U Hrvatskoj je opasna jedino njezina ljepota

turizam Meni se čini da ono što u vašim medijima čitam o hrvatskom turizmu nije vjerna slika onoga što vidim. Puno ste kritičniji prema sebi od stranaca, jer u Velikoj Britaniji je, na primjer, 99 posto svega što je u zadnjih deset godina napisano o hrvatskom turizmu – pozitivno. A u vašim medijima baš i nije tako. Jer, ako iziđe negdje u svijetu samo jedan tekst u kojemu se nešto kritizira ili negativno komentira o Hrvatskoj, svi vaši mediji ga odmah prenose pa se stječe dojam kako je to ono što se o vama stalno piše. Ali, kada to kažem u Hrvatskoj, svi mi govore da sam naivan, čude mi se – kaže Jonathan Bousfield na odličnom hrvatskom jeziku, odgovarajući na pitanje što nam se u turističkim vodičima zamjera i na što se upozorava goste kad putuju u Hrvatsku ...


JONATHAN BOUSFIELD, AUTOR BRITANSKOG TURISTIČKOG VODIČA O NAŠOJ ZEMLJI

U Hrvatskoj je opasna jedino njezina ljepota

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Čest gost u Zagrebu Kao autor izdanja jednog od najboljih turističkih vodiča u svijetu, britanskoga “Rough Guidesa”, koji je uz “Lonely Planet” prvi predstavio turističku Hrvatsku, zanimljivo je bilo čuti njegovo viđenje turizma u našoj zemlji i preporuke koje daje putnicima.

peristil– Pišem za ljude koji vole putovati, istraživati i spremni su za nove situacije i otkrića. Ta publika ne treba upozorenja, a moje je mišljenje da u turističkim vodičima ljudi to i ne traže. Onog trenutka kada se odluče za neku zemlju, o njoj već znaju što ih je zanimalo, a ostalo otkrivaju na licu mjesta. Hrvatska je mješavina mediteranske i srednjoeuropske kulture i načina života.

Najčešće ljude zanima sigurnost u nekoj zemlji, a moje je mišljenje da je Hrvatska u usporedbi s većinom europskih zemalja – sigurnija. Štoviše, mislim da sam u Hrvatskoj sigurniji nego, na primjer, u Londonu! – kaže Jonathan, koji je nakon završenog studija povijesti na Oxfordu nekoliko mjeseci učio srpsko-hrvatski jezik u Beogradu osamdesetih godina, gdje je stigao razmjenom studenata.

Odatle je, kaže, često putovao u Zagreb i Ljubljanu, pa i sada veći dio godine provede u našem glavnom gradu, jer za svako novo izdanje vodiča dopunjuje informacije. Ima li u njima ipak i njegovih loših iskustava, pitamo ga.

Novo izdanje vodiča - 2012.

turizam– Ma ja i kod kuće imam loših iskustava, tko ih nema. Uvijek možete naletjeti na nekog mrzovoljnog konobara ili neraspoloženog recepcionara, ali nije to slika turizma zemlje. U Hrvatskoj je turizam najveća industrija, pa su svi uključeni u rasprave o njemu. Čini mi se kao da svi misle da sve znaju o turizmu, kako bi trebalo raditi, što ne valja... Nemam ja nikakvih upozorenja za turiste koji dolaze iz Europe. Primijetio sam da američki vodiči daju savjete gdje jesti, piti, jeste li sigurni noću i slično.

Europljani za to toliko ne mare i ne traže to ni u vodičima, a u Hrvatskoj se nema na što posebno upozoriti turiste osim skrenuti im pažnju na ljepote, povijest, umjetnost, gastronomiju – tvrdi Bousfield, koji trenutno priprema vodiče o Sloveniji i Poljskoj, a za 2012. novo izdanje o Hrvatskoj.


Od "25 najboljih iskustava" - dva se odnose na Hrvatsku

turizamInače, vodič “Rough Guides”, za koji Bousfield piše, objavio je u povodu svojih 25 godina izlaženja i specijalno kolekcijsko izdanje "25 najboljih iskustava", od kojih se Hrvatska spominje u dva takva "iskustva".

Tako je u "25 najboljih iskustava – Europa" uključen njegov tekst "Pridružite se putovima tartufa u Buzetu - Istra", te "Istražite Dioklecijanovu palaču u Splitu". "Rough Guides" ima 220 izdanja turističkih destinacija na 22 jezika i milijunima primjeraka.

Povezani članci

Who's Online

We have 236 guests and no members online