Domaća IT industrija je prošle godine uprihodovala više od 7 milijardi kuna što je 10 posto više nego godinu prije toga. I izvoz je rastao i to za više od 12 posto. Prošle godine je porastao i broj novootvorenih radnih mjesta, njih 1341. Zaposlenike se traži već na fakultetima. I dok domaća softverska industrija munjevito raste, imaju jedan ogroman problem. Naime, nedostaje im više od 1000 radnika. Rješenju problema, između ostaloga, pomoglo bi, kažu, kada bi se porezno rasteretile plaće IT stručnjaka. - piše Dnevnik.hr. - "Mi da trenutno možemo naći još 50 zaposlenika sa znanjima koja su nam trenutno potrebna, oni bi apsolutno imali što raditi", kaže Tanja Bulbuk Jergović, voditeljica Odjela ljudskih resursa u zagrebačkoj tvrtci Infinum. Programeri se traže kao suho zlato, a tvrtke su često u situaciji da moraju i odbiti neke odlične projekte zato što jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta i resursa da se to odradi. Što zbog boljih plaća, što zbog drugih razloga, IT stručnjaci odlaze iz Hrvatske. Isti problem je imala i Rumunjska. Riješila ga je tako da je ukinula porez na dohodak za IT zaposlenike. - "To znači da poslodavac plaća isto kao što je i plaćao, ali da radnik ima više. Na taj način su osigurali veći broj IT stručnjaka u zemlji i njihov odljev u inozemstvo. To je jedna definitivno od mjera koje možemo i mi" - tvrdi Tajana Barančić, predsjednica Udruge izvoznika softvera CISEX. No njihovi napori da u to uvjere i da se dogovore s Ministarstvom gospodarstva ostali su bez odgovora. Zasad. - "CISEX je radio izračune. Prije dva mjeseca smo ih poslali tamo nadležnim ljudima i nikad nismo dobili nikakav odgovor. Znači, porezna olakšica nije da tebi država nešto daje, to je situacija u kojoj država investira, odriče se dijela prihoda danas da bi sutra ubrala trostruko" -  tvrdi Barančić. Jer radi se o industriji koja je i globalno konkurentna. - piše Dnevnik.hr..
 
Odakle dolazi otpad u moru i tko ga stvara? Kolika je njegova stvarna štetnost i na koji način se manifestira? Na koji način Republika Hrvatska zbrinjava otpad u moru? Što kao pojedinci možemo napraviti kako bi spriječili nastajanje otpada u našem moru? Sve su to pitanja na koja će se pokušati pronaći odgovore na međunarodnoj konferenciji “Otpad u moru – izazovi i rješenja” koja će se održati u utorak, 18. srpnja 2017. u 9:30 sati u Splitu, u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca. Cilj ovog susreta je podizanje svijesti javnosti o ozbiljnosti problema morskog otpada, ali i o potrebi uspostavljanja učinkovitog i održivog modela zbrinjavanja morskog otpada u Republici Hrvatskoj. O tome će se raspravljati s brojnim domaćim i inozemnim stručnjacima, predstavnicima državnih institucija te aktivistima, koji će kroz različite panele ukazati na nepovoljne utjecaje otpada u moru opasne po zdravlje mora, životinja te u konačnici i po ljudsko zdravlje. Program konferencije potražite ovdje.
 

SpliTech: IoT radionica na FESB-u

Uoči Ultra Europe festivala, u sklopu SpliTech konferencije koja traje od 12.-14. srpnja u Splitu će se održati jednodnevna IoT (Internet of Things) radionica s ciljem povezivanja IoT tvrtki, startupova, fakulteta, studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama vezanim uz IoT. Na Splitskom FESB-u vas 13. srpnja očekuje niz predavanja kao i predstavljanja na kojima će se moći vidjeti najnovije IoT ideje ili projekti. Jednodnevna radionica prilika je i za direktan razgovor s ljudima iz poznatih IoT firmi iz Hrvatske, Italije, Amerike, Švedske i Švicarske, a u opuštenoj atmosferi uz kavu možete sudjelovati na predstavljanjima demo-a najnovijih IoT rješenja i produkata. Kako je ovo područje jedno od najbrže rastućih grana industrije, predviđa se da će u 2018. godini broj IoT uređaja koji uključuje povezane automobile, strojeve, različita brojila, daljinsko mjerenje i potrošačku elektroniku zasjeniti broj mobilnih telefona. Primjene IoT-a su široke, te uključuju pametne zgrade, pametnu logistiku, upravljanje voznim parkovima (Smart City), agrikulturu, kao i pametno upravljanje energijom, što su ujedno i teme koje IoT radionica obuhvaća. Ove godine se prema najavama očekuje 400 ljudi na SpliTech konferenciji. Osiguraj svoju ulaznicu ovdje.
 

