Najava: Jesenice trekking!

Jesenice trekkingU Hrvatskoj se iz godine u godinu organizira sve više trekking, odnosno planinarskih utrka. Zahvaljujući entuzijastima sve je više ljudi koji se bave ovim lijepim ali i zahtjevnim sportom. Ekipa iz Jesenica već 4 godine pohodi treking utrke po cijeloj Hrvatskoj, pa je došlo vrijeme da Jesenička ekipa organizira i svoju utrku! U subotu, 2. travnja naraviti ćemo đir po Poljičkoj planini, obići ćemo rekreativno ili natjecateljski stara sela Jesenice, Krug, Zeljoviće, Duće i Podstranu. Polazak i dolazak (kružna staza) je staro selo Jesenice. Cilj nam nije ljude opteretiti se što više kilometara i metara nadmorske visine, te nakon cilja podjeliti im grah i kobasicu, već nakon malo boljeg treninga (cca 20 km grebena i staza nastaviti druženje u prirodnom ambijentu naših Jesenica uz pečene odojke, pivo, vino (čaj za djecu) i rock'n'roll uživo ...


TREKKING

Jesenice trekking!

Piše: Damir Ivanišević
Izvor; Adventure-sport.net

Datum: subota, 02.04.2011 g.

Područje: Poljička planina, stara sela Jesenice, Krug, Zeljoviće, Duće i Podstrana

Polazak i dolazak (kružna staza): Staro selo Jesenice

Jesenice trekkingKategorije: Natjecateljska (cca 20 km / 300m visinske razlike), Rekreativna/obiteljska (6-8 km / 300m visinske razlike)

Startnina: 100 kn

Uplaćena startnina uključuje: organizaciju utrke, GSS, umjesto toplog obroka s grahom i kobasicom, počastit ćemo se pečenim odojkom, vinom i hladnom pivom, majica ili kapa utrke, natjecateljski karton, instrukcije za utrku (kontrolne točke), karta utrke

Nagrade: Nagrada sponzora za pobjednika natjecateljske utrke.

Obavezna oprema: mobitel, komplet prve pomoći i astro folija, zviždaljka

Organizator: Udruga Jesenice

Prijave: Prijave se otvaraju 01. ožujka  2011 a zatvaraju 26. ožujka  2011 g. Prijave se primaju preko agencije CYNTUS, Dugi rat, tel. 021/757-802, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Smještaj: na upit preko agencije, do 100 kn po osobi

Znamenitost Jesenice trekinga će biti u tome što uz to što staza prolazi prirodnim i povjesnim krajolikom.


ZA REKREATIVCE

Rekreativna kategorija (cca 6-8km) je kategorija namijenjena šetačima, obiteljima i rekreativcima koji su se odlučili zabaviti u prirodi.

Orijentacija je jednostavna, staza je kružna, označena planinarskim markacijama i vodi vas prirodnim i povijesnim ljepotama našeg krajolika.

Uz Tursku pećinu prolazi kroz stara i uglavnom napuštena sela (Krug i Zeljoviće) kroz koja možete dobiti dojam života naših predaka od prije 100 godina.

Kamene kuće i dvorovi nas vraćaju maštom u povijest. Uspon do crkvice sv Maksima je oko 300 m i traje 20-30 min. Od crkvice puca pogled na cijelu obalu od Makarske do Trogira te na otoke Brač, Hvar, Veli i Mali Drvenik te Čiovo.

S druge strane iz jedinstvene perspektive se vidi Biokovo, Omiška Dinara, cijeli Mosor i Kozjak. Pogled na ušće Cetine je impresivan.

Šetnja stazom do crkvice sv Andrije traje oko 45 min te se planinarskim putem vraćate na početnu poziciju u selo Jesenice.


ZA NATJECATELJE

Jesenice trekking

Natjecateljska kategorija (cca 20 km grebena i staza) je namijenjena svim trekerima, planinarima i ostalim rekreativnim ili profesionalnim sportašima.

Staza je kružna i ide kroz napuštena povjesna sela starim karavanskim putem do sela Duće. Nakon početnog uspona staza nas dalje vodi grebenom Poljičke planine uz kontrolne točke do crkvice sv Jure poviše Podstrane.

Pogled s grebena Poljičke planine je jedinstven, uz krajolik opisan u rekreativnoj utrci sa sv Maksima, sa sv Jure pogled puca na grad Split, koji van se nalazi kao na dlanu te se još vidi uvala gdje se smjestio grad Stobreč i ušće rijeke Žrnovnice.

Planinarskim putem se vraćamo natrag u Jesenice.

Cilj nam nije ljude opteretiti se što više km i m nadmorske visine te podjeliti grah i kobasicu, već nakon malo boljeg treninga (cca 20km grebeninga i staza) nastaviti druženje u prirodnom ambijentu uz pečene odojke, pivo, vino (čaj za djecu) i rock'n'roll uživo!

Dobro nam došli!

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online