Ovdje štiti UGP

Agilni Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika najavio je u grupi na Facebooku novi projekt udruge "Ovdje štiti UGP". Radi se o projektu koji bi u suradnji s uglednim odvjetničkim društvom uskoro trebao osigurati da se inspektori prema poduzetnicima prestanu ponašati kao šerifi i da se ponašaju u skladu sa zakonom.
- "Nakon svih trpljenja napada inspektora na pojedine naše članove, dosta je, ako nitko neće reagirati UGP hoće, a pogotovo nećemo šutjeti, dapače, svaki pokušaj nepravednog i neopravdanog zatvaranja naših radnji, restorana, kafića, agencija i sl. ćemo objaviti javno u medijima uz ime i prezime inspektora i po mogućnosti snimku (imate pravo sve snimati)! Mi znamo naša prava i svatko onaj koji nas pokuša reketariti naletjet će na zid, taj zid se zove - UGP", rekao je Bujas.
 
Agencija "Katarina line" iz Opatije u vlasništvu Katarine Hauptfeld vodi najveću turističku flotu u Hrvatskoj. Da je normalna godina, već sad bi više od tisuću gostiju krstarilo na 62 luksuzna broda mahom Jeseničke flote, u vlasništvu obrtničkih obitelji iz Jesenica, poznatih po stoljetnoj brodarskoj tradiciji. Ali koronavirus ih je prikovao u Krilu i ostalim matičnim lukama.
- 'Uz nas je vezano oko 200 obitelji. Svi oni koji nisu dogovorili moratorij na kredite s bankama bit će u velikim problemima. Nema brodara koji nije zadužen. Oni se svi nadaju kako će ove godine ipak nešto zaraditi da otplate dio kredita. Naši brodari su od nas unaprijed dobili akontacije za sezonu. Tako inače poslujemo. Nismo tražili da vrate taj novac jer su ga već potrošili na uređenje brodova. To su veliki troškovi. Još uvijek smo dovoljno financijski jaki da im to možemo omogućiti. U početku su se brodari bojali gubitka brodova. Ali ja sam im rekla da nemaju razloga za strah. Što će banki brod? Gdje će ga prodati i kome? Bankari moraju pratiti brodare dok je kriza ovakva'  -  rekla je za tportal Hauptfeld.
 

Radovi u vrtu ili polju u svibnju

Svibanj:
- kosidba trave
- ćiščenje loza
- sumporavanje i polivanje loza
- okopavanje krumpira
- sić grm za janjad
- navrtanje loza i voćaka (na pup)
- flaširanje vina
Spiza:
- bob u mahuni s koromačem
- mladi fažol
- blitva na ulje s friškim jajima
- puži s ljutikom i jajima
- šparoge i bljušti s jajima
- salata od žutenice i kostrića
- soparnik
- pečena janjetina, mlada janjetina s kapulicom
- mladi sir s jajima
- jaja u tvrdo na salatu
Voće:
- zrdelije
- šljive
- rane trešnje, ranke
- jagode
 

Matija Babić o parafiskalnim nametima

Ovo dolje je popis parafiskalnih nameta koje (mimo najviših poreza u Europi) plaćaju hrvatski poduzetnici. Neke od ovih naknada su moguće nužnost, no svrha većine je samo jedna: hraniti parazite čija je jedina ljudska vrijednost i jedino životno dostignuće partijska iskaznica. Koronu će većina nas preživjeti, sad se treba baviti kugom nameta. I ovo je bitka na život i smrt hrvatske ekonomije, piše Matija Babić, osnivač i vlasnik portala Index.hr. Popis naknade je prikupio David Peranić.

1. Naknada za godišnju objavu financijskih izvještaja
2. Naknade za poduzimanje radnji iz djelokruga i nadležnosti Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, na temelju zakonski propisanih ovlaštenja (HANFA)
3. Naknada za nadzor koji obavlja Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA)
4. Članarina - Hrvatska revizorska komora
5. Članski doprinos - Hrvatska revizorska komora
6. Naknada za polaganje revizorskog ispita - Hrvatska revizorska komora
7. Članarina - Hrvatska komora poreznih savjetnika
8. Naknada za polaganje ispita - Hrvatska komora poreznih savjetnika
9. Provjera rudarskih projekata
10. Provjera dokumentacije o rezervama mineralnih sirovina ...
 
