Rukomet (Ž): Orkanašice pobjedile obje splitske ekipe, ali to im nije bilo dovoljno za završnicu PH

rk orkanŽRK SPLIT 2010 - RK ORKAN 13:14 (8:2)
RK ORKAN - ŽRK SPLIT 19:10 (10:5)
U nedjelju, 26.02.2012.g. mlade rukometašice Orkana igrale su u Splitu, na domaćem parketu male dvorane na Gripama utakmice 3. kruga 1. HMKRL-jug. Protivnice su nam bile ekipe ŽRK “Split 2010” i ŽRK “Split”. Svjesni svojih vrijednosti ali i pogotovo šanse da se možemo kao prva ekipa u povijesti kluba plasirati na završnicu PH za naše godište (ukupno 12 ekipa) uputile smo se odlučne da napravimo sve da taj uspjeh i ostvarimo ...

RUKOMET (Ž)

Split, Mala dvorana SC Gripe, 26.02.2011.
1.HMKRL-jug, 3.krug

Pobjedile Splićanke na putu do završnice

Izvor: rkorkan.com

Istina, zbog nedostatka informacija od voditelja natjecanja (neizdavanje Glasnika, neodgovaranje na naš mail kojim smo tražili informacije o ostalim rezultatima) što je krajnje neodgovorno, nismo točno znale koje rezultate trebamo postići. Ali, i pored toga, kao i nemalog iznenađenja da smo otišle osjetno oslabljene  izostancima Sare, Mirjam, Petre, Anamarije , Antee, Vinke T. i Kike,  praktički ništa nas nije omelo u našoj namjeri da ostvarimo dvije pobjede koje će biti izražene sa velikim razlikama.

Naime, pretpostavljali smo (razlog ovog pretpostavljanja smo već naveli) da nam trebaju ukupne pobjede sa nekakvih 15-20 golova razlike. Razlog leži u činjenici da smo mi i ekipa “Dalmatinka” iz Ploča imali isti broj bodova s time da su one ostvarile veće  pobjede protiv “Kaštela” i “Dubrovnika”.

Naš plan i nije bio baš toliko nerealan budući smo obje ekipe već pobijedile u Županijskoj ligi, od toga ŽRK “Split” sa 13 golova razlike. Istodobno Pločanke su igrale sa najkvalitetnijim ekipama (“Vranjic” i “Sinj”) za koje smo opravdano pretpostavljali da će biti poražene, a naša želja je bila da to bude sa što većom gol razlikom.

Nažalost, i pored toga što su Pločanke izgubile obje utakmice sa ukupno 7 golova minusa, naše pobjede sa ukupno 10 golova plusa su bile nedovoljne da ostvarimo jedan od najvećih uspjeha kluba.

Ali, idemo redom...

rk orkan

ŽRK “SPLIT 2010“ - RK “ORKAN” 13 :14 (8 : 2)

ŽRK “Split 2010”
Mijoč, Zelić 3, Galić 4, Čulap 2, Vuko, Vickov, Jurlin, Piuk, Čagalj, Cvitanović 1, Krolo 3 (2), Štrbac, Selak; trener: Frane Kovač

RK “Orkan”:
A.Mimica (16 obrana), Šćurla 1, A.Ercegović, Ribičić 2, I.Banović, V.Mimica 1, Merčep 1, M.Banović 3, L.Ercegović 6 , Balić; trener: Zlatko Grubiša

Kakva je to utakmica bila! Počele smo dosta loše! Luce promaši kontru i 2 zicera i odmah Splićanke “s brojem” odu na 6 razlike. Nije pomogao niti time-out, niti naša velika želja i borbenost, jednostavno nije nas išlo. Jedina svjetla točka je bila Antica, koja je naprosto spustila zastor i branila sve živo.

Zbog malog broja igračica niti trener nije mogao skoro ništa napraviti. Srećom, došla je pauza u kojoj smo se još jednom sve zajedno uhvatile za ruke i obećale da ćemo napraviti sve da ostvarimo pobjedu. Tako smo u drugo poluvrijeme ušle puno odlučnije, a pomogao nam je i trener koji je taktičkom izmjenom u kojoj je Luce zaigrala desno krilo, Marina Banović desnog beka, Marina Šćurla srednjaka, a Marija Merčep pivota. I to se pokazalo dobitnom kombinacijom!

Odličnim vođenjem igre M. Šćurle, dalekometnim projektilima M.Banović, realiziranim kontrama i fantastičnim eretima Lucije vrlo brzo smo sustigle Splićanke. I sve to bi bilo nedovoljno da sa dva uzastopna gola Riba sa lijevog krila nije iskoristila šansu koju su joj protivnice skoncentrirane na našu desnu stranu dale. A pobjednički gol je dala Luce fantastičnim ulazom sa desnog krila i eretom koji bi trebao ući u knjige.

