The Stranger Within Mirka Škarice u amfiteatru Doma mladih

Teško je i zamisliti kolika je glazbena moć i potencijal harmonike. Ona, uz orkestar i promišljenu animirano-scensku priču, nosi težište multimedijalnog spektakla "The Stranger Within" našeg dućanina Mirka Škarice, akademskog glazbenika.
U projektu "The Stranger Within" Škarica sa suradnicima, Predragom Radisavljevićem (skladatelj) i Karlom Leko (dramaturginja), obrađuje teme iz područja psihološke i duhovne dimenzije ljudi, a sve kroz multimedijalni koncept, harmoniku i klasičnu glazbu. Publika će u dijelu otkriti sve čari i mogućnosti harmonike, ali i razmisliti o mračnoj strani ljudske osobnosti, ali i onom iskonskom dobru u nama koje omogućuje da mrak ne zavlada. Taj dvojaki put promatramo kroz glazbu, animaciju i naraciju ove jedinstvene priče. Ako ste dosad na harmoniku gledali s predrasudama, ovo je prilika da se u nju zaljubite i potpuno oduševite!
Nakon nacionalnog kazališta, Splitskog ljeta i inozemnih izvedbi Mirko Škarica u novom ruhu priprema glazbeno-scensku poslasticu za ljubitelje harmonike, klasične glazbe, ali i psihologije i filozofije. Uoči novih nastupa Mia Milković, novinarka portala Dalmacija Danas, porazgovarala je s našim perspektivnim glazbenikom.
Vidimo se 19. i 20. travnja 2024. u Amfiteatru Doma mladih u Splitu s početkom u 20 sati.

Izvor: Multimedijalni kulturni centar
Foto: Nemi Bulat, Igor Jakšić

The Stranger Within koncert je klasične glazbe koji odvažno nadilazi tradicionalne forme. Glazba za solo harmoniku i gudački orkestar, zajedno s animacijom, scenografijom, svjetlima, naracijom i suvremenim plesom čini tematsku i estetsku cjelinu.

 

Prikazujući snagu i sentiment klasične harmonike, solist Mirko Škarica stvara kontrapunkt svevremenim pitanjima ljudske prirode. Bogatstvo zvuka i scensko-vizualnih elementa stvaraju i izvode umjetnici koji rezoniraju s idejama predstavljenim u ovom projektu, kreirajući tako zadivljujuću atmosferu svijeta arhetipova. Ova izvedba približava ideju temeljne istine, individualnog suvereniteta i autentičnog življenja uhu, oku, i prije svega, srcu.


Upozorenje: Ova predstava sadrži intenzivne svjetlosne efekte koji mogu izazvati reakcije kod osoba koje boluju od epilepsije. Gledatelji koji su osjetljivi na svjetlost ili imaju epilepsiju trebaju biti svjesni mogućnosti izazivanja napadaja.