Krstarenje na guletu kao najam vile s pet zvjezdica

JedrenjakGuleti, tradicionalne drvene motorne jedrilice, i drugi luksuzni jedrenjaci s posadom ovoga su se ljeta razmilili jadranskom obalom svjedočeći o jačanju tog oblika turizma koji nudi visoku kvalitetu usluga i orijentiran je na goste dubljeg džepa. Šezdesetak brodova koji su ugošćivali bogatiju klijentelu odradili su oko 480 tjedana najma. Na luksuznim jedrenjacima krstarilo je, procjenjuje se, oko 5800 gostiju, što je za 10 posto više nego lani. Kriterij za ocjenu uspješnosti luksuznog krstarenja, pri čemu svaki brod ima između 5 i 8 kabina za najviše 10 do 16 gostiju, može se usporediti jedino s najmom luksuznih vila s pet zvjezdica ...

NAUTIČKI TURIZAM

Krstarenje na guletu kao najam vile s pet zvjezdica

Nova ponuda nautičkog turizma privukla veliki broj bogatijih turista

Piše: Jadranka Klisović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Guleti, tradicionalne drvene motorne jedrilice, i drugi luksuzni jedrenjaci s posadom ovoga su se ljeta razmilili jadranskom obalom svjedočeći o jačanju tog oblika turizma koji nudi visoku kvalitetu usluga i orijentiran je na goste dubljeg džepa.

Jedrenjak

Kriterij za ocjenu uspješnosti luksuznog krstarenja, pri čemu svaki brod ima između 5 i 8 kabina za najviše 10 do 16 gostiju, može se usporediti jedino s najmom luksuznih vila s pet zvjezdica.

Prebrojavanje gostiju odnosno noćenja ovdje nema smisla, uspješnost se mjeri brojem prodanih tjedana, bez obzira na broj gostiju. Ista je cijena, naime, ako brod unajmi grupa od 10 ljudi ili jedna osoba samo za sebe.

"Gosti koji si mogu priuštiti ovakav odmor nisu samo dobri potrošači nego su ujedno i odlični promotori naše zemlje. Jedna izjava zadovoljne medijske zvijezde koja kaže da je provela godišnji odmor u Hrvatskoj, donosi više novih gostiju nego klasična turistička promocija", kaže Tamara Topić iz Globe Chartera, koja je organizirala prvi hrvatski sajam guleta i brodova s posadom koji se ove godine održao u Šibeniku.

Prema njezinim riječima, šezdesetak brodova ostvarilo je ovoga ljeta oko 480 tjedana najma, što je desetak posto više nego prethodne sezone. Povećanje se ostvarilo kroz veći broj brodova u ponudi, dok su sami brodari u prosjeku ostvarili 5 do 10 posto manje prihode nego lani.

Uzrok padu prihoda brodari vide ponajprije u svjetskoj gospodarskoj krizi, kao i sve većoj konkurenciji zemalja čije vlade i turističke zajednice ulažu golema sredstva u promociju luksuznog turizma.

Jedna od takvih destinacija je i Turska koja posljednjih godina mnogo ulaže u gradnju marina za megabrodove i druge sadržaje koji privlače bogataše.

S obzirom na krizu, brodari su ipak zadovoljni jer su odradili sezonu u kojoj su njihovi kapaciteti bili dobro popunjeni, ali i dalje imaju problematičnu posezonu jer su vezani uz lijepo vrijeme.

Upravo stoga u Globe Charteru za iduću sezonu planiraju ponuditi povoljnije cijene domaćem gostu, vikend-aranžmane, team building te organizaciju raznih događanja. Ono što vlasnike luksuznih guleta i drugih brodova s posadama veseli su brojni upiti koje su već zaprimili za iduću godinu.

