Zanimljivosti..

Sprdex: Tri mlada Omišanina ruganjem se bore protiv malodušja i bahatosti

SprdexTrojica Omišana na studiju u Zagrebu pokrenula ozbiljan web site s neozbiljnim tekstovima. - Ruganjem se borimo protiv malodušja i bahatosti - kazali su u razgovoru s Vinkom Vukovićem, novinarom Slobodne Dalmacije. Ante Kalajžić i Marin Katušić priznaju kako im je ideja za site pala u kasnim noćnim satima. Kad mogu Srbi, možemo i mi. Naručili su zadnju rundu, nazdravili i dali se na posao... Dugoročni plan, kad je njihov portal u pitanju, ne postoji. Mladi Omišani sada su skoncentrirani na pisanje tekstova, što, priznaju nam, nije uopće lako kako im se one zamagljene noći činilo... Pa ipak, na adresi sprdex.com možete pronaći i dramatičnu ispovijest studenta koji je u menzi uspio odvojiti pire krumpir od tanjura, njihovi marljivi novinari pronašli su i čovjeka koji se čak dvaput nasmijao gledajući hrvatske humoristične serije, a posebno je potresna priča mladoga Šveđanina koji je pokušao samoubojstvo vozeći se hrvatskim nagibnim vlakom ...

SPRDEX.COM

Ruganjem se borimo protiv malodušja i bahatosti

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Admir Buljubašić / Cropix
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Nevenka Bečić nije mogla vjerovati svojim ušima. Nije joj bilo jasno odakle novinarima informacija da je snijeg paralizirao Split. S njezina prozora pružala se, naime, drukčija slika.

- Kod mene doma je bilo sunce, radili smo roštilj, pekli kobasice i molili krunicu. Zašto se o tome ne piše, pitam ja vas? - uzvratila je predsjednica splitskog Gradskog vijeća novinaru Sprdexa, nedavno pokrenutog informativnog portala koji objavljuje vijesti kojih, uopće nije šala, ni u jednom drugom mediju nema.

 

Odvojio pire od tanjura

Na adresi sprdex.com možete pronaći i dramatičnu ispovijest studenta koji je u menzi uspio odvojiti pire krumpir od tanjura, njihovi marljivi novinari pronašli su i čovjeka koji se čak dvaput nasmijao gledajući hrvatske humoristične serije, a posebno je potresna priča mladoga Šveđanina koji je pokušao samoubojstvo vozeći se hrvatskim nagibnim vlakom.

Redakciju ovog mladog portala zasada čine samo tri novinara, sva trojica su iz Omiša, studiraju u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, no u prvom javnom istupu jedan će im ipak nedostajati. Draže mu je tražiti vijesti, pa makar i izmišljene, nego i sam biti vijest.

Pred notes i fotoaparat su zato rado stali Ante Kalajžić i Marin Katušić priznajući kako im je ideja za prvi hrvatski ozbiljan sajt s neozbiljnim tekstovima pala u kasnim noćnim satima. Kad mogu Srbi, možemo i mi. Naručili su zadnju rundu, nazdravili i dali se na posao.

 

Roditelji sponzori

- Prvi problem bio je novac. Nije to neka velika cifra, ali za studente je svaka prevelika. Stoga je valjalo naći sponzore i, hvala roditeljima, našli smo ih - kažu nam Ante i Marin dodajući kako njihova stranica ne nudi tek štivo za lako probavljivu i brzo zaboravljivu zabavu.

- Rođeni smo sredinom osamdesetih te smo odrastali uz tipičnu balkansku stvarnost u kojoj je normalno da važne funkcije na svim razinama dobivaju najglasniji, a ne najsposobniji. Sarkazam i cinizam u takvom okruženju dođu kao nekakav oblik terapije. S godinama je frustracija postajala sve izraženija, a u situaciji kada sami nemate moć mijenjati učmalo društvo, ruganje, htjeli vi to ili ne, postaje dobar lijek protiv malodušja.

Ante Kalajžić i Marin Katušić

Pogotovo je to slučaj s malim sredinama, iako na primjeru Splita svaki dan vidimo kako veća sredina nije jamstvo da će ljudi biti dorasli funkciji koju obavljaju. Ako baš hoćete, opća društvena klima nas je učinila ovakvima, pa je i ova stranica, iako ponajprije služi zabavi, produkt dugogodišnjih frustracija.

Dakle, shvatili ste, ozbiljni su momci ovi Omišani. I pametni. I dovoljno lukavi da za krsnu kumu portala uzmu “jednu krasnu djevojku” koja je smislila kratko i efektno ime.

 

Moralne olupine

- Sprdex je, da se razumijemo, nastao iz čistoga hira, zdrave zajebancije, ali i potrebe da se na neki način izrazimo. Inspiracije nam, hvala Bogu, za tekstove ne manjka. Kad otvorite novine i portale ili upalite radio i televiziju, glupost eksplodira kao iz protresene pivske boce. Stoga i svrha našeg portala nije ruganje samo po sebi, nego kritika bahatih, gramzivih i intelektualno nedoraslih uhljeba te moralnih olupina.

Baš zato se najviše i bavimo političarima. Nažalost ili nasreću, odrastanje na Balkanu svaku iole inteligentniju osobu barem donekle učini cinikom, pa je činjenica što smo odrasli tu gdje jesmo istovremeno i naše prokletstvo, ali i inspiracija - tvrde Ante i Marin.

 

'Lajkajte' nas

Dugoročni plan, kad je Sprdex u pitanju, ne postoji. Naši su sugovornici sada skoncentrirani na pisanje tekstova, što, priznaju nam, nije uopće lako kako im se one zamagljene noći činilo.

- Zarada nam nije bila prvobitni motiv, ali smo se potajice nadali lagodnom životu uz minimalan trud. Nakon nekoliko pozitivnih komentara, i ego nam je otišao u nebesa. Prava je sreća što vladajući, i prijašnji i sadašnji, imaju ekonomsku politiku koja će nam omogućiti da sa skorašnjim odlaskom na Zavod za zapošljavanje dobijemo i dodatno slobodno vrijeme koje ćemo iskoristiti za realizaciju novih ideja...

A te bi ideje trebale označiti i otvaranje Sprdexa prema novim sadržajima. No, njegovi će tvorci uvijek ostati vjerni satiri. Ili, ako parafraziramo njihova omiljenoga gurua i duhovnog vođu, uvijek će lagati, ali samo ponekad neće govoriti istinu.

- Aktivni smo na društvenim mrežama, pa kome se sviđamo neka nas ‘lajka’ i tako podrži. A ako netko misli da ima talenta za pisanje, neka nam se slobodno javi - zaključuju Ante Kalajžić i Marin Katušić.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online