Kvaliteta koja ne blijedi na sezonskom sniženju

Sezonsko je sniženje do 50 posto u dućanima omiškog Galeba! Ne propustite priliku te se odjenite u udobnost, mekoću i kvalitetu po povoljnim cijenama. Posjetite Galeb (web)shop jer u tijeku je veliko sezonsko sniženje! Iskoristite do 50% popusta na kolekciju brendova Galeb, Adriatic i GLB - poručili su javnosti iz popularne omiške tvrtke.
 

Financijska elita okupila se u Dubrovniku

U Dubrovniku se okupila financijska elita - glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, guvereneri i ministri financija iz 25 europskih zemalja - raspravljat će kako zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe mogu dosegnuti standarde zapadne Europe. Bit će riječi i o uvođenju eura u Hrvatsku, saznaje HRT. Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istaknuo je kako sada na dnevni red dolaze složenija pitanja, koja se obično nazivaju strukturne reforme.
Nepopularnost strukturnih reformi u Hrvata guverner Vujčić, s jedne strane, pripisuje neupućenosti šire javnosti u značanje strukturnih ili institucionalnih reformi, izgradnje institucija i sl. S druge strane, "nekolicina koja razumije obično je ona koja se tim reformama i suprostavlja, jer je vrlo vjerojatno riječ o predstavnicima jedne od posebnih interesnih skupina", odnosno dobro organizirane manjine koja bi bila na gubitku u slučaju provedbe tih reformi.
 
Grad Zenica, u čijem su vlasništvu nekadašnje Zeničko odmaralište u Dućama, objavio je Međunarodni javni poziv za dostavu pisma namjere s ciljem kupovine nekretnina Zeničkog odmarališta u mjestu Duće, u općini Dugi Rat. Informacije ponuđačima su navedene ovdje. Ukupna površina parcela na kojima se nalazi bivše odmaralište iznosi 11.788 m2. Trenutno su predmetne nekretnine pod administrativnom zabranom raspolaganja, koja je u vidu zabilježbe upisana u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Splitu, na zahtjev Splitsko – Dalmatinske županije. Predmet spora su čestice područja u pojasu između magistrale i mora, koje je upisano kao pomorsko dobro RH. Grad Zenica je pred nadležnim sudom u Splitu pokrenuo postupak brisanja administrativne zabrane raspolaganja predmetnom nekretninom i postupak je toku. Prema prostornom planskoj dokumentaciji općine Dugi Rat, lokacija je obuhvaćena ugostiteljsko turističkom zonom GOLUBINKA-2, površine cca 0,9 ha, na kojoj se umjesto građevina Zeničkog odmarališta planira gradnja hotela, gdje je najmanja visina građevine P+1, a najviša P+4, te obzirom da se radi o zamjeni postojeće građevine dopušta se da nova građevina može zadržati postojeću udaljenost od granice građevinske čestice. U sklopu uređenja okoliša određuje se mogućnost gradnje otvorenih bazena, a dopušta se tokom zimskog perioda zatvaranje bazena montažnim providnim elementima. Omogućeno je zadržavanje postojećeg prometnog priključka na državnu cestu D-8, te veza za plažu (parcele ispod magistralne ceste Omiš-Split). Nekretnine Zeničkog odmarališta u Dućama mogu se obići uz prethodnu najavu i u prisustvu članova komisije 19. srpnja i 9. kolovoza 2017. u vremenu od 10.00 do 16.00 sati, a članovi komisije pružiti će im sve dodatne informacije. Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu nekretnina Zeničkog odmarališta u Dućama u "viđenom stanju" je 28. kolovoza 2017. do 11 sati. I najvažnije, prodaja će se vršiti javnom licitacijom ponuđivača ponuda sa svom traženom dokumentacijom, s tim da je minimalna cijena 4,601 milijuna eura.
 
