Dani hrvatske male brodogradnje u prostoru marine hotela Le Meridien Lav u Podstrani od 27. do 30. travnja 2017. uz potpuno besplatan ulaz predstaviti će svim zaljubljenicima u more i brodove te svim zainteresiranima 25 malih hrvatskih brodograditelja i više desetaka plovila domaće proizvodnje, od koji će se većina moći i testirati na moru. Osjeća se lagani oporavak ove grane domaćeg gospodarstva što će se osjetiti i na ovogodišnjem predstavljanju u marini Lav u Podstrani na kojem sudjeluju 3 brodograditelja iz Istre i Kvarnera, 1 s područja zadarske Županije, 2 s područja Šibensko-kninske, 9 s područja Splitsko-dalmatinske, 10 s područja Zagreba i okolice. Osim plovila ovogodišnji Dani hrvatske male brodogradnje predstaviti će širu ponudu brodskih i vanbrodskih motora, nautičke i plovne opreme, brodskih prikolica, odjeće za more i sl., a očekuju nas i premijere Seapearla 56 te Sampa 6 s jarbolom. No to nije sve! Na posebnom izložbeno-prodajnom sajmu turističkih atrakcija predstaviti će se i tržištu ponuditi najnovije proizvode iz segmenta sportske, turističke, adrenalinske, plažne, komunalne i druge opreme namijenjene koncesionarima plaža, vlasnicima apartmana, agencijama, hotelima i ostalim turističkim subjektima. Razgledajte novu ponudu eco-elektro vozila, dječjih igrališta, te nove ponude opreme za kayaking, trekking, biciklizam, kite-surfing i ostale aktivnosti na moru i u prirodi. Novost u ovogodišnjem izdanju je širenje ponude na vanjske teretane, bazensku i SPA opremu, te mobilne kuće za odmor, kao i druge atraktivne usluge i sadržaje. Uz izložbeni dio manifestacije, pripremaju se i brojna zabavna događanja i natjecanja za posjetitelje. Predstaviti će nam se GREYP električni bicikli  hrvatskog inovatora Mate Rimca, kultni HARLEY DAVIDSON motocikli..
 

3PSplit: Kreativno poduzetništvo

Program #3PSplit započeo je 2013. g. s ciljem poticanja poduzetništva kod mladih te je kroz tri godine okupio preko 1000 posjetitelja te prerastao u udrugu posvećenu promicanju poduzetničke inicijative. Program je namijenjen učenicima srednjih škola, studentima, malim poduzetnicima i svima koji su zainteresirani za poduzetništvo. Na 5. konferenciji 'Kreativno poduzetništvo' 28. i 29.4. ne Ekonomskom fakultetu u Splitu će kroz teme: "Imam dobru ideju, a nemam love", "Prilika stvara poduzetnika", "Žene u poduzetništvu", "U raljama birokracije", "Zašto je kvaliteta usluge važna",.. predavači iz svijeta poduzetništva su Saša Cvetojević, Ivo Špigel, Krešimir Macan, Davorin Štetner, Mateo Perak i drugi predstaviti polaznicima temeljne segmente poduzetništva. U sklopu programa će biti organiziran i besplatni Speed Date Consulting za poduzetnike početnike na kojem su mentori: Saša Cvetojević, Ivo Špigel, Krešimir Macan, Mateo Perak, Đulijano Nola i drugi. Osim Speed Date Consultinga ove godine pozivamo poduzetne srednjoškolce i studente da svoje poduzetničke ideje predstave stručnom žiriju na prvom #3P Case Study Challengeu. Pohađanje programa je besplatno, a prijave su otvorene do 25 travnja.
 
Vodeći svjetski i hrvatski proizvođači naoružanja i vojne opreme izložit će svoje proizvode javnost u Splitu od 26. do 28. travnja. Tih dana se održava Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA - Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference. Četvrti je to put da se ASDA održava u Splitu, u Spaladium areni, pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane RH. Organizator izložbe je američka tvrtka TNT Production Inc. Na izložbi ASDA 2017 nastupit će 131 izlagač naoružanja i vojne opreme od kojih je 63 domaćih i 68 stranih iz 22 zemlje, a dolazak su do sada potvrdile i 33 strane delegacije. Na dan otvorenja izložbe održat će se i pokazna vojna vježba u kojoj će uz HRM i kopnenu vojsku sudjelovati i Oružane snage SAD-a s helikopterom MH-60S. Predviđeno je sudjelovanje i akrobatske grupe “Krila Oluje” te aviona F-16 i MIG-21. Sredstva od prodanih ulaznica donirati će se Dječjem domu "Maestral" iz Splita.
 
