'Poljička Ultra' u Trnbusima

- "Šta će nama Ultra, kad mi imamo našu – poljičku Ultru!" - komentari su u subotu navečer u dvorištu crkve sv. Luke u Trnbusima održane 14. Smotre poljičkih dječjih crkvenih zborova na kojoj je nastupilo više od 450 izvođača, a koju je popratilo više od 1.000 posjetitelja. Na smotri su nastupili zborovi iz sljedećih poljičkih župa:, koji su otpjevali po dvije pjesme: Župa Porođenja BDM iz Tugara, Župa Sv. Josipa iz Dugog Rata, Župa Uznesenja BDM iz Srijana-Doca Gornjeg, Župa sv. Martina biskupa iz Doca Donjeg, Župa sv. Mihovila iz Kostanja, Župa Uznesenja BDM iz Podgrađa, Župa sv. Ciprijana biskupa i mučenika iz Gata, Župa Gospe od Zdravlja iz Podstrane, Župa sv. Luke iz Trnbusa, te gostujući zbor Župe Materinstva BDM iz Split- Brda. Iako se pjevanje produžilo do kasno u noć, u kojoj su se svi nazočni pridružili prigodnom domjenku kojeg su pripremili vrijedni i marljivi Trnbušani i njihove bolje polovice, pa su se prepustili guštima sopranika, pršuta, sira i mnogobrojnim delikatesima, kao i osvježavajućim pićima, a sve to po onoj staroj poljičkoj "nitko ne bi poša iz Poljica gladan ili žedan"...

TRNBUSI

14. smotra poljičkih dječjih crkvenih zborova

Tekst i slike: Davor Grgat

Poljičane je pozdravio Ivan Kovačić, gradonačelnik Grada Omiša, koji je pored ostaloga kazao i sljedeće:

smotra poljičkih dječjih crkvenih zborova- "Tijekom posljednje dvije godine kako obnašam ovu dužnost gradonačelnika Grada Omiša nazočio sam brojnim događanjima, ali već prošle godine jedna mi je manifestacija posebno prirasla srcu, a to je upravo ova Smotra poljičkih dječjih crkvenih zborova u Trnbusima, i zato sam večeras opet s Vama. Raduje me što se program odvija vani na otvorenom, i što je s nama ovoliko gledatelja“.

Veliki poljički knez Društva Poljičana "Sv. Jure – Priko“ Petar Rodić otvorio je manifestaciju.

U godini kada se spominjemo 1.000 godina imena Poljica, Poljičke Knežije - Republike, prije više od 200 godina poznati francuski vojskovođa, maršal Marmont, iako je zaslužan za ukinuće tada sedamsto godina stare Poljičke Republike, u svojim memoarima je napisao: „Poljica se nalaze u prekrasnoj vis-dolini, nemaju nikakvih komunikacija i mogu se vrlo dobro obraniti. Osamljenost ove državice i sredstva, koja je priroda pružila stanovnicima, napučuju ih, da ne trpe tuđeg jarma i da izbjegavaju pokornost. Nikakva se poreza ne plaća u Poljicima, koja sama sebi imenuju zapovjednike i činovnike i ne kupe ni kopnene vojske ni mornara, a u potrebi je svako pod oružjum. Sve u ovoj državi na njenu korist govori, i pogled na nju i način njihove uprave. Ništa pravilnijeg i marljivijeg od njihova poljotežanja, ništa pristojnije od njihovih sela i ništa pravičnije od njihovih uredaba...“. Tako je o Poljicima pisao Marmont.

Iako je Prva Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova održana  u Trnbusima 2002. godine, do održavanja i uopće ideje da se održi i organizira jedna takva Smotra došlo je nakon debitantskog nastupa dječjeg crkvenog zbora župe sv. Luke iz Trnbusa na Smotri poljičkih crkvenih zborova i pučkih pjevača koja se održava tradicionalno u Tugarama, gdje je nastup ovog dječjeg crkvenog zbora iz Trnbusa oduševio sve prisutne, te pobrao najviše ovacija. Nakon toga sazrjela je ideje da se u Trnbusima počne održavati svake godine Smotra poljićkih dječjih crkvenih zborova, i od tada je postala tradicionalna i održava se svake druge subote u srpnju.

Povezani članci

Who's Online

We have 150 guests and no members online