I ptice na grani znaju da hrvatski političari na vlasti stavljaju svoj osobni interes uvijek ispred interesa građana, društva i gospodarstva! Pitamo Vas pa dokle tako, gospodo? Zar mislite da smo toliko glupi da to ne shvaćamo? Vi idete na izbore, a mi nemamo izbora dok je gospodarstvo u kolapsu a državna blagajna prazna!
Udruga Glas poduzetnika smatra da se Sabor nikako ne bi smio raspustiti sada, a izbori bi trebali biti na jesen, jer u jeku krize građani ostaju prepušteni sami sebi. Pitaju se i hoće li biti dovoljno sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta. Egzistencija građana pala je u drugi plan, dok je politički interes vladajućih još jednom važniji od svega ostalog. Što će biti s preko milijun ljudi u Hrvatskoj koji danas rade u privatnom sektoru i koliko njih će ostati bez posla, hrvatske političare za to nimalo nije briga!
Priopćenje udruge Glas poduzetnika prenosimo u cijelosti u nastaku članka..
 

Aiaxaia-ina odiseja po Karibima, Atlantiku

Aiaxaia, luksuzna jahta iz porta Orij s mladom a već iskusnom posadom, koja pruža luksuzno krstarenje po Mediteranu za 12 gostiju prošle je godine iskoračila na vrlo zahtjevno i kompetitivno tržište crusinga na Karibima, kao prva jesenička jahta, pa onda i Hrvatska, koja je krenula u sezonu preko Atlantika i koroni usprkos relativno uspješno "odradila" zimsku sezonu krstarenja po Karibima.. Peripetija je, i to povelikih, bilo kad je korona "lockdown" zaključao sve marine i luke, te na povratku, pred početak sezone uragana, kući preko Atlantika...  Lijepu priču, koja bi mogla poslužiti i kao predložak za scenarij nekog pustolovnog filma, o Aiaxaia-inoj "odiseji" po Karibima i Atlantiku napisao je, nakon razgovora s članovima posade, Damir Petranović, novinar t-portala. Pročitajte je...
Brod s posadom je u subotu napokon uplovio u matični port Orij, fešta je usljedila odmah potom, a i ovom prilikom valja istaknuti i pohvaliti poduzetnu obitelj Ercegović iz Orija koja opet postavlja nove standarde i izazove, koje će, u to ne sumnjamo, već ove sezone slijediti i drugi Jesenički brodari, pred kojima je vrlo teška i škrta ljetna sezona u ozračju korone...
Što bilo da bilo, ploviti se mora, bilo po Jadranu, Mediteranu, ili po Karibima!
 

U škveru porinuta novogradnja Ultramarine

Novogradnja 487 putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split​, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod. Brod je u more porinula kuma Andrea Mutak, aktivna ​članica​ Udruge Anđeli, koji se brinu o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju.
Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak objasnio je kako je Ultramarine ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.  Dug je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima​.​ Vrijednost broda je veća od 106 milijuna eura, a kredit za njegovu gradnju je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), dok je jamstvo svojom odlukom od 16. svibnja 2018. godine dala Vlada.​ U DIV grupi trenutno ukupno radi 3600 radnika od čega je 200 stranaca.
Ministar Horvat istaknuo je kako su u mandatu ove vlade išla tri projekta koji su dobili državno jamstvo, od čega su dva projekta isporučena i državna jamstva vraćena u državni proračun. Današnji projekt je treći po redu, završen je 70 posto, a siguran je da će u nekoliko sljedećih mjeseci državno jamstvo ​koje su dali za taj brod biti vraćeno u državni proračun​.
 
Umjesto ideoloških tema koje se ponovno otvaraju, a sve s ciljem ponovne podjele društva u vidu nadolazećih parlamentarnih izbora, bilo bi nam svima bolje da se bavimo time kako ćemo doslovno preživjeti nadolazeću gospodarsku krizu, poručuju iz splitskog HSLS-a.
- 'Prvi veliki test je turistička sezona o kojoj nažalost previše toga ovisi. S ciljem da spasimo radna mjesta, po uzoru na bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka koji je prvi u Hrvatskoj preslikao primjer pomoći ugostiteljima iz glavnog grada Litve, splitski HSLS traži od gradske administracije da istu praksu hitno uvede u Split. Izvanredne neprilike zazivaju izvanredne mjere.  Nalazimo se u situaciji kada je potreban 'restart' države, koji nije povratak na staro, nego prilika da sada promijenimo ono što ne funkcionira i koči razvoj', naglašavaju HSLS-ovci.

