Ljetna praksa u Locastica

Program plaćene ljetne prakse je idealan način da zainteresirani za programiranje primjene naučena teoretska znanja kroz rad u timskom okruženju pod paskom iskusnih mentora. Zainteresirani polaznici će kroz ovaj program imati priliku testirati svoje mogućnosti u kreiranju modernih softverskih rješenja uz nadzor i savjete mentora. Ove godine splitska IT tvrtka Locastic ima i tri otvorene pozicije za zapošljavanje. Što se čeka? Prijavite se kod "lokastičnih" na ljetnu praksu! Pošalji mejl na posao @ locastic.com. A najesen zaplovite uzbudljivim morem IT mogućnosti i počnite si stvarati svoju budućnost..
 
- Imaš ideju, ali ne znaš kako ju realizirati? Pitaš se kako ju kvalitetno razraditi? Kako u najkraćem roku i s minimalnim ulogom testirati ideju? Kako već od samog početka uspješno privući potencijalne kupce i investitore? Ako si sebi postavio samo neka od ovih pitanja ili te jednostavno zanima što je to "lean startup" metodologija, pozivamo te na edukativno predavanje Daria Borasa u Klubu mladih Split, u srijedu, 20.lipnja, s početkom u 19 sati. Predstaviti ćemo ti njezinu primjenu u procesu razvoja od ideje do prototipa – stoji u pozivu koji su zainteresiranima uputili iz Kluba mladih Split. Predavanje nije namijenjeno samo startup poduzetnicima, već svima koji žele obogatiti stručna znanja, primjenjiva u razvoju novih proizvoda, marketingu, development-u ili IT projekt managementu. Svi sudionici će dobiti edukativne i praktične radne materijale Lean startup metodologije. Sudjelovanje na predavanju je besplatno, a prijava je obavezna putem on line forme.
 
Spiro je moderna i interaktivna mobilna aplikacija razvijena u splitskoj IT tvrtki Locastic namijenjena automatizaciji procesa gospodarenja otpadom. Prvi primjer uspješne implementacije napravljen je u suradnji s omiškim komunalnim poduzećem PEOVICA, koje je integriralo Spiro u svoje poslovanje krajem prošle godine, piše Večernji List. Građani Omiša i Dugog Rata već mogu besplatno preuzeti s GooglePlaya i AppStorea mobilnu aplikaciju PEOVICA, koja je prilagođena za korištenje na svim tipovima mobilnih telefona.
- Uvođenje ozbiljne aplikacije za pametne telefone i tablete u sferu poslovanja komunalnog poduzeća koje se bavi prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada poprilično je revolucionarna ideja na našim prostorima. Aplikacija je primljena s oduševljenjem, kako interno u poduzeću tako i u okolini (suvlasnici, mjesni odbori, krajnji korisnici). Njena funkcionalnost trenutačno je relativno ograničena na informacije o lokacijama svih vrsta spremnika koje su na raspolaganju korisnicima – od pojedinačnih spremnika, preko zajedničkih, zelenih otoka, mobilnog i fiksnog reciklažnog dvorišta, do rasporeda odvoza prema lokaciji odnosno ulici/mjestu. Uvođenjem aplikacije napravili smo značajan iskorak u smislu modernizacije poslovanja, približavanja korisnicima, ali ponajprije bih rekao postavljanjem standarda za ubuduće - rekao je Leonardo Ljubičić – direktor komunalne tvrtke Peovica..
 

Franin Irski poučak

Svaki put kad neko od uhljeba ili megauhljeba predstavi neki program za spas nečega jasno je koliko je socijalistički mentalitet u Hrvatskoj jak. Svaki put kad neko kaže da će se nekome nešto dati i da je nešto besplatno, znajte da je automatski nekome drugome to oteto. A najgore je koliko država, konkretno ovde Kolinda, nema povjerenja u svoje građane i smatra ih nesposobnim budalama. Čim vam neko tako kaže "država će dati to, to i to" bižite glavom bez obzira, što dalje od te i takve države. Jer problem demografije sigurno neće riješiti sto kuna veći dječji doplatak i karte za muzej. Ko se radi sto kuna većeg dječjeg doplatka odluči na dite, to su baš oni koji dice ne bi tribali imati. A sve šta država zapravo triba radit je da ne radi ništa. Prestanite uzimati i dijeliti kome vi mislite da triba. Ostavite ljudima novac koji su zaradili, skinite se sa poreza, PDV-a i trošarina, prestanite tuđim novcima glumiti junake. I za deset godina smo Irska. ili ćemo, politici hvala, za deset godina svi bit u Irskoj. Zapravo na kraju dođe na isto.

