Kino Mediteran Omiš: Comic Sans

Novi hrvatski film u kinima, 'Comic Sans' Nevija Marasovića, koji je nedavno osvojio Nagradu Žirija filmskih kritičara 'Nebojša Đukelić' za najbolji film iz regije na Međunarodnom Filmskom Festivalu u Beogradu i dobio mnogo lijepih kritika, igra u kinima, a u nedjelju, 18.3.2018. dolazi i u Omiš u okviru programa Kino Mediteran Omiš. Projekcija će se održati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku s početkom u 19 sati. "Comic Sans" će povesti gledatelje na putovanje od Zagreba do otoka Visa u društvu dvojice disfunkcionalnih protagonista, Alana (Janko Popović Volarić), Zagrepčanina viških korijena ima savršenu karijeru grafičkog dizajnera, ali nema sreće u ljubavi, te njegovog oca oce Bruna (Zlatko Burić), slikara i hedonista. Iznenadno putovanje na Vis prisilit će Alana i Bruna da kroz niz smiješnih i dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, ali i navesti Alana da preispita vlastite prioritete. Uz spomenute u filmu glume Nataša Janjić, Alma Prica i Damir Poljičak u sporednim ulogama.
 

Crveni vrabac u kinima

U kinima igra špijunski triler "Red Sparrow" (Crveni vrabac) redatelja Francisa Lawrencea nastao po knjizi bivšeg CIA-inog operativca Jasona Matthewsa s izvrsnom Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi ruske primbalerine Dominike koja je nakon ozljede na sceni morala "okačiti" baletne papučice o klin i potražiti druge načine osiguravanja egzistencije te kako bi podržala svoju bolesnu majku. Srećom, tu "pomaže" stric Dmitri (Matthias Schoenaerts), visoko pozicionirani ruski obavještajac, koji Dominiku ubacuje u opasni i spletkama isprepleteni svijet bjelosvjetskih špijuna koji će je spojiti s američkim kolegom Nashom (Joel Edgerton) i ruskim koleg(ic)ama...
Ako od špijunskog trilera tražite akciju u vidu Jamesa Bonda ili "Nemoguće misije" mogli bi se razočarati na izlasku iz kino dvorane. Film je ovo ipak drugačijeg kova, u kojem snaga uma nadjačava snagu mišića, a umjesto hollywoodskog akcijašenja u svih 16 prikazuje nešto realnije svijet špijunaže, gdje prevare, mučenja, izdaje, seks i ostale manipulacije puno više dolaze do izražaja, a ubercool gadgeta (tajni podaci na wtf.. disketama?), brzih jurilica i višekalibarskog oružja nema ni u tragovima. Tinejdžeri koji ne okidaju na prezgodnu Jennifer Lawrence garant će biti razočarani, a ljubitelji razvodnjenog i amerikaniziranog "Le Carre" špijunskog filma mogli bi ipak doći na svoje. Jer bolje simpatični, zgodni vrabac u ruci nego La Carre na UK granici u osvit Brexita.
 
Kino Mediteran Omiš nastavlja sa filmskim aktivnostima u 2018. godini, a program se nastavlja proslavom Dana žena na filmski način - Ženijalnim danima! U nedjelju, 11.3. u dvorani nekadašnjeg Glaggoljaškog sjemeništa na Priku s početkom u 19 sati prikazati će se dokumentarni film "Whitney: Biti svoja" ("Whitney: Can I Be Me") Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa ove kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine bogate karijere i preranoj smrti 2012. godine. Hitovi Whitney Houston bili su na vrhovima top-lista u osamdesetima i devedesetima zbog čega je postala najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože. Najavu (trailer) filma možete pogledati ovdje. Vidimo se u kinu Mediteran..
 