Nostra Vita

Luksuzni turizam prvi je ušao u krizu prije dvije godine pa je za očekivati da će se i prvi izvući. Naime, gosti koji su prije dvije godine odustali od odmora već se javljaju i raspituju za ponovni dolazak i luksuzni odmor. Za razliku od ovogodišnje sezone koju je obilježio buking u zadnjoj minuti, za iduću sezonu već sada ima dosta interesa i rezervacija.

Osim šezdesetak luksuznih jedrenjaka, Jadranom je ovoga ljeta plovilo još četrdesetak brodova koji imaju stalno zaposlenu posadu, što znači da stotinjak brodova gostima nudi luksuznu čarter ponudu krstarenja.

Željko Rački, predsjednik Hrvatske udruge brodova s posadama, za ovaj segment turizma reći će da je najranjiviji jer ovisi o gostima iz više i srednje klase koji se u kriznim situacijama odriču ljetovanja na luksuznim plovećim hotelima. Na svojim je brodovima posljednjih godina ugostio lordove Rileyja i Fergusona, vlasnika DM-a, strane ministre, belgijskog grofa...

"Naši su gosti gotovo isključivo stranci. Najviše je gostiju iz Amerike i JAR-a, dok gosti iz europskih zemlja više vole sami upravljati brodom. Domaćih gostiju na našim brodovima nema i takvo nas stanje zabrinjava. Dio krivice je i na agentima, a nedostatna je i ukupna promocija ovakvog oblika ljetovanja koje je domaćem gostu i dalje velika nepoznanica, što je nužno promijeniti", smatra Rački.

Prema njegovim riječima, hrvatski akvatorij može prihvatiti mnogo više luksuznih plovila nego što ih je danas. Jadranom danas plovi oko 400 turističkih brodova, od čega je gotovo 300 trabakula koji također nude višednevna krstarenja.


Usluga najvažniji dio ponude

Ono što na tržištu prodaje ovakva luksuzna ljetovanja upravo je usluga koja je najvažniji dio ponude. Smatra se da 50 posto cijene čine najam broda i hrana, a drugu polovicu gost plaća kako bi bio profesionalno i vrhunski uslužen.

Upravo ovdje brodari nailaze na problem jer u Hrvatskoj kronično nedostaje profesionalno obučene posade, pa u Globe Charteru planiraju pokrenuti obrazovanje i tečajeve za izobrazbu posade za jahte.

Nostra VitaIzvanbrodska potrošnja jednaka cijeni krstarenja

Procjenjuje se da gost na luksuznim brodovima s posadama tijekom jednotjednog krstarenja izvan broda potroši isti iznos kao i za samo krstarenje. Svaku večer gosti uživaju u blagodatima hrvatske kuhinje u elitnim restoranima, piju najbolja vina...

Ponuda suvenira nije zadovoljavajuća, kao uostalom ni ponuda robnih marki koje traže ovakvi platežno jaki gosti. Sve ponude koje se odnose na izlete, obilaske nacionalnih parkova, zabavne večeri i slično, u pravilu se prihvaćaju.

Procjenjuje se da samo na napojnice ovi gosti potroše između 1000 i 2000 eura tjedno.


Kisić: Kvaliteta i vrhunski servis privlače goste

Miljenko Kisić iz Dubrovnika raspolaže s dva broda od kojih je onaj "Nostra Vita" proglašen najluksuznijim brodom na Jadranu, kojim su proteklih godina krstarile i neke megapopularne osobe iz javnog života.

Upravo na ovom brodu provodili su se glumica Lisa Kudrow, glumac Jude Law, američki producent David Matavan i mnogi drugi čiji identitet brodar ne otkriva jer to ne dozvoljavaju gosti koji žele odmor daleko od videokamera i fotoaparata.

Sa svoja dva broda na kojima je 10 zaposlenih, zabilježio je popunjenost od 27 tjedana.

