Izložba u Krugu: Miro Tomasović

Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na izložbu radova slikara Miroslava Tomasovića koja se svečano otvara u četvrtak, 04. srpnja 2024. u 21 sat u Galeriji KRUG Dugi Rat.

"Gdje smo ono stali posljednji put u vezi s Miroslavom Tomasovićem? "Rastali" smo se u omiškoj galeriji AZ Ilirskog sjemeništa oslađeni sjajnim prijamom prisutnih, neuobičajenim za likovne prlike u nas!
Bila je to posebna likovna večer i u mojem spomenaru, puna iskrena odobravanja umjetnika, njegove nepatvorenosti, i s tim u vezi, intimnog obraćanja javnosti. Radilo se o svojevrsnoj pohvalnici samoprijegoru tiha i samozatajna čovjeka....", piše u predgovoru Tomasovićeve izložbe Igor Brešan ...
 

Slonovača Donjeg Doca

U sklopu 22.Dugoratskog ljeta, u subotu, 06.07.2024. s početkom u 21 sat omiško kazalište "Mali Princ" pred dugoraćanima će odigrati svoju novu komediju "Slonovača Donjeg Doca"... koja nas vodi u Poljica, u Donji Dolac... Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje, vidimo se!
 

Održimo blues mladim

Pod motom "Održimo blues mladim" Thrill blues festival će se ove godine održati od 5. do 7. srpnja 2024. i publici predstaviti talente svjetske i regionalne blues scene. Po programu i broju izvođača, ovo izdanje festivala će biti još veće nego prethodne godine, a u na pozornicu smještenu u Gradskom parku u Trilju stat će blues imena iz gotovo deset država. Ulaz je slobodan. Trilj, dalmatinski gradić na Cetini kroz tri će dana još jednom postati glazbena oaza za ljubitelje bluesa i europsko središte ovog glazbenog žanra. Ljubiteljima glazbe i više nego dovoljna pozivnica.
 

Dugoratsko ljeto: Tjedna najava programa

Ponedjeljak, 01.07.2024., 09:30, Dugi Rat, plaža, Vježbe u moru - Udruga "STEP"
Utorak, 02.07.2024., 21:00, Dugi Rat, park u lučici, "Spartankova ljetna čarolija" - Klaun Spartanko
Srijeda, 03.07.2024., Dugi Rat, park u lučici, 19:00–19:45 Zumba za djecu; 20:00–21:00 Zumba za odrasle - Udruga "STEP"
Četvrtak, 04.07.2024., 21:00, Galerija Krug, Izložba slika Miroslava Tomasovića – PLU Krug
Petak, 05.07.2024., 21:00, Krilo Jesenice, luka, Folklorna večer u Krilu – KUD "Dalmacija" Dugi Rat
Subota, 06.07.2024., 21:00, Dugi Rat, park u lučici, Kazališna predstava, komedija "Slonovača Donjeg Doca" – CZK Omiš, Kazalište "Mali princ"
Nedjelja, 07.07.2024., 21:00, Dugi Rat, park u lučici, Glazbeno-scenska gala večer "Večer pod zvijezdama".

Vidimo se! Lito je!
 

Izložba Jure Jovice u Galeriji Krug

Jure Jovica ili Jure slikar pločanski, dovoljno je reći da bi svi znali o kome se radi. Jure je slikar hrvatski i svjetski zbog opusa koji je stvorio i koji se nalazi po cijelom svijetu. Jure je malo i dugoratski jer je radom vezan za dugoratski likovni krug 27 godina koliko Krug djeluje. Zato sa radošću priređujemo ovu izložbu posvećenu 50-toj godišnjici njegovog likovnog rada.
Od samog početka svog stvaranja Jure slikar, pjesnik, je organizator i pokretač likovnih i kulturnih zbivanja u neretvanskom kraju. Jure je osebujna i rijetko stvaralačka osoba, koja je mukotrpno radeći i napredujući definirala osoban izraz, prepoznatljiv i bez potpisa. Na platna prenosi ono što duboko osjeća, zbilju i maštu istkanu iz podneblja pod kojim je rastao, razvijao se i sazrijevao. U Jurinim slikama zaigrao je baš genetski, neretvanski, zavičajni idiom dalmatinskoga krša, mora, Neretve, šipka i masline, a time je i geneza njegovog kreativnog čina temeljito obilježena i motivirana, predstavljajući sliku zavičajnog identiteta u kojem su ove slike i stvorene.
U životu se Jure bavio mnogim aktivnostima, ali uvijek se posvećivao slikarstvu. Njegovo slikarstvo postalo je umjetnost kojom kazuje suvremenicima da živi, budućim pokoljenjima da je živio. U svojim slikama oslikao je svoj svijet kako ga on vidi. Uđite u taj svijet na dugoratskoj izložbi u petak, 07.06.2024.  i uživajte.
 
