrhunskim jelima grada Visa upoznali su se na večeri u poznatom viškom restoranu “Pojoda”.

Iako je zbog “velikoga mora” poslije nevere bilo nemoguće posjetiti Modru špilju, gastronauti su posebno oduševljeni bili posjetom otoku Biševu. Nakon kupanja u uvali Porat, guštalo se u velikoj teći brujeta od ugora, grdobine i škarpine, a prof. Darko Stipaničev je znalački i s guštom dodavao porcije za svojim stolom.

Najveći pljesak gastronauta pobrao je ipak, i to zaista s pravom, hotel “Biševo” u Komiži, njegovo osoblje i posebno mladi kuhari i kuharice. “Ovakve mlade ljude treba posebno njegovati, kuhari su danas iznimno cijenjeni i gotovo da se nalaze na transferima kao nogometaši”, kazao je tajnik udruge restoratera Hrvatske Šime Ćoza, napominjući da zna što je vrhunska dalmatinska spiza jer je sam rođenjem Dalmatinac, a cijeli uspješan ugostiteljski vijek je proveo na sjevernom Jadranu.

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online