PETAK, 23.06.2017.
Dugi Rat, lučica-plaža, od 20:30 sati
"BAKLJE SVETOG IVANA" - Ivanjska večer
Koncert na plaži: Radoslav Šolaja
Organizator: Udruga 'Tvornica' Dugi Rat.

Šesnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2017. - početi će u petak, 23. lipnja 2017. s lijepom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer) u dugoratskoj lučici i koncertom na plaži Rade Šolaje. Vidimo se u petak! Počinje dugo, osvježavajuće, dugoratsko ljeto!

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, kojom se promiče tradicija te etnografska i kulturna baština hrvatskog naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, uz prigodan program, koji će u dugoratskoj lučici voditi naša dobra omiška vila, prisjetiti ćemo se lijepih narodnih običaja - paljenja Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, starih pjesama.. Pozivamo sve sumještane i sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i otvaranje Dugoratskog ljeta. A potom ćemo do dugo u noć, na bakljama osvjetljenoj dugoratskoj plaži, osim u romantici s najdraž/om/im, uz pjatance domaće spize uživati i u izvrsnoj glazbi, koncertu na plaži, našeg sumještanina Rade Šolaje. Uz nezaboravne melodije Boba Dylana, Neil Younga, Leonarda Cohena, Arsena Dedića.. zaploviti ćemo u petak u dugo, dugoratsko ljeto!
 

Sve u 16!

Šesnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2017. - početi će u petak, 23. lipnja 2017. - bar se nadamo, jer iz dimnjaka poviše općinske vijećnice još ne izlazi "bijeli dim" - s lijepom manifestacijom na dugoratskoj plaži "Baklje svetog Ivana". U organizaciji udruga i društava s područja Općine Dugi Rat u nadolazećim ljetnim večerima u našim ljepim malim mistima valjda će nas dočekati i pregršt zanimljivih događanja, festivala, koncerata, izložbi, predstavljanja, kulturnih večeri,.. o čemu ćemo se uskoro (kad "zadimi" poviše vijećnice) raspisati ovdje nadugo i naširoko...
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju "DUGORATSKOG LJETA 2017." Pravo na podnošenje prijava na ovaj poziv imaju udruge registrirane za organizaciju kulturnih manifestacija, kao i udruge registrirane za djelatnosti koje omogućavaju organizaciju priredbi iz programa 16. Dugoratskog ljeta. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta“ u cjelini ili samo za pojedine priredbe. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su:
   - 13. Festival poljičkog soparnika  (vrijeme održavanja 29. srpnja, subota)
   -  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti  (vrijeme održavanja 4. kolovoza, petak)
   -  Dječji festival "Glas Poljica“  (vrijeme održavanja 26. kolovoza, subota).
Podnositelji prijava dostavljaju svoje programe putem pošte na adresu:
Općina Dugi Rat, općinski načelnik, 21315 DUGI RAT, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat, zaključno sa danom 28. travnja 2017. Uz obvezni detaljno razrađeni program, predlagatelji trebaju dostaviti financijski plan ili specificirani troškovnik za izvršenje predloženog programa, dijela programa ili pojedinačne priredbe.
 

Koncert Nenada Vetme u subotu u Dugom Ratu

Koncert Nenada Vetme koji se trebao održati u Dugom Ratu 4.kolovoza, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a koji je tada bio otkazan zbog tragične smrti našeg mladog sumještanina. održati će se večeras, u subotu, 10. rujna 2016. na Poljičkom trgu u Dugom Ratu u organizaciji UHDDR Dugi Rat.
 

S šansonama na plaži završilo Dugoratsko ljeto

Eto, finilo je i ovo. Dugoratsko kulturno ljeto. Koncertom Rade Šolaje u nedjelju na dugoratskoj plaži uz zvuke nezaboravnih melodija i izvrsnoj interpretaciji u lijepoj ljetnoj noći prisjetili smo se svih lijepih ovoljetnih događanja u našim malim mjestima koje su naše udruge u kulturi osmislile i realizirale uz podršku TZO Dugi Rat i općine Dugi Rat. Bilo je lipo.. no lito još traje. Ono kalendarsko.. Uživajte na plaži i okolo...
 

