Brčko, B(eg)anovići, Duće, Luka!

Obitelj Beganović iz Brčkog na odmoru u Dućama

Da je netko prije 30 godina rekao da će Dugoratski gost, mr. sc. Admir Beganović, sa suprugom dr.sc. Nevenkom,i jednogodišnjim sinom Allenom, a potom i kćerkom Rebeccom, rodom iz Brčkog, biti vjerni gosti obitelji Milana Banovića iz Duće-Luka i svih narednih 30 godina dolaziti na dućku plažu, bilo je nezamislivo. A upravo se to dogodilo. I događa se još. iz ljeta u ljeto. Obitelj Beganović ostala je vjerna Dućama i svom domaćinu, svojim prijateljima. U razdoblju 1974.- 1984 obitelj je bila gost nekad čuvenog Zeničkog odmarališta (a danas samo ruševine koje se i mačke lutalice boje), a potom tražeći za sebe ugodniju plažu i domaći privatni smještaj, narednih 30 godina vjerni su gosti kod obitelji Banović...

BRĆKO - BANOVIĆI - DUĆE - LUKA

Ljetovanja koja su prerasla u 30-godišnje prijateljstvo

Tekst i slika: Davor Grgat

Što vas je sve Beganoviće "vezalo“ za Duće i obitelj Banović, upitali smo ljubaznog dućkog gosta, koji je kazao:

- "Godinama ranije dok smo bili u Zeničkom odmaralištu, ovdje bi ljetovali po mjesec i pol i obilazili mjesta, upoznavali domaće ljude, obitelji. Proputovali smo lijepi dio vaše obale, dok se nismo vratili ponovno u Duće-Luku i tu upoznali obitelj – našeg domaćina, a ispred kuće im i prelijepu plažu. Zadnjih godina doduše ovdje ljetujemo samo tijekom srpnja do 16. Kolovoza, kada obilazimo svetišta Velike Gospe, i to je kraj našem ljetovanju.

Sbzirom da dolazimo sa dva auta i brodom, nije nam teško poći i do Brača, Hvara, a u slobono vrijeme posjećujemo Omiš i nama drag Festival klapa, a sve bolje se upoznajemo sa poviješću drevne Poljičke republike i soparnikom, a česti gosti smo i Splita, pri razgledavanju grada, posebice Splitskog ljeta, i brojnih kulturno-povijesnih spomenika ovoga područja..."  - kazao nam je Admir Beganović.