Zdravstvo - neiskorištena prilika turizma

Zdravstveni i lječilišni turizam - neiskorištena prilika turizmaZdravstveni i lječilišni turizam, koji je u svijetu izrazito raširen, a u Europi u njemu uživa 17 posto stanovništva starijeg od 65 godina, i u Hrvatskoj se godinama smatra važnim čimbenikom u razvoju, a sad i u oporavku gospodarstva. Hrvatska ima brojna odredišta pogodna za razvoj zdravstvenog turizma, kao što su toplice i lječilišta, ali bez dodatnih ulaganja i konkretnih projekata rezultata i dalje neće biti. Postojeći se kapaciteti moraju koncentrirati na nove investicije, trendove i ponude. Stoga je potreban i veliki zaokret u pristupanju zdravstvenom turizmu ...

STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP HGK

Zdravstvo - neiskorištena prilika turizma

Piše: Mladen Bokulić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Zdravstveni i lječilišni turizam - neiskorištena prilika turizmaNo, kako je rečeno na stručno-znanstvenom sastanku održanom u petak na tu temu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), zbog slabe iskorištenosti prirodnih potencijala, kao što su termalne vode, blaga klima te prirodne ljepote, ali i katastrofalnog stanja u kojem se nalazi većina specijalnih bolnica – a koje bi trebale biti nositeljice te grane turizma – dosadašnja iskustva i ponuda nisu dali očekivane i željene rezultate.

- "Postojeći se kapaciteti moraju koncentrirati na nove investicije, trendove i ponude, zbog čega je potreban i veliki zaokret u pristupanju zdravstvenom turizmu. Hrvatska ima brojna odredišta pogodna za razvoj zdravstvenog turizma, kao što su toplice i lječilišta, ali bez dodatnih ulaganja i konkretnih projekata rezultati će i dalje izostati", istaknula je HGK-ova potpredsjednica Vesna Trnokop Tanta.

Kao uzor istaknula je Sloveniju te Austriju i Njemačku. Da je zdravstveni turizam ondje raširen, govori i to da je 2000. u Sloveniji u toj grani turizma ostvareno 2,2 milijuna noćenja, a u Hrvatskoj 252.970 noćenja. U Njemačkoj, koja je vrlo rano prepoznala prednosti zdravstvenog turizma, 2009. u lječilištima je boravilo 19,5 milijuna osoba koje su ostvarile 102,7 milijuna noćenja, što je jedna trećina svih noćenja u Njemačkoj. Prihod koji je ostvaren iznosio je impresivnih 30 milijardi eura.

Na skupu je bilo riječi i o trenutnom stanju u specijalnim bolnicama koje nije zadovoljavajuće, ali i o mogućnostima te eventualnim rješenjima. To bi, između ostaloga, trebala objediniti i jedinstvena strategija za specijalne bolnice, koju još uvijek nemamo.

Imamo gotovo 913.286 četvornih metara zemljišta, 161.000 četvornih metara objekata s 1655 soba s kupaonicom, od čega samo 34 apartmana, te ukupno 3469 kreveta, od kojih je 23 posto ispod standarda, što je očiti pokazatelj nedovoljna kapaciteta ponude. U Sloveniji naime imaju 18.000 kreveta za tu vrstu ponude.

zubarske usluge

Također, izostanak sustavna praćenja mineralnog sastava termalnih voda i ljekovitog blata koje nude specijalne bolnice, neriješeni imovinsko-pravni odnosi te problemi koji prate nemedicinske djelatnosti, što je jedan od govornika na skupu, prof. dr. sc Stjepan Turek iz HGK smjestio "na rub znanosti".

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and one member online

  • admin