Obiteljima Smajlji i Ahmeti opet prijeti izgon iz Hrvatske

obitelji Smajlji i AhmetiDvije kosovske obitelji, Smajlji i Ahmeti, koje više od 16 godina žive i rade na području Dugog Rata, prošle su godine zamalo izgnane iz Hrvatske, a ovih dana opet proživljavaju istu agoniju. – Istječe im godinu dana produljenog boravka. Da bi ga opet dobili, njihov poslodavac ponovno mora ishoditi radne dozvole, namiriti sva potraživanja države i mora biti likvidan. Međutim, najveća im je prepreka samovolja službenika – kaže Semina Lončar, predsjednica CERD-a, udruge za zaštitu ljudskih prava. Muhamet i Namira Ahmeti imaju dvoje djece rođene u Hrvatskoj, a jednako kao Agim i Adilja Smajlji strahuju kako će se morati odseliti, iako na Kosovo ne žele i nemaju kamo otići. Obojica muškaraca bila su vlasnici građevinskih firmi, uredno su radili i plaćali doprinose do 2008., kada se promijenio zakon i kada kao stranci više nisu mogli imati tvrtke. Od tada traje njihova borba za legalan ostanak u Hrvatskoj. No, omiška im policija to otežava, tvrdi Lončar ...


OBITELJIMA SMAJLJI I AHMETI PRIJETI IZGON IZ HRVATSKE


U prekršaju su jer su im istekle osobne, a zahtjevi još u obradi


Žive i rade u Dugom Ratu 16 godina, tu su im djeca rođena, a na Kosovu nemaju ništa i nikoga


Obitelji Smajli i Ahmeti


Piše: Slavica Vuković / Večernji List
Izvor: Večernji List


– Upravo su u postupku njihovi novi zahtjevi za boravkom sljedećih 12 mjeseci, no omiška policija je protiv njih pokrenula nove prekršajne postupke, i to zato što su im nedavno istekle osobne iskaznice, a nove još nisu dobili jer im još nisu riješeni zahtjevi za produljenje boravka! – kaže Semina Lončar.

U subotu navečer na vrata Ahmetijevih pokucao je službenik omiškoga Prekršajnog suda zbog neplaćenih bolničkih troškova od 2.830 kuna za porođaj gospođe Naimire iz 2002 godine.

Oni nisu nikakvi kriminalci, samo mladi ljudi koji rade i htjeli bi ostati u Hrvatskoj. Što je razlog takve nesnošljivosti prema drugim nacionalnostima? – pita se Lončar, koja će pomoć tražiti i od Europskoga suda.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 279 guests and no members online