Iz Regije..

Dosta je, tri godine nam lupaju po glavi

Uredba Grada Omiša jasno kazuje da su u naseljenim mjestima od 1. lipnja do 30. rujna zabranjeni svi građevinski radovi, no “Hrvatske ceste”, kao investitor omiške obilaznice, i “ Viadukt”, kao izvođač radova, za tu činjenicu ne mare te, evo, već više od mjesec dana ilegalno buše, kopaju i praše na potezu od Brzeta do Borka, izazivajući revolt kod mještana koji su, baš kao i pola Dalmacije, naumjeli živjeti od turizma. - Da san uzeja lonac i po njemu počeja tuć usrid sezone, odma bi me zavezalo i odvelo u ludnicu. A ovi tri godine lupaju po našin moždanima i nikome ništa - jada se jedan od čitave familije Urlića koji su se strateški rasporedili po prašnjavoj obilaznici, brižno pazeći da radnicima “ Viadukta” ne padne na pamet ni nogu pomaknuti  ...

OBRAČUN NA PLUS 49

MJEŠTANI OMIŠKIH NASELJA BARIKADAMA OD KAMENA ZAUSTAVILI GRAĐEVINSKE RADOVE U SEZONI

Dosta je, tri godine nam lupaju po glavi

Unatoč rješenju o zabrani radova u sezoni, Viadukt i dalje buši, kopa i praši pa su građani sami 'zatvorili' gradilište

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Počelo je dijalogom.

- Pustite nas da prođemo.
- Ne dolazi u obzir!
- Pustite nas, pobjeće nam ručak.
- Kažeš, ručak?!
- Ja, bolan, ručak.
- Nismo ručali ni mi, pa nećete ni vi!
- A jeste neki, što smo vam mi, ne znam, skrivili.
- Ništa. Siđite u autobusu i mučite.

A još prije toga počelo je monologom.

- Alo, gradonačelniče? Ja san. Ante, iz Naselja. Ovi nikako ne gase bagere. I oni bauer, e, onu mašinu šta buši pilone, opet su upalili, a sinoć su bili obećali da više neće. Sad stvarno ne znan šta nam je činit. Probali smo sve šta zakon kaže i ništa nije upalilo. Poludit ćemo od muke.

Evo su i novinari došli, pa ćemo se uputit doli na gradilište i na silu in, ako triba, zabranit da rade. Nema druge nego tako. Znan da to nije način, ali dosta nam je. Evo su i jutros neki gosti sa Brzeta utekli. Svatija sanja da ste vi uz nas, fala van, ali šta ćete kad ništa ne pomaže. Ni vašeg komunalnog redara ne slušaju, a interventna policija nikako da dođe.

A na prapočetku svega bio je potpuni kaos.


'Ovo je za ludnicu'

Uredba Grada Omiša jasno kazuje da su u naseljenim mjestima od 1. lipnja do 30. rujna zabranjeni svi građevinski radovi, no “Hrvatske ceste”, kao investitor omiške obilaznice, i “ Viadukt”, kao izvođač radova, za tu činjenicu ne mare te, evo, već više od mjesec dana ilegalno buše, kopaju i praše na potezu od Brzeta do Borka, izazivajući revolt kod mještana koji su, baš kao i pola Dalmacije, naumjeli živjeti od turizma.

- Da san uzeja lonac i po njemu počeja tuć usrid sezone, odma bi me zavezalo i odvelo u ludnicu. A ovi tri godine lupaju po našin moždanima i nikome ništa - jada se jedan od čitave familije Urlića koji su se strateški rasporedili po prašnjavoj obila znici, brižno pazeći da radnicima “ Viadukta” ne padne na pamet ni nogu pomaknuti.

A ovima, ako smijemo pri mijetiti, nije mrsko. Pomicanje na bauštelskome suncu iona ko nije preporučljivo. Cijede se na plus 49, znoj ih probija kao da su šuplji, pa sve pogledavaju malo prema novinarima, pa malo prema prosvjednicima.

BorčaniPa onda i prosvjednici, a taman su po broju tu negdje s radnicima, kolutaju očima malo prema radnicima, pa malo prema novinarima. A svi skupa se za grlo hvatamo. Pričvrljilo je, anigdje hlada. Tko smije reći da bi najbolje bilo revoluciju odgoditi za neki drugi dan.

- Ajme, da je sad jedna piva...
- Ni čut! Još će reć da smo pi jani ove stine metnili.

A te stijene, nismo ih zaboravili, došle su odmah na početku. Kad su se radnici “Viadukta" potrpali u tvrtkin autobus kako bi se prebacili do mjesta za objed, pa kad su ih prosvjednici zaskočili barikadom od kamenja.

- Dajte nam ovoga šta je uteka na prvi sic (poslovođa, op.a.), a vi ostali možete proć.
- Bolan, šta vam je. Idemo svi ili niko.

I tko zna do kada bi ta talačka kriza trajala, da se iz friško probijenoga tunela nije pojavila crna tovota. A u njoj Davor Crnković. glavni "Viaduktov" inženjer u Omišu, šef gradilišta.


Pješice na ručak

Danima ga već komunalni redari traže da mu uruče rješenje o zatvaranju radova na obilaznici i danima se kući vraćaju nervozni zbog neobavljena posla, a sada im se u prašini ukazao, ušetao u saloon poput odbjegloga kauboja. Nediljko Ribičić, glavni omiški komunalac, prvi se okuražio.

- Gospodine Crnkoviću, dužan sam vam dostaviti rješenje o zabrani radova.
- Niste vi meni ništa dužni.
- Ovo rješenje stupa na snagu odmah i...
- Jeste li me čuli?! Nikakvo rješenje ja od vas neću preuzeti. Naš investitor su “Hrvatske ceste” i mi ćemo raditi dokle god oni ne kažu drukčije. A “Hrvatske ceste” to neće učiniti ni zbog kakve uredbe Grada Omiša, jer njima samo Ministarstvo može zabraniti radove.
- Niste upravu. Odluka Grada je iznad odluke bilo kojeg ministarstva, a koliko ja....
- Ne zanima me. Ljudi, dođite ovamo, idemo pješice na ručak.
- E, ne zanima te, a kad vas je prijašnji gradonačelnik (Ivan Škaričić, op.a.) pušta da radite šta vas je volja, onda te je zanimalo.

Ni s novinarima Crnković nije želio razgovarati. Bahato je došao i još bahatije odjurio. Nije stigao ni vidjeti sve puste papire koje su mu Omišani pripremili. A među njima i nalaz Sanitarne inspekcije koji potvrđuje kako je razina buke veća nego na Ultra festivalu, ali i pismo potpore predsjednika Ive Josipovića, koji se zgraža nad žurnim načinom gradnje obilaznice koja, šuška se, neće biti privedena svrsi ni u srpnju 2023. godine.

Borčani

Očajni Ribičić potom je izvijestio gradonačelnika Ivana Kovačića da je nemoćan i da mu ne preostaje ništa drugo nego napisati prekršajnu prijavu.

Nije bio u mogućnosti isporučiti rješenje o zabrani radova jer je pod a) šef gradilišta utekao, dok se pod b) očekivani odred Interventne policije nije pojavio.

Događaju su nazočili tek temeljni policajci koji nisu htjeli preuzeti ulogu arbitara. Sutra će ionako sve početi iznova.

Povezani članci

Who's Online

We have 83 guests and no members online