Završilo prvo izdanje Dalmacija Ultra Traila, natjecatelji oduševljeni, organizatori isto!

"Samo" 22 sata i 39 minuta trebalo je 44-godišnjem Slovencu Toniju Vencelju da prevali 100 milja, odnosno 165 kilometara, od Omiša do Klisa, preko Mosora, Gata, Zadvarja, Brela, Lokve Rogoznice i natrag odakle je krenuo, te osvoji prvo mjesto na utrci Dalmacija Ultra Trail koja se ovog vikenda odvijala na području srednje Dalmacije. Odlučivši popularizirati ove krajeve kao destinaciju idealnu za pustolovni turizam udruga Dalmacija Trails organizirala je ovu utrku u četiri dužinske kategorije (165, 110, 60 i 20 km) i privukla gotovo 350 natjecatelja iz tridesetak zemalja, čak iz daleke Kanade i Novog Zelanda. Trčalo se, hodalo, padalo i opet dizalo na brojnih stazama koje su vodile kroz mala sela i zaseoke, primorske gradove, uz maslinike i vinograde, te tek prokrčene staze koje su nekada davno, kada se bavilo ozbiljno poljoprivredom, bile u uporabi. – Toliko vam je prekrasno ovdje u Dalmaciji da bih najradije sad ostala. Moram priznati da je utrka bila tehnički zahtjevnija od Ultra Trail Mont Branc-a! Sve je bilo dobro prvih 80 kilometara, a onda sam se borila s kamenjarom na koji nisam navikla – rekla nam je Francesca Canepa, talijanska zvijezda trail trčanja koja je među ženama prva stigla na 100 milja, u vremenu 25 sati i 50 minuta..

Završilo prvo izdanje Dalmacija Ultra Traila, natjecatelji oduševljeni, organizatori isto

Piše: Merien Ilić
Izvor: Adrenalin.hr, Slobodna Dalmacija

Završilo prvo izdanje Dalmacija Ultra Traila, natjecatelji oduševljeni, organizatori isto

– Trčao sam po Velebitu, Biokovu, Istri, a ovo sam ostavio za kraj, kao najljepši dio, što i jest. Termin za utrku je odličan jer vanisu ovakve utrke gotove zbog dolaska zime i snijega, a vi ovdje imate čudesnu klimu i prirodlne ljepote pa je prava šteta ne doći ovdje u podsezoni – pun hvale je bio Vencelj koji od trčanja doslovce živi već dva desetljeća, pa je distributer sportske opreme, radi svoje pivo, a svojedobno je, čak desetak godina, radio za Dalmacijavino. Veli da Pipi nikada nije provao jer su u Sloveniju stizali samo vecchia i travarica.

Završilo prvo izdanje Dalmacija Ultra Traila, natjecatelji oduševljeni, organizatori isto

Izdržati sve te kilometre po surovom dalmatinskom kršu bilo je zaista teško, mnogi su i odustajali, a lokalni favorit Duje Lekšić Crv nakon pobjede na 110 km, završio je u bolnici, srećom bez ozbiljnih posljedice.

No svi redom su se složili kako je ovaj živopisni krajolik dušu dao za trčanje i hodanje. Razvoj aktivnog turizma na ovim područjima tek se očekuje, a iz županijske TZ najavaljuju da će, od iduće godine, uz promociju cikloturizma, promovirati još jače pješački turizam i aktivni odmor, općenito.

Završilo prvo izdanje Dalmacija Ultra Traila, natjecatelji oduševljeni, organizatori isto

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and one member online

  • admin