Prva međunarodna konferencija o vinskoj sorti Tribidrag održati će se u hotelu Park u Splitu, 27. i 28. travnja 2017. Cilj konferencije "Ja sam Tribidrag“ je okupiti vinare, stručnjake, novinare i sve druge vinske ljubitelje kako bi se upoznali s povijesnim i znanstvenim činjenicama i karakteristikama ove vinske sorte. Jedna sorta s mnogo “vinskih lica”, tribidrag se uzgaja po cijelome svijetu, u raznim uvjetima, i naziva se raznim imenima: Tribidrag, Pribidrag, Crljenak kaštelanski, Kratošija, Primitivo ili Zinfandel. Konferencija će nastojati educirati sudionike o proizvodnji i tehnološkim karakteristikama Tribidraga i njegovih vina proizvedenih diljem svijeta, te ih upoznati s Hrvatskom kao jedinstvenom turističkom i enogastronomskom destinacijom s autentičnim proizvodima. Govornici će biti Carole Meredith, Jancis Robinson, José Vouillamoz, David Gates, Joel Peterson, Lisa Gilbee, Ivan Pejić, Edi Maletić, Goran Zdunić, a na konferenciju je pozvano nekoliko vrhunskih znalaca iz svijeta vina koji su za degustacije odabrali 20 potpuno različitih primjeraka Tribidraga sa svih krajeva kugle zemaljske. Prijave za konferenciju su otvorene, registrirati se možete ovdje.
 
Općinski načelnik općine Dugi Rat objavio je javni poziv za prijavu kandidata za Program zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnim radovima (društveno koristan rad) na području općine Dugi Rat. Traži se 5 radnika za vrijeme od 6 mjeseci koji će raditi na poslovima zaštite i očuvanja okoliša (ekologija), zaštita spomenika kulture i sl. (puni opis poslova je u nastavku). Prijaviti se mogu dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada i mlade osobe koji zadovoljavaju uvjete u nastavku. Prijave se podnose na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat s naznakom ZA JAVNE RADOVE 2017.GODINE. Rok za prijavu je 27. travnja 2017. Uz pisanu prijavu (molbu) sa osobnim podacima i kontakt brojem telefona ili mobitela potrebno je dostaviti i presliku osobne iskaznice, uvjerenje iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,..
 
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ima trajno otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijava provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritet 3 "Poslovna konkurentnost“; Investicijski prioritet 3d "Potpora stvaranju kapaciteta MSP-a (mikro, malih i srednjih poduzeća) za uključivanje u proces rasta na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim tržištima i inovacijskim procesima"; Specifični cilj 3d1 "Poboljšani razvoj i rast MSP-ova na domaćem i stranim tržištima". Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijava s krajnjim rokom dostave projektnih prijava 31. prosinca 2017. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 38.000.000,00 kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 100.000 HRK, dok najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 1.000.000 HRK. Cilj ovog Poziva je povećati sposobnost hrvatskog gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te pridonijeti povećanju udjela MSP-ova u ukupnom izvozu roba i usluga poboljšanjem uvjeta za njihov rad u međunarodnom okruženju. Informativna radionica za Javni poziv "Internacionalizacija poslovanja mikro, malih ili srednjih poduzeća (MSP)" održati će se u petak, 28. travnja, u 10 sati u HGK Županijskoj komori Split, Obala Ante Trumbića 4 (1. kat). Prijave na radionicu zainteresirani mogu poslati na email davor.nikolic @ mingo.hr s naznakom u predmetu poruke za koji se grad (Split) prijavljujete. Detaljnije informacije o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga možete pronaći ovdje. Izvor: HGK
 
Udruga poreznih obveznika "Lipa" poziva sve porezne obveznike da na predstojećim lokalnim izborima odaberu one kandidate koji jasno iskažu svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine i povećanju ukupnog poreznog opterećenja. Lipa poziva sve stranke, nezavisne liste i kandidate na predstojećim lokalnim izborima da javno iskažu svoj stav prema uvođenju ovog poreza. Hrvatski građani su u tri dana s više od 45.000 potpisa jasno poručili da se protive uvođenju ovog nepravednog nameta koji zahvaća oko 90 posto populacije, a uzrokuje brojne negativne posljedice, priopćeno je iz Lipe. Udruga Lipa naglašava da uvođenje ovog poreza donosi novi izračun porezne osnovice, uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana te utječe na pad vrijednosti nekretnina što dovodi do smanjenja ukupnog bogatstva građana. Peticiju protiv poreza na nekretnine možete potpisati na linku: www.manjiporezi.hr/peticija.
 
