Uspješnost sezone ovisi samo o nama

gostiHrvatskoj se i ove godine na njemačkom tržištu predviđa dobra sezona. U skupini smo zemalja, što je više puta istaknuto tijekom berlinskog sajma, koje su profitirale od nemira na sjeveru Afrike. Što jest jest, većina nam se hrvatskih hotelijera tijekom ITB-a pohvalila da im je prodaja 20-ak čak i 30-ak posto bolja nego lani. Ako zaboravimo da samo Berlin ima više hotelskih kreveta od cijele Hrvatske, da čak i Poljaci privuku dvostruko više Nijemaca od nas, onda možemo zaključiti da bismo mogli imati još jednu uspješnu sezonu. Svi su parametri uspješnosti postavljeni, Tunis i Egipat su out, Grčka se oporavlja i jedino se još čeka ovdašnji razvoj demokratskog izražavanja naroda. Mi imamo svoj milijunčić i pol Nijemaca i tako je već godinama, Nijemci su nam najbrojniji gosti, a naš turizam i nije pretjerano ambiciozan kada treba podebljavati brojke. Pogotovo ne ove godine kada se neke stvari nastoje sakriti "pod tepih" ...


ITB SAJAM U BERLINU

Uspješnost sezone ovisi samo o nama

Piše: Damir Verković / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

gostiNiko Bulić, prvi čovjek Hrvatske turističke zajednice, izjavio nam je da je situacija više nego dobra, da hotelijeri zadovoljno trljaju ruke i da bismo s njemačkog tržišta mogli imati rekordnu sezonu.

Prvi čovjek Liburnia Riviera Hotela, Kristijan Staničić, potvrđuje njegove riječi. Staničić ne skriva zadovoljstvo dosadašnjim bukingom i žali se samo na »rupu« u tjednima nakon Uskrsa, uz dodatak da ima dosta vremena da se i ti termimi popune.

Jedna od direktorica njemačkog ITS-a, iz sastava moćne Rewe grupe, reći će da prodaja ide dobro i zbog toga što hrvatski hotelijeri daju izdašan popust u first minuteu, popust je u prosjeku 25 posto.

Kada međutim uđete u neku od mnogobrojnih berlinskih poslovnica za prodaju turističkih aranžmana, reći će vam da se Hrvatska počinje prodavati od svibnja na dalje.

  Jednostavno je tako, nemaju objašnjenja za to što Nijemci čekaju do svibnja. Poneke će djelatnice, istina, dodati da je razlog u tome što do svibnja uglavnom nema čartera prema našoj obali ili ih je malo.

gostiE, pa sad nije naodmet ni usporediti cijene. Sedam dana na turskoj obali, u all inclusive hotelu sa pet zvjezdica, nudi se za 350 eura. Iako je u last minuteu, cijena je stvarno niska. S druge strane tjedan odmora na našoj Korčuli, u hotelskom objektu sa trima zvjezdicama, njemačkom se tržištu nudi za 870 eura.

Da dobro ste pročitali, 870 eura. Evo još: Thomas Cook nudi tjedan dana na Hurgadi, naravno također s uključenim letom, u hotelu sa pet zvjezdica na bazi all inclusivea za 299 eura. Tunis se može naći i za stotinjak eura jeftinije.

Kakvi jesmo da jesmo još nismo »u banani» kao Tunis i Egipat, iako ne znamo kako će se razvijati turistička 2011., jer stanje nikad nije bilo uzburkanije. Procjenjuje se da je Egipat samo u siječnju i veljači ove godine zbog izostanka turista izgubio pet milijardi dolara.

Mi s tim nemamo problema, naši su hoteli u siječnju i veljači ionako zatvoreni, jer se turistički djelatnici odmaraju od naporne prošloljetne rabote.

Zasmetat će nam dakle što Španjolska godišnje privuče 8,8 milijuna njemačkih gostiju a mi samo milijun i pol, još nas više zapeče podatak da ih, recimo, čak i Poljaci tijekom sezone ugoste više od četiri milijuna, ali to su činjenice od kojih se ne može pobjeći.

JedrenjakMi imamo svoj milijunčić i pol Nijemaca i tako je već godinama, Nijemci su nam najbrojniji gosti, a naš turizam i nije pretjerano ambiciozan kada treba podebljavati brojke. Pogotovo ne ove godine kada se neke stvari nastoje sakriti »pod tepih«.

"Hoće li demonstracije utjecati na turističku sezonu", novinarsko je pitanje postavljeno i sada u Berlinu, ali i nedavno u Münchenu.

"Neće dok su demonstracije mirne, to je uobičajen način izražavanja mišljenja u svim demokracijama", odgovor je naše strane. Odgovor stoji, ali nitko nije razmotrio opciju što će se događati i što poduzeti ako demonstracije izmaknu kontroli. Koje će nam zemlje prve okrenuti leđa, a koje bi nam mogle ostati vjerne, tko nas bolje, a tko lošije poznaje, gdje bismo u tom slučaju trebali pojačati a gdje zaboraviti promidžbu...

Bojimo se da se ne rade planovi takvog tipa. A i varaju se svi oni koji misle da smo po tome u istoj ravni s razvijenim zapadnim demokracijama. Prosječni će Nijemac žestoke i dugotrajne prosvjede prije oprostiti, recimo, Španjolcima ili Talijanima nego Hrvatima. Zašto?

Odgovor je jednostavan: »Ni Španjolci ni Talijani nisu imali rat, vi jeste«. I to je početak i kraj priče o našim demonstracijama i nemirima, možemo samo moliti Boga da se one zadrže u aktualnim, dakle, normalnim, okvirima, jer zapad očito ima dvostruka mjerila procjenjivanja demokratskog izražavanja.

Jedrenjak A koliko bi eventualni gubitak najmanje sedam milijardi eura turističkog prihoda dodatno ugrozio državnu blagajnu treba pitati ekonomiste. Zasad nema povoda za paniku, iako u Hrvatskoj opasno kuha, jer na kraju krajeva na većini inozemnih tržišta stojimo iznad očekivanja.

A to što imamo manje hotelskih kreveta od jednog Berlina, ili što više nego dvostruko Nijemaca popije pivo nedaleko od bivšega varšavskog geta nego na čarobnom Jadranu nije tuđi nego naš problem.

Dugoročni, dakako, sada postoji veća »priša«. Sada je potrebno dobro pripremiti sezonu i nadati se mirnom razvoju demokratskog iskazivanja volje naroda. Jer, kao rijetko kada, većina je karata dobro posložena i Hrvatska bi zaista mogla imati vrlo dobru sezonu.

PROČITAJ VIŠE...

Jedrenjak

Povezani članci

Who's Online

We have 143 guests and no members online