Najave: Omiš guitar fest 2017.

U tijeku su prijave i pripreme za jedan od najvećih gitarističkih festivala u ovom dijelu Europe - Omiš Guitar Fest 2017. - koji će se od 19.04. do 22.04. održati u gradu na ušću Cetine. Vlada veliki interes za prijave u neku od 11 kategorija za natjecanja u električnoj, klasičnoj i akustičnoj gitari. Do sada su prijave stigle iz većine europskih zemalja a natjecatelji dolaze i iz Argentine, Indije, saznaje i portal eZadar. Organizatori očekuju rekordan odaziv natjecatelja i gostiju, a s obzirom na rekordni nagradni fond te visoku reputaciju koju je festival stekao proteklih godina veliki interes nije nikakvo iznenađenje. Doći s gitarom ili za zvukom gitare na proljeće u Omiš postalo je stvar potrebe biti dio gitarističkog "Woodstocka" u nastajanju u gradu Gusara. Prijave traju do 05.04., svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na stranicama festivala OmisGuitarFest.com
 

Foto natječaj: Volim svoju županiju

Foto natječaj "Volim svoju županiju“ otvoren je 1. ožujka, a trajat će do 7. travnja 2017. Pozivamo sve kreativce da se prijave na natječaj za najbolje viralne fotografije koje prikazuju zanimljive detalje hrvatskih županija. Natječajem se želi potaknuti umjetnike/amatere da stvaraju i razmišljaju o svojim županijama kao destinacijama koje osim svojih ljepota nude i sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima. Nagrade se dijele u tri kategorije: najbolja fotografija prema broju dijeljenja, najbolja fotografija prema broju lajkova te najbolja fotografija prema izboru stručnog žirija. Fotografije se na natječaj predaju putem Facebook aplikacije na ovoj poveznici.  Ovogodišnja novost je Instagram profil volimsvojuzupaniju, na kojem će se moći pratiti aktualnosti vezane uz natječaj, stoga provjerite i hashtagove #volimsvojuzupaniju i #hrvatskazajednicazupanija Otkrivajte javnosti najskrivenije kutkea svojih županija, dijelite fotografije i osvojite nagrade.
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju "DUGORATSKOG LJETA 2017." Pravo na podnošenje prijava na ovaj poziv imaju udruge registrirane za organizaciju kulturnih manifestacija, kao i udruge registrirane za djelatnosti koje omogućavaju organizaciju priredbi iz programa 16. Dugoratskog ljeta. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta“ u cjelini ili samo za pojedine priredbe. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su:
   - 13. Festival poljičkog soparnika  (vrijeme održavanja 29. srpnja, subota)
   -  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti  (vrijeme održavanja 4. kolovoza, petak)
   -  Dječji festival "Glas Poljica“  (vrijeme održavanja 26. kolovoza, subota).
Podnositelji prijava dostavljaju svoje programe putem pošte na adresu:
Općina Dugi Rat, općinski načelnik, 21315 DUGI RAT, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat, zaključno sa danom 28. travnja 2017. Uz obvezni detaljno razrađeni program, predlagatelji trebaju dostaviti financijski plan ili specificirani troškovnik za izvršenje predloženog programa, dijela programa ili pojedinačne priredbe.
 

Predstavljanje knjige 'Sinovi svetog Josipa'

Ogranak Matice hrvatske iz Podstrane poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige "Sinovi svetog Josipa" hrvatskog branitelja Tomislava Bašića, koje će se održati u petak  24.3.2017. u 19 sati u Društvenim prostorijama u Podstrani, Jurasova 2, (Lučica Strožanac). Bašićevu knjigu temeljenu na njegovim sjećanjima o Domovinskom ratu predstaviti će novinari Mladen Vuković, Joško Čelan, nakladnik Zoran Bošković, te sam autor.
 

Drama 'Ostavljam te' na sceni HNK Split

"Ostavljam te!" rečenica je kojom drama započinje. Jack i Gillian, narcisoidni sveučilišni profesor i od njega starija iskusna i mudra supruga intelektualka, u braku su punih 30 godina. Nakon što joj on objavi svoju odluku da se rastanu započinje prava inventura njihova odnosa. Gillian je, naime, čitavo to vrijeme vodila Knjigu dana, odnosno dnevnik njihovih intimnih odnosa. Predstava koja započinje kao psihološka drama prelazi u komediju da bi u jednom trenutku postala i reality show. Kućna biblioteka se rastvara i pretvara u televizijski studio s voditeljicom, glazbenicima.. Publika u dvorani postaje televizijski auditorij koji na zapovijed aplaudira nesreći glavnih junaka. Ostavljam te premijerno je izvedena u HNK Zadar u prosincu prošle godine doživjevši jednoglasne pohvale kritike, prije svega maestralnoj igri prokušanog glumačkog para Ančić-Liverić, i odličan prijem publike. Izvedba na velikoj sceni splitskog HNK u petak 24. ožujka započinje u 19:30 sati..
 