Nakon toga je na terenu  nastalo sveopće veselje i radost kako nas igračica  i svih na klupi (Grubi, Vese, Momo i fizioterapeut Dule), tako i sa nekih 10-ak navijača na tribinama. Krajnje iscrpljene i umorne (ipak je većina nas igrala dan ranije utakmicu za seniorke) ali sretne i zadovoljne jedva smo čekale otići u svlačionicu na osvježenje.

Sutkinje: Mirjana Bekavac (Sinj) i Željana Franić (Solin)
Nadzornik: Damir Šodić (Split)

rk orkan

RK “ORKAN” - ŽRK “SPLIT” 19:10(10:5)

RK “Orkan”

A.Mimica (12 obrana), Šćurla 9 (3), A.Ercegović, Ribičić 1, I.Banović, V.Mimica 1, Merčep, M.Banović 1, L.Ercegović 7;trener: Zlatko Grubiša

ŽRK “Split”
Marinović 1, Ćuk 2 (2), Lerotić, Bajić, Kudrić, Veić, Polić 1, Ljulj, Becić, Gudelj 6, Bolanča, Jukić, trenerica: Branka Tukić

Utakmica koja realno gledavši i nije mogla drugačije završiti. Jer, nije bila u pitanju naša pobjeda, već smo znale da bismo trebale pobijediti sa najmanje 15 razlike, a po mogućnosti i više. Naime, doznale smo da su Pločanke od “Sinja” izgubile 5 razlike i da igraju istodobno sa ovom našom utakmicom protiv “Vranjica” koju bi trebale također izgubiti. Kako smo mi prvu utakmicu dobile samo sa 1 golom prednosti, preostalo nam je samo da u jednoj “ludoj” jurnjavi u 40 minuta utakmice pokušamo pobijediti sa željenom razlikom.

I kako to obično biva, nakon prva dva napada koje nismo realizirale uvukla se nervoza tako da smo se pošteno ispromašivale. Ovime ne želimo podcijeniti “obične” Splićanke, ali jednostavno ova razlika od 9 golova za nas je posljedica uglavnom našeg velikog broja promašaja a ne nekog njihovog većeg otpora. Zbog toga po završetku utakmice i pored pobjede, ostao je gorak okus u ustima. Naime, Pločanke su izgubile sa 2 gola razlike, ali u konačnici ipak su u odnosu na nas pobjednice jer su se zahvaljujući ukupnoj gol razlici one, a ne mi plasirale na završnicu PH.

Suci: Ante Božan (Solin) i Robert Parunov (Split),
Nadzornik: Damir Šodić (Split)

rk orkan

Tek sada možemo žaliti za onim utakmicama u Dubrovniku kada nas je protiv Dubrovkinja u ostvarivanju pobjede sa većom razlikom spriječila mučnina u autobusu kod većine igračica, ili još više kada smo protiv Pločanki vodile cijelu utakmicu, često i sa 4-5 golova razlike, ali što radi umora, što radi nedostatka (opet?!?) odgovarajućih zamjena protivnice jedini puta izjednače 10 sekundi prije kraja utakmice. 

Ovdje se prisjećamo i utakmica protiv “Vranjica” kada je Luce istu “prespavala” pa smo praktički bez nje izgubile sa 2 razlike, odnosno još više protiv “Sinja” kada smo zahvaljujući našim promašajima, ali i nesreći kada Lucin šut u zadnjim sekundama udara u blok a lopta tako skrenuta okrzne suprotnu stativu u odnosu na vratarku s vanjske strane. Da je ta lopta ušla u gol danas bismo mi bile na završnici PH.

Za svime time naravno da trebamo žaliti, ali i prestati misliti u stilu “da je ovo, eh da je ono”! Budimo realni: da nam je netko uoči početka prvenstva ponudio ovakav razvoj situacije mi bismo mu rekli da je nerealan. I to stoga što prvenstveno rezultati iz prošlosti sa navedenim ekipama nisu nam davali dovoljno razloga da vjerujemo u svoju kvalitetu koja bi opravdala takav, odnosno ovakav rasplet.

Nema veze, ove godine je ispalo tako kako je ispalo. A ova godina nam je dala dvije dobre stvari. Prva: veliko prijateljstvo sa igračicama ŽRK “Kaštela” s kojima smo igrale u paru utakmice ove lige (veliko im hvala na podršci koju su nam davale na svim utakmicama) kao i saznanje o tome koliko vrijedimo.

I drugo, to saznanje je: bez lažne skromnosti, ako ostanemo sve na okupu, ako budemo sve išle na utakmice, ako budemo trenirale kako trener i klub traže od nas, ako budemo imale nešto malo bolje uvjete za treniranje tijekom zimskih mjeseci, onda...”Strah” nas je i pomisliti gdje nam je kraj!

Ovog trenutka možemo samo obećati da ćemo napraviti sve da tako i bude te da ostvarimo možda i najbolji rezultata kluba svih vremena. A to je u 2013. čak 54 godine!