Oživimo baštinu da bismo od baštine živjeli

kip Mile GojsalićObičaji dične Poljičke Republike zasigurno nisu prepušteni zaboravu, pokazali su to 9. "Dani Mile Gojsalić" održani nedavno u Kostanjama, jer tamo gdje se ljube mosorske stine s plavim nebom žive ponosni Poljičani koji baštine svoju bogatu prošlost.  - Privukli smo i brojne domaće i strane goste i još jednom pokazali kako se radi ono što bi kod nas trebao biti kulturni turizam - kaže Ante Mekinić, programski direktor kostanjske manifestacije ...


ZAIGRANI I RASPJEVANI 9. DANI MILE GOJSALIĆ U KOSTANJAMA

Oživimo baštinu da bismo od baštine živjeli

Dani Mile Gojsalić

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Umoran, ali zadovoljan učinjenim je Ante Mekinić, programski urednik manifestacije.

- Zadovoljni smo što smo ovim trodnevnim događanjima u Kostanjama uspjeli još jednom pokazati dio bogate kulturne, povijesne, prirodne i ljudske baštine ovoga kraja koju nikako ne smijemo zaboraviti. Privukli smo i brojne domaće i strane goste i još jednom pokazali kako se radi ono što bi kod nas trebao biti kulturni turizam - kaže Mekinić.

Pod sloganom "oživimo baštinu da bismo od baštine živjeli" u drevnom poljičkom kraju baštinu vide kao zalog budućnosti u egzistencijalnom smislu.

Dani Mile Gojsalić

Program za dušu, klapske pisme i gastronomski gušti

Prva večer označila je operna arija "Oda zemlji" iz opere "Mile Gojsalić" Jakova Gotovca, a izvedena je i povijesna drama "Povijesna malatija" Udruge "Kliment".

Nakon programa za dušu drugi dan bio je naminjen gastronomskim guštima, a kad je o spizi i Poljicima riječ onda je nezaobilazan specijalitet soparnik.

- Ove godine smo uz stručni žiri odabrali najbolji soparnik, a to je onaj Davorke Zeljković iz Doca Donjeg - kaže Mekinić.

Treća večer privukla je brojne ljubitelje klapske pisme, a dodijeljene su i nagrade starim prijateijima manifestacije, Jošku Rakijaru iz Segeta i dizajneru Borisu Ljubičiću.

Dani Mile Gojsalić

I nakon ovih 9. "Dana Mile Gojsalić", zadovoljni mogu biti svi: organizatori i i gledatelji, jer tamo gdje se ljube mosorske stine s plavim nebom žive ponosni Poljičani koji baštine svoju bogatu prošlost.

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online