Prvo je objavljivan kao podlistak na jednoj stranici Nedjeljne Dalmacije, da bi 1989. bio značajno proširen i dobio poznato ime, a zatim se osamostalio i počeo izlaziti pod egidom "Viva Ludež", odnosno s izdavačem Kulturom i rasvjetom d.o.o. Riječ je, naravno, o kultnom (pod)listu Feral Tribune i njegovim novinarima i urednicima. Deset je godina prošlo otkako je Feral Tribune prestao izlaziti, poslije nebrojenih pokušaja raznih subjekata da ga likvidiraju... konačno su uspjeli. O Feralu se i dalje govori i piše, jer je i dalje relevantan te trajno ostaje kao dokument vremena koje u mnogo oblika opstoji i danas.
Dokumentarni film Marine Baničević "Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" snimljen je koncem veljače 2016. godine u riječkom antikvarijatu "Ex libris", u razgovornoj formi koja je, obogaćena arhivskom građom iz raznih brojeva Feral Tribunea, mnoštvom novih informacija te animacijskim intervencijama, dajući uvid u neke od ključnih momenata lista, kao i u razmišljanja trojca "Viva Ludež" o pitanjima koja sve do danas ne gube na svojoj aktualnosti. Premijera dokumentarca o Feralu održati će se u Art-kinu Croatia u Rijeci, u petak, 9. ožujka s početkom u 19.00 sati.
 

Film: 'Neželjena baština' u Kinoteci

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojem su nastali. Ali i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika narodnooslobodilačkoj borbi po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Mnogi od njih bili su vrlo visoke umjetničke vrijednosti. Umjetničkim su izričajem afirmirali antifašizam i čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz 2. svjetskog rata. U Hrvatskoj je od 1990-ih srušena i devastirana polovica, oko tri tisuće. Nažalost, među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti. Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali, danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu i političku baštinu. Dokumentarni film Irene Škorić "Neželjena baština", kojeg će te moći pogledati u četvrtak, 8.3.2018. s početkom u 17:30 sati u splitskoj kinoteci Zlatna Vrata, govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti. Film će prije projekcije scenaristica i redateljica Škorić, a projekciji će prisustvovati i Ivo Josipović, bivši Predsjednik RH, skladatelj glazbe za film "Neželjena baština".
 
Film 'The Shape of Water' Guillerma del Tora dobio je Oscara za najbolji film, kao i Oscare za režiju, scenografiju i originalnu glazbu. Oscare za najbolje glavne uloge dobili su Frances McDormand za ulogu u filmu 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' i Gary Oldman za 'Darkest Hour', a za sporedne Sam Rockwell, za 'Three Billboards...' i Allison Janney za 'I Tonya'. Najbolji scenarij je onaj za 'Get Out' Jordana Peelea, za adaptirani scenarij 'Call Me By Your Name', najbolji film na stranom jeziku je čileanski 'Una mujer fantastica', animirani 'Coco', a dokumentarni 'Icarus'. Ovdje je lista svih nominiranih i nagrađenih. Ceremonija dodijele najznačajnijih filmskih nagrada (i najveća modna revija na svijetu ;-))  bila puna političkih i socijalnih komentara, pogotovo što se tiče položaja žena u Hollywoodu i seksualnog zlostavljanja.
 

Ožujak u kinoteci Zlatna vrata

Kinoteka Zlatna vrata pripremila je bogati program za treći mjesec. U ožujku je, između ostalog, organiziran program u sklopu Međunarodnog dana žena, Dana frankofonije te Dana kršćanske kulture. Osim toga, ponovno su na repertoaru poznati programi Kino Cirkus, oDOK-a i Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića.
 

Oscar revija u Cinestar kinima

Za nešto više od mjesec dana, 4.ožujka, održat će se jubilarna 90. dodjela filmskih nagrada Oscar. Ako ste nominirane filmove propustili pogledati tijekom godine (neke pak niste još ni mogli pogledati u našim kinima) zahvaljujući 14. Vip Oscar reviji u svim CineStar kinima diljem Hrvatske od 01. do 07.veljače biti će prikazani najuspješniji filmovi nominirani za ovu prestižnu nagradu. Na Oscar reviji prikazati će se film "Oblik vode" s čak 13 nominacija za prestižni zlatni kipić među kojima su one najvažnije - najbolji film, najbolji redatelj, glavna ženska uloga, sporedna ženska uloga, sporedna muška uloga, originalni scenarij, fotografija i montaža, te filmovi ‘Tri plakata izvan grada’ sa 7 nominacija, ‘Ja, Tonya’, ‘Novine’, ‘Sav novac svijeta’, ‘Velika igra’, i ‘Ferdinand’. Dodatne informacije možete pogledati ovdje. Započnite veljaču odličnim filmovima. Pogledajte nominirane Oscarovce u kinima s pet zvjezdica..
 

