U ponedjeljak, 25.02.2019. s početkom u 9 sati kod Škaričića, pardon, u dvorani Županije u Domu za starije i nemoćne osobe na Zetni, Ivana pl. Zajca 2, u Splitu, održat će se 19. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Jedna od zanimljivijih točaka sjednice je ona o koncesiji koju traži BLUE PEARL d.o.o., Poljička cesta Bajnice 120, 21314 Jesenice, odnosno o "Prijedlogu odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - marine na dijelu k.o. Jesenice, predio Bajnice, Općina Dugi Rat". Spomenuta tvrtka podnijela je inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma - marine. Ukupna površina koje se daje u koncesiju iznosi 32.242 m2, kopneni dio zauzima 12.951 m2, dok morski dio zauzima 19.291 m2. Koncesija se dodjeljuje na 20 godina, a cijena je godišnje 200.000 kn + 5% prihoda ostvarenom djelatnošću i pružanjem usluga.
Za stanovnike općine Dugi Rat, a posebno naselja Duće Glavica, zanimljiva je i 16. točka dnevnog reda, "Prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja ugostiteljskog objekta i plaže na dijelu k.o. Duće, predio Glavica, Općina Dugi Rat".
 
Udruga maslinara "Paićuša" iz Piska u subotu, 16.2.2019. organizirala je svoju tradicionalnu manifestaciju ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinova ulja i konzerviranja maslina na domaći način, POVENJAK 2019. Prošla godina je bila teška godina za maslinare što se zahvaljujući trudu i znanju našim maslinara nije vidjelo na kvaliteti uzoraka maslinovog ulja predanih na natjecanje. Povenjak se i ove godine održao u hotelu Brzet, a druženje naših maslinara sa svojim kolegama iz drugih krajeva Hrvatske, a najviše ih je bilo iz Istre, proteglo se na cijeli vikend. U nedjelju su istarski maslinari lijepo ispraćeni ručkom i druženjem sa svojim domaćinima. Službeni dio POVENJAKA 2019. počeo je u subotu u 18 sati degustacijom najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina na domaći način. Uz okuse šampionskih ulja posebno je dojmljiv bio edukativni komentar popularnog doktora, maslinara Ivice Vlatkovića iz Novigrada.
Potom se Nedjeljko Fistonić, predsjednik organizatora, udruge maslinara "Paićuša" iz Piska, kratkim pozdravnim govorom obratio prisutnim maslinarima i ljubiteljima maslina i maslinovog ulja, predstavio pokrovitelje skupa, Grad Omiš i TZ Omiš i njihove predstavnike, gradonačelnika Ivu Tomasovića i prvu turističku radnicu Omiša Petru Bartulović. Potom je usljedila dodijela priznanja maslinarima za kvalitetu i kakvoću maslinova ulja i konzerviranja maslina na osnovu provedene analize uzoraka i ocjena Zavoda za javno zdravstvo Split čija se predstavnica također obratila skupu i maslinarima podjelila niz korisnih savjeta i opservacija. Prvak POVENJAKA 2019., prvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Mario Buterin iz Benkovca. I jedan viceprvak dolazi iz Benkovca, to je Josip Čačić, a drugi viceprvak je OPG Joško Veža iz Brista kojeg su predstavljale dvije mlade krasotice iz obiteljske loze poznatog maslinara iz Brista. S lista najboljih 10 na Povenjaku izdvojimo domaće uzdanice, mladog dugoratskog maslinara Slavu Kadića i njegovu Anu, uzdanice OPG Konoba Kadić, te OPG Neven Kovačić iz Omiša, Željka Karamana iz Podstrane i Edu Majića iz Splita. Popis nagrađenih maslinara je u nastavku članka.
Nakon svečanog dijela večeri i dodijele nagrada, fešta maslinara nastavila se zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo u noć... Organizatori iz Paićuše imaju u planu organizacijske iskorake za iduće manifestacije. Lijepo bi bilo kad bi se dogodine dio događanja odvijao i na području općine Dugi Rat. Maslina imamo, nije sve izgorilo, maslinara, vina i konoba također, a ne fali nam ni odličnog lijeka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
 

Povenjak 2019.

