Poljicima se pronijela klapska pjesma

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama"Dani Mile Gojsalić", koji se događaju u Kostanjama, mjestu u Poljicima, po 9. put, kulturološka su manifestacija čiji je cilj kroz kulturno-zabavne programe oživiti poljičke potencijale u kontekstu kulturnog turizma, što može biti i razvojno poticajno za domicilno stanovništvo. - Naši programi temelje se na tradicijskim vrijednostima - rekao je, uz ostalo, Ante Mekinić, programski urednik „Dana Mile Gojsalić"...


KOSTANJE

ZAVRŠNA VEČER MANIFESTACIJE 'DANI MILE GOJSALIĆ"

Poljicima se pronijela klapska pjesma

Tekst i slike: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Prvu večer ovogodišnje manifestacije, uz svečano otvaranje, obilježila je drama "Poljička malatija" u izvedbi Kulturno-umjetničke udruge iz Sitnog Gornjeg.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

Druga večer prošla je u znaku natjecanja u izradi tradicionalnog gastronomskog specijaliteta poljičkog soparnika, koje je kao autohtono jelo od 2009. godine na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH.

No, najsvečanija, treća i završna večer upriličena je u subotu, kada su na programu tradicionalni susreti klapa. Ove godine u Kuhinjama su nastupili: domaćini Pasika, Žrnovnica, Volosko, Puntari, Filip Dević, Luka, Vokalisti Salone, a na koncu su svi zapjevali zajedno.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

U završnici su dodijeljena dva priznanja: Plaketu Dana Mile Gojsalić dobio je Joško Rakijar, vlasnik tvrtke "Auto Antonio" iz Segeta Vranjica,  koji od prvog dana podržaje ovu manifestaciju.

Priznanje Mile Gojsalić za opstojnost, identitet i očuvanje baštine ove godine išlo je u ruke dizajneru svjetskog ugleda Borisu Ljubičiću, koji je s kostanjske pozornice obećao da će nastojati obogatiti vizualni identitet ove manifestacije.

Na završnoj večeri okupili su se brojni ugledni gosti, jedan od njih je i Milan Kovačević, koji je promotor dalmatinskog klapskog pjevanja u Boki, točnije u gradu Perastu.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

Zajedno s klapama s područja sjevernog Jadrana, iz Rijeke i Voloskog, došao je i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, kao i predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Inko Kamenar.

Ovogodišnjim Danima osim brojnih Poljičana, nazočili su i brojni svećenici i župnici Poljičkog dekanata na čelu s dekanom Vladom Đuderijom i i malim poljičkim knezom Antom Markičevićem, a programom su izvrsno "ravnali" Snježana Šulenta i Jakša Fiamengo.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online