Izlet na Maglić, najviši vrh BiH

Izlet na Maglić, najviši vrh BiHDamir Ivanišević (29), magistar farmacije, organizator Jesenice trekinga i avanturist iz Suhog Potoka piše nam kako je sa svojim prijateljima ovaj mjesec osvojio i  najviši vrh BiH, Maglić, visok čak 2.386 metara. Ovo je Damirov peti najviši vrh neke europske države, uz Sinjal na Dinari (1831m), jesenički planinarski pustolov popeo se i na Olimp u Grčkoj (2919m), Musalu u Bugarskoj (2925m) i Midžor u Srbiji (2168m) ...

(U BOSNI) NA VRHUNCU

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH

Piše: Damir Ivanišević

Maglić najviši vrh BiH visok je 2386 metara, nalazi se na istoimenoj planini u Nacionalnom parku Sutjeska na samoj granici Bosne, odnosno Republike Srpske i Crne Gore.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Ekipa pred polazak Damir Margita, Čurka, Pajki i Dan

Put iz Splita, traje 5 sati i ide preko Mostara, Nevesinja i Gackoga do Tjentišta gdje je i ulaz u NP Sutjeska. Sutjeska je najstariji NP u BiH, čak od 1962. godine.

Nakon pripreme za put iz Splita smo krenili u petak u 21h. U 2 ujutro smo bili u Tjentištu gdje počinje 20km dugi makadam do Prijevora, početka uspona na Maglić. Makadam prolazi rubom Peručice jedine prašume u Europi. U 3 ujutro pri kraju makadama smo trebali parkirati auto jer je put dalje bio prekriven snjegom i porušenim stablima. Brzo dižemo šatore i umorni tonemo u san.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Makadam kroz Peručicu, jedinu Europsku prašumu

Buđenje u prašumi je poseban doživljaj. Sa svih strana čujemo nabujale potoke od snjega koji se u ovo doba godine topi, a zrak je tako čist da osječaš kako ti puni pluća. Uspon na Maglić s Prijevora (1550m) je moguć iz dva smjera. Jedan je preko Trnovačkog jezera (koje se nalazi s druge strane granice u Crnoj Gori), a drugi je takozvani alpinistički smjer koji je poprilično strm, ne preporuča se ljudima koji se boje visine i još uvijek je zaleđen.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
  Trnovačko jezero

S obzirom na snjeg i led pri vrhu, naš manjak opreme i iskustva odlučujemo se pristupiti Magliću putem preko Trnovačkog jezera.

Put do jezera je trajao 2:30h i prvo se spuštao u dolinu iz koje smo se popeli u smjeru planinskih klanaca, tako da smo praktički ostali na istoj nadmorskoj visini (1650m) koja je ujedno i granica snjega u ovo doba godine. Dolazak na jezero je jedan od najveličanstvenijih prizora koji sam ikada u životu doživio. Jezero je omeđeno trima planinama Bioč, Maglić i Volujak (žargonski BMW) čiji vrhovi dominiraju prostorom.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Grupna slika na Trnovačkom jezeru

Na jezeru nam prilazi jedan ribar sa štapom u vojnoj odori i pita:

'Tko je vođa?', 'Ajmo ličnu kartu'. Pokazuje nam svoju ribarsku dozvolu i traži eure za ulaz.

'Pih, pa ovo je dozvola za ribolov' kaže mu Pajki.

'Ajmo pakovanje, ajmo brzo, pakovanje' pokazuje nam prstom put natrag.

'Joo, pa nisam tako mislio' smiri ga Pajki, da mu 'ličnu kartu' i ovaj počne upisivat podatke.

Odjednom, usred ozbiljne situacije, kao leptirić lagano između njih dvoje odskakuće Čurka, razmakne pregovarače i upita ljutitog Crnogorca:

'Šta ste vi neki zapisničar, ka ono?'

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH

'Ajmo pakovanje, imate dvije minute!' nije više imao milosti crnogorac.

Popušta nakon što mu je Dane pojasnio da smo planinari i da idemo na Maglić.

'Ooo, srećno, srećno', veli crnogorac.

Tek smo puno više na stazi shvatili da nas je pustio u nadi da nećemo proći zaleđenu stazu pod snjegom i strme uspone, i da će njemu ostati naša oprema.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Pogled na jezero sa staze prema Magliću

Uspon od jezera je strm, ali vidici uokolo jednostavno hipnotiziraju. Nakon početnog uspona staza dalje ide pod stjenom i prekrivena je snjegom. S obzirom na veliki nagib i rizik pada u jezero s 400-500 metara visine više nije prohodna. Dalje nastavljamo bez markacije, onoko kako nam je i najdraže, preko strmih klizavih livada.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH

Maksimalno oprezni i koncentrirani izlazimo na prijevoj. Dva su sata popodne i vrijeme je za obrok i pauzu. Očarani okolinom odmaramo do tri i nastavljamo dalje grebenom prema našem ciju, Magliću, koji na se čini još uvijek daleko. Margita je odlučila čekati nas da se vratimo.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Pogled na Maglić sa grebena

Put vodi preko crnogorskog Maglića, koji je vrh dva metra viši od bosanskog. Sa crnogorskog Maglića se jako lijepo vidi greben i posljednji uspon na Maglić koji iz ove perspektive. U 16:30 izlazimo na vrh.

Pogledi su veličanstveni.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Maglić, najviši vrh BiH, NP Sutjeska

Trnovačko jezero nam izgleda tako daleko. U daljini pokušavamo odgonetnuti koje nas planine okružuju, Durmitor, Prokletije .. Imali smo sreće da je dan bio lijep i vedar tako da nam je pogled bio otvoren na sve strane.

Spuštali smo se polagano i koncentrirano. Do jezera smo stigli oko 19:30 i cijeli sat vremena iskoristili za odmor, okrijepu sviježom izvorskom vodom, uživanje u veličanstvenim pogledima i fotografiranje odsjaja planina u jezeru.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Jedan od brojnih potoka u NP Sutjeska

Do Prijevora stižemo oko 22h, palimo logorsku vatru u uziđanom ložištu, kuhamo večeru i zavlačimo se u šatore na još jedno spavanje u prašumi. Nakon 13 sati planinarenja spavamo kao bebe.

Za nedjelju je bilo najavljeno zahlađenje i nevrijeme. Budimo se na niskoj temperaturi od samo par stupnjeva u magli. Spuštamo šatore i odlazimo prema autu.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
 Ispred spomenika na Sutjesci

Nedjelju smo iskoristili za obilazak poznatog spomenika palim borcima u bitki na Sutjesci i za jedan pravi bosanski ručak uz meso s roštilja, domaći kajmak i hladno Nikšićko pivo. Konobarica nas je pitala 'Hoćete li pivo iz gajbe ili iz vode'. Interesantno je da pivo ne hlade u frižideru već u izvorskoj vodi.

Pet sati do Splita uz pauzu za kolače u Mostaru i jedan predivan vikend u lijepom društvu: Pajki – Dragan Vujinović, Dane – Daniel Krstulović Opara, Margita Perišić, Čurka – Ivana Čurkov, priveden je kraju.

Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
Izlet na Maglić, najviši vrh BiH
Izlet na Maglić, najviši vrh BiH

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and one member online

  • admin