Iz Regije..

Kako su Omiški gradski oci trošili

VodaEvo još jedne priče iz rubrike ‘platili ste, čitajte kako su trošili’. U glavnoj ulozi su Grad Omiš i njegov bivši gradonačelnik Ivan Škaričić, a radnja se odvija u žednim zamosorskim selima naših Poljica. Za sušnih dana bivši gradonačelnik Ivan Škaričić je bez natječaja, izravnom pogodbom, posao dovođenja cisterni s vodom povjerio privatnicima. I za to su im ukupno plaćali oko 750.000 kuna. Godišnje. A zapravo za samo dva mjeseca. U prosjeku bi se, ako je vjerovati ispostavljenim računima, od početka srpnja do kraja kolovoza natočilo i istočilo 1425 cisterni. Dnevno, 23 cisterne. I to za samo pet mjesta - Nova Sela, Dolac (Donji, Gornji, Smajići, Putišići, Rošca), Trnbusi i Srijane - ili za 432 kućanstva, odnosno za 1194 stanovnika ...

KAKO SU TROŠILI

Daj posao privatniku, zašto bi vatrogasci vodu vozili mukte

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ljeto je. Svejedno koje godine. Slobodno se poslužite bilo kojim ljetom unatrag desetak godina i ništa se neće promijeniti. Grad Omiš i gradonačelnik Škaričić odlučili su napojiti ljude, stoku i zemlju za sušnih dana tako što su bez natječaja, izravnom pogodbom, posao dovođenja cisterni s vodom davali privatnicima. I za to su im ukupno plaćali oko 750.000 kuna. Godišnje. A zapravo za samo dva mjeseca.

Došao drugi gradonačelnik

Malu cisternu (10 kubika vode), ovisno o prijeđenoj kilometraži, Grad je plaćao od 360 do 520 kuna, a veliku (15 kubika) od 456 do 770 kuna. U prosjeku bi se, ako je vjerovati ispostavljenim računima, od početka srpnja do kraja kolovoza natočilo i istočilo 1425 cisterni. Dnevno, 23 cisterne. I to za samo pet mjesta - Nova Sela, Dolac (Donji, Gornji, Smajići, Putišići, Rošca), Trnbusi i Srijane - ili za 432 kućanstva, odnosno za 1194 stanovnika.

Više je to od cisterne po glavi. Po čeljadetu, ako vam je lakše, oko 14 kubika vode u 60 dana. Tuš im se, očito, nije gasio. A pome i kukumari plivali su butterfly. A onda je, evo je opet ljeto, na vlast u Omišu došao drugi gradonačelnik. Pa je donio odluku da u žedna zamosorska sela vodu dovoze vatrogasci, a ne privatnici. Pa je tom odlukom samo ovoga srpnja i kolovoza ušparao oko 100.000 eura.

Gradski proračun, opterećen milijunskim dubiozama, napokon će prodisati. S 3.750.000 kuna, koliko je bivša vlast u proteklih pet godina potrošila na dostavu vode - ‘Vatrogasci! Kako se samo nisam sjetio vatrogasaca!’, lupa se Škaričić po čelu - sposoban čovjek čudo može napraviti.

Vatrogascima će biti plaćeno gorivo, u dogovoru s ‘Vodovodom’ voda je besplatna - gašenje žeđi izjednačeno je s gašenjem požara - a dogodine je u planu i kupnja nove vodonosne cisterne kojom će omiški DVD-ovci biti mobilniji i efikasniji.

- Vjerujem da ne trebam posebno objašnjavati zbog čega sam se odlučio na ovaj potez. U konačnici će svi biti zadovoljni, i vatrogasci i građani koji još uvijek nisu priključeni na sekundarnu vodovodnu mrežu i birači, kojima sam obećao transparentnost u poslovanju, a ako se ukaže dodatna potreba za vodom, uvijek možemo raspisati natječaj za privatnoga dostavljača - zbori Ivan Kovačić.

Kovačić je doktor znanosti, no u ovome mu slučaju ta titula nije trebala. Bilo je dovoljno samo zrno pameti da svi, kako reče, budu sretni. Ima, međutim, i onih koji bi najradije pukli od muke. Ostali su bez dobro uhodanoga posla koji im je - ni na Wall Streetu ne bi bolje prošli - za jedno ljeto donosio prihod od 600.000 kuna. Ne bi da su vlasnici hotela u Cavtatu.