Eto lijepe prilike da se i naši općinski oci, umjesto tradicionalnog proljetnog lobiranja kod načelnika da se malo bolje "prihrani" plaža ispred njihovih dvora i "pera", pobrinu da u ovom nevremenu izađu u suret onima od kojih žive - poduzetnicima, obrtnicima, ugostiteljima - da im se omogući da privremeno (do kraja ljeta uz stalni nadzor i kontrolu Slobe i Ledine, agilnih općinskih komunalaca) besplatno prošire terase svojih objekata na javne površine, naravno s mjerom i zdravim razumom, kako bi mogli ugostiti jednak broj svojih gostiju kao i prije krize - čime im se daje šansa da sačuvaju poslove i radna mjesta. A nakon sezone, povratak u stare gabarite. Naši poduzetnici pune danas već dobrano ispražnjen općinski proračun i zapošljavaju ljude i ova odluka bi im zacjelo pomogla.
 

Dino Tomić na Instagramu.. o Instagramu

Naš mladi, poduzetni dugoraćanin Dino Tomić (Instagram profil Twixie Marketing), već mjesecima besplatno prenosi svoje znanje i iskustvo o digitalnom marketingu, a sad je u ovom korona nevremenu došlo i vrijeme da njegove savjete zainteresirani čuju i uživo. Virtualno, naravno, takva su vremena.
U ponedjeljak, 11.5.2020., s početkom u 20 sati Dino je zakazao Instagram Live druženje u organizaciji udruge Split Tech City.
- ”U Live edukaciji pričat ću o optimizaciji Instagram profila, optimizaciji objave, hashtag strategiji i načinu pisanja opisa na Instagramu. Naravno, sve optimizirano u smjeru razvitka nekog ‘businessa’. Govorit ću i o korištenju AIDA načina pisanja opisa za potrebe konverzije..” - najavljuje Dino.
Pa ako želite (sa)znati više...
 

Aiaxaia 1950

Aiaxaia, luksuzna jahta iz Porta Orij, s mladom, a već iskusnom posadom, koja pruža luksuzno krstarenje po Mediteranu za 12 gostiju, prošle godina iskoračila je i na vrlo zahtjevno i kompetitivno tržište crusinga na Karibima, kao prva jesenička jahta, pa onda i Hrvatska, koja je krenula preko Atlantika i uspješno "odradila" i zimsku sezonu krstarenja, svoju prvu sezonu na Karibima. Obitelj Ercegović iz Orija tako opet postavlja nove standarde i izazove, koje će, u to ne sumnjamo, već ove sezone slijediti i drugi Jesenički brodari, pred kojima je vrlo teška ljetna sezona u ozračju korona pandemije, a možda je i neće ni biti... Što bilo da bilo ploviti se mora, bilo po Jadranu, Mediteranu, ili na Karibima.
A s Kariba se "prvoborac" Aiaxaia vraća u matičnu luku Orij. Jučer su brojni dalmatinski mediji prenijeli lijepu, "hajdučku", foto-vijest s Atlantika, gdje je palo i kupanje posade broda. Naime, mladi kapetan Jure Strižić na pola je Atlantika, kad je vidio na dubinometru 1.950 metara dubine, zaustavio brod i zapovjedio cijeloj posadi da skoči u more i naprave ovu lijepu sliku. Fotografija, koju je objavila stranica Hajdučke vijesti, oduševila je sve navijače Majstora s mora na Oriju i diljem bilog svijeta. Ajmo naši!
 
U novom Barometru konkurentnosti mladi ekonomski analitičar Ivica Brkljača postavio je pitanje koje će sve više (po mom skromnom mišljenju) dominirati javnom diskusijom sljedećih mjeseci - hoće li posljedice lockdowna biti teže od posljedica virusa?
Tema je, općenitije govoreći - upravljanje rizicima i koliko je naša vlada bila upješna u tome?
Još kriza nije ni pravo počela, zvali su me novinari za komentar oko krize, i stalno sam kao papiga ponavljao jednu stvar - balansirani pristup. Da, moramo suzbiti zarazu ali ne smijemo pritom uništiti ekonomiju.
Cijelo vrijeme krize naša je politika fokusirana isključivo na jedan cilj (suzbijanje pandemije), a ovaj drugi je zauzeo "stražnje sjedalo" u metaforičkom avionu koji predstavlja naš stožer. Na prednjem sicu su epidemiolozi, i to je OK. Ali zašto do njih nije netko tko bi promišljao sve posljedice mjera s nekog drugog, sistemskog aspekta? Zašto tamo nema nekog tko bi Capaku, kad ovaj kaže "možemo ovako izdržati još dugo", rekao "čekaj malo - da, možemo ali koja će biti cijena toga?"
To što u stožeru nema ekonomista od početka, pa ni danas, ozbiljna je pogrešnka koja bi se mogla pokazati vrlo, vrlo skupom, piše Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika "Lipa".
 
