U Tinelu s Mossom

Dobro, svi osim možda programera u Reactu u Tinelu bi se radije voljeli malo družiti s, recimo, Kate Moss, no ekipa mladih informatičara i dizajnera iz splitskog Locastica u svoj Tinel na splitskoj adresi Lovački put 7, u četvrtak, 25.4. u 18 sati na druženje ipak dovodi njenog prezimenjaka Richarda. Razlog je, iako većini pučanstva teško dokučiv, taj što je Richard Moss iskusni React programer iz LeanJS ekipe koji osim u web ekspertizi godinama vrlo uspješno i podučava druge kroz React Academy radionice o tom odličnom i vrlo popularnom Javascript frameworku, te funkcionalnom programiranju. U četvrtak popularno predavanje na temu "Funkcionalo programiranje u Reactu" i druženje i ćakula uz besplatno craft pivo, a u subotu cjelodnevna radionica o naprednom Reactu i GraphQL-u. Za mnoge informatičare koje poznajem to je bolja i konkretnija ponuda od očijukanja sa Kate, koja možda u ljutoj sezoni ipak odluči svratiti na provod na Palmižanu ili na Hvar, pa ako dotad dobro naučite React i odradite (i naplatite) par IT projekata, možda će te si moći priuštiti pravu priliku za ulet i shemu s miss Moss.
 

BlockSplit konferencija 2019

Drugu godinu zaredom u Splitu će se na Ekonomskom fakultetu održati najveća blockchain konferencija u regiji. U organizaciji udruge “Blockada” i brojnih partnera, konferencija BlockSplit” će 25. i 26. travnja biti mjesto susreta IT stručnjaka, poduzetnika, programera, domaćih i stranih blockchain entuzijasta, raznih institucija, studenata i medija, te će, kako najavljuju marljivi organizatori, pružiti niz kvalitetnih programerskih i poslovnih radionica, poznatih predavača i sponzora, demonstraciju najnovijih tehnologija, prezentacije, prilike za umrežavanje, bogat zabavni program i druge popratne događaje.
- Prošlogodišnja konferencija dovela je u Split čak 400 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, kao i vodeće stručnjake i tvrtke na svijetu. Ove godine nadamo se ponoviti isti uspjeh, uz još bolji program. Osim toga, očekujemo da ćemo postići još veće značenje za zajednicu, kao i ostaviti trag na globalnoj razini - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju u ime organizatora Tomislav Mamić.
 

DUMP Days 2019.

ICT Konferencija "DUMP Days", koja već četvrtu godinu za redom okuplja hrvatsku IT zajednicu i nudi bezbroj prilika za razmjenu znanja i iskustva te stvaranje novih poslovnih veza, poigotovo mladima, održati će se 17. i 18. svibnja na splitskom FESB-u. Posjetitelji će moći poslušati zanimljiva predavanja stručnjaka o aktualnim Razvojnim (dev), Design & Tech temama. Moći će steći uvid u najnovije tehnologije kroz praktičan rad na radionicama koje vode stručnjaci iz industrije. Konačno, u moderiranim raspravama moći će poslušati različita mišljenja profesionalaca o zanimljivim temama iz svijeta IT-ja. Danas se sve više vidi trend da se mladi zapošljavaju i za vrijeme studija, tako da je sama ideja organizacije konferencije povezivanjem studenata i poslodavaca, kako bi studenti na što lakši način mogli vidjeti koje im se mogućnosti nude, naišla na plodno tlo. Umjesto odlaska "trbuhom za tipkovnicom" u Irsku ili Njemačku, talentirani mladost voljna kontinuiranog učenja ima lijepu priliku ostati kod kuće, ili u Splitu, jer dobrih prilika u lokalnom ICT-ju svakako ima.
 

Pomorsko je dobro

Javnosti je predstavljen županijski projekt "Pomorsko je dobro" koji se odnosi na transparentno i učinkovito upravljanje te zaštitu pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o internet aplikaciji kojom svaki građanin može potražiti popis koncesijskih odobrenja izdanih na bilo kojoj lokaciji na našem području, te prijaviti svako devastiranje koje će, baš kao godinama prijavljivani slučajevi devastiranja obale na Bajnicama i Krilu, da spomenemo samo neke već "kronične" primjere devastacije pomorskog dobra, biti proslijeđeno "nadležnim" službama na postupanje. Građani će o svemu moći više informacija naći na stranicama https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr
- Projekt "Pomorsko je dobro“ prije svega je informativno edukativnog sadržaja sa ciljem uključivanja što većeg broja korisnika. Želja nam je olakšati komunikaciju sa građanima da na direktan, dostupan i transparentan način prijave svoje sumnje i nedoumice, kao i bilo kakve oblike devastacije na pomorskom dobru - pojasnila je Matea Dorčić, voditeljica pododsjeka u odjelu za pomorstvo i turizam.
 

