Dugoratsko ljeto: Dječji festival 'Glas Poljica'

PETAK, 24.08.2018., Dugi Rat, Poljički trg, 20 sati
17. Dječji festival "GLAS POLJICA"
Organizator: Udruga 'Vjernost’

U petak, 24.8. u organizaciji udruge "Vjernost" Dugi Rat i njene "alfe i omege" Gorana Mladina, nadaleko poznatog dugoratskog glazbenika, rockera u duši i člana popularnih "Garifula“ na Poljičkom trgu u Dugom Ratu okupiti će se veliki broj Poljičana svih generacija na jednom od vrhunaca ovogodišnje ljetne kulturne manifestacije u našoj maloj općini - 17. Dječjem festivalu "Glas Poljica“.
Spektakl je to kojeg dugoraćanima i poljičanima ne treba posebno isticati. Duga tradicija, punih 17. godina trajanja, stotine djece željnih prvog pljeska na otvorenoj sceni, mjeseci priprema i uvježbavanja, i tisuće istih nada pod zvjezdanim nebom iznad Dugog Rata, sve će se to sabrati u lijepoj dugoratskoj ljetnoj večeri u kojoj ćemo s pažnjm i pljeskom popratiti nastupe naših mladih pjevačica i pjevača. Vidimo se u petak na Dječjem festivalu "Glas Poljica"!
Lani je jedna mala Iva, tek šestogodišnja raspjevana mamina i tatina princeza, sve oduševila interpretacijom hita "Život nije siv" mlade pjevačice Mije Dimišić i osvojila prvu nagradu publike. Tko će slaviti ove godine saznati ćemo u petak. Ono što se već danas zna jest da nam raspjevanih i nedvojbeno talentiranih mališana ne fali.. Uživajte dico! Život je, ma što stariji pričali, lijep!
 

Folklorna večer u subotu u Dugom Ratu

Evo našim folklorašima (a i nama!) opet dragih makedonaca iz KUD "Ilinden" iz Bitole u Dugom Ratu! Gostovanja i uzvratni posjeti, lijepa druženja kolega na razmjeni iskustava u očuvanju bogate folklorne tradicije, tradicijskih običaja i narodnih nošnji oba naroda, iz posjeta u posjet podižu se na novi, veći nivo. U novoj hrvatsko-makedonskoj folklornoj večeri na na Poljičkom trgu u subotu u 20 sati opet će nam se, uz rasplesane domaćine iz KUD "Dalmacija" Dugi Rat, predstaviti ponajbolje makedonsko kulturno-umjetničko društvo, ansambl i orkestar KUD "Ilinden" iz Bitole. Ljubitelje folklora očekuje još jedna izvrsna večer tradicijske makedonske i hrvatske folklorne baštine. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje..
 

Dugoratsko ljeto: DUGORAČKA OLIMPIJADA

U nedjelju, 26.08. u 18 sati počinje Dugoračka Olimpijada - Jadranski susreti Tvorničara, Igre mladih feroleguraša,.. tradicionalna sportsko-zabavna ljetna manifestacija koju pod okriljem Dugoratskog ljeta za sve svoje mlade sumještane, i one koji se još uvijek osjećaju takvim, priređuje udruga "Tvornica" Dugi Rat i njeni sve malobrojniji aktivisti..
Lani je Dugoračka Olimpijada doživjela malo osvježenje, mornarski poligon kraj lučice i pripadnu gužvu zamjenili smo morskim poligonom za igru "Wibit" obitelji Tomić na Oriju, gdje će se i ove godine održati većina natjecanja.
Naravno, i ove godine za osmišljavanje zabavno-rekreativnih igara i morskih (i kopnenih) ludorija osmišljava tim "ludih" Tvorničara, naša Rake, Ruža, Tončica, Ana, Stjepko, Tomo,.. i ostala vesela ekipa jedine dugoratske udruge "opće prakse".  Bit će tu svega čega se domisle: disciplina "Morski poligon" za pojedince i mješane timove, atraktivna timska igra "Idemo na plažu" u kojoj je cilj obući na sebe sve moguće plažne rekvizite koje su Tvorničari uspjeli nabaviti: peraje, rukavice, masku s disalicom, šlauf, balun za picigin, balun za odbojku, flamingosi se još traže, pa ako ih ima koji dobrovoljac ustupiti.. pa tako "obučen" i za plažu spreman treba svladati poligon te svući sve plažne rekvizite sa sebe i pomoći kolegi iz tima da se obuče.. Djeca nekako najviše iščekuju igru "Kanaderi vodonosci" za koji prijave obično planu već dan prije.
U off i revijalnom dijelu programa nadamo se i ove godine Zumba djevojkama koje svojim atraktivnim pokaznim točkama, u kojima se okušaju i brojni natjecatelji i posjetitelji,  iznova sve oduševe. Ako vrijeme dopusti, biti će i gastro fešte. U glazbenom programu popularni DJ razveseliti će sve koje ostanu na rivi i mulu i zafeštaju nakon završetka natjecanja i gašenja Olimpijske vatre.
Spomenimo još da će "tribine" za gledatelje Dugoračke Olimpijade biti rub dugoratske rive, "kušin" stine na obliženjem mulu i "bašta" obližnjeg plažnog kafića "Malo misto" u čijoj će se "mix-zoni" navijači, članovi timova, novinari svih viženijih medijskih kuća, posjetitelji ovog spektakla i naši dragi turisti koji su u Dugi Rat ovog ljeta pohrlili iz više od 77 zemalja svijeta.. moći družiti, navijati, veseliti i osvježavati.
 