Nakon malo neplanirane odgode zbog kašnjenja s zahtjevnim radovima na dovršenju, hotel "Plaža" na Dućama je napokon širom otvorio vrata (i sobe!) turistima. Prekrasan hotel tek ću (najvjerojatnije najesen) u miru razgledati i uživati u njegovim lobbyjima, kavanama, pogledu na bazen (a ako bude prilike i u bazenu), wellnesu, restoranu,.. a dotad neka naši dragi gosti u njemu guštaju. No kako već nije bilo svečanog otvorenja novog hotela, njegovo "vatreno krštenje" ipak nije izostalo (a voljeli bi smo da jest). Naime, u ranim večernjim satima srijede došlo je do vatrogasne intervencije na 7. katu hotela u Dućama. Vatrogasci su intervenirali na dojavu vatre u jednoj od hotelskih prostorija. Ipak, zapovjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat, Pave Tomić, kazao je da su vatricu svladali samo djelatnici hotela i da nije bilo nikakvih šteta na objektu. – Zapalio se otpad u gospodarskom dijelu objekta kojega koriste samo zaposlenici. On je u jednom nedovršenom dijelu hotela. Mogu kazati da nije bilo štete, nitko nije bio ugrožen, nije bilo ikakvih posljedica. Na kraju su vatru ugasili sami zaposlenici, a dugoratski vatrogasci su  samo prekontrolirali stanje – rekao je za portal DalamacijaDanas zapovjednik Pave Tomić.
 
Plaža Dugoratska Glavica, nije Zlatni rat, ali vrijedi zlata – na njoj je čuvena konoba 'Bracera'. Riječ je o neodvojivoj, spektakularnoj, cjelini, budući veliki objekt more gotovo oplakuje, a koju u koncesiji ima popularni ugostitelj Milivoj Mladina, poznatiji kao Mile Peka. Dugogodišnja koncesija je istekla, a stručno povjerenstvo naše županije za novog je koncesionara odabralo tek osnovanu solinsku tvrtku, bez prometa i zaposlenih, naravno. Novoizabrani županijski skupštinari uskoro će dignuti ruke da prelijepa plaža Glavica, između Dugog Rata i Duća, dođe u ruke novog, "pogodnog", koncesionara. Ili možda ipak neće? Jer, županija se upustila u kontradiktoran posao raspisujući natječaj za dodjelu koncesije nad privatnom imovinom. - Konoba 'Bracera' je moje privatno vlasništvo za nju imam lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu, ona je legalni građevinski objekt i to na uknjiženom pomorskom dobru - kaže Milivoj Mladina koji se javio na natječaj vjerujući da je u pitanju samo zakonska obveza obnove koncesije koja je istekla. Nije ni protiv nadmetanja ponudama. - Ja sam potpuno svjestan činjenice da nisam doživotni koncesionar ove plaže i spreman sam na činjenicu da bi netko drugi to mogao postati na temelju bolje ponude. Neka se i to dogodi, ako treba. Ali, to ima svoju cijenu. Prepustio bih 'Braceru' za 11,5 milijuna kuna, u što ubrajam uloženih 9,5 milijuna kuna uz 2 milijuna kuna koliko vrijedi sam brend. Ne želim i neću praviti probleme. Ovaj natječaj će se, vjerujem, poništiti, a u novom samo treba staviti uvjet da je potrebno priložiti bankovnu garanciju na iznos od 11,5 milijuna kuna. Ako to netko napravi spreman sam, iako ne drage volje, prodati ovaj brend u koji sam uložio puno novca, ljubavi i godina života - poručuje Mile Peka, piše Slobodna Dalmacija..
 
U splitskom škveru prije par dana u more je spuštena Novogradnja 546, brod za nautički turizam za tvrtku Tajna mora d.o.o. u vlasništvu obitelji Marunčić iz Omiša. Novi brod za koji je Brodosplit izradio čelični trup i nadgrađe dug je 48,38 metara, širok 9,5 metara, gaza 2,40 metara, visine 3,82 metara i bruto težine 497 tona. Nakon porinuća kojem su prisustvovali članovi obitelji Marunčić te njihovi prijatelji i partneri brodu slijedu višemjesečno opremanje za nautički turizam. - "Ovo je vrhunac našeg rada. Zasluga je i plod brojnih generacija naše obitelji i dugogodišnjeg boravka na moru i rada u pomorstvu, gotovo više od 40 godina navigavanja!” izjavila je Snježana Marunčić nakon porinuća. Dvanaesti je ovo ”mini kruzer” iz serije putničkih brodova i programa potpore domaćem nautičkom turizmu koje splitski brodograditelji od 2012. godine grade za neumorne pomorce i naručitelje iz Krila Jesenice, Duća i Omiša, i sigurno ne posljednji.
 