Wine Vip Event Split 2019.

U hotelu Park u Splitu u srijedu, 17.travnja od 15 sati održava se manifestacija Wine Vip Event Split kojom se želi pružiti priliku našim proizvođačima vina, sira, tartufa, pršuta, rakija,.. da se ciljano i direktno predstave ugostiteljskom i turističkom tržištu koje želi raditi na sebi i svome znanju i koje želi sebe, svoju ponudu i svoj rad unaprijediti. Uz predavanja vrhunskih govornika i edukatora, mahom vrhunskih sommeliera i ugostitelja (Filip Savić, Mario Meštrović, Jure Andrijašević  i posebna gošća iz Slovenije Mira Šemić te gost iz Austrije Suvad Suwi Zlatić), skup ima i izlagačku komponentu gdje će se predstaviti 40-ak izlagača sa svojim proizvodima. Ove godine skup je obogaćen i degustacijskom radionicom sljubljivanja hrane i vina uz vrhunske kulinarske i sommelierske znalce poput Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina.
 

Croatia Boat Show 2019

21. Croatia Boat Show otvoren je za javnost u četvrtak, 11. travnja na splitskoj Zapadnoj obali. Ovogodišnji CBS, prema riječima direktora Vicenca Blagajića, veće je za 20 posto u odnosu na lanjsko. Obilježit će ga, osim teglenice kao svojevrsnog umjetnog otoka na kojem će se u jednom dijelu odvijati i zabavni događaji, 17 hrvatskih premijera jahti i šest svjetskih. Najveći luksuzni brod je Mangusta s 42 metra dužine. Izloženo je oko 150 plovila, stiglo je preko 300 firmi iz 25 svjetskih zemalja. Cijena ulaznice za Croatia Boat Show je, dodajmo, ista posljednjih deset godina, 40 kuna radnim danom, 50 vikendom.
 
Sajam ASDA, odnosno Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija, održava se od 10. do 12. travnja ove godine u Spaladium Areni. Split je ponovo centar srednje i jugoistočne Europe u prezentaciji novih dostignuća u industriji oružja i vojne opreme. Pokrovitelj manifestacije, koju u Spaladium Areni organizira američka tvrtka 'TNT Productions', je Vlada RH uz potporu Ministarstva obrane i Grada Splita. S ASDA-om Split se pridružio gradovima poput Pariza, Moskve, Londona i Abu Dhabija u kojima se redovno održavaju slične manifestacije. Sajam ASDA je vrlo važan za domaću namjensku industriju i prezentaciju njezinih proizvoda, ali i za dodatnu gospodarsku promociju Splita.
 

Stiglo proljeće, dolazi i Galebovo lito..

Nova Galebova kolekcija proljeće/ljeto 2019. stigla je u offline dućane omiške trikotaže (te u onaj online). U tijeku je "najnježnija" proljetna akcija u prodavaonicama Galeb koja traje do 21. travnja uz popuste i do 30 posto. Galeb uz nove uzorke donjeg rublja najavljuje i elegantnu sezonu udobnih crvenih i malih crnih haljina. Nikolina Minovska prelijepo ih nosi, a ženama se sviđa kako nadaleko poznato Galebovo rublje pristaje i Robertu Kurbaši.
Već gotovo sedamdeset godina omiški Galeb, a od pretvorbe kao dio grupacije Tekstilpromet, ulaže u inoviranje procesa pletenja i razvoja dizajna, prelijevajući majstorsko znanje iz generacije u generaciju, a valjda će uskoro, s tržišnim uspjehom (i unatoč jakoj inozemnoj konkurenciji) uspjeti nešto uložiti i u veće plaće svojih djelatnica. O kako bi se tek to lijepo ispreplelo, kao s najfinijim i najpodatnijim pamučnim vlaknom, s prekrasnom pričom o tradiciji Omiša, morskog buđenja na pješčanoj plaži poljskog, pardon omiškog, kampa Galeb, šetnjama po kalama i tvrđavama drevnog grada, uživanju u brojnim adrenalinskim aktivnostima, pa sve do (pro)ljetnog kupanja s najdražom/im na Brzetu i Velikoj plaži te romantičnim večerama uz miris lavande i svijeće, ako može u nekom skrivenom kutku grada, staroj konobi koju još (mas)turisti nisu otkrili i kilometarskim šetnjama pod mjesečinom uz Cetinu..
 