Dugoratsko ljeto: Večer šansona uz Radu Šolaju

Dugi Rat, dugoratska plaža, sveta nedjelja, 04.09.2016., od 20 sati
Radoslav Šolaja: Večer šansona
Organizator: Udruga ’Tvornica’ Dugi Rat.

Ne, neće to biti glazbeni spektakl na dugoračkoj Copocabani, niti veliki koncert na maloj plaži, niti će nebo iznad Dugog Rata parati spektakularni vatromet.. već tiha, gitarom i samo hrapavim glasom istkana romantična Večer šansona i evergreena na popularnoj dugoratskoj plaži u izvedbi posljednjeg dugoratskog "trubadura" Rade Šolaje. Večer je to koja se održava u sklopu ovoljetnih kulturnih događanja u našim malim mjestima pod okriljem Dugoratskog ljeta, štoviše, večer je to koja ga zaključuje. Posljednji lokalni romantici ovog (ne)vremena, ljubitelji vječnih melodija i nešto laganijeg đira, lokalni šetači lake šetnje do nigdje i nazad, oni koji se užasavaju glamura dugoratskih zidića, putnici namjernici, drage dame iz inozemstva, neke stare ljubavi iz tuzemstva, i danas još u najboljim godinama, i ove nove.. večeras (nedjelja) ne bi smjeli propustiti ovu malu glazbenu poslasticu lokalnog i samozatajnog majstora gitare. Vidimo se u Rivice u nedjelju navečer na šansonama kod Arsena. Izvedite ženu, muža, curu, ljubavnicu.. Ponesite duge rukave. Može i dekicu. Čeka nas vino, gitara, pjesma i Rade.
 
U sklopu Dugoratskog ljeta, pod pokroviteljstvom općine Dugi Rat i Turističke zajednice općine Dugi Rat, u organizaciji udruge "Vjernost" Dugi Rat i njene "alfe i omege" Gorana Mladina, nadaleko poznatog dugoratskog glazbenika, rockera u duši i člana popularnih "Garifula“ na prepunom Poljičkom trgu okupilo su u petak, 26. kolovoza 2016. i staro i mlado, a poglavito veliki broj djece i omladine, te stranih gostiju na jednom od vrhunaca ovogodišnje ljetne kulturne manifestacije u našoj općini - 15. Dječjem festivalu "Glas Poljica“. Spektakl je to kojeg dugoraćanima i poljičanima ne treba posebno isticati. Duga tradicija, punih 15. godina trajanja, stotine djece željnih prvog pljeska na otvorenoj sceni, mjeseci priprema i uvježbavanja, i tisuće nada pod zvjezdanim nebom iznad Dugog Rata, sve se to sabralo u lijepoj dugoratskoj ljetnoj večeri i eruptiralo zapaženim nastupom našim mladih pjevačica i pjevača te odličnom zabavom za publiku željnu ovakvih večeri u mjestu koje se u pravilu (osim ljeti) "užasava" zalaska sunca.. Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu nastupilo je 15 izvođača čije su pjesme i izvedbe od strane ocjenjivačkog suda, kojeg su činili Igor Papić, Luka Lukačević, Stefan Bresela, Goran Mladin i Ivica Ćosić, svi redom iskusni glazbenici, dobile izvrsne ocjene. Nije se jednostavno bilo odlučiti za najbolje.. A oni su: Nika Tomasović s pjesmom "All I ask from You" - prva nagrada žirija; Kornelija Petak s pjesmom "Natbush City Limits" - druga nagrada žirija; i Gabrijela Brajčić za pjesmu "Think" - treća  nagrada žirija. Prvu nagradu publike osvojio je duo Željke Rodić i Ivan Zemunik za pjesmu "Prsti zapleteni"; drugu nagrada publike osvojile su rasplesani kvartet Lucija Smajo, Lana Rubelj, Monika Jukić i Flora Bašić za pjesmu "Probudi me", a treću nagradu publike Gabriela Brajčić za "Think".. S pjesmom, šansonama točnije, družiti ćemo se i na zatvaranju Dugoratskog ljeta u nedjelju, 4.rujna na dugoratskoj plaži na Večeri Šansona u društvu našeg raspjevanog sumještanina Rade Šolaje..
 
