Jesenice: Ivica Šušić primio pjesničku Gungu

Večer poezije i pismePod voditeljskom palicom Mladena Vukovića održana je četvrta Večer Domoljubne Poezije u Zemunika Dvorima, u starom selu Zeljovići, u prisustvu mnogobrojne jeseničke publike i gostiju. Ove godine u skučenom prostoru Zemunikovih Dvora okupio se veliki broj ljubitelja lijepe riječi, a posebno je bilo lijepo vidjeti dotjerane mlade djevojke i momke jeseničke, koji su došli poslušati riječi ljubavi za Domovinu, prijatelje, pa i neprijatelje. Program je započeo pjesmom Pučkih pjevača Jesenica, a poslije su na kamenoj pozornici Zemunikovih Dvora riječ uzeli pjesnici ...

ZELJOVIĆI, ZEMUNIKOVI DVORI

Ivica Šušić primio pjesničku Gungu

Izvor: Udruga Jesenice

Prvi je pred publiku izašao zeljovičanin Tugomir Erica, koji je odrecitirao pjesme o Zeljovićima,  prekrasne pjesme 'Sjeta' i 'Zeljovićke šentade'.

Poslije Tugomira, na scenu stupa dučki pjesnik Ivan Šarolić, koji govori o Anti Gotovini i Anti Parađiku, kroz sinonime vremena.

Poslije Jeseničko-Dućke veze, na red je došao Zoran Jurišić iz Podstrane, koji je predstavio svoj prekrasni rad "Pismo zadnjeg poljičkog kneza Čovića", svom nasljedniku Sinovčiću, datirano - Moskva 1816. godina. Dirljivo i poučno.

Redaju se pjesnici na sceni: Dragica Zeljko Selak, Stipan Medvidović, Vladislav Perić, koji uz podlogu jeseničkih čuka, svojom pezijom paraju srca prisutnih. Prekrasno.

Samozatajno na pozornicu dolazi Đurđica Tičinović, kostanjsko dite. Svojom pjesmom posvećenoj tragično preminulom prijatelju, pjesniku Luji Medvidoviću, koji je ne tako davno govorio svoje stihove i u Zemunika Dvorima, izmamila je suzu na oko. E moj Lujo, što nas gledaš gore sa nebesa.... Hvala Đuke.

Ratnik, pjesnik i narodni guslar Mate Buljubašić, recitirao je svoju pjesmu 'Kameni ratnici', uz detaljno obrazloženje kako je ta pjesma nastala, te pjesmu nastalu u spomen na svoje vojnike, koji se jedne zore, nisu vratili s zadatka. Ovo je bilo iz srca,  recitira Mate i  suze zatomljuje,  ali bar pjesmom ne dade, da se zaborave oni koji su svojim životima izvojevali Dan koji danas slavimo.

Za kraj, na pozornicu je istupio Ivica Šušić, uz podlogu Matoševe pjesme 1909. (i objeseše mi moju Hrvatsku), i o Domovini govori kroz svoj zavičaj, Biokovo kleto, kako pjesma kaže. Za svoj rad na CD-u je sabrao 43 hrvatske pjesme o domoljublju po svom izboru, te za prisustvo na svim dosadašnjim večerima poezije, profesor Ivica Šušić, ovjenčan je pjesničkom GUNGOM, koja se svake godine dodjeli istaknutom pojedincu, za ostvarenu izvsnost u stvaralaštvu.

Na kraju, klapa Pučkih Pivača Jesenica, pjesmom 'Ljube moja', na najbolji način nagrađuje sve prisutne.

Nakon poezije svi su prisutni pozvani na domjenak i druženje koje su pripremili domaćini Tinka i Tomislav Zemunik uz pripomoć članova Udruge Jesenice.  

Ugodno druženje potrajalo je do sitnih jutarnjih sati.

Hvala svima koji su bili prisutni i tako uveličali ovu prekrasnu ljetnju večer u starom selu Zeljoviće.

Povezani članci

Who's Online

We have 83 guests and no members online