VIDEO: Na Sinaju ništa novo..

Ima već 11 godina otkako je veliki engleski istraživač i pustolov lord Richard Huwley na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu otkrio piramide šljake, danas nadaleko najpoznatiji simbol Dugog Rata, vidljiv golim okom i iz Svemira, ako je vjerovati Johnu Glennu, simbol koji se u međuvremenu prometnuo u bjelosvjetski spomenik gubljenja vremena i propuštenih hrvatskih prilika.
Umjesto heavy metalnog sjaja tvorničkih hala,  vreline zastrašujuće visokih pećiju i još većih filtera, umjesto operativne obale s heavy duty dizalicama, brodovima kakve su nekad proizvodili naši škverovi,...  umjesto hotela s pregršt zvjezdica, kilometarskih sitno šljučanih plaža, time sharing apart-stanova, vrića turističkih eura i dolara, miteleuopskih smišnica željnih druženja, te velike marine pune Sunseekera, danas se na dugoratskom nalazištu nerada, birokracije i marčapije još uvijek nalaze samo dugoratske piramide s cca. 1,6 milijuna kubika troske.
Troske koja je, pokazalo se, toliko vrijedna da se u kuloarima počelo pričati kako britanski investitori nisu ni zainteresirani za izgradnju turističke zone "Dalmacija" i peterozvjezdanog hotela na rubu Korenat Pointa, marine "La Marina" i vrlog Novog Rata, već tek za eksploataciju i brz profit na preprodaji ove vrijedne rude koja se još od vremena don Frane Ivaniševića (još jednog našeg zaslužnika čije se ime u ovim surovim vremenima kroatolibana ne smije glasno ni spomenuti, a kamoli štovati) ili malo kasnije, počela taložiti na "pomorskom dobru" našeg Polja, Naplovina i Dugog Rata..
 

Dani Hrvatske male brodogradnje u Marini Kaštela

Lani je u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani nautička manifestacija Dani Hrvatske male brodogradnje zaokružila 10 godina postojanja. Ovogodišnje 11. izdanje ove manifestacije organizira se u novom terminu od 4. do 7. travnja 2019., i na novoj lokaciji, u marini Kaštela, te po prvi put uz izlaganje plovila stranih proizvođača, uglavnom onih čije su dimenzije prilagođene potrebama domaćih ljudi. Stoga ne očekujete velike luksuzne jahte, već jedrilice, motornjake i gumenjake, koji su predmet interesa, stvarnih mogućnosti i potreba hrvatskog čovjeka, koji svoj život i svakodnevne potrebe vezuje uz naše more i otoke, poručuju organizatori. Uz malu brodogradnju već nekoliko godina pažnju posjetitelja pljeni i Sajam turističkih inovacija. Biti će tako i ove godine, ali ne u Podstrani (šmrc!) već u Kaštelima.
 

Dani arhitekata u Podstrani

Hrvatska komora arhitekata organizira trodnevni stručni skup Dani arhitekata 3.0 od 4. do 6. travnja 2019. godine, u hotelu Le Meridien Lav, Podstrana. Centralna tema Dana arhitekata 3.0 je JAVNI PROSTOR: Javni prostor  - Javna stvar - Javna odgovornost - Javno djelovanje - Javni prostori u hrvatskim gradovima - Sigurnost i javni prostor - Urbano društvo - Javna svijest - Javni prostor i skulpture - Pomorsko dobro pomorsko zlo - Zaštita kulturne baštine i javni prostor. Naravno, program Dana 3.0 obuhvatit će i novine te najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata. Program Dana arhitekata 3.0 je ovdje.
 
