Pustolovni turizam - velika prilika hrvatskog turizma

Aktivan odmorHrvatska ima realnu šansu postati europska top-destinacija za pustolovni turizam, rečeno je na okruglom stolu s temom razvoja te vrste turizma, održanog u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u suradnji sa ZPT i Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Istraživanja su pokazala da hoteli koji imaju pustolovno-turističke sadržaje imaju više no dvostruko duže trajanje glavne sezone: 76 dana u odnosu na 35 u hotelima koji takve sadržaje ne nude! To je ozbiljan potencijal i vjerujem da to možemo ostvariti, no prije toga se neke stvari moraju promijeniti ...

PUSTOLOVNI TURIZAM
 
Velika prilika hrvatskog turizma

 
Piše: Tea Sumić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Hrvatska ima realnu šansu postati europska top-destinacija za pustolovni turizam, zaključak je legende outdoor sporta, Danijela Lacka, inače predsjednika Zajednice pustolovnog turizma, izrečen na okruglom stolu s temom razvoja te vrste turizma, održanog u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u suradnji sa ZPT i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Pustolovni turizam

Njegovu tvrdnju podupire i istraživanje tvrtke Horwath consulting, provedeno u okviru akcije Turistički cvijet, koje je pokazalo da hoteli koji imaju pustolovno-turističke sadržaje imaju više no dvostruko duže trajanje glavne sezone: 76 dana u odnosu na 35 u hotelima koji takve sadržaje ne nude.
 
- To je ozbiljan potencijal i vjerujem da to možemo ostvariti, no prije toga se neke stvari moraju promijeniti.
 
Prvenstveno, to mora postati strateška odlu
ka na razini države i lokalne samouprave, kako u boljoj pravnoj regulaciji materije i olakšanju registracije turističkim subjektima koji se žele baviti takvom vrstom turizma, tako i u uključivanju te vrste turizma u strategiju turističkog marketinga - kazao je Lacko.

Pustolovni turizam je velika prilika hrvatskog turizma

Ilustrirao je to primijerom Albanije i Crne Gore koje su puno kasnije od nas krenule s istom idejom, ali su ju njihove vlade ozbiljno odlučile podržati, zbog čega bi nam se moglo dogoditi da nas opasno sustignu.
 
Osim na razini Vlade, upozorio je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, promjena se mora dogoditi i u svijesti ljudi, jer mnogi na pustolovne turiste umjesto kao na pokretače drugačijeg i kvalitetnog turizma, gledaju kao na "samoubojice" koji se namjerno izlažu opasnosti pa se nerijetko na negativan način govori o troškovima koje izaziva njihovo spašavanje, što stvara izrazito lošu sliku o nama.
 
- Umjesto toga moramo odašiljati poruku "vi ste nam važni i ako dođete, bit ćete okruženi brigom i pažnjom" - poručio je objašnjavajući da će unutar loše vijesti o nesreći činjenica da je domaćin gostu pružio adekvatnu pomoć biti dobra vijest za nas.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online