Kraj godine vrijeme je kada jedinice lokalne uprave uprave predlažu i usvajaju proračune za iduće ljeto. Proračune predlažu i usvajaju i županije, a i pred Saborom se prošlog tjedna našao i prijedlog proračuna Vlade RH na koji je oporba predložila sijaset amandmana.
Jedan od njih je i amandman za rezervaciju 15 milijuna kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat.
Obrazloženje kojim je Vlada u proračunu RH za 2022. odbila rezervirati 15 milijuna Kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat je skandalozan, piše Marijana Puljak, naša zastupnica u Saboru.
- Državni tajnik kaže kako je odobren program sanacije i nije potrebno rezervirati sredstva u proračunu Ministarstva. Potpuno je nesvjestan situacije da je po tom programu investitor trebao sanirati prostor do kraja 2019. godine, a nakon toga je po Zakonu o zaštiti okoliša to postala obaveza države, odnosno Ministarstva. Do danas nisu ništa napravili. Prije koji dan sam u hodniku Sabora pokušala upozoriti Ministra na cijelu situaciju i pitala ga hoće li Ministarstvo krenuti u sanaciju. Očito neće. Ko šiša Zakon. Nadam se samo da nisu po četvrti put dali šansu zagađivaču, da on sam sanira, na štetu zdravlja svih građana! - komentira situaciju Marijana Puljak na svom facebook profilu.
Pregled kronologije nesaniranja:
  2009. - prvi pokušaj saniranja prostora
  2011. - nalog ministarstva da investitor sanira prostor u roku od 60 dana
  2012. - prodaja zemljišta i nova šansa za sanaciju
  2015. - izrađen sanacijski program, po kojem ništa nije napravljeno.
Oporba će tražiti u srijedu glasanje o ovom amandmanu, ali bojim se da već znamo unaprijed kako će to glasanje završiti.
 

Obavijest iz Peovice

Naša komunalna tvrtka Peovica i ovim putem obavještava korisnike svoje usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada da je glomazni otpad moguće donijeti na reciklažno dvorište Furnaža u Zakučcu, ali i jednom godišnje besplatno od Peovice zatražiti odvoz s lokacije korisnika.
Zahtjev za narudžbu odvoza glomaznog otpada je potrebno dostaviti mailom, poštom ili osobno na adresu (info @ peovica.hr, Vladimira Nazora 12, 21310 Omiš, tel: 021 862 388).
Iz Peovice napominju da ova usluga nije dostupna u ljetnom periodu (10.06. - 15.09). Maksimalna moguća količina glomaznog otpada iznosi 3 m3 po korisniku.
Poslovni korisnici plaćaju deponiranje svih vrsta otpada prema važećem cijeniku.
 

Priručnik za izradu kućne elektrane

Udruga Eko Kvarner u suradnji sa zakladom Friedrich-Ebert-Stiftung izdala je priručnik 'Moja energija, moja sloboda' autora Vjerana Piršića u kojoj se detaljno opisuje postupak izrade vlastite fotonaponske elektrane.
Kako navodi Piršić, priručnik je nastao iz potrebe odgovora na sve brojnije upite mnogih građana i gospodarstvenika zainteresiranih za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane i dostizanje gotovo pune energetske neovisnosti vlastite obitelji ili vlastitoga gospodarskog subjekta. Autor ističe da je u priručniku iznio osobno iskustvo stečeno tijekom proteklih 15-tak mjeseci korištenja vlastite fotonaponske elektrane, priključene na elektrodistribucijsku mrežu i vlastitog baterijskog sustava za pohranu električne energije, ali i dugogodišnjim naporima u promidžbi korištenja sunčeve energije. Priručnik možete preuzeti ovdje.
 