Javna ustanova RERA S.D. i Splitsko-dalmatinska koncesija, pardon, županija, priređuju 6. Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom 'Ekonomija doživljaja – Kulturne i kreativne industrije u turizmu'. Gospodarski forum održat će se u srijedu, 3. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Splitu s početkom u 9 sati. Nakon pozdravnih govora župana Zlatka Ževrnje, v.d. ravnatelja JU RERA SD Joze Sarača, predviđena su izlaganja Ivane Nikolić Popović 'Ekonomija doživljaja', Romane Lekić 'Kreativnost kao pokretač ekonomije doživljaja', Andrije Polića 'Kako hrana može biti više od hrane' i Dragana Žuvele 'Kreativna ulica – Ulica Kaštelanskog crljenka'. Izlaganje Lidije Petrić na temu 'Turizam i ekonomija doživljaja – kako postići sinergiju? Mogućnosti u SDŽ' uvod je u panel diskusiju na kojoj će sudjelovati župan Zlatko Ževrnja, direktor TZ SDŽ Joško Stella, Andro Krstulović Opara, Dragan Žuvela i Ivana Nikolić Popović.
 

Vino u sridu – Vino je život!

Promidžbom dalmatinskih vina, okupljanjem ljubitelja vina u prostorima Muzeja grada Splita kroz ugodna druženja srijedom u periodu od 19. travnja do 25. listopada želi se i na ovakav način nagraditi trud dalmatinskih vinara koji pokušavaju otrgnuti od zaborava izgubljene autohtone sorte, a nemaju priliku predstaviti se javnosti, te im pomoći ispričati svoju vinsku priču široj publici. Posjetitelji će imali priliku kušati vina, upoznati se s vinarom proizvođačem, kupiti promovirana vina po cijenama po kojima ih vinar prodaje u svom podrumu te izabrati vođenu degustaciju. Uz novi slogan za 2017. god. “Vino je život - Wine life” pripremljen je još zanimljiviji i upotpunjeniji program. Promidžba vina i vinara će se ove godine osim u dvoru Muzeja grada Splita odvijati istovremeno u 10 splitskih restorana. U svakom od njih će tijekom čitavog tjedna gostovati pojedini vinar. Srijedom će restorani sudjelovati i kao domaćini pri promoviranju vinara u Muzeju grada Splita, a upotpunit će degustacije vina delikatesama iz svoje kuhinje. Prezentacije će se obogatiti i degustacijom maslinovih ulja gostujućih vinara. Prvi vinar koji se 19. travnja predstavio je vinar Kuzmanić iz Kaštel Novog, dok od ponedjeljka 24. travnja započinje i promidžba po restoranima..
 
Govoreći prošli tjedan o nacrtu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, ministar Kuščević nazvao ga je grubim nacrtom, no njegove su temeljne postavke jasne – radi se o privatizaciji komunalnih usluga: uvode se koncesije, javna trgovačka društva u kojemu udjele mogu imati privatni subjekti, ugovori o povjeravanju poslova i udruge kojima osnivači mogu biti i privatni subjekti. Većina ozloglašenih primjera privatizacije komunalnih usluga u svijetu – od vodnih usluga, gospodarenja otpadom pa sve do javnog prijevoza – realizirala se upravo korištenjem tih upravljačkih instrumenata. Pri tome su najčešći ishod bili povećani profiti privatnih tvrtki, povećani računi građanima i smanjena kvaliteta komunalnih usluga, upozorava Zelena akcija.
 