Tradicionalno ocjenjivanje kvalitete i kakvoće maslinovog ulja i konzerviranih maslina na domaći način u organizaciji udruga maslinara "Paićuša" iz Piska održati će se u hotelu "Brzet" u Omišu u subotu, 16. veljače 2019. Ocjenjivanje naših proizvoda, djevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih maslina i ove godine vršit će Zavod za javno zdravstvo Split. Za analizu jednog uzorka maslinovog ulja potrebno je 0.5l ulja pakirano u dvije boce od 0,25l i uplata od 200.00 kuna, a za analizu konzerviranih maslina na domaći način potrebna je jedna tegla od 0.33 l i uplata od 60.00 kuna. Uplatu možete izvršiti pri predaji uzoraka ili na žiro račun Udruge maslinara Paićuša, Pisak na broj HR81 2390001-110032-8389. Za svaki uzorak potrebno je popuniti prijavni list. Uzorak možete predati svaki dan osobno ili poslati poštom na donje adrese, od 2. siječnja do 16.siječnja 2019. i to: Nedjeljko Fistonić: Pisak Gornji Fistonići 3, 21310 Omiš, mob: 091163672 Senka Karaman: Cesta Mutogras 16, 21312 Podstrana, mob: 098805979.
 

Radovi u polju po mjesecima

Veljača:
- Rizanje loza
- Kupljenje šušnja
- Istravanje gnoja iz pojate
- Krčenje za nove loze
- Kopanje rupa za masline
- Čišćenje voćaka, maslina, i sl.
- Koćenje koza i ovaca
- Priprema zemlje za sadnju
Spiza:
- pašta fažol sa suhim mesom
- kiseli kupus sa sušenim mesom
- suho svinjsko meso
- raštika
- sarme
- jota, kiseli kupus i fažol zajedno
- pura i mliko
- pura s čvarcima
- kaštradina, ovčja i kozja
- kiseli kupus začinjen maslinovim uljem i lukom
- sočivo s maslinovim ujme
- krumpiri u prpli, začinjeni maslinovim uljem
Voće:
- suhe smokve
- suho grožđe, suvice
- orasi
- bajame
 
Hrvatskim cestama ponovno je do daljnjega zaustavljen veliki projekt zahvaljujući žalbi jedne manje tvrtke potpuno nepoznate u građevinskim krugovima koji se bave velikim infrastrukturnim projektima, piše Jutarnji list. Naime, Hrvatske ceste posljednjih su dana prošle godine objavile natječaj za izgradnju dijela obilaznice Omiša. Riječ je o izgradnji dionice državne ceste 70, mosta Cetina do Omiša Istok. Procijenjena vrijednost radova iznosi 180 milijuna kuna. Sama dužina zahvata vrlo je kratka. Riječ je o trasi dugoj oko kilometar, no na njoj je potrebno izgraditi jedan tunel, a drugi dovršiti te izgraditi most preko Cetine i zaštitu od odrona. Dio je to velikog projekta gradnje obilaznice Omiša koji je po svojoj vrijednosti i zahtjevnosti jednak projektu izgradnje pelješkog mosta. No 10. siječnja na ovaj natječaj žalbu podnosi tvrtka Novi Val iz Zadra. Prema dostupnim informacijama, piše Jutarnji List, žalba je podnesena zbog kratkog roka za predaju dokumentacije i na troškovnik. Ovakva praksa u dva je navrata primijenjena i na projektu pelješkog mosta. Kao da je netko podnio žalbu kako bi namjerno na određeno vrijeme zaustavio projekt.
 

Nove tehnologije jednaka šansa za sve

Zanimanja IT-sektora tražena su svuda po svijetu. Dok mnogi odlaze iz Hrvatske, jedna splitska tvrtka dokaz je da se i ovdje može uspješno poslovati i zadržati pametne, radišne i mlade da ostanu raditi kod kuće.
- "Gledajući troškove života koji nisu u skladu s perspektivom lokalne zarade, društveno-političku klimu koja ubija svaki poduzetnički duh u samom začetku, te nerealno visoko oporezivanje, odlazak van je još logičniji izbor. Rekao bih čak i linija manjeg otpora. Međutim, ako netko ne pokuša mijenjati stvari na bolje, sasvim sigurno se neće ništa dogoditi. Mi smo stoga odlučili pokušati ostvariti svoje snove tu, u malom gradu na jugu Hrvatske u kojem samo turizam cvjeta, te pomoći drugima da ih ostvare s nama.." - kaže Mateo Perak, suosnivač IT tvrtke Profico iz Splita, u razgovoru s našom Omišankom, Nikolinom Tomasović Bock, za Deutsche Welle (DW). Pročitajte. Nije fake news.
 