FB Frane Ćapeta
 
Zadrugarstvo je snažan gospodarski pokret u gotovo svim društveno-političkim sustavima svijeta, no u Hrvatskoj nosi breme predrasude, relikta socijalizma. U Europi je u zadruge učlanjeno 140 milijuna ljudi. Oko 180 tisuća zadruga zapošljava pet milijuna ljudi. U Hrvatskoj imamo oko 1300 zadruga, s 21.000 članova i 2750 zaposlenih. U Norveškoj je svaki drugi poslovno sposoban čovjek član zadruge, a tu državu mnoge financijske analize proglašavaju gospodarski najstabilnijom zemljom na svijetu, piše Slobodna Dalmacija koja donosi i razgovor s Lordanom Ljubenkom iz Zadružnog saveza Dalmacije koji se nada da ćemo napokon uspjeti uvjeriti zakonodavce i izvršnu vlast da zadrugama daju priliku za poslovanje te da ih ne samo izjednače s tvrtkama, nego i da im daju vjetar u leđa. Tada nećemo slušati o gašenju života u malim mjestima i odlascima mladih, jer zadruga je rješenje za "bijelu kugu". Imamo lijek, budimo mudri, uzmimo ga, poručuje Ljubenko. Pročitajte više..
 

U Splitu otvoreno IKEA Malo misto

U petak 15. lipnja, s radom je započelo IKEA Malo misto, pored IKEA dostavnog centra u Splitu (na -1 katu City Centera one). Ovaj privremeni izložbeni prostor, piše DalmacijaDanas, pružit će inspiraciju, savjetovanja i podršku u online kupovini poslovnim i privatnim kupcima kojima će na raspolaganju biti i troje IKEA stručnjaka koji će ih savjetovati i pomoći im u sastavljanju online narudžbi, a mogu tu odmah i izvršiti online narudžbu željenih proizvoda te ih potom preuzeti u dostavnom centru, po cijeni od 99 kuna za proizvode do jedne tone. IKEA Malo misto bit će otvoreno do kraja prosinca, od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati.
 
Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) i ovim putem poziva sve zainteresirane na 35. CISEx Friday koji će se održati u petak, 15. lipnja 2018. u 17:30 sati u pubu Plan B (Split, Matice hrvatske 1). Djelatnici tvrtki-članica Profico, SeekandHit i Locastic pričati će zainteresiranima o temi - Proizvodi ili usluge?! Može li se lokalna IT zajednica razvijati na uslugama ili moramo imati veći broj tvrtki s proizvodima? Kakve su razlike u poslovnim modelima proizvodnih i uslužnih tvrtki i kako se one odražavaju na radne uvjete koje nude? O iskustvima iz prve ruke s proizvodima i uslugama, te svim prednostima i manama za poslovanje, govorit će Mateo Perak (Profico), Mario Frančešević (SeekandHit) i Marko Maljković (Locastic). Sudjelovanje na ovom događaju je u potpunosti besplatno, ali uz obveznu prijavu putem sustava Entrio. Nakon službenog dijela, informatičari izvoznici nastavljaju druženje u neformalnoj atmosferi, uz burgere i pivo koje osigurava CISEx.
 

Javni poziv za javne radove u općini Dugi Rat

Općina Dugi Rat oglasila je javni poziv, iz Mjere za poticanje zapošljavanja HZZO-a, za prijavu kandidata za Program zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnim radovima (društveno koristan rad) na području Općine Dugi Rat. Traži se 20 radnika na vrijeme od šest mjeseci koji će raditi na zaštiti i očuvanju okoliša i zaštiti spomenika kulture na području općine. Prijaviti se mogu nezaposlene osobe koje ispunjavaju uvjete iz mjera javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za 2018. Prijave se podnose na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat s naznakom "ZA JAVNE RADOVE 2018. GODINE". Rok za prijavu: od 06. – 14. lipnja 2018. godine. Uz pisanu prijavu (molbu) sa osobnim podacima i kontakt brojem telefona ili mobitela potrebno je dostaviti presliku osobne iskaznice i uvjerenje iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cilj ove mjere je uključiti nezaposlene osobe u program aktivacije na poslovima društveno korisnog rada.
 
Hrvatski sabor donio je Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge. Novi zakon usmjeren je na aktivaciju državne imovine, kaže Goran Marić, a na jedinice lokalne samouprave prenosi se vlasništvo nad nekretninama koje su u naravi do 31. prosinca 2017. bile škole, domovi zdravlja, bolnice, vrtići, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, trgovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen domovi i tržnice. Zakon omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi kao što su bivša odmarališta na hrvatskoj obali koja 28 godina propadaju, na način da se daju u dugoročan zakup.
 
U splitskom škveru u u subotu je porinuta u more Novogradnje 484, brod za krstarenja polarnim područjima koji se gradi za nizozemsku kompaniju Oceanwide Expeditions. Prvi je to brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6” Lloyd registra. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade. Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata, a za nadati se je da će i u opremi broda sudjelovati što više domaće pameti, odnosno hrvatskih tvrtki. Brod se gradi prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.
 