Četvrtak, 16.8.2018, Dugi Rat, galerija Krug, od 21 sat, izložba slika galerije Brešan:
Izložba slika Sanje Simeunović Bajec
Organizator: Poljička likovna udruga KRUG Dugi Rat

Otvorenje izložba slika pulske autorice Sanje Simeunović Bajec održat će se na blagdan svetog Roka u galeriji KRUG u Dugom Ratu.

- Tko o čemu, pulska slikarica Sanja Simeunović Bajec o bodulskoj zbilji i letargiji. O složenom suživotu i specifičnom suodnosu čovjeka i prirode. O obitavanju uz more, s morem. O sinusoidi što se ciklički vezuje za ljetne uspone i zimske provalije? Makar izuzetno društvena i komunikativna, slikarica očito ljubi život na otoku, onaj što ga nudi osama. Pogledom uprtim u more želi biti svjedokom silnoj energiji koja se uz zaglušujuću buku raspada u dodiru s mrkintama, sikama, škrapama, grebenima, otokom? I tako život prođe u smjeni nevera i bonaci. I ni jedna nije ista, niti po tijeku, niti po raspletu. Baš kao i u životu. Sve je slično, a opet različito, svaki put posebno. Zato će život s morem, napose ovaj na otoku, ostati Sanjinim trajnim vrelom inspiracija, vječnom i intrigantnom temom - zapisao je Igor Brešan.

Sanja Simeunović Bajec rođena je 1975. godine u Puli. Diplomirala je slikarstvo na odsjeku likovne kulture Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. Voditeljica je i utemeljiteljica likovne radionice Artić u udruzi More. Radi u srednjoj školi Primijenjenih umjetnosti i dizajna, kao profesor stručnih predmeta.
 

Dugoratsko ljeto: Večer u Bajnicama

Ponedjeljak, 13.08.2018., Bajnice, plaža, od 20:30 sati
Manifestacija: Večer u Bajnicama
Organizator: Udruga za očuvanje starih sela Jesenica, Zeljovića i Kruga.

U sklopu večeri na glavnoj plaži (ispod dućana) u Bajnicama s početkom u 20:30 sati održati će se i kazališna predstava, komedija "Testament" KUU "Mosor" iz Gata. Tekst je za predstavu adaptirao Vanča Kljaković, a režiju potpisuje Trpimir Jurkić.
 
U nedjelju, 29.07.2018., u galeriji Krug, u zgradi stare općine, otvorena je izložba radova s 8. Likovne kolonije "Krug" koja se u svibnju održala u hladovini i miru Kadićevih dvora u Dugom Ratu. Druženje i razmjena umjetničkih iskustava 30-tak umjetnika, što akademskih, što autodidakta (amaterskih), iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su se odazvali zovu Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat, rezultiralo je novim likovnim radovima koji su upotpunili fundus umjetničkih dijela galerije "Krug".
 
Subota, 04.08.2018., Dugi Rat. Poljički trg, od 21 sati
Koncert povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti - klapa Elektrodalmacija
Organizator: UHDDR Dugi Rat

Uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 23. obljetnice vojno redarstvene operacije "Oluja", u Dugom Ratu će se u subotu, 4.8.2018. na Poljičkom trgu održati koncert s povodom u organizaciji Udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Dugi Rat. Pozivaju se svi ljudi dobre volje koji žele u Dugom Ratu na lijep i dostojanstven način proslaviti Dan pobjede uz lijep glazbeni događaj na kojem će nastupiti klapa Elektrodalmacija iz Splita.
 

Dugoratsko ljeto: Večer domoljubne poezije

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a u sklopu dugoratskoga ljeta, Udruga Jesenice priređuje devetu Večer domoljubne poezije – RASPLAMSAJ OLUJE U PJESMI I SRCU. Večer poezije održat će se u petak, 3. kolovoza 2018., s početkom u 20:30 sati, u Zemunikovin dvorima u starom selu Zeljovići. Pjesmom će pjesnike popratiti klapa Elektrodalmacija iz Splita. Pobjednik dobiva pjesničku Gungu, rad našeg umjetnika Tea Baučića. biti će ovjenčan lovorovim vjemncem, te dobiva rad, sliku, jeseničkog slikara Ive Rakuljića s motivom Zeljovića. U čast preminulog jeseničkog pjesnika Tugomira Erice, odrecitirati će se u Zeljovićima njegova pjesma OSTAVITE ME SAMOG. Iza 9. večeri domoljubne poezije ostati će nam i pisani trag, Zbornik domoljubne poezije "Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu" urednika Mate Buljubašića. U povjerenstu za izbor pjesama bili su Doris Grgurić, Nikola Milanović i Kaja Pašalić. Voditelj večeri je, kao i dosad, Mladen Vuković, a poslije poezije vrijedni domaćini Tinka i Tomislav Zemunik prirediti će lijepo druženje za sve prisutne, uz pjesmu i čašicu razgovora. Vidimo se..
 