Branko Šegović: I u 95. godini plešem svaki dan!

Danas je 23. ožujka. Dan kada se prije 95 godina rodio najveći meštar od folklora na ovom području, splićanin Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog i dugogodišnji član i suradnik KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat. Uz rođendan naš vječni mladić obilježit će i još jedan značajan jubilej – čak 85 godina života s plesom. Upravo je toliko godina prošlo otkad je učinio prve plesne korake i shvatio da je ples njegova ljubav...

Hmm... eto zašto našeg Milana Raljevića općinski "komisionari" za nagrade i priznanja nisu već ove godine nagradili općinskim priznanjem za 50 godina društvenog rada u KUD Dalmacija! Jednostavno je.. prerano! Sudeći po Šegoviću, pred šjor Milanom je još najmanje 30-40 godina svakodnevnog druženja sa postojećim i novim generacijama našeg folklornog društva. Eto recepta za zdrav, sadržajan i dug život..
 

Cabaret 'Splićanke' u petak u Lori

Cabaret "Splićanke" Gradskog kazališta mladih od premijere u prosincu ne prestaje privlačiti interes publike i redovito se igra pred punim gledalištima. Za iduću izvedbu u Splitu koja će se održati u petak, 24.3., odabrana je dvorana Časničkog doma HV u Lori. U Splićankama igraju Lidija Florijan, Ana Gruica, Nada Kovačević, Aneta Matulić i Mia Vladović, redatelj je Ivan Leo Lemo a za koreografiju je zadužen Leo Mujić. Ulaznice se mogu kupiti od petka 17.3., svaki dan od 14-20 h (i subota i nedjelja) na blagajni dvorane Lora. Cabaret "Splićanke" doživjet će i svoju zagrebačku premijeru ove subote u sklopu Gumbekovih dana.
 

Korizmeni koncert: Kada bude tilo mriti

U nedjelju, 26.ožujka 2017. u župnoj crkvi sv. Mihovila u Omišu s početkom u 19.30 sati održati će se Korizmeni koncert napjeva Omiša i okolice (Kostanja, Kučića i Lokve Rogoznice) pod imenom “Kada bude tilo mriti” u organizaciji Pasionske baštine i Župe sv. Mihovila ark. Omiš. Na koncertu će nastupiti: Cantores Almissum (Omiš), klapa Pasika (Kostanje), Pivači Župe Sv.Luke (Kučiće) i Pjevačice Uznesenja Blažene Djevice Marija (Lokva Rogoznica). Isti koncert održati će se i 3. travnja 2017. u Zagrebu u Crkvi Presvetog Srca Isusova, Palmotičeva 31, u 20.00 sati.
 

Predavanje: Matoš u Parizu

U sklopu manifestacije Dani frankofonije 2017. Prokultura Split – Opservatorij kulturnih politika, Gradska knjižnica Marka Marulića i Gradska knjižnica Kaštela organiziraju predavanje "Matoš u Parizu“, koje će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu (Ulica slobode 2) u srijedu, 22. ožujka u 18.30 sati. O Matoševom petogodišnjem životu u Parizu i utjecaju francuskih modernista na Matoševo književno stvaralaštvo govorit će Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. Matoševe stihove kazivat će novinarka Ina Dukan, dok će dijelove Matoševih eseja čitati Roko Kraljević, učenik Osnovne škole “Bijaći”. U glazbenom dijelu programa nastupit će Josip Krokar na gitari.
 
Povodom Svjetskog dana poezije ne častimo Vas kavom niti kiticom propupalog cvijeća (iako je prvi dan proljeća) već vas pozivamo da danas (a najbolje svakodnevno) u svojoj dnevnoj obvezama prepunjenoj rutini pronađete mali trenutak za sebe i svoju (pjesničku) dušu. Izađite u prirodu, prošetajte, posegnite za kakvom dobrom knjigom, zbirkom, glazbom i prepustite se uživanju u lijepoj riječi i stihovima, a ako još pritom imate i sreću da vas Muze posjete ne libite se pribilježiti na papir to što su Vam ostavile, pa makar to i desetljećima poslije još odlagali među uspomene trenutka u najdonjoj ladici zaborava.. - "Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života..." - rekao je o poeziji Jacques Prévert, veliki francuski pjesnik. A poezija uistinu izvire u svakom djeliću naših života, samo je često ne prepoznajemo. Stoga, zastani malo čovječe, probudi se iz tuđega sna, dok prolaziš malen ispod zvijezda.., i kao što reče šjor Ljubo, ...vrati se sebi dok još imaš kome!