Tko nije zaradio ove sezone, taj neka se ostavi turizma

turisticaČini se da smo svjedočili turističkom rujnu za pamćenje u kojemu je Hrvatsku za svoj posezonski odmor biralo rekordnih gotovo 1,1 milijun stranaca. U svim segmentima turističkog smještaja rujan je bio pravi "bingo" dobitak u kojemu je popunjenost bila odlična. Pokazalo se da, unatoč svim dokazivanjima i istraživanjima, ključni čimbenik za dobru posezonu jesu vremenske prilike i klima koji nam idu naruku. To se posebno odnosi na individualne goste koji dolaze na kratke odmore iz susjednih zemalja, i to onda kada vide da je vrijeme lijepo. Sezona je ove godine produžena, to je sigurno, financijski rezultati će biti dobri, a ovi rujanski su posebno slatki ...


REKORDNI RUJAN

Tko nije zaradio ove sezone, taj neka se ostavi turizma

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Rekao je to Veljko Ostojić, predsjednik Uprave “Rivijera Adrije”, najveće hotelske grupacije u hrvatskoj za Slobodnu Dalmaciju.

turistiVijesti su to koje ni dugogodišnji turistički znalci na Jadranu ne pamte u ovom dijelu posezone, a upravo krevet više traži se ovih dana u nekim istarskim i hotelima na Makarskoj rivijeri, kampovi su odlično popunjeni, a ni privatni smještaj još nije zatvorio "škure" apartmana (osim, naravno na Rivijeri Duće).

Njegove riječi prisnažuje i Kristijan Šustar, čelnik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu, koji temeljem rezultata poslovanja u dosadašnjem dijelu godine zaključuje kako većina hotelijera ove godine ima dvoznamenkasti rast prihoda.

 - Nitko ne može osporiti činjenicu da je sezona na izmaku iznimna i nesporno odlična i svatko tko ove godine u turizmu nije uspio mora se dobro zamisliti nad sobom i svojom budućnošću. Većina hotela bit će otvorena dva tjedna dulje nego lani i ovo bi trebala biti nulta turistička godina od koje treba učiti kako dalje - kaže Šustar

turisti

- Cijeli kamping sektor ove će godine imati oko 3 posto više u dolascima i prihodima, jer su naše osnovice visoke i teško je postizati novi rast, ali procjenjujemo da će ovo biti najbolja sezona u posljednjih 20 godina - tvrdi Adriano Palman, tajnik Kamping udruženja Hrvatske.

PDV je previsok

- Često se čuje puno nezadovoljstva od restoratera, dijelom agencija pa i privatnog smještaja. Restorateri često kažu da su im gosti loši, no pitanje je što nude i po kojoj cijeni. Sigurno je da smo po visini PDV-a u ugostiteljstvu nekonkurentni i trebalo bi razmotriti sniženje te stope.

Istodobno broj stolica u restoranima i kafićima kontinuirano raste, a ponuda hrane i pića u hotelima je sve bolja pa gosti imaju manje potreba izlaziti iz hotela u restorane. No, činjenica je da dobro rade oni koji pružaju kvalitetu i koji su po nečemu drukčiji - kaže Veljko Ostojić.

PROČITAJTE VIŠE...

restoran

Povezani članci

Who's Online

We have 388 guests and no members online