Marica Grgat, Tugarka udana u Jesenice, po ocjenama stučnog ocjenjivačkog suda 14. Festivala Soparnika - peče najbolji Poljički soparnik! Konkurencija je bila "strašna"! Tridesetak Poljičkih soparnika izabrano je iz niza sinoć u Dugom Ratu na licu mjesta ispečenih soparnika na šest komina smještenih uokolo lučice i poslano na natjecanje. Plodovi su to truda, znanja i iskustva Poljičkih meštrovica i meštara priprave i pečenja ove naše izvorne i danas zaštićene gastronomske delicije, pristiglih iz svih zakutaka nekadašnje drevne Poljičke kneževine, danas sasvim prigodno filozofiji vremena administrativno rascjepkane na niz osiromašenih općina. Što su počeli Francuzi, "uspješno" su dovršili naši vrli "administratori i poreznici", koji se u svom strahu i neznanju boje i drevnih, povijesnih kneževina, a kamoli ne uređenih, otvorenih, modernih i decentraliziranih europskih regija. No to je neka druga, tužna priča koju svi šutimo i djelimo.. Vratimo se mi radije najvećoj Poljičkoj fešti u vidljivom dijelu Svemira, tako je svima lakše, našem Festivalu Soparnika u Dugom Ratu, biseru Dugoratskog ljeta, kojeg su jučer opet pohodile tisuće dugoraćana, poljičana, dragih nam gostiju iz susjednih gradova i mjesta, štovatelja soparnika i naših turista s svih krajeva svijeta koji su oazu ljetne relaksacije i svoj komadić plaže, mora i mira pronašli baš u malim mjestima Splitske rivijere, pa čak ako se nalaze i podno napuštenih Engleskih piramida šljake, našeg turističkog crnog labuda. Drugo mjesto na natjecanju priprave i pečenja soparnika osvojili su naše "srebrne" Vinka Novaković i mlada nada Ivana Alfirević. Treće mjesto osvojile su Anita Tomić i Marija Rodić. Čestitamo svim lauretkinjama!! Uskoro, dočim se vrući dojmovi s fešte slegnu, a glava vrati u prijašnje dimenzije, posvetiti ćemo prigodno slovo, rečenicu, i ostalim događanjima  na 14. Festivalu soparnika, našem dugoratskom zetu, županu Blaženku Bobanu, koji im je podjelio nagrade i priznanja u društvu našeg načelnika Jerka Roglića i Vječnog, pardon, Velikog Poljičkog kneza Petra Rodića, te se ZAHVALITI cijeloj marljivoj ekipi, stupovima organizacije Festivala soparnika, ekipi koja je mjesecima pripremala i uspješno realizirala ovaj Festival. Nećemo ih ponaosob ovdje isticati, stidljivi su oni, a i da slučajno ne zaboravimo nekoga.. U goste nam je došao Rade Popadić, urednik portala Dalmacija Danas, koji Vam donosi video-priču o 14. Festivalu Soparnika. Kliknite i pogledajte na Fejsu. Među dugoraćanima sinoć je s svojim izvrsnim, vrhunskim vinima bio i Ante Žužul, vinar u usponu iz Potomja na Peljašcu sa svojom draganom iz Podace, za mene i jednu lokalnu ekipu dostojni nositelj nadimka "ministar turizma", no i to je neka druga priča, za komin, demejanu i nešto hladnija vremena.. Je, falila mi je i jedna mala, garava.. no nećemo ni o tom. Uživajte u DUGORATSKOM LITU.. i POLJIČKOM SOPARNIKU!
 
Nedjelja, 29.07.2018., Dugi Rat, Galerija PLU Krug, 21 sati
Izložba radova 8. Poljičke likovne kolonije Krug
Organizator: PLU Krug

U nedjelju će se u galeriji Krug u zgradi stare općine otvoriti izložba radova s 8. Likovne kolonije "Krug" koja se u svibnju održala u hladovini i miru Kadićevih dvora u Dugom Ratu. 30-tak umjetnika, što akademskih, a što amaterskih, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine odazvalo se pozivu Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat te su uz razmjenu umjetničkih iskustava i zajedničko druženje, svojim novim likovnim radovima, nastalim na ovogodišnjoj koloniji, upotpunili fundus umjetničkih dijela galerije "Krug". U tim novim radovima i druženju sa umjetnicima, među kojima će biti i sudionici kolonije, moći će te uživati u svetu nedjelju poslije Festivala soparnika na izložbi koja će se moći razgledati i idućih desetak dana u galeriji. Vidimo se..