Veljača u kinoteci Zlatna vrata

Kinoteka Zlatna vrata i u najkraćem mjesecu u godini ima bogat program. Veljača u Kinoteci između ostalog donosi filmove nominirane za Oskara, filmove po izboru publike te već poznate programe Secret Arts Cinema, oDOKa i Odabrali umjesto Đele Hadžiselimovića. Mjesec otvaraju francuski film o odnosu i rivalstvu između Loïe Fuller i Isidore Duncan La danseuse/ Plesačica/ (Stéphanie Di Giusto, 2017.) te program Secret Arts Cinema. Prvih dana u veljači možete pogledati Noć u Parizu/ Nocturama/ (Bertrand Bonello, 2016.), talijansku komediju Ulica u Palermu/ Via Castellana Bandiera/ (Emma Dante, 2013.) i hrvatski film Osmi povjerenik (Ivan Salaj, 2017.). Drugi tjedan veljače otvara ruski film Bez ljubavi/ Nelyubov/ (Andrey Zvyagintsev, 2017.) nominiran za Oskara za najbolji strani film. U utorak, 6. veljače, prikazat će se film po izboru publike: Paklena naranča/ A Clockwork Orange/ (Stanley Kubrick, 1971.). Uz Plesačicu i Noć u Parizu, igrat će i Muzej čudesa/ Wonderstruck/ (Todh Haynes, 2017.) te španjolski film Ljubav nabrzaka/ Kiki, el amor se hace/ (Paco León, 2016.). Krajem tjedna imate posljednju priliku pogledati film Kvadrat/ The Square/ (Ruben Östlund, 2017.) i Osmog povjerenika. Utorak, 13. veljače, je ponovno rezerviran za izbor publike. Ovaj put se prikazuje Casablanca (Michael Curtiz, 1942.). Isti tjedan možete pogledati dva dokumentarna filma, Kino cirkus/ Tout Va Bien/ (Emilie Desjardins, Pablo Rosenblatt, 2014.) i Eric Clapton: Život u 12 taktova/ Eric Clapton: Life in 12 Bars/ (Lili Fini Zanuck, 2016.). Počet će se i s prikazivanjem Oskarom nominiranog filma Ladybird (Greta Gerwig, 2017.). Osim toga, i ovaj tjedan ćete moći pogledati filmove Bez ljubavi, Muzej čudesa, Noć u Parizu i Ulica u Palermu. U ponedjeljak, 19. veljače, u programu oDOKa Sandra Sterle će predstavit dokumentarni film Marina Abramović: The Artist is Present. Još ovaj tjedan moći ćete pogledati filmove Ladybird, Ljubav na brzaka, Muzej čudesa i Ulica u Palermu, a na repertoar dolazi još jedan kandidat za Oskara, Tri plakata izvan grada/ Three Billboards Outside Ebbing, Missouri/ (Martin McDonagh, 2017.). Posljednja dva dana veljače igrat će Tri plakata izvan grada i Eric Clapton: Život u 12 taktova, a 27. veljače film će umjesto Đele Hadžiselimovića izabrati Olja Savičević Ivančević.
 

Film: 'Osmi povjerenik' i u četvrtak u Omišu

Zbog velikog interesa na Priku se priređuje još jedna projekcija filma OSMI POVJERENIK i to u ČETVRTAK 18.1. u 19 h u dvorani bivšeg Glagoljaškog sjemeništa. Ako niste stigli sinoć, evo prilike da pogledate ovaj odluičan hrvatski film. Ili, ako vam se svidio da ga preporučite prijateljima..

Na Trećiću nema telefona, interneta ni signala za mobitel, a veza sa kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri..., no zahvaljujući TZG Omiš ipak smo na vrijeme doznali da će se u Omišu, točnije na Priku u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa, u okviru programa Kino Mediteran u nedjelju, 14.1. s početkom u 19 sati održati projekcija fila Ivana Salaja "Osmi povjerenik", nastalog po istoimenom romanu Renata Baretića. Vidimo se..