Split voli flamenco

petar čulićDrugi Split Guitar festival ušao je u samu završnicu. Grad dalmatinskog šlagera proteklih je šest dana odjekivao ritmom flamenca. Svakovečernji koncerti u novootkrivenoj, stalnoj festivalskoj pozornici u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, majstorske radionice u splitskoj Gradskoj knjižnici, gdje su se održavala i svakodnevna natjecanja gitarista, uz sajam gitare na Gripama, učinili su da Split na nepuni tjedan postane grad gitare. Svega toga ne bi bilo bez organizatora iz solinske tvrtke Mense medio, a za poznate goste i stvari iz gitarističke struke najzaslužniji je mladi gitarist Petar Čulić, profesor na omiškoj Glazbenoj školi, s kojim smo razgovarali o festivalu koji teče ...

PETAR ČULIĆ, UMJETNIČKI DIREKTOR SPLIT GUITAR FESTIVALA
   
Split voli flamenco

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija

petar čulićKakvi su dojmovi s festivala?
Možemo biti prezadovoljni jer imamo bogatstvo programa i više sudionika nego na međunarodnim festivalima. Glazbeni nivo na natjecanjima i tečajevima je visok. Ponosni smo što je festival u Splitu. Glazbenici i ljudi koji su došli na festival sa četiri kontinenta iznimno su zadovoljni jer se sve odvija na vrijeme i točno kao da smo u SAD-u ili u Njemačkoj.

Duo MelisSubotnji nastup Javiera Condea bit će kruna dobrih koncerata i brojnih događanja uspješnoga drugoga izdanja Split Guitar festivala, kaže njegov umjetnički direktor Petar Čulić, koji je za festival gitaru zamijenio mobitelom

Kiša u muzeju

Kako biste komparirali dva izdanja festivala?
Drugo izdanje je kvalitetnije kako po broju sudionika, tako i po kvaliteti svirke. Zadovoljni smo i posjetom, a ima dosta učenika i studenata glazbe iz cijele Hrvatske.

Kakav je MHAS kao glazbena scena?
On se pokazao dosta dobrim prostorom za festival. Jedini je problem kad pada kiša pa buka s krova ometa izvedbu.

Selektorski posao je dosta opsežan?
Najvažnije je biti u toku. Neki vrhunski gitaristi znaju izvedbeno dosta pasti, a neki se naglo izdignu. To treba pratiti i prepoznati. Inače većinu glazbenika poznajem osobno pa je kontakt to lakši.

Je li i Vas kao gitarista zasvrbe prsti pa poželite i sami nastupiti?
Zasviram ja neformalno, ali po statutu ne smijem sudjelovati na festivalu, iako u svijetu nije ništa neobično da izbornik i nastupa u programu.

Imate li svog favorita na festivalu?
Moram reći da se svaki koncert do sada pokazao kvalitetnim. Meni su se osobno svidjeli uvodni koncert Dua Melis i Marcina Dylle.


Novi Paco de Lucia

Završni koncert u subotu u MHAS-u u 20.30 vrhunac je festivala. To će biti prvi flamenco koncert u Splitu nakon 30 godina. Nastupa mladi Javier Conde, najperspektivniji svjetski flamenco gitarist, za kojega s razlogom govore da je novi Paco de Lucia, kaže Petar Čulić.

Povezani članci

Who's Online

We have 230 guests and no members online