Tako je govorio..

" Dobro je netko rekao, ta borba političara za status quo, nas je kao građane dovela u poziciju konstantnog dizanja nameta / poreza za bujajuću birokraciju i neefikasnog i korumpiranog sudstva. Sustav etatističke ekonomije u kojem živimo nema veze sa liberalnom demokracijom... Ušli smo u krug koji se može samo presjeći! Paralelno s time plasirana nam je teza o tzv. lijevima i desnima, partizanima i ustašama, puca se na niske emocije, prošlost.. lažno, a ono što je cilj je porez na budale i lov na glasove bez ikakvih projekata i odgovornosti. "

FB Hrvoje Bujas
 

Aksiom o vrgoračkim jagodama

"U zemlji gdje skoro 20% radno sposobne populacije ima blokirane račune, a 50% zaposlenih radi za manje od 30 kuna po satu, ljudi se rugaju s 20 kuna po satu za branje jagoda. I onda se pitamo zašto ćemo propast?"

FB Nikša Marinović
 

Poljski investicijski fond preuzima 'Studenac'

Vinko Vuković, urednik Makarske kronike, na stranicama novog broja glasila Makarske rivijere donosi pravu eskluzivu! Tvrtka "Studenac", omiški i dalmatinski trgovački div s više od 2700 zaposlenih, prodan je poljskom private equity fondu Enterprise Fund VII kojim upravlja Enterprise Investors. Svečano potpisivanje ugovora i javna prezentacija trebali bi biti obavljeni ovoga tjedna, kada će biti obznanjeni i detalji vlasničkog preuzimanja kao moguće i najvećeg ovogodišnjeg stranog ulaganja u Hrvatsku. U omiškoj tvrtki službeno nitko nije želio pred Vinkov diktafon, tek je potvrđeno da su pregovori s Poljacima pri kraju i da bi objava zgotovljenog posla trebala uslijediti idućih dana na zajedničkoj press konferenciji.
Neslužbeno, međutim, saznaje se da je vlasnik Josip Milavić zadovoljan postignutim, Poljacima će prepustiti poslovanje "Studenca", dok će sve tvrtkine nekretnine, pa tako i one u kojima se nalaze trgovine, i dalje ostati u vlasništvu obitelji. S novcem od transakcije u potpunosti će se moći posvetiti hotelijerstvu (zasad ima dva otvorena hotela, jedan u Ruskamenu, drugi u Omišu, dok treći uskoro otvara u Dućama, a završava i obnovu naselja u svojim rodnim Smolonjama, dok su tu još i na tisuće zasad netaknutih i skupo plaćenih kvadrata) te drugim investicijama, a ostaju mu brojne nekretnine u kojima se trenutačno nalaze trgovine "Studenca" i na koje će ubuduće od Poljaka dobivati nemali mjesečni najam. Zaista, lijepa "exit" strategija!
 
Zadruga za etično financiranje (ZEF) najavila je da od austrijske tvrtke ECOwind kupuje vjetroelektrane koju grade kod Blata na Cetini, ali iznos transakcije još nisu objavili. Riječ je o VE "Kom-Orjak-Greda" u Blatu na Cetini koja je 90 posto izgrađena, a Zadruga za etično financiranje kupuje je ulozima svojih članova i preuzeti će je kada bude gotova. Članom Zadruge za etično financiranje se može postati ulogom od 2.500 kuna, a o iznosu svog ulaganja u vjetroelektranu odlučuje svaki zadrugar za sebe. ZEF je pokrenut radi osnivanja etične banke u Hrvatskoj. Vjetroelektrana inače ima potpisan 14-godišnji ugovor s HROTE-om o subvencioniranoj cijeni. Eto prilike Poljičanima da opet postanu zadrugari..
 

Zoran Vuković iz Krila Jesenica ima novi brod

Svečano je porinut u more još jedan suvremeni 50-metarski turistički mini kruzer "Jeseničke flote", a koji je izgrađen u škveru "Radež" u korčulanskoj uvali Bristva za naručitelja tvrtku "Omiški gusar" d.o.o., vlasnika Zorana Vukovića iz Krila Jesenica. Mini kruzer je na svečanoj primopredaji u nazočnosti članova obitelji Vuković u škveru "krstio" kum broda Duje Vuković, a don Stipe Kordić zaželio je posadi broda mirno more te dugu i sretnu plovidbu. Nakon svečane primopredaje i preuzimanja broda, vlasnik tvrtke Zoran Vuković iskazao je zadovoljstvo kvalitetom izgradnje, brzinom, profesionalnošću i kooperativnošću vrijednih "radežovaca", a radnicima i upravi ovog vrlo uspješnog brodogradilišta zahvalio je i zaželio i ubuduće puno poslovnog uspjeha.