Od izgorene teflonke do kuharskog asa

špiro pavlićIsplati se pustiti dijete da upropasti koji kilogram brašna ili izgori novu teflonku, zaključili smo nakon što nam je majka Špira Pavlića, netom što je talentirani 24-godišnjak na međunarodnom kulinarskom natjecanju "Biser mora" osvojio prvo mjesto i 35 tisuća kuna nagrade, povjerila kako joj se sin gotovo oduvijek motao po kužini. I mali je Špiro, otkrila je ponosna mama Silvana, poput većine profesionalnih i neprofesionalnih kolega, započeo - s palačinkama. A mora biti da nisu bile loše, barem sudeći po tome kako Pavlić danas rastura gastronomiju: već drugi put je osvojio nagradu na natjecanju profesionalnih kuhara; prošle godine na istom je natjecanju bio drugoplasirani. Upravo proglašenog pobjednika zapitali smo što je, onda, na rasporedu naredne godine? ...

DUGORAĆANIN ŠPIRO PAVLIĆ OSVOJIO PRVO MJESTI NA MEÐUNARODNOM KULINARSKOM NATJECANJU

Od izgorene teflonke do kuharskog asa

Inovativnom tehnikom obradio sam poznate namirnice i sačuvao im okus, objasnio je ovogodišnji laureat

Piše: Tea Sumić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jadran Babić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Špiro PavlićUpravo proglašenog pobjednika zapitali smo što je, onda, na rasporedu naredne godine?

- Pa ne znam, valjda idem u žiri!? – ispalio je osvajač trećeg po redu „Bisera mora“, održanog tijekom proteklog vikenda u makarskom hotelu „Meteor“, u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija.

Priznao nam je kako je konkurencija ove godine bila iznimno oštra – u završnici natjecanja nastupilo je deset finalista, odabranih između čak 40 ponajboljih kuhara iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Srbije.

Nagrada me iznenadila, obzirom da sam se u finalu nadmetao s proslavljenim profesionalcima, koji su svi, prema mom sudu, bili usitinu izvrsni – kazao nam je Špiro.

Ništa manje kompliciran, dodao je, nije bio ni zadatak: kuhari do samog finala nisu znali što će morati spremati, pa čak ni tada nisu imali konkretano zadana jela, nego su se morali osloniti na maštovitost i umješnost te od ponuđenih namirnica sastaviti jelovnik od tri slijeda.

Pavlić je pri tome briljirao juhom od dvaput pasiranog povrća, kojoj je dodao rimski njok od griza i parmezana (koji se može kušati u kavani „Luxor“, gdje je Špiro chef kuhinje), domaćom tjesteninom aromatiziranom vrganjima i punjenom prženom oradom i blitvom na maslinovom ulju te desertom začinjanim ekstra djevičanskim maslinovim uljem: kolačem od tamne čokolade i pjenicom od jagode.

Dodao je kako vjerujem da je žiri osvojio još u kvalifikacijama, jer je na zadanu temu juhe od rajčica umjesto klasične, crvene juhe spremio bistru i prozirnu, takozvanu esenciju rajčice, koja ima okus po friškim pomama.

špiro pavlićIznenađenje je priredio i u glavnom jelu, jer je zadanu grdobinu pripremio kao tartar, koji je oblikovao u kuglice i pržio u tempuri aromatiziranoj rikulom.

- Mislim da sam postigao pravu stvar: inovativnom tehnikom obradio sam poznate namirnice i sačuvao im okus. Jednako sam postupio i u finalu, jer mislim da bi suvremena gastronomija baš tomu trebala težiti – domaće okuse prezentirati na moderan način – zaključio je laureat ovogodišnjeg „Bisera mora“.

Jaki Hrvati

Ovo je natjecanje pokazalo da hrvatski proizvod u jakoj međunarodnoj konkurenciji ima dobru prođu. Osobito me veseli što je kod natjecatelja primjetan napredak u tehnikama i razmišljanju, pa vjerujem da smo postigli cilj: razmjenu znanja i iskustava među kuharima – kazao je Miro Bogdanović, predsjednik SKMER-a i idejni začetnik natjecanja.

Moderan pristup

Željeli smo da prikažu rafiniranost moderne kuhinje, zadrže osnovni okus i minimalistički pristupe aranžiranju. Špiro je dao upravo to, ali ni ostali finalisti nisu promašili temu, premda im nismo objašnjavali što želimo od njih, jer su se stvari kristalizirale kroz kvalifikacije – kazao je Pero Svanović, koordintor žirija.

Brojke i slova

35 tisuća kuna osvojio je prvoplasirani Pavlić koji je prošle godine na istom natjecanju zauzeo drugo mjesto

10 kuhara sudjelovalo je u finalu natjecanja. Oni su pak izabrani između 40 sudionika pristiglih iz cijele regije


Težak zadatak

Kuhari do samog finala nisu znali što će morati spremati, pa čak ni tada nisu imali konkretano zadana jela, nego su se morali osloniti na maštovitost i umješnost te od ponuđenih namirnica sastaviti jelovnik.

Povezani članci

Who's Online

We have 260 guests and no members online