Svake godine isti članak! Dokad, tako!! Kad ćemo više naprid! No sve dok ima neznalica (i izjelica), ja ponavljam... urbi et orbi... da najbolje pizze u Omišu peku - Dugoraćani. Svaka čast svim omiškim pizza majstorima, ali pravi štovatelji danas svugdje popularnog izvornog jela Napuljskih siromaha, kada se nađu gladni u gradu podno Mirabelle, prvo će poviriti u pizzeriju "ANTULA" koju vodi obitelj Bulić.
Priznajem, nisam baš neki ekspert za pizzu i pivo, kad sam gladan u Gradu radije svratim na srdele ili gavune u konobu U NAŠEG MARINA koja je također prvog dana lipnja običavala otvoriti vrata gostima, ili kod Mare i Joška u konobu JOSKAN kojeg valja uvijek posebno isticati jer marljivi Baučići rade cijelu godinu (svaka čast!) i imaju izvrstan roštilj, no od svih onih pizza koje sam probao ne sjećam se da je iz neke druge peći pred mene izašla ukusnija, slasnija i bolja talijanska delicija od one koju je napravio naš sumještanin Ivica Bulić.
Dugoraćani, slobodno zaboravite da će te ga idućih pet mjeseci viditi kako pedalira s najdražom i nasljednicima gore-dolje po dugoratskoj rivi ili s širom familijom ispija duge kave na plaži ispred Rivice. Pizza majstor Ivica je stariji član skladnog bratskog dueta odgovornog za duge file ispred ulaza u špici sezone i barem još jedan omanji red koji čami čekajući u kali ili na zidiću da se "oslobodi" koji stol. 
Drugi dio bratskog dueta je Mate Bulić, ne onaj raspjevani "piroman" koji je svojedobno uveseljavao dugoratske balunjere, već nadaleko popularni šef konobara, karizmatični vođa šanka i glavni maratonac s tacnom u jako familijarnom veznom redu Antule, nekad obećavajući roker koji se danas snalazi i u ulozi osobnog sommeliera (nije da briljira i u toj ulozi, ali vidno napreduje iz ljeta u ljeto, što se vidi iz sve bolje i za divno čudo sve pristupačnije vinske liste, za razliku od nekih.. eh!).

I sad dolazi ono najvažnije, od subote, 1.6., pizzerija "ANTULA" svim ljubiteljima svojih delicija opet širom otvara vrata! Svratite ima na početku sezone! Dođite im i poslije. Iskoristite dobro "predsezonu", dok u pizzeriju još ne nahrpi pola Mitteleurope i uvjerite se bez čekanja u dugoj fili pred ulazom ili na zidiću, da najbolju pizzu na ušću Cetine i dalje spremaju i peku - Dugoraćani. Dobar Vam tek! Još da složna braća konačno dignu taj kat i uhvate se istim žarom i roštilja i ostalih talijanskih i francuskih specijaliteta... ma gdje bi im bio kraj! No otom, potom,... vidimo se mi opet idućih dana na starom mistu, naravno, ako bude slobodnog mista, a ako ne bude pričekat ćemo...
 
U sklopu obilježavanja programa Dana grada Omiša, profesionalno kazalište Mali princ Omiš u srijedu, 22. svibnja u 20h , u dvorani Ilirskog sjemeništa u Omišu (Glagoljaška 11), izvesti će svoju novu predstavu. Riječ je o komediji 'Slonovača Donjeg Doca'.  Režiju potpisuje dramska umjetnica Ivana Giove Župa. Predstava će zasigurno razvedriti i nasmijati do suza sve one koji su gladni dobrog, originalnog i prirodnog humora. Ulaz je slobodan, ali broj mjesta je ograničen pa se preporučuje dolazak na vrijeme.
- "U ovoj komediji su bespoštedno prikazane komične posljedice do kojih dovodi sumanuta policijska logika u sprezi s neiskorjenjivim primitivnim mentalitetom Dalmatinske zagore. Budući da su samo dvije stvari beskonačne, kako kaže Krleža ili Einstein, a to su svemir i ljudska glupost, komad nažalost postaje posebno relevantan u naše doba kada se znanje obezvređuje, a poput šumskog se požara šire dezinformacije koje otvaraju prostor za potencijalno pogubne postupke i ozbiljne komične manipulacije u životu običnog čovjeka" - kaže o predstavi Petar Buljević...
 

Stanovanje - pravo ili privilegija?

Društvo arhitekata Splita će u svibnju ove godine u Splitu ugostiti članice i članove Europske koalicije za pravo na stanovanje i grad (European Action Coalition for the Right to Housing and to the City). Konferencija koalicije trajat će od 9. (četvrtak) do 12. svibnja (nedjelja) 2024. na različitim lokacijama u Splitu, uz fakultativni izlet i radnu akciju u Krvavici kraj Makarske u ponedjeljak, 13.5.  Tijekom petodnevnog programa konferencije "Stanovanje - pravo ili privilegija?" održat će se javne diskusije, šetnje i akcije gdje će razgovarati o stambenoj krizi te pritisku turizma na javne prostore i stambeni fond gradova. U sklopu programa održat će se radionice o mogućnostima organiziranja građana u sindikate podstanara i stambene zadruge kao jedan od načina rješavanja vlastitog stambenog pitanja. Dodatne objave o programu popratite u nastavku članka ...
 