Petak, 26.08.2015., Dugi Rat, Poljički trg, od 20 sati: 15. Dječji festival "GLAS POLJICA“
U sklopu Dugoratskog ljeta, a pod pokroviteljstvom Općine i TZ Dugi Rat, te u organizaciji udruge "Vjernost" i Gorana Mladina, našeg popularnog "glazbenika, rockera i "Garifula", u petak s početkom u 20 sati pred nadamo se punim gledalištem na Poljičkom trgu u Dugom Ratu  održati će se 15. tradicionalni dječji festival "Glas Poljica". Spektakl je ovo kojeg Dugoraćanima i Poljičanima ne treba posebno najavljivati. Povijest festivala i 14. već održanih festivala garancija je izvrsne glazbene zabave ne samo za našu djecu već i za roditelje, te naše goste i turiste. "Glas Poljica" je jedan od najprepoznatljivijih manifestacija Dugoratskog ljeta. Dođimo na Poljički trg i u petak poslušati i uživati u nastupu naših mladih pjevačkih sirena i grdelina..
 

U subotu u lučici održana Dugoratska Olimpijada

SUBOTA, 20.08.2016., Dugi Rat, uokolo lučice, od 19:30 sati
Dugoratska Olimpijada, zabavno-natjecateljski program za djecu i mlade te sve koji se tako osjećaju

Udruga "Tvornica" iz Dugog Rata organizira DUGORATSKU OLIMPIJADU u lučici u Dugom Ratu u subotu, 20. kolovoza 2016. s početkom u 19:30 sati. Svitu, dico, mali i "veliki" olimpijci, prijavite svoje ekipe za natjecanja u tradicionalnim disciplinama: Skakanje u Vrići, Utrka s Perajama, Mornarski Poligon, Dugoračka Čigra.. Prijave se zaključuju pola sata prije natjecanja. No to nije sve, u nezaboravnom zabavnom programu zabavljati će vas naše i kaštelanske mažoretkinje, zumba plesačice iz kluba "Elsie zumba" , KUD Trbušni ples Split,.. Za dobru glazbu biti će zadužen naš DJ Goran Mladin, za vođenje programa šesna voditeljica, a u gastro dijelu fešte neće faliti gratis srdela s gradela. Djeco, uključite se u natjecanja, pozovite prijatelje i dođite u subotu na dugoratsku rivu i lučicu i sudjelujte na igrama, osvojite male "olimpijske" nagrade i što je najvažnije - dobro se zaigrajte i zabavite u Dugom Ratu.. Po završetku natjecanja slijedi svečanost zatvaranja dugoračke olimpijade uz spektakularni vatromet i mini ultra koncert DJ Gorana Mladina..
 
Pjesmom klape Elektrodalmacija, pred mnogobrojnom publikom, kasno sinoć završene su 7. Večeri domoljubne poezije koje po svojoj kvaliteti izvedbe i ugođaju koji pružaju učesnicima pomalo postaju nezaobilazni kulturni događaj Jesenica i općine Dugi Rat. Pjesmičku Gungu za 2016. godinu u konkurenciji 31 pjesnika osvojila je pjesnikinja Miljenka Koštro. Po sudu stručnog žirija ali i mnogobrojne publike nagrada je dospjela u prave ruke, baš kao i slika našeg jeseničkog slikara Ive Rakuljića. A kako je običaj u Jesenicama, fešta se nastavila do duboko u noć, uz druženje i domjenak koje su uz podršku aktivista udruge Jesenice priradili vrijedni domaćini Tinka i Tomislav Zemunik u svojim dvorima.