Uber u Splitu predstavio UberBOAT uslugu

Od danas je u Splitu, Dubrovniku i Hvaru dostupna Uberova usluga UberBOAT koja omogućuje da "naručite" prijevoz brodom i prevezete se na željenu destinaciju, kada god vam odgovara, morskim putem. Za UberBOAT su na raspolaganju brza plovila, što iskustvo korištenja ove usluge ne čini samo praktičnim, već i ugodnim pa se može zaključiti da se definitivno radi o najluksuznijoj ponudi Ubera, kako u Hrvatskoj, tako i globalno. Cijene su prikladne za ovaj tip usluge. Moguće je odabrati transfernu ili avanturističku vožnju. Za transfer UberBOAT uslugom morskim putem, s točke A do točke B cijena je fiksna (unutar dosega) i iznosi 352 eura za manje plovilo koje prima 8 putnika, odnosno 440 eura za veće plovilo koje prima do 12 putnika. Dakako, cijena je ista neovisno o tome koliko putnika će se ukrcati i naplaćuje se po vožnji (a ne po osobi). Za avanturu koja traje cijeli dan i uključuje više vožnji, tj. "island-hopping", cijena ovisi i količini potrošenog goriva, tj. pređenom putu, a počinje od 980 eura.
 
Nevjerojatno je koliko je malo pozornosti izazvala prošli tjedan usvojena Strategija regionalnog razvoja Hrvatske do 2020. Riječ je o dokumentu koji ne samo na tragu direktiva koje udara EU osmišljava kako ublažiti nejednake stupnjeve razvijenosti pojedinih dijelova zemlje, nego dokumentu koji zapravo objedinjuje sve ostale državne politike, od porezne, industrijske, obrazovne, demografske, a s kojom se u konačnici usklađuju i lokalne politike, piše Marija Brnić na stranicama Poslovnog dnevnika. Dokument je pripreman godinu i pol, što uzgred svjedoče korišteni podaci koji datiraju najvećim dijelom iz 2015., ali neki i iz 2011.  Tri su temeljna cilja kojima se teži u daljnjoj regionalnoj politici, a to su povećanje kvalitete života poticanjem održivog teritorijalnog razvoja, povećanje konkurentnosti regionalnog razvoja, te unapređenje upravljanja regionalnim razvojem. U različite mjere kojima će se ti ciljevi ostvariti u prve tri godine, akcijskim planom predviđeno je uložiti 32,3 milijarde kuna, dijelom iz proračunskih sredstava, kao i oslanjanjem na EU fondove. Mjere, ovisno o pojedinom cilju, predviđaju poticanje migracija stanovnika prema područjima s nedostatkom radne snage, teritorijalno brendiranje pojedinih manje razvijenih područja, kako bi ih se učinilo područjima razvoja turizma i popratnih djelatnosti..
 
Tradiciju poljičkog zadrugarstva začetog davne 1590. kad su poljički popovi glagoljaši u samostanu Blace na Braču začeli prvu takvu zajednicu i tradiciju zadrugarstva u Poljicima kad su Jeseničani 21. siječnja 1899. osnovali Poljičku seosku blagajnu, na osuvremenjen način nastavila je Zadruga za intelektualne usluge Magistra (ZIU Magistra), prva i zasad jedina zadruga te vrste u Hrvatskoj. U nazočnosti gotovo svih dosadašnjih i brojnih budućih članova, u ponedjeljak 19. lipnja 2017. u hotelu Split u Podstrani održana je redovna izborna skupština ZIU Magistra osnovane 2007. u Splitu, koja će ubuduće djelovati u Poljicima pri udruzi Savez za Poljica, pa će i članstvo u zadruzi biti uvjetovano članstvom u spomenutoj udruzi. Na taj način ZIU Magistra u potpunosti postaje poljička zadruga posvećena strateškim razvojnim projektima usmjerenim na brendiranje Poljica u statusu suvremene hrvatske povijesne regije. Za novog predsjednika skupštine Zadruge jednoglasnom odlukom nazočnih izabran je osnivač i dosadašnji upravitelj Zadruge Ante Mekinić, dok je za novog upravitelja Zadruge, također jednoglasno, izabran dr.sc. Zoran Mihanović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Na dužnost poslovne tajnice Zadruge imenovana je naša sumještanka s Orija, pravnica Ana Brničević. Svi spomenuti dužnosnici preuzete obaveze obavljat će volonterski..
 