Marko Purišić, aka Baby Lasagna, sinoć u švedskom Malmöu nije pobijedio u finalu izbora za Pjesmu Eurovizije 2024, ali je osvojio fantastično drugo mjesto i najviše glasova publike izvedbom svoje autorske pjesme Rim Tim Tagi Dim na 68. izdanju Eurovizije. Radi se o najboljem rezultatu na Eurosongu u povijesti neovisne Hrvatske. Uz glazbeni i marketinški učinak uspjeha Baby Lasagne je impresivan, no do njega uopće ne bi došlo da se pitalo HRT, piše Index.hr. Glazbeni "stručnjaci" HRT-a krajem prošle godine sjedili su u žiriju i birali pjesme koje će se natjecati na Dori 2024. Baby Lasagna njihov istančani ukus nije zadovoljio. Ljudi koji sjede u žiriju nisu prepoznali potencijal njegove autorske pjesme. Dapače, nisu ga odabrali ni među 24 pjesme za dva polufinala Dore. Nakon odustajanja pjevačice Zsa Zsa, Marko Purišić je upao kao prva rezerva HRT-a. Rezultat: na Dori je imao više bodova publike nego svi ostali glazbenici zajedno! Sinoć u finalu Eurosonga osvojio je najviše glasova publike, ali opet nije bio miljenik ni europskih žirija, što mu je bilo dovoljno tek za odlično drugo mjesto. Pobjednik je mladi Švicarac u suknji, Nemo, s također izvrsnom pjesmom.
Lijepe stvari se događaju nekako slučajno, tako i ovo. Mladi, skromni i radišni Istrijanin Marko Purišić i njegova mlada i malobrojna kreativna ekipa unutar i izvan benda, iskoristili su svoju ponuđenu priliku i isporučili uspjeh. Pritom su stekli i mnogobrojne fanove te dobili priliku sudjelovati u svjetskom glazbenom tržištu. Hoće li je i iskoristiti (kao npr. talijanski Maneskin) drugo je pitanje na koje će samo budućnost dati odgovor. Poželiti ćemo mu sve najbolje u karijeri i životu. Ovo je nekakva opomena svima oko Prisavlja koji sudjeluju u Eurosongu da ostave svoje interese sa strane i stave glazbene interese na prvo mjesto. Nema im većeg alarma od ovoga. Očito je da neke stvari treba mijenjati - i u vidu sadržaja, ali i u vidu transparentnosti.
- "HRT usko surađuje s glazbenim udrugama (ZAMP, Unison, HGU, HDU i sl.), čije su ključne figure svele profit od hrvatske glazbe na jako usku skupinu ljudi. Dora je samo ekstenzija tog problema. Već 20 godina provodi se kampanja uništavanja zanimljive domaće glazbe, kontroliraju se izvori profita (tantijemi i mediji) da mladi nepodobni potencijali ne dobiju skoro ništa, a hrvatski pop se svodi na onu urbanu mekanu dosadu koju javnost ionako vidi samo na Dori i čuje na radiju tu i tamo. Umjesto njegovanja hrvatske pop kulture, osluškivanja trendova i pozicioniranja zanimljivih glazbenika, oni nam serviraju covere 40 godina starih klasika na A strani pod visoku kulturu, bezbrojne karaoke showove u kojima plaćamo da bi nesposobni autori zarađivali na novim talentima i ovu jadnu Doru koja je ruglo u usporedbi s bilo čim u regiji. Sve je to čista privatizacija javnog novca i monopol, a glazbenici su previše zabrinuti za svoje mrvice da bi postavljali pitanja na skupštini ZAMP-a i propitkivali zašto Hrvatska nema novu zvijezdu preko 20 godina", komentirao je Josip Bošnjak, glazbeni novinar i kolumnist Indexa.
Eurosonže, sredit će Hrvati s tobom račune dogodine, kad HRT pošalje nekog od onih 24-oro šta su bili ispred Lazanje!
 

Izložba u Krugu: Sunčica Grubišić Dvornik

Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na izložbu radova slikarice Sunčice Grubišić Dvornik koja će se održati u petak, 10. svibnja 2024. u 20 sati u Galeriji KRUG Dugi Rat.

"Pričinjava mi izuzetno zadovoljstvo, što u našoj galeriji ugošćavamo jednu osebujnu ličnost, Sunčicu Grubišić Dvornik, glazbenicu, keramičarku i slikaricu, koja od 1971. godine živi i radi u Njemačkoj. Inače, naša fetiva Splićanka sa Lučca, svake godine dolazi u Split i Sutivan “napunit baterije” za svoj stvaralački i umjetnički opus. Njene slike prožete su slikarskim instinktom kroz koji se prožimaju elementi Chagalla, simbolizma, ekspresionizma (kao konstante), fragmentarnog crteža ljudskih figura koje formalno upotpunjuju kompozicijsku zamisao slikaričine mašte...", napisao je u predgovoru izložbe Zdravko Cota, prof.