Hrvatske ceste su raspisale natječaj na 12,1 milijun kuna za izradu izmjene idejne i glavne projektne dokumentacije, provedba geodetskih i geotehničkih radova te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za dionicu TTTS – Dugi Rat sa spojnim cestama, piše portal Dalmacija Danas. Cesta je bila planirana kao četverotračna cijelom dužinom, ali je zbog troškova 2015. optimizirana, pa je četverotračna 8 km do čvora Krilo Jesenice. Nova 4-tračna cesta uključivat će nadvožnjak kod TTTS-a, novi most preko rijeke Žrnovnice, brojne tunele i viadukte preko Peruna..., piše "vidoviti" Rade, u radno vrijeme urednik vrlo čitanog portala Dalmacija Danas.
Dabogda sve pogodio!
I sve se realiziralo ove i iduće izborne godine!
Jer od "stoljeća sedmog", daleko prije dolaska Avara, pardon, HDZ-a, u ovaj nekoć pitom dalmatinski kraj, traje "izgradnja" brze ceste Split - Omiš. Pare od komunalne naknade za "prethodni" projekt odavno su potrošene, a za nadati se da će u "duploj" izbornoj godini barenko nova "papirologija" biti rješena u predviđenom roku i da naš dragi župan Boban neće trebati kampirati na Markovom trgu za brzu cestu Split - Omiš, kao što je (predizborno) obećao.
 

Radovi u polju po mjesecima

Travanj:
- Kopanje loza
- Uređenje povrtralski površina
- Sadnja sjemenja, fažol, mrkva, salata, cikla, itd.
- Sadnja pomidora, paprika, balancana, kukumara
- Šišanje ovaca
Spiza:
- bob u mahuni s koromačem
- mladi fažol
- blitva na ulje s friškim jajima
- puži s ljutikom i jajima
- šparoge i bljušti s jajima
- salata od žutenice i kostrića
- soparnik
- pečena janjetina, mlada janjetina s kapulicom
- mladi sir s jajima
- jaja u tvrdo na salatu
Voće:
- zrdelije
- šljive
- rane trešnje, ranke
- jagode
 
Druga po redu, pod nazivom "STech Finance - Radionica za poduzetnike o vanjskom financiranju - dan 2" će se održati u srijedu, 27.03.2019. s početkom u 18 sati u hotelu Atrium u Splitu u sklopu projekta STech akcelerator. Sudjelovanje je u potpunosti besplatno, dođite i saznajte kako razviti svoje poslovanje. Zanimljivi govornici upoznati će Vas s sljedećim temama:
 - predavanje o mogućnosti financiranja poduzetničkih ideja, ali i postojećih poduzetnika, na temelju iskustava u Austriji će održati Lisa Marie Fassl , predsjednica udruge Austrijskih poslovnih anđela
-  o iskustvima dugogodišnjeg rada u međunarodnim tvrtkama, modelima i organizaciji poslovanja u Hrvatskoj će govoriti Darko Cesar, predsjednik ISOD-a i posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava
- o iskustvima poslovanja u Hrvatskoj će govoriti Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.
Broj sudionika je ograničen, zainteresirani rezervirajte svoje mjesto putem obrasca.
 

Ljubušacima nagrade na Noćnjaku u Neumu

Čapljinska tvrtka OLIVA d.o.o. ovogodišnji je šampion za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti. Odlukom stručnog ocjenjivačkog povjerenstva priznanje je dobila u konkurenciji od 183 uzorka maslinovih ulja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore na 21. po redu manifestaciji "Noćnjak" održanoj u Neumu. Dobitnici, bračni par Brajković Miličević, bili zatečeni tako visokim priznanjem.
- "Jako smo iznenađeni i presretni, drago nam je da smo dobili ovo priznanje. To nam je dokaz da smo sve ove godine radili pravilno, pa ćemo tim smjerom i nastaviti" - kazala je gospođa Brajković Miličević, dok je njezin muž Ante "privatizirao" lovorov vijenac. Svečana dodjela priznanja i diploma za otvorena maslinova ulja na 21. “Noćnjaku”, manifestaciji maslinara i uljara u odličnoj organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, koja se ove godine po prvi puta održava u dvjema državama – BiH i Hrvatskoj, okupila je maslinare i uljare iz četiriju zemalja koji su nestrpljivo čekali čuti odluku stručnog ocjenjivačkog povjerenstva čije je otvoreno maslinovo ulje bolje.
U žestokoj konkurenciji i naša lokalna ekipa maslinara dobro je prošla na natjecanju. Slavo Kadić iz dugoratskog OPG Konoba Kadić jedan je od dobitnika zlatne medalje za kvalitetu otvorenih maslinovih ulja za svoje esktra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Neven Kovačić iz Omiša i Željko Karaman iz Podstrane također su osvojili zlatne medalje za kvalitetu svojih otvorenih maslinovih ulja.