Najave dolaska gošći i gostiju bile su odlične. Očekivali su i rast prihoda do 20 posto. Novih 20 brodova već je trebalo biti u moru. Trebala je to biti još jedna sezona iz snova. Prva za nove brodovlasnike Stipu i Marina.  Da, takve su bile najave, takva su bila očekivanja. No mali brodari, imućni brodovlasnici u mjestu Krilo Jesenice koji drže gotovo 80 posto nacionalne flote malih kruzera koji svako ljeto vode uglavnom strane turiste na izlete diljem Dalmacije, trenutačno proživljavaju noćnu moru. Njihova jesenička flota od gotovo 200 brodova koja je prema vrlo konzervativnim procjenama vrijedna više od dvije milijarde kuna, trenutačno je na čekanju zbog pandemije koronavirusa. Jer ako nema sezone, nema ni stranaca, a onda nema ni prihoda, nema ni servisiranja kredita, nema zapošljavanja, piše Jozo Vrdoljak na stranicama Privrednog vjesnika.
- U najoptimističnijoj verziji nećemo moći servisirati kredite. O najgorem scenariju ne želimo ni razmišljati. To su za obiteljski posao kakav je naš veliki iznosi kredita. A jamstva su popraćena hipotekama - kaže Arsen Ercegović, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara...
 
O ponedjeljka se ponovo se uspostavlja javni linijski prijevoz putnika. Naš prijevoznik, tvrtka DALMATINAC BUS d.o.o., voziti će trenutno po blagdanskom rasporedu. Svi putnici koji su imali markice za treći mjesec, a s obzirom da je 22.03.20. odlukom Vlade ukinut javni prijevoz mogu se voziti do 10.05.20. s markicom od ožujka, javljaju iz Sumpetra. Za putnike je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku pri ulasku u autobus gdje su postavljeni dezinficijensi.
Sve obavijesti o promjenama voznog reda će se usklađivati ovisno o potrebama i odlukama Stožera i Vlade RH za vrijeme trajanja pandemije. Evo i voznog reda
Omiš - Split:
5:00, 5:45, 6:45, 8:15, 9:15, 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:50, 17:45, 19:15, 20:15 i 21:15.
Split - Omiš:
5:45, 6:45, 8:15, 9:15, 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:15, 17:45, 19:15, 20:15, 21:15 i 22:15.
 

Otvoreno pismo Glasa Poduzetnika premijeru

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) uputila je otvoreno pismo premijeru, predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću. Prenosimo ga u nastavku članka u cijelosti.

PREMIJERU PLENKOVIĆU,
TRAŽIMO ČETIRI POSTULATA ZA HRVATSKU 2.0:
VIŠE RADA, DIGITALIZACIJU, MANJE POREZE I VIŠE PRAVDE

Poštovani Premijeru,
Obratili smo Vam 17.4.2020. sa zamolbom za sastanak, na koju niste odgovorili. Smatramo da je naša odgovornost za budućnost Hrvatske poslati Vam javno ovo otvoreno pismo. To je naša obveza kao legitimnog predstavnika preko 100.000 građana Hrvatske koji nas podržavaju - poduzetnika i obrtnika članova Udruge i njihovih zaposlenika i suradnika.
Želimo Vam u ime poduzetnika, obrtnika i zaposlenika u privatnom sektoru skrenuti pozornost na 4 osnovna postulata (postulati su hipotetički po svojoj naravi, ali su potrebni pa se njihovo postojanje zahtjeva, otuda im naziv, prema latinskom postulare: zahtijevati, tražiti, postulati su potrebni kao nužne pretpostavke) na kojima bismo trebali već od 01.06.2020. početi oporavak hrvatskog društva i države:
Četiri postulata za HRVATSKU 2.0 su...
 
Vlade RH predstavila je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Stroge mjere će se popuštati u tri faze uz poštovanje svih epidemioloških mjera.
Prva faza kreće u ponedjeljak, 27. travnja otkad mogu raditi sve trgovine (osim u trgovačkim centrima), uslužne djelatnosti poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija, svih osim onih gdje se ostvaruje bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, brzobrodske linije. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.
Od ponedjeljka, 4. svibnja omogućuje se rad i javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, rad kozmetičara, pedikera, brijača, frizera, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
Od ponedjeljka, 11. svibnja će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara, rad kafića i restorana na terasama, održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježba, uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.
Stožer i HZJZ izraditi će sve preporuke i upute, kako za hotele i ugostiteljske objekte, tako i za sve druge gospodarske grane. Valjda prije nego što inspektor Andrija opet krene u harač.. 
A kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima. Mnogima, po sadašnjim najavama to neće biti, pa će svoje ugostiteljske objekte ove korona sezone ostaviti zatvorenima.