Iz Regije..

Trgnuli se Omišani: Održana akcija čišćenja plaža, u pripremi nove akcije

Eko akcija na gradskoj plaži

Poljičani i Omišani su se trgnuli iz u Dugom Ratu uobičajene letargije i na valu promjena i optimizma koji je zavladao Poljicima i ušćem Cetine uoči i nakon ovih izbora krenuli s realizacijom konkretnih "malih" stvari. U subotnjoj radnoj akciji marljiva ekipa se skupila i prionula čišćenju Omiške gradske plaže. Najavljuju se nove volonterske komunalno-ekološke intervencije i u drugim lokalnim sredinama. I gradski komunalci su živnuli pa su pred vikend uredili dio starog gradskog groblja. Županijske ceste noću (bravo!) u friško hajdučku boju označavaju stare pješačke prijelaze ne stvarajući kilometarske kolone iza sebe. Volonteri okupljeni oko inicijative Omiš Live prošli su vikend otklanjali krupni otpad s područja Ravnica, a uskoro kreću u realizaciju besplatnog pristupa Interentu za početak s tri pristupne točke. Bili sa svojim ekolozima iz Gata čisti predizborne plakate s javnih površina, lokalni planinari već godinama rade prava čuda po Imberu, Mosoru i Omiškoj Dinari.. Umjetnici nude svoje usluge i radove u oplemenjivanju javnog prostora, mladi sociolozi pišu znanstvene radove o omiškoj facebook "revoluciji"... ili "događanju naroda" kako to već neki DIP-ovci vole zvati. Omiš i Poljica su živnula!. No i u Dugom Ratu se radi.. Onaj jedan radnik prilično dobro napreduje s izgradnjom staze na plaži kojom će se invalidima olakšati pristup moru. Pedesetak metara dalje bager stoji već danima na plaži kao spomenik poslovičnoj brzini naše lokalne uprave u zahvatima u javnom prostoru.. Slatka mala na plažu zalutala splićanka teško da će zagucat moju priču da je Švabo izgubija ključeve i da ih još traži ...

OMIŠANI SE TRGNULI, DUGORAĆANI JOŠ U ZIMSKOM SNU

Kako ću joj reć da.. rovarim?

bager

Piše: Mladen Banović
Foto: Ivan Barišić   

Eko akcija na gradskoj plaži

Zapuhali su novi vjetrovi iz kanjona Cetine koji donose lipu friškinu.

Valja se nadati da ovo neće biti kratkog daha i da će ljudi shvatiti najbitnije.. da je ne samo potrebno već u ovim teškim vremenima nužno preuzeti odogovornost za svoju lokalnu zajednicu, i u dogovoru i zajedništvu pokušati sami učiniti ono što se može.

Za veće inicijative i projekte procedura se zna, no ovaj neformalni networking, osvještenost, predlaganje inciijativa, upozoravanje na pobleme i propuste, te (su)djelovanje u javnom životu, počevši od rada mjesnih odbora pa prema gradu, županij,. samo nam svima može pomoći da se dobro zamišljeno i ostvari.

Eko akcija na gradskoj plaži

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online