Kupujmo hrvatsko

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva temelj su egzistencije ljudi u mnogim ruralnim područjima. Kupnjom direktno od proizvođača pomažemo im da opstanu, jer izbjegavamo brojne posrednike, otkupljivače, trgovce. Poljoprivrednik odmah dobije novac, a kupac kvalitetan proizvod. Time jačamo ekonomiju i u konačnici svi imamo korist. Pomozite hrvatskoj ekonomiji - kupujte direktno od malih proizvođača.
 
Frenki Laušić, naš sumještanin na "privremenom" novinarskom radu u redakciji Slobodne Dalmacije u metropoli, ispitao je detalje nedavne Vladine odluke o načinu rješavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa na platou bivše tvornice ferolegura “Dalmacija” u Dugom Ratu sklapanjem sudskih nagodbi i prodajom zemljišta (tzv. javno dobro) koje je predmet sporova. Prema nagodbi, investitorova tvrtka "Projekt Uvala" isplatit će RH naknadu za eksploataciju mineralnih sirovina od oko 25 milijuna kuna, a RH će tvrtki prodati još 31.418 kvadrata tvornice po cijeni od 115 eura po četvornome metru. Jednako tako će “Projekt Uvala” od tvrtke Croatia osiguranje kupiti 2.792 četvorna metra po istoj cijeni kao i zgradu stanice za tehnički pregled na toj lokaciji, s tim da Croatia osiguranje odustane od svojeg zahtjeva u tom sporu. Laušić je dobio i potvrdu investitora da će nagodba uskoro biti potpisana. I da će odmah potom biti pokrenuti radovi na dovršetku sanacije i pripreme terena za veliku investiciju na tom prostoru. A investitori će, napokon, predstaviti dugoraćanima i najširoj javnosti svoj investicijski projekt. Podsjetimo, Prostornim planom općine Dugi Rat na tom je platou predviđena T1 i T2 turistička zona, odnosno gradnja luksuznog hotela najviše kategorije i nautičke marine s 350 vezova, a Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, je rekao kako već dugo opinari nemaju nikakav kontakt s investitorom no da je preko Ministarstva državne imovine bio upućen u pregovore. - Prerade šljake više neće biti, a budući da su zadnje studije, poput one Instituta “Ruđer Bošković”, pokazale da nije opasna ni kancerogena, moguće je da se šljaku vrati u iskopane bazene na platou bivše tvornice - rekao je načelnik. Dugom Ratu i okolici slijedi sasvim lijepo doba turističkog prosperiteta, čime bi razvojni krug od “teške industrije ferolegura” do turističke hit-destinacije bio dovršen, a čelamita, crna prašina iz dimnjaka “Dalmacije” u Dugom Ratu, spominjala bi se još samo u prigodnim pjesmama. Ipak, budući da smo se već nekoliko puta opekli najavljujući tako dobar scenarij, i ovaj put valja kazati kako tek treba pričekati da se nagodba potpiše i realizira u cijelosti, uključući Croatia osiguranje, te da lokalna uprava, investitor i resorna ministarstva postignu kvalitetan i provediv dogovor,  piše Frenki Laušić u za nas dugoraćane izvrsnom članku na stranicama Slobodne Dalmacije..
 

Uberizacija: U Dalmaciju stiže UberBoat

Uber će tijekom lipnja ili srpnja ove godine u Hrvatskoj predstaviti uslugu pomorskog prijevoza UberBoat, prvu takve vrste na svijetu te proširiti uslugu UberX na područje od Zadra do Dubrovnika. Usluga UberBoat će operirati iz luke u Divuljama pored Splita. Okupljat će čarter tvrtke koje imaju potrebne dozvole za prijevoz putnika i kapetane s odgovarajućim dozvolama. U ponudi će biti gliseri kapaciteta od četiri do 12 putnika, koje će biti moguće rezervirati i platiti aplikacijom na pametnom telefonu, slično kao UberX. Vožnja na relaciji Divulje – Hvar bi mogla koštati između 40 i 50 eura po putniku. U Uberu se nadaju kako će time ne samo obuhvatiti dio postojećih 8,5 milijuna putnika, koliko ih godišnje prođe kroz Split, već i privući nove, a uz odgovarajuću zakonsku regulativu broj vozača (sada ih je oko 1500) bi mogao dosegnuti i 10 tisuća tijekom iduće dvije do tri godine. Uberove usluge u Hrvatskoj su dosad koristili turisti iz 118 zemalja, piše tportal.