Odgovorna politika nisu namješteni natječaji tzv. javne nabave već uklanjanje svih prepreka poduzetničkom poslovanju - jedan je od zaključaka održane konferencije stranke Pametno 'Poduzetništvo – moj izbor!'. Poduzetništvo Hrvatsku može dignuti s dna i pokrenuti gospodarski rast u državi. Stranka Pametno zagovara promjenu gospodarskih politika kojima će se značajno smanjiti porezna opterećenja poduzetnicima, stvoriti povoljna investicijska klima, posebice za razvoj i realizacije poduzetničkih inicijativa i ideja, smanjiti brojni parafiskalnih nameta te olakšati administrativne procedure koje crpe vrijednu poduzetničku energiju, zbog čega zadnjih godina hrvatski poduzetnici tvrtke radije osnivaju u inozemstvu, piše Dalmatinski portal.
- Kad govorimo o ženama u poduzetništvu Hrvatska je i tu na začelju kolone, samo petina hrvatskih poduzeća u vlasništvu je žena. U usporedbi s Europskom unijom, gdje je trećina tvrtki u vlasništvu poduzetnica, u Hrvatskoj je to gotovo dvostruko manje! Uzmemo li u obzir da s takvim udjelom Europska unija nije zadovoljna te intenzivnije novim mjerama stimulira veći ulazak žena u poduzetničke vode, Hrvatska u tom području hitno mora mijenjati politike u odnosu na stimuliranje ulaska žena u poduzetništvo - poručuju iz stranke Pametno. Zbog toga je stranka na čijem je čelu Marijana Puljak organizirala 'Konferenciju s poslovnim ženama', koje su jasno poručile kako je u redu biti žena i biti ambiciozna, ali i kako se u Hrvatskoj valja žestoko boriti s okorjelim predrasudama i konzervativnim pogledima prema ženama koje se odluče realizirati kao poduzetnice. Svoja su vrijedna iskustva, niz preporuka i savjeta te odgovore na brojna pitanja iznosile Ivana Šoljan, Maja Bujas, Tanja Dinter Vidaković, Viktorija Knežević, Diana Kolbas Dešković i Gordana Deranja.
 
Dvije su godine prošle od kada je prvo novinarsko pero Duća i Omiša, sada na privremenom radu u Makarskoj, napisalo na stranicama Slobodne Dalmacije donji članak. Ništa se ili skoro ništa od tada promijenilo nije. U Dugom Ratu. Na punti Korenat Pointa. Uostalom, pročitajte, odnosno podsjetite se...
Srećom, domaći ljudi su ovdje, hvala Bogu (i turizmu) još uvijek dobro, ali kada govorimo o razvojnim potencijalima općine Dugi Rat, kada nam pogled s krasne dugoratske plaže odluta na "brdoviti" kompleks bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat, pokoj joj stogodišnjoj izmučenoj industrijskoj duši, većinu pri dnu grudi uhvatiti neka neobjašnjiva tuga...  jer sva naša i sva hrvatska muka sažeta je na toj crnoj dugoratskoj punti..

Evala Vinko Vukoviću! Znam da te ne vole mnogi, pogotovo u općini, ali baš nam ti svakog jutra uz novine & kavu fališ. Da nas svako malo podsjećaš na naša mala "čudovišta" s kojima smo se već navikli životariti, da podsjećaš ove "naše" partijaše gore po metropolama na ovaj začuđujući lokalni paradoks. Na mrtvi kapital. Mrtav da mrtviji ne može biti...

***

Sva hrvatska muka sažeta je na crnoj dugoratskoj punti. Hoćete li korupciju? Eto vam korupcija. Hoćete li bijedno pravosuđe? Eto vam bijedno pravosuđe? Hoćete li ruganje sa zaštitom okoliša? Eto vam ruganje sa zaštitom okoliša? Hoćete li igranje sa zdravljem ljudi? Eto vam igranje sa zdravijem ljudi. Hoćete li besmisao županija? Eto vam besmisao županija. Hoćete li marčapiju u lokalnoj upravi? Eto vam marćapija u lokalnoj upravi. Hoćete li nova radna mjesta? Eto vam nova radna mjesta. Na stotine novih radnih mjesta u samo jednom malom i nebitnom Dugom Ratu. A gdje su još na stotine ostalih malih i nebitnih dugih ratova? Kako je moguće da je netko dopustio da takav kapital umre? Da blizu milijardu kuna (toliko o lokalnom problemu) bude bačeno u raku. A to su samo Dugi Rat i Omiš. Dvije točke nevidljive s vrha Alpa, dva crna polja na golemoj karti mrtvog hrvatskog kapitala..  - piše Vinko Vuković u izvrsnom članku objavljenom u prilogu Spektar Slobodne Dalmacije. Pročitajte..
 
