E-Upisi: Razbijanje mita o brojnim superodlikašima

e-upisi u školeOdzvonilo je upisima u srednje škole "na crno", hiperinflaciji odlikaša, beskrajnim redovima, papirologiji te ostalom "folkloru" koji je redovito pratio upise u srednje škole - barem tako tvrdi ministar znanosti, obrazovanja, močvara i sporta Željko Jovanović, koji je u utorak najavio elektroničke prijave i upise u srednje škole već od iduće školske godine 2013./2014. Naime, svaki ovogodišnji učenik osmog razreda osnovne škole mjesto u srednjoškolskim klupama izborit će jednostavnim klikom miša iz vlastitog doma, a ukupno će se moći prijaviti u čak do pet škola i na maksimalno deset programa u bilo kojoj srednjoj školi u zemlji. To je neusporedivo više od sadašnje jedne škole i najviše tri programa ...

PROMJENE PRI UPISIMA U SREDNJE ŠKOLE 

Razbijanje mita o brojnim superodlikašima

Izvor Slobodna Dalmacija

Ono što je također jedna od najvećih primjena jest da će se, umjesto samo u sedmom i osmom razredu, bodovati opći uspjeh u sva četiri viša razreda osnovne škole, dakle u 5, 6, 7. i 8. razredu, ali ne samo ocjenama dovoljan, dobar, vrlo dobar i odličan nego izražen na dvije decimale.

upisi u školeTako će, primjerice, više bodova nositi uspjeh prosjeka 4,4 nego 3,5, koji su dosad oba vrednovani kao četvorka. Uz to, neće se više bodovati dodatni predmeti (obično njih pet) za pojedinu školu, nego samo opći uspjeh, odnosno zaključne ocjene iz svih predmeta završna četiri razreda osnovne škole.

S obzirom na učinkovitiji način upisa već u prvom roku, Ministarstvo predlaže ukidanje drugog ljetnog upisnog roka u srpnju, pa bi se kao drugi upisni rok računao dosadašnji jesenski rok krajem kolovoza ili početkom rujna.

Ministarstvo u cilju potpore izvrsnosti predlaže i da svi učenici koji ostvare prvo mjesto na domaćim i međunarodnim natjecanjima u znanju imaju izravan upis u srednju školu. Nakon što učenik deset programa poslaže po prioritetima, sustav će ga automatski rasporediti na najviše mjesto na listi sukladno bodovima koje je ostvario te ga automatski rasporediti po odjeljenjima.

"Za upis u srednje škole bit će potrebna samo jedna veza - dobra internetska veza", kazao je ministar Jovanović, dodajući kako će se učenici koji nemaju osobna računala kod kuće moći prilikom prijava i upisa koristiti onima u školama.

Ministar je uvjeren kako će na ovaj način upisi postati transparentniji jednostavniji i objektivniji jer će se, praktički, svi koraci - od prijava do upisa, moći obaviti elektroničkim putem.

učeniciDodajmo da će se minimalni bodovni pragovi određivati samo za vrste škola, a ne na razini samih škola te su od iduće godine spušteni za po jedan bod.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić kazao je kako će svi osmaši već ovih dana dobiti svoj elektronički identitet i PIN putem SMS-a, a svakodnevno će imati uvid u sve informacije vezane uz upise.

Učenik i roditelj zajedno će potpisivati prijavnice i na taj način potvrditi odabir željenih škola i programa. Prijave počinju već u travnju, a početkom srpnja rang-liste postaju konačne.

"U idealnom slučaju, učenik dolazi u srednju školu u koju se upisao tek na početak nastave", kaže Stanić.

"Bodovanje uspjeha učenika od 5. do 8. razreda dobar je put prema savršenom sustavu upisa u srednje škole", kaže prof.dr. Vedran Mornar, voditelj projekta e-upisa.

Naime, kaže, analiza osnovnoškolskog uspjeha učenika koji su ove godine upisali prvi razred srednje škole pokazala je da njihov uspjeh u sva četiri završna razreda osnovne škole bio konstantan, a najbolji u 5. te 8. razredu. Novi kriteriji tako, kaže on, idu u prilog većini učenika.

"Na ovaj način razbit ćemo mit o velikom broju superodlikaša koji završavaju osnovnu školu, a koji se stvarao zahvaljujući dosadašnjem modelu upisa", ističe Mornar.

učenicaPooštravaju se kriteriji po kojima su se dosad dobivale potvrde za razne zdravstvene poteškoće, a što je ove godine izazvalo veliko nezadovoljstvo. Istraživanje Ministarstva je pokazalo da je čak 20 posto ili svako peto dijete ove godine u srednju školu upisano na temelju dodatnih bodova.

Tako će odluku o ostvarivanju prava na izravan upis u srednju školu te na dodatne bodove na temelju zdravstvenih poteškoća, poput alergija i slično, za svakog učenika pojedinačno donositi posebno županijsko povjerenstvo u kojemu će biti i liječnik školske medicine.

Kada je riječ o kroničnim bolestima i težim zdravstvenim poteškoćama, učenici će moći dobiti maksimalno dva dodatna boda, a za ostale zdravstvene poteškoće jedan bod.

Osim što će državni prvaci na natjecanjima u znanju, kao i oni s međunarodnih natjecanja, imati izravan upis u srednje škole, svi oni koji se na tim natjecanjima natječu ekipno, dakle, u skupinama, dobit će dodatne bodove. Učenik koji je član skupine koja je osvojila prvo mjesto na natjecanju iz znanja dobit će tri dodatna boda, za drugo mjesto dva, a za treće mjesto kao član skupine jedan bod.

sportašiBodove će dobivati i sportaši, pa će tako član ekipe koja je na domaćem i međunarodnom natjecanju osvojila prvo mjesto dobiti tri, za drugo mjesto dva, a za treće mjesto, kao i prvo mjesto na županijskim sportskim natjecanjima kao članovi ekipe, jedan dodatni bod.

Vrednovat će se rezultati s natjecanja od petog do osmog razreda, s tim da će se bodovati najbolji rezultat.

Dodatni bodovi dobivat će se i za uspjeh u otežanim uvjetima obrazovanja. Također, ako je za upis u određenu strukovnu kvalifikaciju prijavljeno 80 posto ili više kandidata pripadnika istog spola kandidatu suprotnog spola dodaje se jedan bod.

Minimalan broj bodova za prijavu

- 45 bodova za gimnazije;
- 39 bodova za upis u srednje škole u obrazovnom sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija;
- 35 bodova za upis u ostale programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine;
- trogodišnje škole i niže kvalifikacije - nema bodovnog praga;
- do najviše pet bodova mogu se smanjiti pragovi za upis u škole na područjima od posebne državne skrbi, otocima te u školama s jezicima nacionalnih manjina.

upisi u srednje škole

Povezani članci

Who's Online

We have 118 guests and no members online