Počela konferencija WindDays 2017

U utorak, 25. travnja počela je najveća poslovno-tehnološka konferencija u regiji – WinDays17. Ove godine konferencija se održava pod sloganom "Iskoristimo potencijal“, a sastoji se od dva dijela. Business dio konferencije stavlja naglasak na nužnosti digitalne transformacije za uspjeh svake tvrtke i organizacije, dok će tehnološki dio konferencije fokus staviti na sigurnost informacijskih sustava i bavit će se rješenjima otvorenog koda uz brojne novitete i trendove, piše Bug.hr. Na konferenciji će nastupiti brojni stručnjaci iz poslovnog i tehnološkog svijeta iz Hrvatske i inozemstva. Među njima će biti poznati motivacijski govornik Miles Hilton – Barber, dok će na Središnjoj svečanosti nastupiti Don Grantham, direktor Microsofta za centralnu i istočnu Europu, koji će govoriti o učincima digitalne transformacije na rast hrvatskog gospodarstva i ukazat će na vrijednosti moderne tehnologije te kako ona može pomoći tvrtkama i vladama u stvaranju uspješnih inovacija. Predavanje će održati i Patrick O’Rourke, Microsoftov direktor u odjelu internih IT usluga, koji će govoriti kako je digitalna transformacija, nužna za uspjeh, provedena u Microsoftu, a tijekom Business dijela Konferencije nekoliko domaćih organizacija će prikazati svoje projekte digitalne transformacije. Na Tehnološkom dijelu će biti više od 130 predavanja među kojima se ističu ona regionalnih stručnjaka Damira Dobrića, Luke Gosponetića, Nenada Merdanovića, Luke Manojlovića..
 
Udruga poreznih obveznika Lipa izvijestila je da je do sada prikupila više od 45 tisuća potpisa građana na peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine, novom nepravednom nametu koji zahvaća gotovo cijelu populaciju, a kojeg Vlada planira uvesti početkom 2018. Više od dvije trećine potpisnika mlađe je od 44 godine, što znači da je najaktivniji dio hrvatske populacije – onaj koji potencijalno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, ozbiljno zabrinut zbog dodatnih troškova i opterećenja na kućni proračun koje bi moglo donijeti uvođenje ovog nameta. Iz Lipe su u utorak pozvali građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije na www.manjiporezi.hr/peticija, ustvrdivši da je porezna presija u Hrvatskoj previsoka te stoga smatraju da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. “Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjene za postojeću komunalnu naknadu jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike”, kaže se u priopćenju Lipe. Napominju i kako uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. “Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno ne ovom novom nametu ne može biti jasnije”, ističu iz udruge Lipa. Naglašavaju i kako 88 posto hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru te će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Udruga Lipa poziva Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.
 

Uz dugoratsku rivu niknuti će novi štekat

Počela je priprema terena za izgradnju novog ugostiteljskog objekta uz dugoratsku rivu i šetnicu. Mark Prekpaljaj, vlasnik obližnje Vile Toni i nekoliko pekarnica krenuo je u novu investiciju u ugostiteljstvu. Graditi će se kafić-pizzerija "ispod ceste" i pored dugoratske plaže. Nakon "Rivice" i "Malog mista" brojni dugoraćani i naši gosti imati će još jedno lipo misto s pogledom od "milijun eura" za druženje uz kavu, sladoled, kolače i pizzu. "Mini Shooko" u Dugom Ratu.. Zašto ne?
 
U sjeni dodjeljivanja koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu na Braču, koja je unatoč prosvjedima otišla zagrebačkoj tvrtki Sport B - bez prihoda i zaposlenih, ali s izravnim i neizravnim vezama s poduzetnicima bliskima HDZ-u Višeslavom Vukojevićem i Zoranom Gobcom - Splitsko-dalmatinska županija na istoj sjednici odredila je i sudbinu splitske plaže Bene za idućih petnaest godina. Njome će također upravljati tvrtka koja je osnovana prije dvije godine i koja nema nikakvih prihoda ili zaposlenih osoba, ali zato je neizravno povezana sa - Željkom Kerumom, piše tportal. Otpale su ponude Keruma i njegove punice, ali je prošla ona povezana s njegovim nećakom. Nitko se nije bunio, niti se namjerava žaliti. Pronicljiviji će zaključiti da je Kerumov HGS na ovotjednoj županijskoj sjednici podržao davanje Zlatnog rata HDZ-u, a da je za sebe dobio splitske Bene.
 
Općinski načelnik Općine Dugi Rat raspisao je javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora usmenim nadmetanjem (licitacijom). Daje se u najam atraktivni poslovni prostor bivše kavane "Maestral" u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66m 2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10 m2 podruma te 93,96 m2 terase). Trajanje zakupa je 5 godina, a početni iznos mjesečne zakupnine iznosi 5.750,40 kn. Rok za podnošenje prijava za sudjelovanje na licitaciji je utroak, 25. travnja 2017. godine do 12 sati. Cjelovit tekst javnog natječaja pročitajte ovdje.