Kako do mora na Ruskamenu?

Stotine mještana Ruskamena zabrinute su za svoju budućnost. Žive od turizma, a jedini put do mora kojim se koriste generacijama je zatvoren. Rampom. Česticu koja je u državnom vlasništvu Grad Omiš želi proglasiti javnom cestom. To na Visokom upravnom sudu osporava vlasnik hotela, koji je i postavio rampu, na jedini put do mora kojim se koriste generacijama, javlja Nova TV. Put je to koji vodi i do sportske lučice, koja ima uporabnu dozvolu. Služi i za pristajanje glisera hitne pomoći.
- "Ljudi sebi daju za pravo da nešto što je državno prisvoje, i to očito i uz blagoslov pojedinih institucija” - smatra mještanin Petar Knežević. I pokazuju dopis ministra državne imovine, koji traži reakciju državnog odvjetništva. “Molimo vas da se aktivno uključite u postupak pred Visokim upravnim sudom na strani podnositelja zahtjeva radi zaštite vrijedne imovine u vlasništvu Republike Hrvatske od protuzakonitog posezanja jedinice lokalne samouprave”, stoji u dopisu. U dodanom pojašnjenju iz Ministarstva su nam poručili kako po njihovu mišljenju nisu ispunjeni svi uvjeti za upis nerazvrstane ceste koju traži Grad Omiš, ali da će poštivati svaku odluku nadležnog suda.
Investitor je na poziv novinara poručio da će se očitovati po povratku iz inozemstva, piše Dalmacija Danas.
 

Laureati javnih priznanja grada Omiša u 2020.

Gradsko vijeće grada Omiša, kao i svake godine povodom Dana Grada i proslave blagdana njegovog nebeskog zaštinika Svetoga Ivana Nepomuka, dodijelilo je javna priznanja Grada Omiša u 2020. zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom na poseban način unaprijedili kulturni, sportski i društveni život grada Omiša. Svečanost uručenja javnih priznanja upriličit će se naknadno, kada okolnosti budu dozvoljavale, a do tada valja nam i na ovim stranicama predstaviti ovogodišnje omiške laureate.
Nagrade Grada  Omiša za životno djelo dobili su prof.emer. Edo Pivčević i Vladimir Zemunik. Počasnim građanima Grada Omiša proglašeni su istaknuti sportaši Andrija Žižić i Ivica Križanac. Osobne nagrade Grada Omiša dobili su Petar Buljević i Mirko Perak, dok sskupne idu i vitrine Kulturno umjetničke udruge "Mosor“ Gata i Nogometnog kluba Omiš. Plakete Grada Omiša dobili su Tereza Jerić, Ante Amulić, Lovre Marušić, Latica Anić i Policijska postaja Omiš. Više detalja o laureatima pročitajte u nastavku članka..
 
Nastavlja se gradnja omiške obilaznice. Već neko vrijeme zatvorena je cesta D70 pa se promet odvija brodicama. Danas je važan događaj, probija se tunel Komorjak i događaju će nazočiti ministar Oleg Butković, saznaje Dalmacija Danas. Proboj tunela Komorjak na kanjon rijeke Cetine je bio očekivan tek sredinom sljedećeg mjeseca što označava uspjeh izvođača koji su predviđene radove odradili i prije terminskog plana. Vrijednost radova iznosi 174,46 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je ugovorni završetak svih radova predviđen u rujnu 2022. godine. Nakon završetka radova na tunelu započet će radovi na izgradnji mosta Cetina kojim će se premostiti kanjon i spojiti tunel Komorjak s postojećim tunelom Omiš. Realizacija ovog projekta će u konačnici donijeti prometno rasterećenje gradske jezgre Omiša i smanjenje gužvi posebno za vrijeme turističke sezone. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jest činjenica da će mediji probijanje tunela pratiti s mjesta nasuprot tunelu Komorjak, točnije iz tunela poznatog kao tunela koji vodi iz ničega  ništa. Tunel je to koji godinama nema svrhu, a sada će napokon nečemu poslužiti.
 
 

Novo pristanište na lijevoj strani Cetine

Hrvatske ceste d.o.o. poslali su važnu obavijest za građane Poljica i Omiša. Od ponedjeljka 26. travnja 2021. godine brodice koje omogućuju pješačku komunikaciju između dviju obala rijeke Cetine neće više ploviti na istoj relaciji kao do sada.
- “Zbog skorog probijanja tunela i obaranja nestabilnih blokova, a zbog sigurnosti putnika i posada, brodice će na lijevoj obali Cetine pristajati na novom pristanu uz županijsku cestu ŽC6166, koji se nalazi preko puta postojećeg pristana na desnoj obali. Prijevoz od novog pristana do samog grada bit će u organizaciji Grada Omiša”, obavještavaju iz Hrvatskih cesta.
 
Denis Dujmović, omiški vijećnik i član odbora za komunalna pitanja, opet se osvrnuo na loša prometna rješenja omiškog cestovnog čvorišta. Grad Omiš uputio je zahtjev u sklopu III. izmjena i dopuna PP Splitsko-dalmatinske županije, koje se tiču prometa i previranja oko konačnog izgleda obilaznice Omiša kao sastavnog dijela brze ceste kako se sada naziva Mravince -TTTS-Podstrana- Krilo Jesenice-Dugi Rat-Omiš. Zahtjevom našoj županiji predlaže se izmijena dijela prometnih rješenja i koridora koji bi buduću brzu cestu Split –TTTS- Podstrana –Dugi Rat –Omiš iz pravca Splita u čvoru "Zakučac" ("Omiš-centar") povezali na državnu cestu D70, a samim činom potpuno funkcionalno povezali s gradom Omišem i autocestom u čvorištu Blato n/C. U samom zahtjevu spominje se i hitna izgradnja dijela D70 i dvaju tunela dužine 50m (tunel "Priko") i 370m (tunel "Lisičina), što je dio buduće nužne korekcije državne ceste D70 na potezu D8 (Priko) –tunel "Priko"- tunel "Lisičina" do uklapanja na postojeću trasu državne ceste D70 u budućem čvoru "Zakučac", koja je zbog znanih i neznanih političkih i prostorno planskih razloga 13. travnja 2013. godine izbačena iz prostornog plana Grada Omiša. Gore opisani zahtjevi i predloženi koridori vežu se na zahtjev da se i donja obilaznica gradska luka –Planovo – Lisičina (D70) uvrsti u prostorni Splitsko-dalmatinske županije čijom bi se izgradnjom omogućilo da Fošal u budućnosti postane pješačka zona. Više o tome Dujmović piše u nastavku ...
 
Grad Omiš i Župni ured Omiš pozivaju zainteresirane na program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji će se održati u Omišu, u srijedu, 5. kolovoza 2020.

07.30 h: Crkva sv. Mihovila - Misa za Domovinu

08.30 h: Središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci - Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule za Domovinu

09.00 h: Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata - Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima

19.30 h: Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata - Paljenje svijeća u organizaciji Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš

21.00 h: Plato iza Gradske knjižnice Omiš - Gala koncert povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja - U organizaciji Centra za kulturu Omiš nastupa Ana Opačak uz pratnju maestra Jurice Karuza i bariton Marko Lasić uz klavirsku pratnju Vinka Didovića, prof. Voditeljica programa je dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
 
Omiški gradski vijećnici su jednoglasno usvojili paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Tako je na sjednici Gradskog vijeća grada Omiša održanoj elektroničkim putem, od 17 gradskih parlamentaraca njih 15, koliko ih je sudjelovalo u radu, potvrdilo svih pet mjera koje je predložio Grad, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Sve je usmjereno kao pomoć građanima i gospodarskim subjektima koji su izravno pogođeni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja koje su na snazi od 19. ožujka – kaže nam gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, pa niže odluke objedinjene u pet točaka...