Uljanik d.d. za strateškog partnera za restrukturiranje odabrao je Brodograđevnu industriju Split, u sastavu DIV grupe Tomislava Debeljaka. Nadzorni odbor i Uprava Uljanika d.d. donijeli su ovu odluku “nakon obavljenih konzultacija i postignutog konsenzusa sa socijalnim partnerima”, piše Novi list. Sa izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju Ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta, d.d. Brodosplit će Uljanik preuzeti postupkom dokapitalizacije, dakle unosom od 180 do 302 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik. Sad se postavlja pitanje Uljanikovih dugova, a koji bi mogli iznositi čak 1,4 milijarde eura, što bi država, odnosno svi porezni obveznici koji ovo čitamo, trebali platiti.
Hrvatski građani su do sada na održavanje gubitaškog i zastarjelog modela izgradnje brodova potrošili preko 30 milijardi kuna, a samo gubici Uljanika će ih koštati najmanje 4,2 milijarde kuna, ili otprilike 1.000 kuna po glavi odnosno 3.000 kuna po svakom zaposlenom. Svako radno mjesto u Uljaniku građani Hrvatske platili su milijun kuna, upozorava javnost Udruga poreznih obveznika Lipa.
Ilustracije radi, za taj novac se moglo provesti još jedno porezno rasterećenje koje bi ubrzalo ekonomski rast i otvorilo nova radna mjesta. Mogla se provesti mirovinska reforma, ili izgraditi dva Pelješka mosta ili pet LNG terminala, sagraditi 200 vrtića ili škola, ili nabaviti eskadrila borbenih aviona.
Iako je stečaj Uljanika jedan od najvećih financijskih skandala u povijesti Hrvatske, Vlada nije iz tog fijaska i svih prethodnih izvukla nikakve zaključke – nije provela detaljnu analizu razloga koji su doveli do ovakvog gubitka; nije utvrdila odgovornost ključnih sudionika; nije revidirala svoje vlastite procedure dodjele jamstava i nadzora provedbe projekta za koje su izdana, te nije napravila dubinske analize održivosti razvoja brodogradnje.
Naprotiv, Vlada sada predlaže plan "restrukturiranja" Uljanika, dakle novo ulaganje milijardi kuna poreznih obveznika, bez ikakvih analiza održivosti, bez ikakvih garancija da posao neće propasti, ignorirajući sva dosadašnja iskustva, i u krajnje netransparentnom postupku. 
 

Projekt proširenja luke u Krilu

Većina Kriljana već dugo iščekuje godinama najavljivan projekt preuređenja postojeće luke težak 40 milijuna kuna. Kako se radi o jednoj od većih planiranih investicija na Jadranu, nestrpljivost stanovništva je jasna. Postojeća luka proširila bi se 200 metara prema istoku i u nastavku jedine uređene šljunčane plaže u mjestu, ukupne dužine 700 metara. Luka bi dobila 200 vezova, i nekoliko novih usjeka površine 9 kvadrata. Dodajmo da je Županijska lučka uprava spremna napraviti i preddokumentaciju za drugu fazu projekta za koju se još ne zna kada bi se realizirala, ali bi projekt bio “težak” preko 200 milijuna kuna. Iz Županijske lučke uprave doznajemo da se do kraja ovog mjeseca očekuje Studija o procjeni potrebe Studija utjecaja na okoliš za prvu fazu. Pokaže li se da Studija utjecaja na okoliš nije potrebna, tijekom ljeta se očekuje dobivanja građevinske dozvole i raspisivanje natječaja što bi rezultiralo prvim radovima do kraja tekuće godine. Ipak, bude li Studija utjecaja na okoliš ipak potrebna, cijeli proces će se usporiti za oko godinu dana, piše Rade Popadić na portalu Dalmacija Danas koji je o svemu pomalo i neformalno na ovu temu porazgovarao sa iskusnim lokalnim brodarom, barbom Antom Ercegovićem zvanim Petrina. Pročitajte..
 

Adriatic Gastro Show 2019

Adriatic Gastro Show, međunarodni festival gastronomije i turizma, po peti se put održava u Splitu. Počinje u srijedu, 7.2. u Spaladium Areni i traje do subote, a na 200 izložbenih prostora  svoje proizvode i usluge predstavit će više od 670 tvrtki iz 17 zemalja. Posjetitelji će se upoznati s ponudom najpoznatijih imena iz područja gastronomije, vinarstva i turizma, a zanimljivo je da će se po prvi put u Splitu predstaviti dva izlagača iz Indije i jedan iz Perua. Kako najavljuje direktor Adriatic Gastro Showa, Stipe Šamija, bit će ovo najbolji sajam do sada. Program sajma potražite ovdje, a slobodno povirite i u katalog sajma (PDF). Vidimo se..
 