U utorak, 30.11.2021. je na splitskoj Rivi održana manifestacija Dani otvorenih vrata EU projekata Urbane aglomeracije Split za koju su građani pokazali izniman interes, a najviše su ih zanimale informacije o Urbanoj aglomeraciji Split, o projektima koji se trenutno realiziraju uz pomoć bespovratnih EU sredstava, te su davali su svoje prijedloge za buduće projekte, a najviše ih je interesirala mogućnost energetske obnove objekata naročito u staroj gradskoj jezgri. Uz predstavnike Gradova Splita, Omiša, Solina te Općina Lećevica, Podstrana, Klis i Dugopolje, svoje projekte su prezentirali i predstavnici Centra za cjeloživotno učenje Zlatna vrata i Udruge MI koji također provode ITU projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda namijenjene uglavnom ranjivim skupinama i mladima do 25 godina te starijima od 55 godina.
Do sada je ukupno dodijeljeno bespovratnih 332 mil kn iz ITU mehanizma za 44 projekta korisnicima s područja Urbane aglomeracije Split, od čega su 3 završena i to nabavka autobusa za Promet d.o.o. te pješačko biciklističke staze u Gradu Omišu i Općini Podstrana, Svi ostali projekti su u realizaciji i trebaju biti završeni do kraja 2023.g., a najznačajniji su Tehnološki park Dračevac, Dioklecijanova palača, uvođenje sustava eTicketing u Promet d.o.o., izgradnja Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split, Otvorene ljetne pozornice, brojni brownfield projekti kroz koje se uređuju i privode svrsi brojni infrastrukturni objekti na području Gradova i Općina Aglomeracije, te je i 10 ugovorenih projekata namijenjenih poduzetničkim potpornim institucijama koje educiraju, informiraju i mentoriraju poduzetnike, te projekt Biraj biciklu. Cjeloviti popis dosad odobrenih ITU projekata se nalazi ovdje.
 

Trideset godina Studenca

Studenac, danas vodeći maloprodajni lanac na Jadranu i jedan od vodećih u Hrvatskoj, svoju je poslovnu priču započeo u Dućama. Potkraj 90-ih, sa svega nekoliko prodavaonica u vlasništvu Josipa Milavića, proširio je svoje poslovanje otvaranjem veleprodajnog skladišta u Dućama, a rast tvrtke nastavio se i tijekom dolazećih godina, a pgotovo nakon izgradnje trgovačkog centra u Omišu te je s vremenom izrasla u prepoznatljiv trgovački maloprodajni lanac koji je danas u vlasnišvu poljskog Enterprise Fund VIII investicijskog fonda. No Studenac ne čine samo značajni poslovni koraci, on je protkan i snažnim emotivnim pričama čiji su junaci zaposlenici, kupci, suradnici i partneri, a bilo je uistinu teško izdvojiti samo neke od njih, piše Dalmatinski portal. Izazovno pandemijsko razdoblje u kojem živimo pokazalo je kako je upravo ljudski faktor ono što svi, a posebice domaći kupci, iznimno cijene u Studencu...
 
Još jedan krug APN-ovih kredita kreće na proljeće 2022. A dok se čeka državna subvencija za stambeni kredit, cijene nekretnina divljaju pa si je tek rijetki i mogu priuštiti. Cijene su u zadnje dvije godine porasle i do 30 posto, kažu u Udruženju poslovanja nekretninama. Najviše se traži novogradnja. Prodaje se i dok nije izgrađeno, a kupuju i stranci, piše Dalmatinski portal.
- Kvadrat novogradnje kreće se između 3000 i 4000 eura na dobrim lokacijama, kako u Splitu tako i u Zagrebu. Na rubnim područjima je između 2000 i 2500 eura - otkriva Jasmina Biliškov iz Udruženja poslovanja nekretninama. Euri se broje i za dizajn interijera. Na cijene stanova utječu niske kamate na kredite, inflacija, ali i rast turističkog prometa, kažu stručnjaci.
 
Include, proizvođač Smart City rješenja iz Solina koja se koriste u 59 zemalja svijeta, predstavio je novi proizvod, Aerys postaje za pristupačnije mjerenje kvalitete zraka u okolišu u gradskim četvrtima.
Iz Includea navode kako njihove postaje nisu zamjena za profesionalne mjerne postaje, ali pristupačna cijena Aerysa omogućuje instalaciju velikog broja jedinica koje u zajedničkoj mreži pružaju relevantne informacije o kvaliteti zraka na značajno većem broju lokacija. Prikupljeni podaci također pružaju gradovima uvid u izvore onečišćenja i njihovu učestalost. Možda je ovo korisno za Dugi Rat i njegove mještane koji i dalje s sigurnošću ne znaju što sve njegovi mještani udišu za burovitog vremena s engleskih "piramida" šljake u centru mjesta.
Aerys će biti dostupan u tri varijante. Model P omogućuje mjerenje koncentracije lebdećih čestica koje predstavljaju najveći izvor onečišćenja. Model G mjeri koncentracije NO, NO2 i O3 plinova, dok Aerys X obuhvaća mjerenje lebdećih čestica, otrovnih plinova i osnovnih atmosferskih uvjeta, piše Dalmatinski portal.
 
Grad Split uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU organizira "Dane otvorenih vrata EU projekata" koji će se održati u utorak, 30. studenog 2021. od 9 do 12 sati na Rivi, na dnu Marmontove ulice.
Cilj je građanima predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split u područjima kao što su kultura baština, prirodna baština, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.
Ovo je prilika da se upoznate s projektima Grada Splita i ostalih gradova i općina Urbane aglomeracije Split - gradova Solina, Kaštela, Trogira, Omiša i Sinja, te općina Dicma, Dugog Rata, Dugopolja, Klisa, Lećevice, Muća i Podstrane i dobijete odgovore na mnoga pitanja kao što su:
- što je Urbana aglomeracija Split?
- što je ITU mehanizam?
- koje su mogućnosti financiranja projekta u novoj financijskoj perspektivi?
Dođite u utorak na Rivu i upoznajte se s projektima Grada Splita i Urbane aglomeracije Split.
 

Radionica LAG Adrion u Zagvozdu

U Zagvozdu je u četvrtak (25.11.2021.) održana edukativna radionica u organizaciji Udruge ruralnog turizma Hrvatske i Lokalne akcijske grupe “ADRION” uz financijsku podršku Ministarstva turizma i sporta. Sudionici radionice su bili vlasnici poljoprivrednih gospodarstava, vinarije, ugostiteljskih objekata, kušaona i ruralnih objekata za smještaj. Sudionici radionice doznali su važne informacije o mogućnostima za besplatnu promociju svojih objekata. Također, na radionici se moglo čuti o zakonodavnim okvirima, važnosti integracije kulturne baštine u digitalnu promociju i o novim turističkim trendovima.
Predstavljena je i aplikacija moj-seoski.hr, a koja ima za cilj prikupiti podatke o pružateljima usluga za Digitalni katalog seoskog turizma Republike Hrvatske. Upisom u aplikaciju poljoprivrednici stječu pravo na besplatnu promociju na domaćem i inozemnom tržištu. Voditeljica Udruge za ruralni turizam Hrvatske, Aleksandra Kuratko Pani prikupila je informacije o izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici u svojem poslovanju kako bi ih adresirala u okviru Radne grupe za razvoj seoskog turizma RH pod okriljem Ministarstva turizma i sporta.
 

HRT: Nagodba odgođena za mjesec dana

DORH i tvrtka "Projekt uvala" trebali su prošlog tjedna konačno rješiti sve detalje nagodbe i tako dogovorom zatvoriti dva dugotrajuća sudska spora vezano za prostor bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, konkretno za: (1) plaćanje penala za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu od 25 mil.kn i (2) prodaju preostalog zemljišta po cijeni od 115 eura investitoru, tvrtki Projekt Uvala. U Općini Dugi Rat nisu sretni rješenjem koje se nazire, jer već godinama traže od RH da preostalo zemljište pokloni općini za poslovno-gospodarsku zonu u kojoj bi mogli zaposliti 200-tinjak radnika.
Ročište održano u ponedjeljak, 15.11.2021. na splitskom trgovačkom sudu nije završilo nagodbom već samo dogovorom da će se zainteresirane strane u dugogodišnjem sporu još dogovoriti o pojedinostima nagodbe po kojoj bi prodaja ostatka zemljišta površine 32.000 m2 bila uvjetovana sanacijom prostora i uklanjanjem brda opasnog otpada na prostoru bivše tvornice. Rok je tri godine, kako za plaćanje penalizacije zbog dosadašnje eksploatacije zemljišta, tako i za prodaju ostatka zemljišta. Dakle, nagodba je odgođena za mjesec dana, izvještava HTV.
- Elementi nagodbe usklađeni su međusobno pregvaranjem, a temelje se na odluci Vlade RH - rekao je poslije ročišta odvjetnik investitora Kruno Peronja.
- Sada se ovom odlukom opet ide u prilog investitoru, tj. Projekt uvali, da odgađa sanaciju. Mislim da to nije ozbiljna firma koja se može baviti ovakvim velikim poslovima - rekao je Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.
Pitanje za radoznale je zašto država namjerava prodati preostalo zemljište kompleksa baš tom investitoru koji ih zavlači cijelo desetljeće i duguje pozamašnu svotu novca za eksploataciju zemljišta?
Podsjetimo, rok za sanaciju istekao je još 2019., a država je, da je htjela, po slovu zakona mogla sama provesti sanaciju terena i investitoru ispostaviti račun. Nije to učinila. Retoričko pitanje - spašava li država nagodbom tvrtku investitora koji navodno posljednje dvije godine posluje s gubitkom i ima sve uvjete odlaska u stečaj?
 

DORH sklapa nagodbu s Projekt Uvala?

U ponedjeljak, 15.11.2021. DORH i tvrta "Projekt uvala" trebali bi konačno rješiti sve detalje nagodbe i tako dogovorom zatvoriti dva dugotrajuća sudska spora vezano za (1) plaćanje penala za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu od 25.000.000 i (2) prodaju preostalog zemljišta po cijeni od 115 eura investitoru.
U Općini Dugi Rat nisu sretni rješenjem koje se nazire, piše Dalmacija Danas. Općinari traže od RH da preostalo zemljište pokloni općini za poslovno-gospodarsku zonu u kojoj bi mogli zaposliti 200-tinjak radnika.
- “Općina Dugi Rat kao sudionik u sudskom postupku između Projekt Uvale – investitora na području bivše tvornice Dugi Rat i RH, dana 9.11.2021. izričito je željela dati do znanja hrvatskom pravosuđu i DORH-u da se i dalje rade ustupci tvrtki koja godinama vara državne institucije” - priopćio je medijima načelnik Dugog Rata Tonći Bauk...
 
Saga o zemljištu negdašnje tvornice ferolegura u Dugome Ratu – fabrika su je od milja zvali – bliži se kraju. U ponedjeljak, 15. studenoga napokon bi nagodbom trebalo u cijelosti pasti u ruke privatnoga investitora.
Privatni investitor, koji će postati vlasnik nešto više od 100.000 četvornih metara rta koji se smatra jednom od zadnjih ekskluzivnih srednjodalmatinskih lokacija, krije se iza imena tvrtke "Projekt uvala" d.o.o. kojoj je vlasnik tvrtka "Topaz Limited" registrirana na Malti i koju kao članovi Uprave zastupaju Hannah Marcus, Henry Alexander Brompton Gwyn-Jones i Martin Paul Dudley. U njihovo pak ime hrvatskoj se javnosti obraća negdašnji splitsko-dalmatinski župan i sadašnji odvjetnik Kruno Peronja.
Pisala je Slobodna Dalmacija u više navrata o duhovima koji ne daju mira dugoratskoj fabrici. Naširoko je pisala. Posljednji put prije manje od dva mjeseca kada su mještani, predvođeni novim općinskim načelnikom, prosvjedovali ne želeći da priča završi ovako kako će završiti. A završit će, u to ne bi trebalo sumnjati, u ponedjeljak, 15. studenoga na Trgovačkom sudu u Splitu kada će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) pružiti ruku "Projekt uvali" i pristati na nagodbu s kojom će svi, reći će poslije u izjavama za medije, biti zadovoljni.
Osim Općine Dugi Rat. No, njih se tu ionako ništa ne pita. Zemljište možda i jest na njihovu teritoriju, ali je u vlasništvu Republike Hrvatske, a Republika Hrvatska dobro zna što je u najboljem interesu njezinih građana...
 
Na brzinu ćemo vas samo uvesti u likove. Dakle, načelnik općine Dugi Rat je Tonči Bauk, član HDZ-a koji je na ovogodišnjim lokalnim izborima nastupio kao nezavisni kandidat i koji je za samo 43 glasa u drugome krugu pobijedio HDZ-ova službenog kandidata Franu Marčića. Tonči Bauk i Frane Marčić obiteljski su jako povezani, štoviše, Tonči je Frani krsni kum, ali, eto, politika ih je razdvojila, iako, obojica tvrde, ne i zavadila.
U Općinskom vijeću, da kažemo još i to prije nego krenemo na radnju, HDZ s partnerima (HDS i HSP) ima većinu, njihovih je sedam ruku u odnosu na Baukovih šest, koliko ih je načelnik uspio skupiti s Domovinskim pokretom i još dvije nezavisne liste. A da bi HDZ imao većinu – evo još samo ovo pa nećemo više – pobrinuo se prvi Baukov suradnik Ivica Vuković, drugi s načelnikove predizborne liste, koji se odmah nakon izbora priklonio Frani Marčiću uz objašnjenje kako je to učinio jer Bauk nije želio ispuniti njegov jedini uvjet za ulazak u lokalnu politiku, a to je bila – koalicija s HDZ-om.
Ako vam je sve ovo komplicirano, zamislite kako je tek mještanima Dugoga Rata, općine sa 7000 stanovnika, koji su u svibnju mogli birati između čak dvanaest ponuđenih lista, što je, ako izuzmemo Zagreb i Split, bio nacionalni rekord.
No, da počnemo...
 
U petak su na sjednici saborskog Odbora pored predstavnika Općine Dugi Rat i građanske inicijative "ZA Dugi Rat" bili i stručnjaci s pravnog, građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Ukazali su na niz nepravilnosti u dosadašnjim procesima. Predstavnici DORH-a su govorili o kompleksnosti stečajnog postupka i procesa prodaje Tvornice Dugi Rat te imovinsko pravnih zavrzlama. Naglasili su kako obaveza sanacije nije uvjet u trenutnim procesima i nagodbama, ali su istakli da će učiniti sve da do sanacije svakako dođe. Pitamo se kako? Trenutno je, po zakonu, obaveza sanacije prešla na državu jer je investitor nije obavio na vrijeme do kraja 2019.. Ali država ništa nije napravila već dvije godine i sigurno ćemo biti penalizirani od strane EU institucija. Tko će biti odgovoran?
Puno pitanja koje će predstavnici građanke inicijative na sljedećoj sjednici Odbora postaviti predstavnicima Ministarstava zaštite okoliša i državne imovine koji danas nisu bili na sastanku.

Država, odnosno DORH, pojurili su u sklapanje nagodbe s investitorom kad se pojavila mogućnost za sanaciju šljake putem EU fondova za Dugi Rat. Zašto, pitamo se...
Sljedeći tjedan bi trebalo doći do sudske nagodbe između države i investitora koji je stvorio po zdravlje opasan otpad na prostoru bivše tvornice...
 
Hitno se sklapa nagodba i prodaje zemljište zagađivaču da bi se spriječila prijava sanacije putem EU fondova? Pa tko bi lud htio da neovisne institucije pogledaju što su inspektorat, ministarstva i DORH radili svih ovih godina u Dugom Ratu?
U petak je održana hitna sjednica Saborskog odbora za okoliš. Zašto? Informacije da bi moglo doći do nagodbe, da bi se onečišćivač mogao nagraditi i ponovno uvući u proces alarmantne su na svim razinama. Usprkos protestima građana DORH nastavljaju svoju ubrzanu agendu sklapanja nagodbe za prodaju zemljišta zagađivaču.
Načelnik Općine Dugi Rat naglasio je kako se radi o velikoj prevari, kako nije istinita tvrdnja DORH-a da su iz novina saznali za eksploataciju. Posebno je upozorio na činjenicu da nagodba koja se godinama ne sklapa, odjednom po brzom procesu kreće u realizaciju tri mjeseca nakon što je općina najavila mogućnost korištenja EU fondova. Jednom sklopljena nagodba će upravo tu mogućnost u potpunosti uništiti. A to je i cilj - naime kao što vidimo iz slučaja Žalac EU fondovi uključuju i neovisne provjere postupanja državnih tijela. A tko bi lud htio da netko provjeri što su Inspektorat, ministarstva i DORH radili svih ovih godina?