Razgovaramo s Marijom i Nediljkom Lozančićem. Ona je vlasnica obrta ‘Skalinada’, čije su tri cisterne, kao glavni dostavljači, napajale Zamosorje, a on je njezin suprug i predsjednik Mjesnog odbora Nova Sela. A to je bitna funkcija, jer se žedni seljani, tako im Grad nalaže, upravo predsjedniku svog Mjesnog odbora javljaju ako žele dostavu vode. Pa ih onda, fino, Nediljko zapiše i pošalje cisternu svoje žene.

- Nećete valjda pisat o nama?

- Zašto ne bismo pisali?

- Pa, zato šta smo čisti ka suza. Sve smo pošteno radili, samo šta nismo još sve naplatili.

- Kako to mislite?

- Grad nan je osta dužan oko 600.000 kuna.

- Znači, taman za jedno ljeto?

- E, tako nekako. S Gradom je ‘Skalinada’ surađivala pet godina. Ove godine, međutim, od suradnje nema ništa. Novi gradonačelnik, nova pravila igre.

- Jeste li prijašnje poslove od Grada dobivali na natječaju?

- Nismo, Grad bi nas pozva jer smo jedina firma u omiškoj općini koja se legalno bavi ovin poslon.

- Je li istina da ste istome kućanstvu tijekom istoga mjeseca dovozili i po nekoliko cisterni, iako gradska uredba to izričito zabranjuje?

- Aj, vi mi recite kako ću riješit problem kad u istoj kući žive dva brata koji ne govore. Ili mater i ćer koje ne pante kad su jedna drugoj lipu rič rekle. Kad jednoj dovedemo vodu, onda moramo i drugoj jer joj ova neće ni kapi dat.

Vašem reporteru javio se i Petar Pocrnja. U Novim Selima je, kaže, na svoje oči gledao kako se mulja s vodoopskrbom.

Pa je odlučio podnijeti kaznenu prijavu protiv Ivana Škaričića, te Marije i Nediljka Lozančića. S Pocrnjom, ratnikom i predsjednikom Udruge branitelja Domovinskoga rata iz Omiša, nema šale. Sve on crno na bijelo ima. Sve uredno dokumentirano i protokolirano.

Optužbe nisu bezazlene. Naš sugovornik utvrdio je, naime, kako Grad Omiš uopće nije kontrolirao dostavu vode u ljetnim mjesecima u novoselskim zaseocima, pa tako navodi čitav niz dokumentiranih primjera iz kojih je vidljivo da je u Novim Selima bilo sasvim normalno da jedno kućanstvo, protivno propisima, u samo dvadesetak dana naruči nekoliko cisterni s vodom. A sve bi im ih, tvrdi Pocrnja, dostavio obrt ‘Skalinada’.

Lažni računi

- Ta prljava rabota trajala je godinama, pa je Grad Omiš, uz Škaričićev blagoslov, oštećen za višemilijunsku cifru. Ne treba ni govorit da je za taj novac odavno i zadnja kuća u omiškon zaleđu mogla biti spojena na sekundarnu vodovodnu mrežu - ogorčen je Pocrnja. Ide on i dalje. Još konkretnije. Pa tvrdi da je ‘Skalinada’ od Grada Omiša naplaćivala 600.000 kuna prikazujući lažne R2 račune.

- Otprilike trećina od tih 600.000 kuna naplaćena je lažnin računima, jer su neke familije pristajale na Lozančićeve zahtjeve, te mu potpisivale dostavnice, a da cisterne nikad nisu primili - grmi Pocrnja. Bračni par Lozančić nisu iznenadile Pocrnjine optužbe. Već su, kažu, na saslušanju kod USKOK-ovaca bili i ništa im, dodaju, nisu dokazali.

- Sve šta Pocrnja govori nema veze s istinom, to je njegov privatni obračun s menon i s gospodinon Škaričićen. Maltretira nas već godinama i stalno izmišlja optužbe na naš račun. Nećete, valjda, njemu virovat - zaključuje Nediljko Lozančić.

Povezani članci

Who's Online

We have 159 guests and no members online