Općina Dugi Rat je prvog dana veljače raspisala javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora prikupljanjem pisanih ponuda. Daje se u zakup na dvije godine u viđenom stanju poslovni prostor u Dugom Ratu, Jadranska 24, za obavljanje zanatske ili uslužne djelatnosti, ukupne površine 32 m2, a početni iznos mjesečne zakupnine je 1280 kn. U dvogodišnji zakup u viđenom stanju ide i poslovni prostor u Dugom Ratu, Jadranska 24, za obavljanje zanatske ili uslužne djelatnosti, ukupne površine 24,5 m2, a početni iznos mjesečne zakupnine je 1.225 kn. Detalji javnog natječaja mogu se pronaći ovdje, a sve informacije vezane uz natječaj mogu se dobiti radnim danom od 8 do 15 sati u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat ili na tel. 021/734900 i 021/735291.
 

Noć muzeja u HGK Split

U ovogodišnjoj Noći muzeja, čija je tema "Inovacije i digitalna budućnost", posjetiteljima će svoja vrata otvoriti i Hrvatska gospodarska komora (HGK) - Županijska komora Split koja se uključila kako bi promovirala korištenje inovativnih i digitalnih tehnologija, prezentirala inovacije svojih članica te potakla povezivanje IT sektora s drugim industrijama. Tako će svi zainteresirani moći u prostorijama HGK na Matejušci (Obala Ante Trumbića 4), u vremenu od 18 do 21 sat, zaviriti u digitalnu budućnost gospodarstva i HGK te se upoznati sa svijetom inovacija splitsko-dalmatinskih tvrtki. Zainteresirani će moći razgovarati s Natalijom Princi, autoricom knjige "Teslina frekvencija mira - Portret jedne vrline", osnovnoškolci će u Algebrinoj radionici moći isprogramirati boje robota i utrkivati se robotima, a njihovi roditelji i ostali degustirati napitake Go Sharp i Go Fresh koji pospješuju i produžuju efekt kave na energetski nivo i kognitivnu funkciju, te isprobati učinak iTherapy tehnologije splitske tvrtke Kristalna ideja. Potom će se moći saznati sve o Steora pametnoj klupi i web aplikaciji Dashboard tvrtke Include. Poduzetnički klub Aspira prezentirat će projekte vezane za digitalizaciju muzeja preko raznih virtualnih šetnji i interaktivnih QR kodova. HGK će predstaviti projekt HGK Digitalna komora, ICT platformu za e-usluge kojima će se ubrzati komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama, digitalizirat izdavanje dokumenata za javne ovlasti i dr.
Detaljniji opis program potražite u nastavku članka.
 
U Brodosplitu je počela gradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu. Riječ je o izgradnji broda u klasi 'Polar Class 6' ugovorenog za Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupacije. Tomislav Debeljak, vlasnik Div grupe i Brodosplita, kaže da se radi o najskupljem kruzeru koji je ikada ugovoren u Hrvatskoj.
No to nije sve o dobrim vijestima iz škvera. Brodosplit je u partnerstvu s grupacijom Fincantieri prije dva dana predao ponudu za restrukturiranje Uljanika.
- Mi smo u Brodosplitu pokazali da brodogradnja u Hrvatskoj može biti pozitivna i kvalitetna. Trenutno radimo veliku studiju da pokažemo koliko Brodosplit znači Hrvatskoj godišnje ili u roku od 10 godina s ciljem da pokažemo i građanima što znači pozitivna, a što znači negativna brodogradnja - rekao je Debeljak.
Zdravko Marić, ministar financija je novinarima u ponedjeljak kazao kako troškovi za jamstva vjerojatno neće biti jedini novac koji će porezni obveznici platiti za restrukturiranje Uljanik Grupe, ustvrdivši kako će se dodatni novac morati vjerojatno platiti za nastavak restrukturiranja te kompanije, ovisno o programu restrukturiranja koji se usvoji. Po tome, ukupni troškovi sanacije i restrukturiranja Uljanika mogli bi koštati od pet do 6,2 milijarde kuna.
 

Predavanje o tehnologiji pčelarenja u Dalmaciji

Pčelarska udruga Melissa iz Solina organizira u suradnji s gradskom knjižnicom Solin predavanje o tehnologiji pčelarenja u Dalmaciji. Predavanje će voditi profesionalni pčelar Tonči Mladinić, a održati će se u teatrinu solinske knjižnice, Zvonimirova 117d, u četvrtak, 24.1.2019 s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje.