Ima neka tajna veza

haka ples Frane BoticeI dok je cijela svjetska sportska javnost, te sve veći dio hrvatske sportske javnosti, fascinirana nastupima Novog Zelanda, popularnih All Blacks-a, široj hrvatskoj javnosti malo su poznate činjenice o doprinosu i utjecaju potomaka hrvatskih iseljenika na All Blacks-e. Prva zabilježena ragbi utakmica između Hrvata i Engleza odigrana je prije točno 100 godina, daleke 1912. na Novom Zelandu. Prvi igrač hrvatskog porijekla koji je nastupio za All Blacks-e bio je Nicholas Bradanovich, koji je debitirao 1928. godine. Među nekolicinom zapaženih imena treba izdvojiti Ivana Vodanovicha koji je bio igrač, selektor (1967-72) i trener (1969-1971) All Blacks-a. Od igrača pored već hrvatskoj sportskoj javnosti poznatih Frane Botice i Matew Coopera (koji su nastupali i za All Blacks-e i za Hrvatsku) te sadašnje uzdanice Anthony Boricha (All Blacks), treba izdvojiti legendarnog Sean Fitzpatricka, koji sa majčine strane vuče porijeklo s otoka Hvara (Šoljan, Starigrad) ...

RAGBI

rugbyIma neka tajna veza

Piše: Robert Radica
Izvor: RK Nada

Hrvatski doseljenici pristigli su u Novi Zeland u drugoj polovici 19. stoljeća i bili su među prvim kopačima kauri-gume koja se do 30-ih godina 20. stoljeća obilno eksploatirala na Novom Zelandu pa je taj posao bio osnovni izvor zarade za većinu doseljenika.

Drugo područje na kojem su se hrvatski iseljenici posebno istakli je ribarstvo. Oni su 1934. godine imali 16 ribarskih brodova, a i danas znatno učestvuju u ribarskoj industriji.

Kao vinogradari i voćari naši su ljudi također postigli velike uspjehe. Henderson kraj Aucklanda je poznato središte hrvatskih vinogradara. Prema podacima unutar hrvatske zajednice broj hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka bio bi između 20 i 60 tisuća.

Danas najveći broj hrvatskih iseljenika živi na Sjevernom otoku, a najveća koncentracija im je u Aucklandu. Manje organizirane grupe žive oko Kaitaie (potomci prvih iseljenika – kopača smole) te oko gradova Hamilton, Whangarei, Wellington i Christchurch.

Smatra se da poslije Iraca Hrvati brojčano predstavljaju najveću naseljeničku skupinu. Otprilike 98% ih je podrijetlom iz Makarske i okolice (Podgora, Drvenik, Živogošće), zatim otoka Korčule, Hvara i Brača.


Ragbijaši "All Blacksa" hrvatskog porjekla

Ivan VodanovichPrva zabilježena ragbi utakmica između Hrvata i Engleza odigrana je prije točno 100 godina, a daleke 1912. godine u Pučkom listu objavljeno je pismo našeg iseljenika Kleme Milića sa Novog Zelanda, koji opisuje prve ragbi utakmice između Engleza i Hrvata.

Nakon ove utakmice Hrvati su nastavili igrati ragbi, a prvi koji je nastupio za All Blacks-e bio je Nicholas Bradanovich, igrač hrvatskog porijekla, koji je debitirao za All Blacks-e 1928. godine.

Među nekolicinom imena treba izdvojiti Ivana Vodanovicha koji je bio igrač, selektor (1967-72) i trener (1969-1971) All Blacks-a.


Ivan Vodanovich

Ivan Vodanovich je ostavio neizbrisiv trag na ragbi u Novom Zelandu jer je između ostalog i profesionalno radio za NZRFU (New Zealand Rugby Footbal Union), a poseban naglasak imao je na razvoju ragbija unutar domicilne maorske populacije.

Kao znak zahvale za njegov rad Ivan je 1991. proglašen doživotnim članom NZRFU (to je poput uvrštenja u “Hall o Fame” u košarci).

Od igrača potrebno je, pored već hrvatskoj sportskoj javnosti poznatih Frane Botice i Matew Coopera (koji su nastupali i za All Blacks-e i za Hrvatsku), izdvojiti Sean Fitzpatricka.


Sean Fitzpartick

sean fitzpatrickSean Fitzpartick (sa majčine strane vuče porijeklo s otoka Hvara, prezime Šoljan, Starigrad) odigrao je 92 utakmice za All Blacks-e, a 51 kao kapetan (1992-1997). Sudjelovao je u osvajanju Svjetskog Kupa 1987., te bio kapetan All Blacks-a u mitskom finalu (po ovome je snimljen film Invictus) Svjetskog Kupa 1995. kada je Južna Afrika u produžecima svladala All Blacks-e rezultatom 15:12.

U Novom zelandu se kao najveći uspjeh pod njegovim kapetanstvom smatra osvajanje “serije” 1996. godine u Južnoj Africi protiv najvećih rivala Južne Afrike. Naime, Novi Zeland je pobijedio dvije utakmice od tri, te je to bilo prvi put u stogodišnjoj povijesti susreta ovih dviju zemalja da jedna ekipa osvoji seriju na gostujućem terenu.

U drugoj pobjedi te “serije” kapetan Sean Fitzpatrick je odigrao cijelo drugo poluvrijeme sa slomljenim rebrom. Novozelandska javnost je Seana i njegovu ekipu nakon te pobjede prozvala imenom ‘The Incomparibles’ (Bez premca). Nakon prestanka aktivnog igranja Fitzpartick je ostao aktivan kao trener i ambasador NZ ragbija.


Anthony Borich


Od mladih igrača vrijedno je spomenuti i Anthony Boricha koji igra na ovome Svjetskom Kupu za All Blacks-e, a odnedavno je zajedno sa sadašnjim trenerom Hrvatske Milanom Yelavichem, počeo pohađati satove hrvatskog jezika i izjavio da mu je velika želja zaigrati za Hrvatsku nakon što prestane igrati za All Blacks-e.

anthony borich


Lista igrača i trenera:

Treneri/selektori

Ivan Vodanovich (igrač, trener,selektor)
Percy Erceg (selektor)

Igrači:

Ivan Vodanovich Podgora
Percy Erceg Vrgorac
Ron Urlich Drašnice
Kevin Boroevich Sumartin, o. Brač
Sean Fitzpatrick Starigrad, o.Hvar, (Šoljan)
Mike Brewer Vrgorac
Frano Botica Račišća, o.Korčula
Greg Cooper Vrgorac
Matthew Cooper Vrgorac
Anthony Borich Brist
Nicholas Bradanovich Pelješac
Mark Carter Vrgorac (Dragičević).

haka ples Frane Botice
  Frane Botica s suigračima izvodi Haka ples u dresu hrvatske reprezentacije u Makarskoj

Povezani članci

Who's Online

We have 256 guests and no members online