"Kvaliteta i vrhunski servis ono je što privlači naše goste koji nam mogu oprostiti i nešto lošiji brod ako im ponudimo vrhunsku uslugu. To znači da smo gostu na raspolaganju 24 sata i da ispunjavamo sve njegove želje. Kad se tako radi, rezultati ne izostaju, o čemu svjedoči i pet ovogodišnjih mjeseci tijekom kojih smo imali dosta posla unatoč krizi i recesiji koja je zahvatila cijeli svijet.

Naš je posao vezan isključivo uz lijepo vrijeme pa o produljenju sezone ne možemo razmišljati. Da dobro radimo potvrđuju nam gosti koji se iz godine u godinu vraćaju. Ne mogu otkriti ime, ali jedan nam se poznati turistički inozemni stručnjak vratio po treći put", kazao je Kisić.

Otkriva nam da svaku novu sezonu dočekuje s unaprjeđenom ponudom jer drugačije ne bi bilo dobrih rezultata.

"Svake godine mijenjamo posteljinu, pribor za jelo... Dosta pažnje posvećujemo posadi koja u svakom trenutku mora biti na visini zadatka, primjereno odjevena i slično. Ne može se gost posluživati u trapericama i tenisicama kao što se to događa u nekim razvikanim restoranima.

Naši se gosti znaju požaliti na cijene vina u restoranima. Primjerice, bocu dobrog vina u restoranu u Dubrovniku plate 350 kuna, a isto vino u restoranu na Kornatima 700. To je čista pljačka gostiju", bez dlake na jeziku će ovaj brodar koji najvećim minusom drži stanje u hrvatskim lukama, počevši od problematične energije, čekanja na točenje vode, goriva...

krstarenje


Glunčić: Nismo ulagali u marketing nego u kvalitetu

Nikša Glunčić, vlasnik dvaju luksuznih brodova, već je rasprodao polovicu kapaciteta za iduću godinu, a za njim je uspješno odrađena ovogodišnja sezona, inače šesta po redu u radu s guletom, dok je u krstarenju prisutan još od osamdesetih godina.

"Nismo ulagali u marketing nego u kvalitetu pa nam se gosti vraćaju. Kada sam prije šest godina startao s guletom imao sam svega dva tjedna popunjenosti, ali se stanje iz godinu u godinu popravljalo i danas sam, unatoč krizi, zadovoljan. Svi koji se nadaju uspjehu preko noći i bez stalnih ulaganja doživjet će neuspjeh", upozorava ovaj brodar kojemu je nautički turizam obiteljska tradicija.

Sve do prošle godine najbrojniji su mu gosti dolazili iz Engleske i Amerike, a ove godine bilo ih je iz cijeloga svijeta. »S prestankom krize nadam se da će se naši vjerni gosti opet vratiti.

Naši su gosti zahtjevni, ali samo u traženju kvalitete za plaćenu cijenu. Ako požele isploviti u pola noći, mi tada isplovljavamo i ne postavljamo pitanje zašto. Udovoljavamo svim njihovim željama, a najzahtjevnije goste imali smo ovoga ljeta.

Riječ je o skupini Židova koja je zahtijevala posebne uvjete na brodu, što je podrazumijevalo dezinfekciju svih uređaja i pribora. Dostavili su nam svoju hranu i popis s dvjestotinjak stavaka o vrstama, količinama, proizvođačima i ostalom koji smo morali ispoštovati. Na njihov zahtjev na brod smo doveli i rabina. Bilo je teško, ali izvedivo.

Naši su gosti u čak 70 posto slučajeva osobe iz visokog društva, bilo da je riječ o članovima Doma lordova britanskog parlamenta, atašeima iz Saudijske Arabije, bogatašima iz Emirata i Rusije...

Prirodne ljepote nesumljivo su veliki hrvatski plus o kojima naši gosti govore u superlativima, a na nama je da zajedno radimo na poboljšanju servisa koji mora biti kvalitetniji u svim segmentima", kaže Glunčić.
 

krstarenje jadranom

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online